ciasto - 162020 przepisów (strona:2021/10802)

PATELNIE TYTANOWE FIRMY - WOLL 135

smażenia bez tłuszczu, patelnie grillowe, właśnie taką wybrałam bo jest rewelacyjna pod każdym względem. Pokrótce przedstawie ile zastosowań ma patelnia która będzie służyć mi przez wiele lat. Ciasto piekło się na patelni,  w piekarniku 15 minut, wyszło rewelacyjne i nie przywarło do dna ani boków patelni.  Dla każdego kto zrobi zakupy w sklepie   Woll.pl(...)Patelnie tytanowe Woll szafir                          LETNIE CIASTO FRANCUSKIE Z MASĄ SEROWĄ I JAGODAMI

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżowe ślimaki z serem i jeżynami oraz "Siostry" 153

kardamonem. Gdy drożdże namnożą się, wlać je do mąki. Wyrabiać, by składniki się prawie połączyły. Dodać roztopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać, by masło połączyło się z resztą ciasta. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto potroi swoją objętość (po ok. trzech kwadransach), przygotować dwie duże formy do pieczenia (wyłożyć je papierem do pieczenia). Ciasto wyłożyć(...)dużą stolnicę lub blat roboczy podsypane mąką. Ciasto wyrobić chwilę, podwijając je pod spód, by powstał zgrabny dysk. Rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok. pół centymetra. Ciasto posmarować ricottą i wysypać jeżynami, zostawiając ok. 3 cm górnego marginesu. Ten pusty margines posmarować odrobiną wody. Zwinąć całość w roladę i ułożyć na sklejeniu. Skleić obie końcówki po bokach. Roladę pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
drożdżowe z jagodami i kruszonką 126

już ostatni dzwonek, żeby upiec ciasto ze świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni(...)podwieczorek w środku tygodnia albo na piknik. Obowiązkowo ze szklanką zimnego mleka.  *proporcje na dużą blaszkę z piekarnika Składniki: na ciasto: 50 g drożdży 500 g mąki 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru szczypta soli dodatkowo: 2 szklanki jagód 2 łyżki masła 3-4 łyżki mąki 2 łyżki cukru żółtko Drożdże rozrobić z ciepłym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zawijańce nadziewane cukinią i feta 139

warzywami. Słona feta świetnie się z nimi komponuje, a neutralna cukinia niemalże nabiera rumieńców…Trochę ją przypiekłam, he,he… Zawijańce nadziewane cukinią można przyrządzić z dowolnie wybranego ciasta. Ja wybrałam drożdżowe z dodatkiem pszennej mąki pełnoziarnistej. Zawijańce z cukinią i feta Składniki: na 14-16 sztuk 550 g pszennej mąki 200 g pszennej mąki pełnoziarnistej 40 g świeżych(...)startego parmezanu do posypania Rozpuść drożdże miód w wodzie. Dodaj jogurt i zamieszaj. Do misy miksera wsyp obie mąki i wlej rozczyn. Załóż hak (używam kitchenaid) i zacznij wyrabiać ciasto na trójce. Kiedy drożdże połączą się z mąką wsyp łyżkę soli. Zarabiaj ciasto przez 8-10 minut, aż wytworzą się niteczki glutenu. Ciasto powinno łatwo odchodzić od brzegów naczynia

codojedzenia
Gryczane naleśniki bez jajek i mleka, z pieczonymi warzywami 197

czarnuszki (opcjonalnie) odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie) Mąki i sól wraz z czarnuszką przesypać do miski, wymieszać dokładnie trzepaczką. Stopniowo dodawać wodę, energicznie mieszając całość trzepaczką do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji śmietany. Ciasto odstawić na 15 – 30 minut. Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać (to ważne). Przed smażeniem pierwszego naleśnika na powierzchni patelni można rozprowadzić odrobinę oleju(...)Ciasto wymieszać chochlą, nabrać porcję ciasta i wylać na gorącą patelnię, kulistymi ruchami patelni równomiernie rozprowadzić ciasto cienką warstwą po całej powierzchni. Smażyć około minutę, kiedy brzegi naleśnika zaczną odchodzić, naleśnik delikatnie podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze około pół minuty. Kontynuować do wyczerpania ciasta. Na gotowe naleśniki wykładać rukolę lub np. listki młodego szpinaku oraz

Even Better Food
Przepis #63 Ciasto bananowo - orzechowe 164

Witajcie, dzisiejsza propozycja to ciasto bardzo treściwe w składzie jak i smaku. Jest dość mocno zbite i lekko wilgotne. Opiera się głównie na mące kokosowej i bananach co w połączeniu z czekoladowo-orzechową polewą smakuje wyśmienicie.  Mimo bogatego składu ciasto jest dość niskokaloryczne.   Jedna porcja ( użyłam blachy o wymiarach 24 x 24 cm - ciasto podzieliłam(...)mąki owsianej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa - 2 łyżki masła orzechowego - 40 g czekolady gorzkiej roztopionej - orzechy nerkowca drobno posiekane na wierzch ciasta Wykonanie Banany gnieciemy widelcem. Dodajemy do nich jajka i miksujemy do połączenia. Następnie wlewamy olej i wsypujemy cukier/słodzik oraz cukier waniliowy- dalej miksujemy. Kolejno wlewamy odrobinę mleka i wsypujemy trochę

Health-Fit-Life
Pierogi z kurkami 160

Takie pierogi możemy zjeść tylko sezonowo. Jedne z lepszych, czyli pierogi z kurkami. Składniki na ciasto (30 pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 160 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki farszu: 1 duża cebula 300 g kurek olej lub oliwa sól pieprz garść siekanej natki pietruszki Okrasa: oliwa lub olej 1  cebula sól do smaku Wykonanie(...)minut. Po tym czasie kurki odkrywamy, dodajemy pietruszkę i podsmażamy bez przykrywania około 5 minut - do czasu, aż z kurek odparuje cała woda. Farsz studzimy. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.  Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło

Smak mojego domu
Bułki śniadaniowe 127

Bardzo smaczne bułki, które nie wymagają przygotowania rozczynu. Przygotowuje się je bardzo łatwo i w miarę szybko jak na ciasto drożdżowe. Idealne na śniadanie lub kolację. Z podanej porcji wyszło mi 13 sztuk bułek o wadze 80 g. Ja dzieląc ciasto na kawałki ważę i wówczas bułki są jednakowej wielkości. Więcej przepisów na bułki znajdziecie w zakładce BUŁKI. Żródło przepisu(...)miski, wsypać rozdrobnione drożdże, sól i cukier. Masło rozpuścić, wlać do mleka, dodać jajka i wszystko roztrzepać. Wlać zawartość do mąki i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto bardzo dokładnie na stolnicy. Podsypać maksymalnie 2-3 łyżkami mąki. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę

O kuchni z uczuciem
Rabarbarka 97

ciasto co roku robię jak mam rabarbar w zasięgu ręki, a ponieważ w tym roku tak się złożyło, że mam go w zasięgu dopiero teraz – to nie mogło być inaczej niż zwykle:). Rabarbarka to po prostu kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. RABARBARKA Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 margaryna 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Nadzienie 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki mleka rabarbar (jeżeli bardzo kwaśny to odrobina cukru do zasypania) Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i schłodzić podzielone na dwie części. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i jeżeli jest bardzo kwaśny zasypać odrobiną cukru. Formę do tarty wysmarować, wylepić połową schłodzonego ciasta i lekko zapiec. Na zapieczony spód ułożyć rabarbar i wylać

Pieguskowa Kuchnia
Tarta rybna na francuskim cieście 139

niej nie ma. Do tarty użyłam filetów z mrożonego szczupaka, którego jesienią złowił mój mąż, ale mogą być małe rybki po sprawieniu, odcięciu głów, płetw i kręgosłupa. Ponieważ ciasto francuskie zawiera w sobie dużo tłuszczu proponuję użyć ryb chudych a do masy dodać łyżkę masła, doda ono smaku całości. Zostało mi nieco ciasta i farszu, więc upiekłam kilka mufinek(...)przyznam się, że smakowały mi one nawet bardziej niż tarta. Może za sprawą większej ilości ciasta francuskiego? Polecam obie wersje:). Tarta rybna na francuskim cieście Farsz ok 1 kg filetów ze szczupaka lub innej ryby 2 średnie cebule 1/4 szkl posiekanego kopru 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 0,5 średniego selera skórka z jednej cytryny otarta na drobnej tarce

Pieguskowa Kuchnia
SERNIK ROSA 151

ostatnim czasie. Jest delikatny, puszysty i bardzo wilgotny. Znany pod różnymi nazwami: Rosa, Złota Rosa, Łzy Wałęsy z powodu kropli, które pojawiają się na bezie po całkowitym wystudzeniu sernika. Ciasto ma idealne proporcje na blaszkę o wymiarach 40×25 cm. Lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis, gdyż piekłam go w tortownicy o średnicy 25 cm. Ciasto zrobiłam z 2/3 porcji(...)bezę z 1 jajka. Nie przepadam za dużą ilością bezy, więc wycisnęłam tylko dwa rzędy kleksów. Jak dla mnie idealnie! SERNIK ROSA CIASTO 3 żółka 1/2 szkl cukru 250 g margaryny lub masła 2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA TWAROGOWA 1 kg twarogu z wiaderka 2 szkl mleka 1/2 szkl oleju 3 jajka 1 budyń śmietankowy

Pieguskowa Kuchnia
SERNIK Z MAKIEM 212

Sernik, który widzicie na zdjęciach jest z połowy porcji i został upieczony w małej tortownicy o średnicy 22 cm. Nie wiedziałam na jaką wysokość mi urośnie, więc boki wylepiłam ciastem na całej wysokości blaszki. Moim zdaniem dodało mu to tylko uroku. To będzie jedna ze słodkich pozycji na moim świątecznym stole. Mam nadzieję, że spodoba się chociaż części(...)również upieczecie ten sernik z makiem na zbliżające się Święta:). SERNIK Z MAKIEM /tortownica o średnicy 25 cm CIASTO 200 g mąki tortowej 1 jajko 100 g masła 50 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA 1 kg półtłustego twarogu 4 jajka 350 g cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 200 g maku Do miski wsypać mąkę

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 171

Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką to oznaka tego, że lato jest w pełni. Latem częściej sięgam po ciasto drożdżowe i świeże owoce. Moje porzeczki w tym roku obrodziły, więc oprócz soków i dżemów zostało ich całkiem sporo na letnie wypieki. Jeżeli macie nadmiar porzeczek to zachęcam do wypróbowania przepisów na fajne, kruche ciasto Kwaśny Jacek czy też tradycyjnego pleśniaka . Kwaskowe(...)porzeczki świetnie przełamują słodycz ciast i bardzo mi odpowiada ich dodatek. Moje bułeczki drożdżowe z porzeczkami zawierają wsystkie trzy odmiany porzeczek. To zestawienie świetnie się uzupełnia. Drożdżówki nie sa za słodkie więc dla wielbicieli słodkiego polecam oprószenie ich cukrem pudrem. Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką 370 g mąki 2/3 szkl mleka 1/4 szkl cukru 1 jajko 1 żółtko

Pieguskowa Kuchnia
Pizza z białym sosem, pizza carbonara 367

białej pizzy - ahhh jeszcze dzisiaj czuję jej smak :P Biały sos z cebulką, do tego dużo mozzarelli i boczuś - czego chcieć więcej? Łapcie przepis! Składniki (na 2 średnie pizze): * ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka - 1 op drożdży instant (7g) - 200ml mleka - 50m wody - 2 łyżki oliwy - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru * sos: - 1 średnia cebula(...)duży ząbek czosnku - 1 łyżka oleju - 1 mały kubeczek śmietany 42% (lub 30-36%) - sól, pieprz - świeży tymianek * dodatkowo: - 6 plastrów boczku - mozzarella Ciasto: Przygotowanie ciasta w Tefal CC: Do misy wsadzić mieszadło do wyrabiania, wlać mleko, wodę, 1 łyżkę mąki, cukier i drożdże. Ustawić temperaturę 30 stopni, obroty: 5, czas: 30s. Włączyć. Dodać pozostałe składniki i ustawić obroty

CookYourself
Wieczór panieński po duńsku i cobbler. Rabarbarowo-miodowy 141

gorącej herbaty ruszyłam w noc. Brak śniadania, makijażu i rozbudowanej porannej toalety zaowocował piętnastominutowym spóźnieniem. A moi potworni koledzy, zamiast mi choć odrobinę współczuć wyrazili nieskrywaną radość z powodu ciasta na środę (zasady są proste: ten, kto się spóźni, zaczyna lub kończy ferie albo ma urodziny - stawia ).  Rozdygotana, na szczęście zdążyłam ze wszystkim na czas i chwilę przed jedenastą(...)zamrażarki, gdy nagle szefowa wydarła się na całą piekarnię: Gdzie ona jest? No tu jestem, już idę przecież... Zaciągnęła mnie do biura tłumacząc, że przyszło zamówienie na jakieś dziwne ciasto, i muszę na nie popatrzeć i powiedzieć, czy dam radę. Stoję więc przed monitorem, a ona oczywiście nie może znaleźć zdjęć. Poczekaj, zaraz przyjdę. No to czekam. Za chwilę wpada

Pożeraczka, czyli raz adobrze