Pizzę przygotowujemy zawsze kiedy wybieramy się na jakąś długą męczącą wyprawę rowerową lub pieszą. Zazwyczaj ciasto wyrabiamy dzień wcześniej, podobnie sos. Dzięki temu jak wracamy mega głodni i zmęczeni, gotowanie nie pochłania aż tak dużo czasu. Poza tym domowa pizza zawsze wydawała mi się lepszym pomysłem niż taka na dowóz. Zazwyczaj trzeba czekać co najmniej 45 minut, jest droga(...)wiadomo dokładnie jakiej jakości składniki zostały do niej użyte. Zachęcam Was do wypróbowania! Z przepisu wychodzą 4 pizze. Składniki na ciasto: 15g świeżych drożdży 400ml przegotowanej wody (letniej) 60ml mleka 60ml oliwy z oliwek łyżka soli łyżka cukru 800g mąki pszennej typ 450 Składniki na sos: pomidory z puszki (250g) mała cebulka 2 ząbki czosnku czubata łyżka oregano sól, pieprz
wysmienitycieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu(...)pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę
Pyszności Słodkościspirytusu - 4 łyżki wody - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia Mąkę i cukier puder (2 łyżki) przesiać do miski. Dodać żółtka, śmietanę, rozpuszczone masło, spirytus, wodę. Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut (w temperaturze pokojowej). Następnie ciasto wybić wałkiem, czyli napowietrzyć. U.bijać ciasto min 15 minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię(...)odstawić na min 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz i smażyć, partiami faworki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
CookYourselflubi lepić pierogi? Mam dla Was propozycję na pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami. Pyszne :) Składniki na ciasto (na około 36 cieniutkich pierogów): 250 g mąki 2 łyżki oliwy około 150 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 100 g czerwonej soczewicy (polecam firmę Skworcu ) 1 duża cebula 250 g brązowych pieczarek oliwa(...)przez chwilę. Do pieczarek dodajemy soczewicę. Całość mieszamy, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nie może być mdły. Farsz studzimy. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło
Smak mojego domuprażoną z czekoladą od firmy Stovit. Na wierzch klasycznie lukier i kandyzowana skórka, bo tak lubimy najbardziej. Przy domowych pączkach kalorie się nie liczą! Składniki na 30 sztuk: na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej tortowej 75 g drożdży 2 łyżki cukru 7 żółtek 150 g masła 125 ml letniego mleka kieliszek spirytusu szklanka śmietanki kremówki płynnej dodatkowo: 2 słoiczki(...)cukru na puszystą białą masę. Do miski z rozczynem drożdżowym dodać masę z żółtek, śmietankę i spirytus. Zacząć wyrabiać (najlepiej robotem z hakiem) i po chwili dolewać masło. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie wyrośnięte ciasto wymieszać, żeby wypuścić powietrze (ma opaść), ponownie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaRoladki z wafelkiem czekoladowym Składniki: Ciasto wafelek czekoladowy Lusette - 1szt żółtka jaj - 3 szt masło - 20 dag śmietana 24 % - 4 łyżki cukier - 3/4 szkl mąka pszenna - 3 szkl i 2 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta Nadzienie: marmolada różana Dodatkowo: białko jaj - 1 szt krokant z orzechów do posypania Przygotowanie : Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia. Następnie na tarce zetrzeć wafelka czekoladowego i dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wyrobić, włożyć ciasto do foliowej torebki i odstawić na 1 godz. do lodówki. Wyjąć ciasto z lodówki podzielić na 3 części, jedną rozwałkować cienko, pozostałe włożyć do lodówki. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować gęstą marmoladę, zwinąć w roladę. Pokroić ciasto po skosie na roladki. Tak samo postąpić
Kuchnia Danusiziemniaczane, bo tak się na nie mówiło w mojej okolicy. Dopiero z książek o Rosji, Ukrainy lub Białorusi dowiedziałam się, że to placki drożdżowe z ziemniaczanymi mające niewiele wspólnego. Ciasto na bliny przygotowują się z różnych składników - może być to mąka pszenna z ziemniakami, mąka pszenna lub żytnia z mąką gryczaną. Na Wschodzie podaje się je z kawiorem, śmietaną, różnymi(...)Sałatka puszka tuńczyka w oleju pół białej rzodkwi sól pieprz kilka liści mięty Do miski wsypać mąkę pszenną. Wkruszyć do niej drożdże i wlać ciepłą wodę. Łyżką wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić. Do rozczynu dodać: mąkę gryczaną/orkiszową, ostudzony tłuszcz, żółtka oddzielone od białek, cukier
Weekendy w domu i ogrodzieJest tu ktoś, kto nie lubi domowych drożdżówek? Ja nie znam nikogo takiego. U nas w domu zawsze rozchodzą się jeszcze ciepłe. Specjalnie zachwalać ich nie trzeba- puszyste ciasto i gęsty budyń, który nie wylewa się podczas pieczenia. Tylko piec i zajadać. Składniki na 10 drożdżówek: 500 g mąki szklanka mleka 1 jajko 2 żółtka 100 g masła(...)odrobiną cukru. Zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać. Odstawić na kwadrans. Do tak powstałego rozczyny dodać pozostały cukier, jajko i żółtka. Wyrabiać a po chwili wlać masło i wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleiło. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę aż wyrośnie. Budynie rozmieszać z cukrem i częścią mleka, ugotować na pozostałym mleku. Przestudzić. Ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadość, że słodkości nie piekę - to do tego nie kupuję ;) Podczas ostatniej wizyty u Mamy miałyśmy okazję trochę czasu razem spędzić w kuchni i wyszło z tego pyszne ciasto z jabłkami pod budyniową kołderką. Sprawdźcie przepis: Składniki: 5 szklanek mąki kostka margaryny do pieczenia 3/4 szkl. cukru 1 - 2 łyżki śmietany 2 budynie śmietankowe z cukrem 1 litr(...)jabłek (słodko-kwaśnych, twardych) 3 jajka (2 całe + jedno żółtko) cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Z mąki, margaryny, cukru, jajek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Większą chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Mniejszą wsadzamy do zamrażalnika. Przygotowujemy budyń wg przepisu producenta. Odstawiamy do po mojemu ? Może kiedyś ;). wychłodzenia. Większą częścią ciasta
Kuchnia po mojemuolej rzepakowy, połączyć składniki dodać marchewkę startą na drobnych oczkach lub resztek z wyciskarki soku, wsypać cynamon i krótko połączyć składniki marcepać połamać i w rozdrabniaczu rozdrobnić, wsypać do ciasta i krótko połączyć składniki forma silikonowa z kominkiem, wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 200 C około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić zimne ciasto(...)wyjąć z formy i przekroić na części, śmietanę i galaretkę wsypac do mleka i mikserem ubijać z 5 minut na dużych obrotach połowę śmietany dać na część ciasta i nakryć drugą częścią, resztę śmietany rozsmarowac na wierzchu ciasta wafelki Lusette w woreczku rozgnieść na kruszonkę i posypać śmietanę, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest rewelacyjne smakowo, aromatyczne
W Mojej Kuchni LubięMocno czekoladowe ciasto, miękkie i puszyste, krem czekoladowy i frużelinowy krem malinowy... Idealna propozycja na jutrzejsze Walentynki ;) Całość smakuje pysznie - lekko, delikatnie. Nie za słodki, taki w sam raz ;) Jestem absolutnie zakochana w smaku owocowego kremu Ps. Jeśli macie w najbliższym czasie w planach wysłanie jakiejś przesyłki polecam http://www.epaka.pl/ . Satysfakcja gwarantowana ;) Składniki na ciasto: 2 duże jajka(...)Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników, połączyć. (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera). Dno formy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty
Domowa cukiernia EwyCiasto kakaowe z dużą ilością kakao, bardzo wilgotne Dzień dobry Czego wam dzisiaj mogę życzyć? Może aby ''walentynki'' były u was co dziennie, i abyście nawet przez małe drobiazgi okazywali sobie miłość i zainteresowanie. Tak też właśnie parę dni temu zrobiłam niespodziankę mężowi, wiedząc, że miał ciężki dzień w pracy. Jego uśmiech po powrocie do domu kiedy zobaczył ciacho(...)Wykonanie : Polewa: 1. W rondelku rozpuszczamy masło w mleku, doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy. Ciasto: 1. Suche składniki przesiewamy przez sito (mąka, kakao, proszek, soda), dodajemy cukier, wbijamy jajka 3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do reszty składników. 4. Wlewamy wodę
Mój pomysł naDawno nie robiłam pierogów więc naszła mnie na nie ogromna ochota. Farsz farszem,ale pierogi zostały zrobione z fantastycznego ciasta. Jest ono elastyczne,nie trzeba go mocno podsypywać mąką i co ważne nie musimy dodawać do niego jajka - zabawa tym ciastem to sama przyjemność. Przekonajcie się sami korzystając z mojego przepisu. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej(...)zagotowania wody odczekać ok 3 min .Mieszamy drewnianą łyżką,aż mąka połączy się z wodą.Następnie wykładamy je na stolnicę i wyrabiamy ok 5- 10 min,aż ciasto zrobi się gładkie i będzie odchodziło od ręki.Gotowe ciasto odstawiamy na ok 15-30 min aby odpoczęło,oczywiście szczelnie przykrywamy ściereczką by nie obsychało. Składniki na farsz
Niespełnione zdolności kulinarnerobienie pierogów. I żeby nie sąsiadka, która dała mi przepis to nie wiem kiedy bym się na nie zdecydowała. Nadzienie postanowiłam zrobić delikatne w smaku i się udało. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg mięsa z indyka, 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler(...)kawałek słoniny, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Farsz: mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości (oprócz słoniny). Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy i studzimy. W między czasie kroimy drobno cebulę i obsmażamy ja na patelni. Zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa, jeśli
Państwo Wojtczuk gotująPrzed nami "słodki" czas - za chwilę Walentynki, potem Tłusty Czwartek :) Mam dla Was propozycję - słodkości - ale przygotowane z owoców - banany w cieście kokosowym na bazie mleczka kokosowego - słodka pycha! Dzieciaki (i nie tylko ;)) zajadają :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja - 1 banan w cieście - 450 kcal - ja zjadam 1/2 :) ) 4 banany 1 szklanka wiórków kokosowych + trochę(...)szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka masła do smażenia PRZYGOTOWANIE Banany obieramy ze skórki, odcinamy końce i przecinamy na 3-4 części każdy. Z pozostałych składników (oprócz masła) przygotowujemy ciasto - mieszamy razem składniki. Obtaczamy banany w cieście i smażymy na maśle na złoto ze wszystkich stron. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy niewielką ilością wiórków - w wersji "wypas" możemy
Moje Kuchenne Rewelacje