Pomysłów na farsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat. Po ugotowaniu usmażyłam na masełku i posypałam czerwonym pieprzem. Wyszły niesamowicie smaczne. Polecam Składniki (na około(...)pierogów): Ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka masła 0,08 g szafranu szczypta soli Farsz: rydze ( 2 garście) 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: Bulion w kostce (warzywny lub drobiowy) do gotowania pierogów czerwony
Oryginalny smakDawno, dawno temu pisałam Wam o zamówieniu na ciasto, które jakiegoś pięknego dnia złożył mój Małżon... żadne z nas nie pamiętało co to było za ciasto, mgliście pojawiały się jabłka i kakao. Niedawno odkryłam o jakie ciasto chodziło! znalazłam ten przepis w Kuchni Bazylii . Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, wilgotne i bardzo smaczne! Wściekła szarlotka 6 jabłek szarlotkowych(...)łyżki kakao 1/2 szklanki oleju Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i czekamy 20 minut, aż puszczą sok (nie odlewamy go). Wszystkie składniki ciasta łączymy na jednolitą masę. Mieszamy dokładnie z jabłkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym
Dzieje kuchennej Wiewiórytaki ukłon w stronę tej pory roku. Może skuszona pachnącym wypiekiem opamięta się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być(...)czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek
Smaki Na TalerzuDziś zapraszam Was na waniliowy sernik budyniowy ze słodką wisienką. U nas w domu kocha się serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto Kochają je tak samo dorośli, jak i najmłodsi domownicy. Prosty, szybki w przygotowaniu sernik (mi zawsze pomaga moja kochana córeczka). Idealny do kawy czy herbaty lub od tak dla osłody dnia. Spróbujcie i Wy. Miłego dnia Do przygotowania(...)sernika użyłam budyniu o smaku waniliowym Wodzisław. Możecie również użyć smaku śmietankowego. Idealnie do serników, deserów i innych ciast nadają się Naturalnie Owocowe od Stovit Składniki: (na tortownice 24 cm) 1/2 kg sera z wiaderka 125 g miękkiego masła 3 łyżki budyniu o smaku waniliowym – u mnie Wodzisław niespełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki) 4 jajka szczypta soli
Słodkie okruszkigorącej czekolady. Poza tym, jesień wyzwala we mnie Łasucha Częściej mam ochotę na coś słodkiego, bo jak już mam ten kubek ulubionego napoju, to aż się prosi o jakieś ciasto. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis, na bardzo prostą, jesienną szarlotkę, pachnącą cynamonem – oczywiście bez glutenu Szarlotkę piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm . Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok(...)miski wkładamy wszystkie suche składniki oraz śmietanę. 2. Masło/margarynę ścieramy na jarzynowych oczkach. Można też wszystkie składniki wyłożyć na kuchenny blat i całość posiekać nożem. 3. Ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 4. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego
Okiem Blondynki by McBlondibochenki o wadze około 600 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn 270 g mąki pszennej typ 650 180 g wody 10 g soli 1/8 łyżeczki drożdży instant Gotowe ciasto 500 g mąki pszennej typ 500 140 g mąki pszennej razowej 350 g wody 10 g soli 4 g drożdży instant 230 g pieczonych ziemniaków 1 główka pieczonego czosnku cały(...)skropione łyżką oliwy. Czosnek piec w całości po odcięciu około 1 cm z wierzchu główek. Zaczyn. Drożdże i sól połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 ºC. Czosnek wycisnąć z łupinek oraz rozdrobnić razem z ziemniakami przy użyciu blendera. Mieszanie. W misie
Chlebki.pltaki ukłon w stronę tej pory roku. Może skuszona pachnącym wypiekiem opamięta się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być(...)czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek
Smaki Na Talerzuwymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i zmiksować. Nastepnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę w formie, następnie wyjąć(...)niej razem z papierem i wystudzić na kratce. Po ostudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta na wysokości ok. 2/3. Pozostałe ciasto przekroić na pół w poziomie. Odciętą wartwę pokruszyć palcami nad talerzem. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. Ostudzoną galaretkę wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać cukier
Przepisy kulinarne babci Antoninyzewnątrz coraz zimniej. Bliny rekompensują mi brak słońca, poprawiają nastrój. Maleńkie drożdżowe placuszki z ciasta z mąki gryczanej i żytniej. Istnieje wiele receptur przyrządzania ciasta na bliny. Podawać je można na wiele sposobów - dlatego tak je uwielbiam. Z różnymi gatunkami ryb, ze śmietaną, roztopionym masłem, marynowanymi grzybami, kawiorem, tartym serem, krojonym jajkiem, pastami rybnymi. Na słodko, z konfiturami(...)szklanki mleka ( u mnie bez laktozy) 1/2 paczuszki drożdży Mąki mieszam w misie, wbijam jajko ( pokojowa temperatura) , wlewam ciepławe mleko. Dodaję pozostałe składniki i mieszam na jednolite ciasto śmietanowej gęstej konsystencji. Odstawiam ciasto na kilka godzin ( wczoraj rosło 4 godziny). Wyrośnięte ciasto nakładam na patelnię posmarowaną olejem za pomocą ręczniczka papierowego ( minimalna ilość tłuszczu sprawia, że są lekkie
AZgotuj!Dzisiaj polecam przepis na chrupiące domowe pizzerinki z pysznymi dodatkami. To doskonała propozycja na podwieczorek dla całej rodziny. Pizzeriny polane obficie ketchupem smakują nieziemsko. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, ¾ szklanki wody, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 3,5 łyżki oliwy, Dodatkowo: 200g pieczarek, 1 cebula, 100g szynki, 15 sztuk czarnych oliwek, 10 sztuk pomidorków cherry, 150g sera(...)żółtego, bazylia, sól, pieprz, oliwa, Ketchupik Kielecki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam drożdże z wodą. Dodaję sól oraz oliwę. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam pieczarki z cebulą przez około
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 żółtka 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, żółtka i śmietanę. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. masa jabłkowa(...)ubijamy na sztywną masę. Do ubitej masy dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy do połączenia się składników mikserem ma małych obrotach, po kolei dodajemy mąkę i wiórki. Mieszamy. Dwie części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jedną część kładziemy na spód. Na ciasto wykładamy przestudzoną masę jabłkową. Na masę jabłkową wylewamy masę kokosową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto pieczemy
Prosto i Smacznie z Anetąużyłam głównie ogonów i niezbyt ładnych kapeluszy, które nie nadawały się do suszenia) duża cebula pół chili łyżeczka mielonego ostropestu szczypta suszonego tymianku sól pieprz 3 gałązki natki pietruszki Ciasto 500 g mąki tortowej 100 ml wrzątku 100 ml zimnego mleka saszetka (8 g) drożdży suszonych 2 jajka 70 g masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko(...)Masło stopić i odstawić do schłodzenia. Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami, solą i cukrem. Do suchych składników dodać rozbełtane jajka i ponad połowę mleka połączonego z wrzątkiem. Wymieszać. Do ciasta dodać masło i stopniowo dolewając resztę mleka z wrzątkiem, wyrobić gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie
Weekendy w domu i ogrodziezakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej - 170 g wody W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze) CIASTO: - 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -200 g mąki orkiszowej typ 630 - 120 g mąki żytniej - 420 g wody - 20 g soli - cały zaczyn - 15 cienko pokrojonych śliwek - listki z około(...)gałązek cząbru W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią z orkiszową i wodą, odstaw na godzinę. Do miski dodaj zaczyn, wymieszaj i odstaw na godzinę. Dodaj sól i wymieszaj ciasto, przykryj folią. Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę. Uderzamy też dłonią w ciasto
SMYKWKUCHNIbułki przygotowuje się niemal identycznie, jak te z pieczarkami ( klik ), które już wcześniej pojawiły się na blogu. Z tą różnicą, że zamiast pieczarek są grzyby. A jak smakują? Fantastyczne ciasto, aromatyczny farsz - chce się sięgać po kolejną. Do tego jakiś dobry, ostry sos i przekąska gotowa :) Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody(...)Farsz: 500 g grzybów (mogą być mrożone) 1 cebula 3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotować zaczyn, który odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, wbić
My simple kitchenPierogi z serem- jak dla mnie smak dziecińtwa:) Lubią je chyba wszyscy . Idealne na piątkowy obiad. Ciasto jest proste a smakuje wyśmienicie. Jest elastyczne. Z podanych proporcji wychodzi ok 20 dużych pierogów. Smacznego :) SKŁADNIKI NA 20 SZTUK: Ciasto 3 szklanki mąki Szczypta soli 1 szklanka wrzątku Farsz 400 g sera białego 1 jajko 3 łyżki cukru trzcinowego(...)cukier wanilinowy 2 łyżki śmietany 30% 4 łyżki rodzynek Dodatkowo Olej ok 1 łyżeczki Sól-szczypta Śmietana 30% PRZYGOTOWANIE: W misce łącze składniki ciasta. Mieszam za pomocą drewnianej łyżki a następnie przekładam na stolnicę i wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie formuję kule i odstawiam pod przykryciem np. owinąć w folię, na ok 30 min by ciasto odpoczeło
Gotowanie Patki