ciasto - 162907 przepisów (strona:2026/10861)

Eklerki z masą kawową 155

Jednak te sklepowe nigdy nie dadzą Wam tyle radości jak te co sami przygotujecie, a dodatkowo za fatygę wynagrodzą to swoim smakiem.  ok 15-16 eklerów Składniki:  ciasto 90 ml wody 90 ml mleka 40 g masła 100 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 5 jajek szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa kawowa(...)mąki pszennej 90 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 g masła polewa czekoladowa 100 g czekolady deserowej 2 łyżki masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  Przygotowanie:  ciasto wodę, mleko i masło zagotuj. Przesiane obie mąki dodaj ze szczyptą soli do gotującego się garnka i energicznym ruchem mieszaj trzymając garnek na ogniu jeszcze ok 40 sekund, tak aby mąka

Niezły Młynek
Pączki pieczone 447

dość słodkie, warto dla równowagi smaku wykorzystać mniej słodkie nadzienie, np. konfiturę czy dżem o obniżonej zawartości cukru. Z poniższego przepisu można przygotować 6 sztuk . Pączki pieczone Składniki: CIASTO 250g mąki pszennej 120ml mleka lub wody 55g drobnego cukru 50g masła 15g drożdży 2 żółtka 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii ok. 100-150g dowolnego nadzienia (konfitura, dżem, powidła, marmolada(...)inne) białko do posmarowania pączków przed pieczeniem LUKIER 80g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać do miski - drożdże rozkruszyć, dodać do nich 1 łyżeczkę cukru (około 5g) i  60ml lekko podgrzanego mleka (ma być letnie) oraz kilka łyżek mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Smakołyki Bereniki
KRUCHE GRZEBYKI Z MARMOLADĄ 271

śmietany kwaśnej * 1 kostka margaryny * pół szklanki cukru * 1 żółtko * cukier puder do posypania * marmolada o smaku różanym do nadzienia Wykonanie: Z mąki, śmietany, margaryny, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Owinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z zamrażalnika i podzielić na 3 części. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować(...)jeden kawałek ciasta na grubość około 7-8 mm w kształt prostokąta. Brzeg ciasta wzdłuż dłuższego boku posmarować marmoladą na szerokość około 3 cm. Zawinąć ciasto tylko raz. Rulonik odciąć od pozostałego ciasta. Pociąć na ciasteczka o długości 6-7 cm. Ponacinać na 1/3 szerokości ciastka wzdłuż dłuższego boku. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzać

Zrób to smacznie
Ciasto ze śliwkami 160

Ciasto ze śliwkami. Edyta Guhl. Witajcie, zgodnie z obietnicą podam Wam dzisiaj przepis na niezawodne ciasto, które jest naprawdę smaczne i zawsze się udaje. Piekłam je już wielokrotnie, ze śliwkami smakuje mi zdecydowanie najlepiej, można upiec je rownież z jabłkami, brzoskwiniami lub innymi owocami. Jest bardzo łatwe do zrobienia, składniki zawsze mamy pod ręką, są tanie i dostepne

dolcevitainmykitchen
Francuska tarta z jabłkami. 210

rodzinach w Eifel punktualnie o godzinie 16-stej i towarzyszą jej kanapki, dżem truskawkowy, ser i rzadziej wędliny. Kanapki jedzone są nożem i widelcem. W niedzielę dostaniemy kawałek domowego ciasta, czy nawet lody. Dzisiaj proponuję Wam pyszną francuską tartę z migdałowym nadzieniem i jabłkami. Zanim

dolcevitainmykitchen
Ciasto grejpfrutowe czyli Słodki Czwartek odc.124 180

lukrem idealnie komponuje się z kubkiem mocnej herbaty. Powiem Wam szczerze, że piekąc je byłam pełna obaw ponieważ w domu tylko ja jem grejpfruty. Tymczasem okazało się, że blaszka ciasta zniknęła nie wiadomo kiedy!!!  zajadał się nawet Małżon, zdeklarowany miłośnik mandarynek a przeciwnik tychże owoców! Przepis podpatrzyłam na blogu addiopomidory , który polecam Wam podobnie jak ciasto! Ciasto grejpfrutowe(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do masy jajecznej dodajemy na przemian suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Foremkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wlewamy do ciasto, wygładzamy i stukamy jej spodem o blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy ciasto 45 minut lub do suchego patyczka. Przygotowujemy syrop. Cukier z sokiem wkładamy do garnuszka. Podgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebek ziemniaczany. 200

warzywo nie są tuczące, wiemy już od jakiegoś czasu. Niektórzy dietetycy wręcz wpisują je do menu na redukcji. Moja babcia z kolei dodawała ziemniaki niemal do wszystkiego, np. do ciasta na pierogi , do pączków (mam jej przepis i postaram się go pokazać w najbliższym czasie), i właśnie do chleba. Niestety nie ma już jej z nami od kilku(...)jako gospodyni domowa przekazała mi bardzo dużo wiedzy. Była kobietą, która potrafiła z niewielu składników wyczarować syty posiłek. Często używała do wykonania ciasta dodatków ziemniaków, z jednego powodu - ciasta z nimi w składzie, były dużo bardziej sycące, mniej się ich zjadło, a jednocześnie nie były tuczące.  Taki chlebek jest niezwykle puszysty, wilgotny i tak na dobrą sprawę wystarczy posmarować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kawowe ciasto z gruszkami i polewą kokosową 219

Ciasto upieczone z myślą o babci w dniu jej święta. Byłam ciekawa czy tym razem zasmakuje jej jakiś zdrowszy wypiek. Poprzednie próby kończyły się różnie, ale nie zniechęciło mnie to. Nie mając w zanadrzu żadnego przepisu ani pomysłu, kierując się wyłącznie własnym, ,,kuchennym" instynktem (hah, fajnie to brzmi!), zabrałam się za szukanie składników. Moją uwagę przykuły gruszki, później pomyślałam(...)połączeniu ich z ... kawą. No i z kakao - obowiązkowo! Postawiłam na wersję bezglutenową (a co, jak szaleć to szaleć!), więc w moim cieście znalazła się także kasza jaglana, a właściwie.. gęsty pudding jaglany. Używam kaszy często, bo jest łatwo dostępna, uniwersalna - świetnie dopasowuje się zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodkich. Ostatecznie ciasto wyszło lepiej niż mogłam się tego

Kuchnia Ellie
Torcik Wuzetka 460

leci ;) Pamiętam jakby to było wczoraj....Wuzetkę pamiętam jako wielki rarytas w domu rodzinnym :) Walka była o każdy kawałek :D. Jeśli Wam źle, macie gorsze dni, przygotujcie sobie takie ciasto, a życie nabierze barw :) Wymiary tortownicy: średnica 24 cm Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 35-40 minut Składniki: 7 jaj 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej(...)połową cukru na sztywną pianę a żółtka z drugą połową cukru. Masę jajeczną łączymy delikatnie z pianą. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dosypujemy do ciasta. Wszystko delikatnie mieszamy i na koniec dodajemy wodę. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C i pieczemy ok. 35-40 minut. Krem Zimną śmietanę

Słodkości i nie tylko
Domowe pączki i oponki karnawałowe oraz "Obudź się Kopciuszku" 176

chętnych na nie jest wielu. Czasem mam nawet wrażenie, że zapach wokół domu jest tak intensywny, że w dniu smażenia gości jakby więcej 😉 Gdy już się znudzi lepienie pączków, ciasto rozwałkowuje się na blacie i wycina z niego obwarzanki, które smażą się krócej i stanie przy kuchni nie jest tak uciążliwe. Składniki (na furę pączków i/lub obwarzanków): 10 dag drożdży(...)pączki nie będą już miały takiego smaku) pół litra oleju do smażenia marmolada z róży Mleko podgrzać. Zazwyczaj podgrzewamy cały litr, bo nigdy nie wiadomo, ile tego płynu ciasto zabierze. Resztę mleka zawsze można potem wypić lub dodać do kakao albo kawy. Masło roztopić.  Do pół litra mleka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Całość wymieszać, by drożdże się

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z awokado -zielona pizza dla każdego 203

Warto ją przygotować dla swoich bliskich, u nas gości przynajmniej raz w miesiącu, staram się robić za każdym razem inny smak. Tym razem dodałam do ciasta troszkę sproszkowanego, młodego jęczmienia, ciasto za jego sprawą nabrało zielonego koloru, smaku ciasta nie zmienił.   Pizzę posmarowałam pysznym sosem........ reszta w opisie, zachęcam do spróbowania, to łatwe :) Ciasto: 35 dag mąki pszennej(...)łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka ketchupu Mieszanka ziołowo warzywna al. Pomodoro ( skład; bazylia, czosnek, czerwona cebula, papryka rozmaryn, szałwia)  Z podanych składników wyrabiam ciasto, można wcześniej zrobić zaczyn, ale nie jest to konieczne. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia.  W tym czasie, odsączam tuńczyka, obieram i kroję szalotki, obieram i kroję awokado. Trę ser. Przygotowuję sos, majonez mieszam

Takie tam pichcenie
Zaplatane bułki supełki – z czosnkiem, masłem i pietruszką 287

pachnące, zaplecione na supeł bułki. Puszyste i szybkie – z masłem, z czosnkiem i z pietruszką. Zrobione w niecałe 1,5 godziny. Nie bójcie się tych bułek – są naprawdę proste. Ciasto jest lekko tłuste i mocno elastyczne – bardzo przyjemnie zaplata się z niego supełki. Odważamy sobie wszystkie potrzebne składniki ciasta. Zimne masło kroimy w kostkę. Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy(...)robota, lub mieszamy łyżką w misce. Zostawiamy ten miks na 10 minut, do czasu aż drożdże mocno ruszą. Wsypujemy pozostałą mąkę i sól, na niskiej prędkości wyrabiamy mocne, elastyczne ciasto przez 8-10 minut. Ciasto jest tłuste i miękkie, powinno po 6-7 minutach zacząć odchodzić od miski. Jeśli nie odchodzi i bardzo się jeszcze lepi – dodajcie po łyżce mąki

Karo in the Kitchen
Pumpernikiel na zaczynie 161

drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki żytniej Przygotowanie zaczynu: Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto chlebowe cały zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłej wody (jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody) 400 g mąki żytniej (użyłam mieszanki mąki razowej i chlebowej w proporcjach(...)mąki orkiszowej (użyłam typ 750 chlebowa) 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy 4 łyżki melasy (dodałam słód pszeniczny) 25 ml mocnej kawy Przygotowanie ciasta chlebowego: Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn, dodać sól, miód, olej, słód i kawę. Zarabiać, dodając wodę, aż ciasto zacznie zbijać się w kulę. Wyrabiać ciasto przez

Codziennik Kuchenny
Pumpernikiel na zaczynie 149

piekarnią u Amber  z pysznym domowym pumperniklem w ersji amerykańskiej. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale skład ciasta jest bardzo podobny. Chleb jest przygotowany na zaczynie drożdżowym pełnoziarnistym i wymaga nieco czasu, natomiast nie jest pracochłonny. Powiem Wam, że taka chrupiąca piętka pumpernikla z odrobiną masła, to niego(...)zaczynie Czas przygotowania: 27 godzin Składniki na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej razowej 4 łyżki mąki żytniej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 2 łyżki miodu 350 ml ciepłej wody 25 ml bardzo mocnej kawy 400 g mąki żytniej typ 1050 600 g mąki pszennej typ 720 1 łyżka soli 4 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowy 155

bardzo zdrowej i wartościowej mąki orkiszowej. Jest niesamowicie smaczny i bardzo długo zachowuje świeżość. Zachęcam do wypróbowania :) Składniki: Na zaczyn: 2g świeżych drożdży 150g mąki orkiszowej 170g wody Na ciasto właściwe: 15g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki letniej wody do drożdży cały zaczyn 450g mąki orkiszowej 350g letniej wody 1 łyżka soli 50g siemienia lnianego (plus 1 łyżka(...)miseczce z cukrem i 2 łyżkami letniej wody. Mieszać aż drożdże całkiem się rozpuszczą. Mąkę wymieszać z solą, ziarnami i rozpuszczonymi drożdżami. Nastepnie dodać zaczyn i letnią wodę. Zagnieść ciasto. Powinno być mocno kleiste i wilgotne. Nie należy dosypywać mąki. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno

kuchnia doski