ciasto - 162155 przepisów (strona:2018/10811)

Szarlotka Koralowa 199

Taki fajny przepisik kiedyś widziałam na szarlotkę, że w końcu musiałam go wypróbować i co...? I było smacznie, bardzo smacznie :D Składniki na blaszkę o średnicy 24 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g masła 2 żółtka 150 g cukru 1 płaska łyżeczka cukru pudru 1 łyżka białka do posmarowania ciasta 2 łyżki kaszy manny 1-2 łyżki śmietany(...)kilka kropel esencji waniliowej Nadzienie: 6 - 7 jabłek  ( champion, antonówka, szara reneta) 1 łyżka cukru  kilka kropel esencji waniliowej cynamon 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2/3 i jedną częścią wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i chowamy do lodówki, a drugą mniejszą część chowamy do zamrażalki. 2. Jabłka obieramy i 2/3 kroimy w kostkę

Gotowanie...to proste !
KARDAMONOWE CIASTO Z MALINAMI 127

KARDAMONOWE CIASTO Z MALINAMI Postanowiłam przypomnieć Wam kilka moich ulubionych przepisów na ciasta, które były hitami w ubiegłych latach. Przepis na ciasto z malinami, został sprawdzony przez Was tak wiele razy! Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, nie potrzeba do niego zbyt wiele składników, jest akroamatyczne, puszyste i nie zsycha się. Ciasto nadaje się idealnie na jesienne popołudnie z kawą(...)sody - kostka margaryny - 4 jajka ekologiczne - większa połowa szklanki cukru - 2 łyżeczki mielonego kardamonu - 5 łyżek mleka - 2 garście mrożonych malin - 6 łyżek migdałów - 2 łyżki orzechów laskowych Wykonanie ciasta: - żółtka, cukier, orzechy, migdały, kardamon i roztopioną margarynę zmiksuj blenderem na gładką masę - mąkę wymieszaj z sodą - ubij na sztywno pianę z białek z 1/4 łyżeczki soli - do mąki dodajemy

SMYKWKUCHNI
PĄCZKI NA ZIEMNIAKACH 170

Skoro robiłam już  PĄCZKI NA PIWIE  to dlaczego mam nie zrobić na ziemniakach  pomyślałam ? Przecież bardzo lubię takie kulinarne eksperymenty. Ugotowałam ziemniaki, zrobiłam ciasto, które rosło jak szalone, nie wiem czy za sprawą ciepła w domu czy przez dodanie ziemniaków. Sama praca z ciastem bardzo przyjemna, bez problemów się je wyrabiało. Pączki wyszły bardzo, bardzo lekkie, różnią(...)marmolady z różą olej, smalec do smażenia ROBIMY ZACZYN : Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki, łyżeczkę cukru i połowę mleka, Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. CIASTO : Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry,  resztę mleka, tłuszcz, żółtka, alkohol i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy, ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. Jeśli jest taka

Pani na deser
Smażone pierogi szafranowe z rydzami i czerwonym pieprzem 135

Pomysłów na farsz jest tyle, ilu kucharzy. Każdy z nas na pewno ma swoje ulubione. Dzisiaj zrobiłam z rydzami, które są jednymi z moich „najlepsiejszych” grzybów. Do ciasta na pierogi dodałam szafran, dzięki czemu uzyskały ładny, żółty kolor i delikatny aromat. Po ugotowaniu usmażyłam na masełku i posypałam czerwonym pieprzem. Wyszły niesamowicie smaczne. Polecam Składniki (na około(...)pierogów): Ciasto na pierogi: 1,5 szklanki mąki około 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka masła 0,08 g szafranu szczypta soli Farsz: rydze ( 2 garście) 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka wody 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Dodatkowo: Bulion w kostce (warzywny lub drobiowy) do gotowania pierogów czerwony

Oryginalny smak
Wściekła szarlotka czyli poWeekendowe Łakocie przed weekendem :) 434

Dawno, dawno temu pisałam Wam o zamówieniu na ciasto, które jakiegoś pięknego dnia złożył mój Małżon... żadne z nas nie pamiętało co to było za ciasto, mgliście pojawiały się jabłka i kakao. Niedawno odkryłam o jakie ciasto chodziło! znalazłam ten przepis w  Kuchni Bazylii . Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, wilgotne i bardzo smaczne! Wściekła szarlotka 6 jabłek szarlotkowych(...)łyżki kakao 1/2 szklanki oleju Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem  i czekamy 20 minut, aż puszczą sok (nie odlewamy go). Wszystkie składniki ciasta łączymy na jednolitą masę. Mieszamy dokładnie z jabłkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, równomiernie je rozprowadzamy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cynamonowe ciasto z bezą i śliwkami 129

taki ukłon w stronę tej pory roku. Może skuszona pachnącym wypiekiem opamięta się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być(...)czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek

Smaki Na Talerzu
Waniliowy sernik budyniowy ze słodką wisienką 227

Dziś zapraszam Was na waniliowy sernik budyniowy ze słodką wisienką. U nas w domu kocha się serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto Kochają je tak samo dorośli, jak i najmłodsi domownicy. Prosty, szybki w przygotowaniu sernik (mi zawsze pomaga moja kochana córeczka). Idealny do kawy czy herbaty lub od tak dla osłody dnia. Spróbujcie i Wy. Miłego dnia Do przygotowania(...)sernika użyłam budyniu o smaku waniliowym Wodzisław. Możecie również użyć smaku śmietankowego. Idealnie do serników, deserów i innych ciast nadają się Naturalnie Owocowe od Stovit Składniki: (na tortownice 24 cm) 1/2 kg sera z wiaderka 125 g miękkiego masła 3 łyżki budyniu o smaku waniliowym   – u mnie Wodzisław niespełna szklanka cukru (około 4/5 szklanki) 4 jajka szczypta soli

Słodkie okruszki
Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok po kroku 209

gorącej czekolady. Poza tym, jesień wyzwala we mnie Łasucha Częściej mam ochotę na coś słodkiego, bo jak już mam ten kubek ulubionego napoju, to aż się prosi o jakieś ciasto. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis, na bardzo prostą, jesienną szarlotkę, pachnącą cynamonem – oczywiście bez glutenu Szarlotkę piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm . Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok(...)miski wkładamy wszystkie suche składniki oraz śmietanę. 2. Masło/margarynę ścieramy na jarzynowych oczkach. Można też wszystkie składniki wyłożyć na kuchenny blat i całość posiekać nożem. 3. Ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. 4. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego

Okiem Blondynki by McBlondi
Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem 166

bochenki o wadze około 600 g każdy. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn 270 g mąki pszennej typ 650 180 g wody 10 g soli 1/8 łyżeczki drożdży instant Gotowe ciasto 500 g mąki pszennej typ 500 140 g mąki pszennej razowej 350 g wody 10 g soli 4 g drożdży instant 230 g pieczonych ziemniaków 1 główka pieczonego czosnku cały(...)skropione łyżką oliwy. Czosnek piec w całości po odcięciu około 1 cm z wierzchu główek. Zaczyn. Drożdże i sól połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 ºC. Czosnek wycisnąć z łupinek oraz rozdrobnić razem z ziemniakami przy użyciu blendera. Mieszanie. W misie

Chlebki.pl
Ciasto bezowe ze śliwkami 133

taki ukłon w stronę tej pory roku. Może skuszona pachnącym wypiekiem opamięta się i zachwyci nas jeszcze swym właściwym urokiem?;) Wracając jednak do samego wypieku, mamy tutaj pachnące cynamonem ciasto przykryte powidłami śliwkowymi, dookoła wianuszek z bezy, zaś środek wypełniają pyszne śliwki. Ciasto nie jest z tych najprostszych. Wpierw należy przygotować karmel. No i jest jeszcze beza, która potrafi być(...)czasem kapryśna. Gwarantuję jednak, że smak jest niesamowity i zdecydowanie warto je przygotować:) Ciasto: 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 8 łyżek cukru 150 g masła 1/2 szkl. letniego mleka 2 jajka 3 żółtka 1 op. cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny Beza: 3 białka 140 g cukru Dodatkowo: 500 g śliwek

Smaki Na Talerzu
Ciasto ze szpiankiem 184

wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i zmiksować. Nastepnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na chwilę w formie, następnie wyjąć(...)niej razem z papierem i wystudzić na kratce. Po ostudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta na wysokości ok. 2/3. Pozostałe ciasto przekroić na pół w poziomie. Odciętą wartwę pokruszyć palcami nad talerzem.  Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku i wystudzić. Ostudzoną galaretkę wstawić na kilka minut do lodówki, żeby zaczęła tężeć.  Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać cukier

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Rosyjskie bliny z granatem (jesień). 147

zewnątrz coraz zimniej. Bliny rekompensują mi brak słońca, poprawiają nastrój. Maleńkie drożdżowe placuszki z ciasta z mąki gryczanej i żytniej. Istnieje wiele  receptur przyrządzania ciasta na bliny.  Podawać je można na wiele sposobów - dlatego tak je uwielbiam. Z różnymi gatunkami ryb, ze śmietaną, roztopionym masłem, marynowanymi grzybami, kawiorem, tartym serem, krojonym jajkiem, pastami rybnymi. Na słodko, z konfiturami(...)szklanki mleka ( u mnie bez laktozy)  1/2 paczuszki drożdży Mąki mieszam w misie, wbijam jajko ( pokojowa temperatura) , wlewam ciepławe mleko. Dodaję pozostałe składniki i mieszam na jednolite ciasto śmietanowej gęstej konsystencji. Odstawiam ciasto na kilka godzin ( wczoraj rosło 4 godziny). Wyrośnięte ciasto nakładam na patelnię posmarowaną olejem za pomocą ręczniczka papierowego ( minimalna ilość tłuszczu sprawia, że są lekkie

AZgotuj!
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i oliwkami 230

Dzisiaj polecam przepis na chrupiące domowe pizzerinki z pysznymi dodatkami. To doskonała propozycja na podwieczorek dla całej rodziny. Pizzeriny polane obficie ketchupem smakują nieziemsko. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, ¾ szklanki wody, 30g drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 3,5 łyżki oliwy, Dodatkowo: 200g pieczarek, 1 cebula, 100g szynki, 15 sztuk czarnych oliwek, 10 sztuk pomidorków cherry, 150g sera(...)żółtego, bazylia, sól, pieprz, oliwa,  Ketchupik Kielecki. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam drożdże z wodą. Dodaję sól oraz oliwę. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam pieczarki z cebulą przez około

Tradycyjna kuchnia Kasi
SZARLOTKA Z KOKOSOWĄ PIANKĄ 624

Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 4 żółtka 1/2 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%) Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, żółtka i śmietanę. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. masa jabłkowa(...)ubijamy na sztywną masę. Do ubitej masy dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy do połączenia się składników mikserem ma małych obrotach, po kolei dodajemy mąkę i wiórki. Mieszamy. Dwie części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia. Jedną część kładziemy na spód. Na ciasto wykładamy przestudzoną masę jabłkową. Na masę jabłkową wylewamy masę kokosową i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto pieczemy

Prosto i Smacznie z Anetą
Drożdżówki z grzybami (np. do pracy) 155

użyłam głównie ogonów i niezbyt ładnych kapeluszy, które nie nadawały się do suszenia) duża cebula pół chili łyżeczka mielonego ostropestu szczypta suszonego tymianku sól pieprz 3 gałązki natki pietruszki Ciasto 500 g mąki tortowej 100 ml wrzątku 100 ml zimnego mleka saszetka (8 g) drożdży suszonych 2 jajka 70 g masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko(...)Masło stopić i odstawić do schłodzenia. Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami, solą i cukrem. Do suchych składników dodać rozbełtane jajka i ponad połowę mleka połączonego z wrzątkiem. Wymieszać. Do ciasta dodać masło i stopniowo dolewając resztę mleka z wrzątkiem, wyrobić gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie

Weekendy w domu i ogrodzie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję