ciasto - 162020 przepisów (strona:2011/10802)

Domek z piernika + szablon do pobrania 253

brałam się już od dwóch albo trzech lat. Zawsze odpuszczałam, bo przerażało mnie szukanie, drukowanie i wycinanie szablonu, a mordować się i "od ręki" ciąć z linijką po piernikowym cieście, to już w ogóle nie wchodziło w rachubę. Nigdy nie uwierzycie, co zmotywowało mnie w tym roku 😁 Nie były to dzieci, to był karton 😀 Miałam taki jeden fajny, dokładnie(...)olśniło. Siedziałam calutki jeden wieczór z linijką, ołówkiem i nożyczkami. Odmierzałam, poprawiałam, wycinałam. Opłacało się, bo powiem Wam, że mając gotowe poszczególne elementy, aż chciało się iść zagnieść ciasto i działać w tym kierunku. By było Wam prośćiej, możecie pobrać gotowy do druku szablon, który przygotowałam. Nie jest to jakieś mistrzostwo świata, bo ja w takich programach to nie bardzo

Kuchnia w czekoladzie
Makowiec 178

jedna moja świąteczna propozycja to klasyczny makowiec tylko wzbogacony dodatkiem mąki razowej. Może ktoś się skusi na taką zdrowszą wersję tego wypieku? Dodam, że moim domownikom bardzo smakował.  Ciasto kruche: 1 margaryna 2 żółtka  1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 2 i 1/ 4 szklanki maki pszennej  3/4 szklanki mąki razowej(...)łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, proponuję nie dodawać odrazu śmietany tylko użyć jej jeśli ciasto nie będzie się chciało połączyć. 3/4 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła

Cynamonowe szczęście
Uszka z grzybami na dwa sposoby 357

pozycja na wigilijnych stołach. Małe, delikatne pierożki, wypełnione aromatycznym grzybowym farszem są zazwyczaj nieodzownym towarzyszem wytrawnego czerwonego barszczu. Jeśli chcemy urozmaicić trochę wygląd i smak uszek, zamiast wody do ciasta możemy dodać sok z buraka. Takie uszka pięknie się prezentują oraz naprawdę dobrze smakują. Polecam! Składniki na ciasto: 100 ml wody (lub 100ml soku z buraka) 1 łyżka masła(...)podsmażamy na maśle przez kilka minut, cały czas mieszając. Ugotowane i ostudzone grzyby przecedzamy i drobniutko siekamy. Dodajemy podsmażoną cebulkę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku *** *** Przygotowujemy ciasto: do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy aż tłuszcz się stopi. Na stolnicy wysypujemy mąkę, posypujemy ją łyżeczką soli oraz pieprzu, dodajemy wodą ze stopionym masłem (na ciepło) oraz

Blog z Apetytem
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego (Strudel di mele con pasta sfoglia) 140

SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka np. golden 3 kruche ciasteczka 40 g rodzynek 10 g orzeszków piniowych 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder  **** INGREDIENTI 1 rotolo di pasta sfoglia 2 mele golden 3 biscotti secchi(...)cucchiaio di latte zucchero a velo PRZYGOTOWANIE Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, mieszamy z sokiem z cytryny, orzeszkami piniowymi, rodzynkami, 4 łyżkami cukru trzcinowego oraz cynamonem. Rozwijamy ciasto francuskie, na środkową część ciasta wykładamy drobno pokruszone ciasteczka a na koniec jabłka z suszonymi owocami. Krótsze boki ciasta zakładamy na farsz, następnie ciasto zwijamy w rulon, szczelnie

La grande e la piccola cuoca
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami 1730

Chrupiące paszteciki z ciasta francuskiego nadziane pieczarkami z cebulką, takie nieduże, na kilka kęsów. Idealne do barszczu czerwonego. I znacznie mniej pracochłonne niż ich siostry z ciasta drożdżowego, a w zabieganym przedświątecznym czasie to ogromny plus :)  Składniki: ok. 350- 400 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, pieprz ziołowy 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko   Cebulę i pieczarki(...)oleju zeszklić najpierw cebulę. Następnie dodać pieczarki, posolić i podsmażać do czasu aż wyparuje z nich cały płyn. Farsz doprawić pieprzem oraz pieprzem ziołowym i zdjąć z ognia.   Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć na pół wzdłuż dłuższego boku. Przez środek  każdego z powstałych prostokątów (wzdłuż dłuższego boku) ułożyć farsz. Boki ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem, a następnie skleić je zamykając

Simply Food
TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI 369

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}   Składniki: Ciasto ( tortownica 20-21cm): 3 duże jajka 150 ml mleka 130 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego 1 ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g mąki pszennej 60g kakao 1 łyżeczka(...)żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody Dodatkowo: dowolne owoce do dekoracji Wykonanie: Ciasto: składniki powinny mieć temperaturę pokojową w misce lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, olej, cukier i ekstrakt wanilii, wszystko mieszamy do połączenia się składników w drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek

Słodkie zapomnienie
Pizza z kurczakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami 161

Domowa pizza jest najlepsza! Ta wyszła bardzo pyszna i aromatyczna. Różnorodność składników tylko wzbogaca jej smak - suszone w oleju pomidory, zielone oliwki, ciągnący ser i mięciutki kurczak. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki cukru 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 300 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka(...)czerwona papryka Kilka suszonych pomidorów z oleju 1/3 szklanki zielonych greckich oliwek 1 łyżka natki pietruszki 7 pieczarek 150 g żółtego sera 3 łyżki passaty pomidorowej Oregano Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy cukier i sól, wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia

VioletoweKucharzenie
Barszcz czerwony z uszkami 168

moczymy, podsmażoną cebulę, sól, pieprz, gotujemy wszystko 15 minut. Odparowujemy maksymalnie wodę. Jeżeli kapusta wyszła dla Was za mało kwaśna, dodajcie odrobinę soku, który wcześniej odcisnęliście.  Przepis na ciasto na uszka: Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju sól (przepis na około 80 uszek) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy(...)ciasto, powinno być gładkie i sprężyste, w razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywamy je wcześniej ściereczką.  Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy ciasto na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli ciasto bardzo się klei, możecie stolnicę podsypać odrobiną mąki. Z ciasta wykrawamy małe kółka (ja użyłam kieliszka do nalewki), nakładamy

Kardamonovy
Kruche mini rogaliki makowe 256

tylko pyszne. Mak jest doskonałym źródłem wapnia w diecie. Dwie łyżki maku zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. Jeśli chcecie zrobić rogaliki w większym rozmiarze, nie dzielcie ciasta na 2 części. Wyjdzie wtedy 8 większych rogalików. Składniki na kruche ciasto: 1 szklanka mąki 1 jajko (+ dodatkowo 1 białko) 100 g margaryny (bez mleka)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek(...)łyżki miodu 25 g margaryny (1 kopiasta łyżka) ok. 15 orzechów laskowych Opcjonalnie do ozdoby: lukier (3 łyżki cukru pudru + łyżka wody) 6 suszonych moreli Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Margarynę siekamy nożem. Ręką zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Mak wsypujemy

Dieta bez mleka
GWIAZDKI Z MAKIEM 170

zawsze jednak starcza mi czasu na przygotowanie domowego makaronu, a z kupnym to nie smakuje już tak samo...dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić makaron w kształcie gwiazdek z ciasta na pierogi, bo pierogi to obowiązkowo robi się u mnie na Wigilię 😉 Z tego przepisu ciasto na pierogi wychodzi niezwykle miękkie i elastyczne, więc i makaron wyszedł miękki. Wystarczy tylko odłożyć(...)trochę ciasta na pierogi oraz masy makowej podczas robienia makowca i dodatkową potrawę mamy gotową! Kształt makaronu możemy nadać dowolny, choć muszę przyznać, że gwiazdki świetnie prezentują się na świątecznym stole ⭐    Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Masa makowa: 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych

Kuchnia MagdaLeny
Fit guziczki 110

Jest bardzo dużo przepisów na ciasteczka - guziczki. Ja - ze względu na fakt, że na święta przygotowujemy głównie bardzo słodkie ciasta i ciasteczka - zdecydowałam się na wersję nieco "odchudzoną" :) Te guziczki są mało słodkie, zrobione z płatków owsianych, orzechów i mąki pełnoziarnistej. Po upieczeniu najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku lub metalowej puszce. Składniki na około 40 ciasteczek(...)cukru pudru 1 łyżka mleka W młynku do kawy lub malakserze umieścić płatki i orzechy i drobno zmielić.  Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Gdy ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze odrobinę mleka. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Następnie, schłodzone ciasto wyjąć, odrywać z niego niewielkie kawałki, a następnie wałkować

Świat Ciasta
Sernik 194

budynie o smaku krówki i mój sernik jest ciemniejszy ,ale to nie zmieniło jego smaku, no ale  wiadomo, każdy ma inne gusta. Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm CIASTO 3/4 kostki margaryny lub masła  4 żółtka [białka odłożyć do piany] 2 płaskie  łyżeczki proszku do pieczenia  1 szkl. mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru MASA SEROWA(...)cukru [ u mnie o smaku krówki] 1,5  szkl mleka 1 cukier waniliowy 6 żółtek (białka odłożyć do piany) PIANA 10  białek (4 z ciasta, 6 z masy ) 1,5 szkl. cukru Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć  ciasto. Ciasta nie wychodzi zbyt dużo, ale  wystarczy na blaszkę i podczas pieczenia podrośnie

Moje domowe kucharzenie
Eklerki z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową 177

Niebo w gębie-parzone ciasto wyciskane szprycą w połączeniu z bitą śmietaną i konfiturą truskawkową , całość otula pudrowa pierzynka, uwielbiane przez dzieci ze względu na smak i wygląd, cieszą oczy i rewelacyjnie smakują, to może być recepta na  grudniowy dzień!  Składniki: Ciasto parzone: 1/3 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej Szczypta soli Szczypta proszku(...)Puder do oprószenia Jak wykonać eklerki ?  Wodę wlewamy do rondelka, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy masło, zagotowujemy, gdy masło się roztopi, wsypujemy mąkę, energicznie mieszając drewnianą pałką do ucierania ciasta, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka i będzie gęsta bez grudek. Zestawiamy z palnika, studzimy, gdy masa przestygnie-moja była lekko ciepła, wbijamy po jednym jajku, miksujemy mikserem, każde

Wanilia i Kardamon
Najprostsze ciasteczka kruche à la pierniczki 200

Najprostsze ciasteczka korzenne przygotowywane z niezawodnego i klasycznego ciasta kruchego- ot, taka ciut oszukana wersja pierniczków 😜 Choć 'oszukane' wcale nie oznaczają, że gorsze, co to, to nie!!! Są to po prostu inne pierniczki- maślane, kruche, słodkie w sam raz, smakujące przyprawą korzenną (jak na pierniki przystało 😉), a i zabawa z tym ciastem to sama przyjemność więc nie ma się(...)przyprawa korzenna- 2 płaskie łyżeczki Opcjonalnie do ozdoby: * polewa czekoladowa * lukier * kandyzowana skórka z pomarańczy lub kolorowa posypka W malakserze umieścić wszystkie składniki na ciasteczka i połączyć w jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części (ponieważ wykrawane ciasteczka z całości nie zmieszczą się na blaszce więc najlepiej piec w dwóch turach). Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć

Kraina Miodem Płynąca
Markizy orzechowe 119

orzechów lub migdałów 2 łyżki konfitury morelowej lub z pomarańczy 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau Dodatkowo: połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku odrobina gęstego lukru  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem. Schłodzone ciasto  rozwałkować cienko(...)grubość około 3 mm (ponieważ ciasto trochę się klei, najlepiej rozwałkować je między dwoma arkuszami folii spożywczej) (fot.1) . Wycinać kółka o średnicy 4 cm  (fot.2)  i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w piekarniku uprzednio rozgrzanym do temp. 170ºC z termoobiegiem, przez 13-15 minut. Upieczone i wystudzone krążki posmarować przygotowanym kremem orzechowym i sklejać

Świat Ciasta