ciasto - 162020 przepisów (strona:2004/10802)

Paszteciki krucho drożdżowe 166

znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis:   Miarka: Szklanka 250 ml Składniki: Na ciasto: 500 g mąki 250 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% / lub crème fraiche 18% - ja go użyłam szczypta soli 35 g świeżych drożdży Dodatkowo(...)angielskie, sól, pieprz, majeranek, papryka słodka Wykonanie: 1. Mąkę przesiać do miski, dodajemy pokruszone drożdże, śmietanę lub crème fraiche, jajko sól oraz masło. 2. Łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. 3. Wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki od 1,5 do 2 godzin. 4. Przygotowujemy farsze. Pieczarkami dokładnie oczyszczamy całe 500 g potrzebne na 2 farsze, kroimy

Mój pomysł na
Tort koszula 132

tęskniła, no ale cóż tak to bywa że Ci najlepsi są promowani.  Tort w stylu angielskim bo i dla tubylców był robiony.  Był pyszny. Ciasto red Velvet, przełożone kremem czekoladowym i frużeliną żurawinową. Wierzch i ozdoby są z masy cukrowej.  Ciasto piekłam w prostokątnej foremce, każdy blat osobno- w sumie trzy. Przepis na jeden blat (musicie(...)upiec trzy takie ciasta)   2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej 1 i 1/4 szklanki cukru do wypieków 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki soli 2 całe jajka 1 i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu) 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 60 ml barwnika czerwonego (płynnego) Formę wyłożyć papierem do pieczenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki - krążki francuskie 182

końcu. Miksujemy nadal na średnich obrotach. 3. Twaróg rozdrabniamy w misce widelcem. 4. Następnie dodajemy stopniowo rozdrobniony twaróg i dalej miksujemy. Gdy już cały ser zostanie wymieszamy z ciastem, dosypujemy pozostałą mąkę i jeszcze chwilę miksujemy. 5. Następnie masę przekładamy na blat mocno obsypany mąką. Zagniatamy ciasto. Klei się początkowo, dlatego można sporo mąką podsypywać i zagniatać. Bez problemu udaje(...)się zagnieść wdzięczne i delikatne ciasto. 6. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1 cm i za pomocą szklanki i kieliszka wykrawamy krążki. 7. Z powstałych skrawków ponownie zagniatamy ciasto i znów wałkujemy i wykrawamy krążki. Powinno iść wyjść około 20 sztuk. Rozgrzewamy sporo oleju w garnku. 8. Wrzucamy krążki na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron

Kawa z mlekiem
Parowańce czyli pyzy na parze 152

Parowańce, pampuchy to nic innego jak pyzy przygotowane w nieco inny sposób 😋 Miękkie ciasto drożdżowe ugotowane na parze. Poniższe pyzy idealnie smakują podane na słodko (np. z sosem owocowym i śmietaną) lub na słono z sosem pieczeniowym. Zachęcam do jedzenia lekkich dań i...gotowania na parze! Składniki na 12 dużych sztuk: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)żółtka lekko roztrzepać. Do robota kuchennego wsypać mąkę i szczyptę soli. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn i jajka. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (polecam wykorzystać robot kuchenny z hakiem; ciasto należy wyrabiać kilka minut) i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uwaga: ciasto będzie lekko kleić się do rąk, ale nie dosypujcie zbyt dużej ilości mąki!  Przygotowane ciasto przełożyć do miski

Ugotować
Gofry- przepis podstawowy 1117

pieczenia i olejem krótko zmiksować w dużej misce. W innym naczyniu ubić na sztywną lśniącą pianę białka ze szczyptą soli. Prawidłowo ubite wmieszać delikatnie szpatułką do masy mleczno-mącznej. Ciasto będzie dosyć gęste (konsystencja gęstej śmietany). By ułatwić sobie pracę, polecam przelać ciasto do wysokiego naczynia z dzióbkiem, np. miarki- wylewanie ciasta na gofrownicę będzie wtedy łatwiejsze. Ciasto wylać(...)rozgrzaną gofrownicę, szpatułką rozprowadzić na całej powierzchni. Nie nakładać za dużo ciasta- może wypłynąć. Zamknąć, piec kilka minut na rumiany złoty kolor. Kilka minut, czyli ile? Ciężko podać tutaj konkretny czas. Wszystko zależy od gofrownicy. U niektórych gofry mogą się piec 3-4 minutki, a u innych dopiero po 8 minutach będą gotowe. Postarajcie się jak najrzadziej otwierać gofrownicę

Nastoletnie Wypiekanie
JOGURTOWE ROGALIKI Z RÓŻĄ 149

Pyszne, małe rogaliki z półkruchego ciasta z dodatkiem jogurtu greckiego, nadziewane marmoladą różaną. Dzięki dodatkowi jogurtu długo utrzymują świeżość i nawet na drugi dzień smakują jak świeżo upieczone. Do tego są szybkie w przygotowaniu, gdyż ciasto nie musi ani leżakować, ani wyrastać jak w przypadku ciasta drożdżowego - po połączeniu składników i zagnieceniu ciasto, możemy od razu przystąpić do formowania rogalików(...)posypania) Wykonanie: W misce mieszamy 2 szklanki mąki przesianej przez sito z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz jogurt grecki i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Gdy lepi się nam ono do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy na ósemki

Kuchnia MagdaLeny
CIASTO PIJANA ZAKONNICA 174

Puszysty biszkopt, nasączony ponczem alkoholowym, do tego bita śmietana i czekolada, porostu niebo w gębie 😋😋😋. No i ta intrygująca nazwa, grzechem było by nie zrobić tego ciasta 😉😇😈 SKŁADNIKI: (forma 20 x 32 cm) Biszkopt: 4 jajka 0,5 szkl cukru 0,5 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Poncz: 3/4 szkl. wody 0,5 szkl cukru łyżka kakao kieliszek alkoholu(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka

RAROSSA
Makaroniki- przepis podstawowy 408

beza będzie miała temperaturę ok. 40 st.C i wyraźnie zgęstnieje (potrwa to kilka minut). Bezę partiami wmieszać do migdałowej masy w misce. Mieszać najlepiej szpatułką w jedną stronę zgarniając ciasto z boków miski. Nie mieszać zbyt długo- składniki mają się jedynie połączyć. Zbyt długie mieszanie może skutkować płaskimi makaronikami i brakiem charakterystycznej falbanki u podstawy. A kiedy ciasto ma odpowiednią(...)gęstość? Gdy z silikonowej łopatki opada dopiero po kilku sekundach, a gdy już opadnie, wtapia się w resztę ciasta również dopiero po kilku sekundach (najpierw zostaje na powierzchni). Jeśli ciasto jest zwartą bardzo gęstą masą, która zostaje na łopatce, trzeba ciasto mieszać dalej. Ten etap (etap mieszania) to dosyć trudny moment, od którego dużo zależy czy nasze makaroniki się udadzą

Nastoletnie Wypiekanie
Bulion z makaronem naleśnikowo-bazyliowy 182

jedzenie jest przygotowywane z czułością i dbałością, a człowiek traktowany jest nie jak klient, ale miły gość. Czwartkowe danie to rosół z zawijasami z pachnącego bazylią i doprawionego parmezanem ciasta naleśnikowego . To właśnie te makaroniki ściągnęliśmy z Casa mia. W restauracji są podawane tak, że kelner już przy stole zalewa naleśnikowego ślimaka esencjonalnym rosołem, który pod wpływem bulionu rozwija się(...)Wlej do miski mleko i wodę gazowaną. Starannie wszystko wymieszaj (najlepiej rózgą) żeby nie było grudek. Masa powinna być rzadka (może przypominać w konsystencji śmietanę 12 proc.), dzięki temu ciasto szybko rozprowadzi się po patelni i usmażony naleśnik będzie cienki. Odstaw masę na pół godziny do lodówki, żeby stężała i żeby składniki się przegryzły. Krok 2 Wyciągnij ciasto naleśnikowe

Niedzielny kucharz
Włoski chleb z semoliną 211

dodać 300 g wody. Wymieszać delikatnie na jednorodną masę, tak aby nie było śladów suchej mąki i odstawić na około 4 godziny w temperaturze pokojowej (autoliza). Następnie, do ciasta dodać aktywny zakwas oraz sól i słód rozpuszczone w dodatkowych 25 g wody. Zakwas rozprowadzić po powierzchni ciasta i wgniatać delikatnie palcami. Wstępnie wymieszać, wykonując kilka składań. Odpoczynek 2-3 minuty(...)Potem znowu kilka razy składać ciasto. Nie wyrabiać!!! Tylko delikatne składanie!!! Zostawić do fermentacji na 3 godzin w temperaturze ok. 24-23oC W tym czasie składać ciasto (strech&fold) 3 razy co 1 godzinę. Przenieść ciasto na stół/blat/stolnicę i składać 3 razy co 30 minut (podobnie jak przy wstępnym formowaniu). Po ostatnim formowaniu zostawić ciasto

Przepisy na domowy ser i chleb
kruche ciasteczka z bezą i powidłem 251

składniki na ciasta: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: powidło śliwkowe lub marmolada do przełożenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier z wanilią, żółtka oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy małą szklaneczką krążki. Połowę ciastek przed(...)najpierw w 180 st. C a następnie zmniejszyłam temperaturę do 150 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie przekładamy powidłem śliwkowym lub marmoladą. Z tej porcji ciasta uzyskałam ponad 30 szt. gotowych, przełożonych ciasteczek. składniki na bezę: 3 białka 300 g cukru pudru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas ubijając. Gotową

Domowy Smak Jedzenia
Chaczapuri imeretyńskie - gruziński płaski chleb z nadzieniem serowym 175

świeżym lub dojrzewającym, najczęściej używany jest gruziński ser sulguni. Występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, m.in. chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym lub z pastą z czerwonej fasoli; chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem; chaczapuri megrelskie - podobne do imeretyńskiego, z dodatkowym serem na wierzchu. Ciasto na chaczapuri może(...)bardzo smaczne, smak sody nie był w ogóle wyczuwalny. Swoje chaczapuri robiłem na podstawie tego filmiku Składniki na 4 nieduże chaczapuri: 220 g mąki pszennej + do podsypywania przy wyrabianiu ciasta 200 g jogurt grecki 3 łyżki wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka octu 1 łyżka oleju 300 g sera podpuszczkowego, np. typu koryciński (można też użyć 50/50

Przepisy na domowy ser i chleb
Szpinakowe ciasto z kremem pomarańczowym 339

Ciasto w pięknym, wiosennym kolorze, a to wszystko za sprawą szpinaku. Upieczone w formie wieńca i przełożone kremem pomarańczowym, cieszy nie tylko podniebienie, ale ciekawie się prezentuje. CIASTO ZE SZPINAKIEM: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 200 g szpinaku świeżego 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM POMARAŃCZOWY: 2 szklanki(...)otarta z 2 pomarańczy 3 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 3 żółtka 1 budyń waniliowy 200 g śmietanki kremówki 30% DEKORACJA: 100 g czekolady białej ok 100 g okruchów ciasta ze szpinakiem 1 łyżka masła ciasteczka typu oreo cząstki pomarańczy Liście świeżego szpinaku umyć pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree. Jajka ubić z cukrem na puszystą

https:KKuchniaMniam
torcik migdałowo czekoladowe 168

pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, a następnie dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Do masy jajecznej dodajemy sypkie składniki i delikatnie mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do dwój jednakowych torownic (ok.17 cm średnicy) wyłożonych (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu

Domowy Smak Jedzenia
Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką 179

wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę. W misie miksera załóż nóż do wyrabiania.  Wsyp mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże. Ustaw program Pastry P1. Po wyrobieniu ciasta ustaw: temperatura 30C czas 120 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowanie tradycyjne: Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie. Odstawić na chwilę. Do misy miksera zamontować hak do wyrabiania ciasta. Wsyp(...)mąkę, sól, dodaj olej i rozpuszczone drożdże. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 1h. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość. Gotowe ciasto przełóż do naoliwionej miski. Zakryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na min 12h. Piekarnik nagrzej do 220C (bez termoobiegu, grzanie góra i dół). Gotowe ciasto wyłóż na blat oprószony mąką. Uformuj bochenek. Gotowy chleb

CookYourself