Jest jesień więc co… więc pieczemy dynię i przerabiamy na pure! Co najmniej raz w tygodniu wielka rozłupana dynia ląduje w piekarniku. Potem miksuję na pure i piekę ciasta, ciasteczka i muffinki, dodaję do placków i naleśników, robię sosy do makaronu, gotuję z owsianką lub jaglanką i tak w kółko… Jak ostatnio kupowałam dynię na straganie starsza pani(...)zjedliśmy gnocchi z masłem szałwiowym a następnego dnia wzięłam porcję do pracy ze skarmelizowaną cebulką i pokruszonym serem pleśniowym. Poniżej podaję przepis na gnocchi ale trzeba pamiętać, że konsystencja ciasta zależy od wielu czynników – nie trzymajcie się więc sztywno przepisu ale modyfikujcie w zależności od tego jaka jest struktura ciasta. Jak będziecie mieć duże jajko albo dynia będzie słabo
Cooking for EmilyOwocowa chmurka Po prostu pychota! Ciasto kruche z budyniową pianką, malinami, brzoskwiniami i borówkami- połączenie idealne. Ciasto to nazywane jest 'owocową chmurką' dzięki swej lekkości. Idealnie nadaje się teraz z wykorzystaniem owoców sezonowych, ale też w środku zimy z mrożonych będzie smaczne. Ciasto kruche: 3,75 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4,5 łyżki cukru(...)dużej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie dodać pokrojone w drobną kostkę masło i żółtka (białka zostawiamy do pianki budyniowej). Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Większą część wykorzystujemy do wylepienia spodu blachy ( wymiary 29 *35 cm), a mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Spód blachy smarujemy masłem, wyścielamy papierem do pieczenia i wylepiamy
Receptura smakuzimnego masła -1 jajko -1 cukier wanilinowy -1 łyżka zimnego mleka Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy pokrojonego w kostkę masło, cukier wanilinowy, jajko oraz łyżkę zimnego mleka. Ciasto energicznie zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowujemy formę do tarty o średnicy 30 cm, smarujemy ją masłem i wyklejamy dokładnie ciastem. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Na ciasto wykładamy(...)papier do pieczenia i wsypujemy surowy ryż/groch/fasolę (obciążnik, aby ciasto się nie unosiło. Takie obciążniki można używać wielokrotnie) Ciasto z obciążnikiem pieczemy ok. 12 minut w temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągamy papier z ryżem i pieczemy 8 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Masa budyniowa: -60g budyniu śmietankowego bez cukru -650 ml mleka
Receptura smakuSernik na Święta! Puszysty, wysoki z owocami: malinami i jagodami! Sernik to ciasto, które zawsze pojawia się na moim świątecznym stole. Sernik można przygotować na wiele różnych sposobów, te na Święta to najczęściej z kajmakiem, makiem bądź te tradycyjne z kratką i rodzynkami. Mi zamarzył się sernik bardzo puszysty, słodki i lekki. Żeby nie był ciężki, tak jak większość(...)ciast na świątecznym stole, ale aby miał jakąś lżejszą nutę i fajny smak z dodatkiem letnich owoców. Dlatego sięgnęłam po mrożone jagody i maliny. Sernik po prostu rozpływa się w ustach, jest puszysty niczym puch. Wyszedł super! Szczerze Wam polecam! SKŁADNIKI NA SERNIK ŚWIĄTECZNY CIASTO NA SPÓD: - 100 g masła - 200 g mąki pszennej tortowej + 1-2 łyżki
SMYKWKUCHNIzrobienie tego ciasta mama prosiła mnie już chyba z pól roku! Postanowiłam dogodzić Jej na weekend i tak oto w mojej kuchni narodziło się ciasto o nazwie Makowa Panienka. Makowy biszkopt pokryty słodkim kremem z brzoskwiniami i śmietanową pianą jest fantastycznym pomysłem na zbliżające się Święta. Jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia! Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał(...)jego dokładkę. A dla wielbicieli makowych ciasto polecam jeszcze Ananaska albo Pijaka – oba te ciasta są oczywiście na blogu. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×30 ) BISZKOPT: * jajka – 6 szt * cukier – 1 szkl * mak – 1 szkl * mąka puszysta poznańska LUBELLA – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczki * aromat do ciast migdałowy – 1 łyżeczka KREM
Ostra na Słodkoudziałem po prostu musiałam ją zrobić. Wyszło ciekawie, nazwa jest adekwatna do smaku, bo zarówno pomarańcze, jak i migdały są tutaj wyczuwalne, osobiście jednak wolę bardziej miękkie ciasta. Ciasto: 350g mąki pszennej 1 szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka pasty waniliowej 200g masła( zimnego) 1 jajko Nadzienie: 150g drobno(...)migdały oraz cukier. Pomarańczę dokładnie szorujemy, przelewamy wrzątkiem, ścieramy skórkę oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie mieszamy. Niedużą blaszkę (24×24) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy na dnie blaszki, nakłuwając ciasto widelcem w kilku miejscach. Następnie wykładamy nadzienie, zostawiając wolny brzeg około 1 cm od ścianek blaszki. Te miejsca smarujemy odrobiną wody. Pozostałe
Smaki Na TalerzuTRUDNOŚĆ: łatwe -CZAS: do 15 minut Kotleciki z lanego ciasta i groszkiem zielonym DODATKI 1 laska kiełbasy (dowolnej) 3 łyżki groszku zielonego 1/2 pory 1/2 pomidora pieprz, sól kucharek LANE CIASTO 2 łyżki mąki 2 jajka 7-8 łyżek mleka Dowolną kiełbasę pokroić w kosteczkę, tak samo czynimy z pomidorem. Porę poszatkować Groszek dodać(...)składników w misce. Przyprawić kucharkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszać. LANE CIASTO: do miski bądź garnuszka dać wszystkie składniki na lane ciasto i wymieszać dokładnie, tak by było leiste ciasto. Zalać ciastem przygotowane wcześniej warzywa z kiełbasą. Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie ilości ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z keczupem
Gotuję TestujęDalej ubijając dodać stopniowo 150 g cukru pudru. Następnie wsypać migdały z cynamonem i całość wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec całość zagnieść rękami na jednolitą bryłę (fot.1) . Ponieważ ciasto jest dosyć klejące, proponuję rozwałkować je między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok. 7 mm. Z ciasta wykrawać foremką gwiazdki (fot.2) i układać je na blasze(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę można od przemyć ciepłą wodą, żeby ciasto się do niej nie kleiło. Pozostałe białko ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać stopniowo 100 g cukru pudru. Ubitym białkiem posmarować grubo i równomiernie gwiazdki przy pomocy pędzelka (fot.3) . Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 150°C (bez termoobiegu
Świat Ciastapieroga zależy już tylko od Was. Możecie włożyć do środka dosłownie wszystko to co lubicie. U mnie były to podstawowe składniki jakie miałam pod ręką. Na 2 duże calzone: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1 szklanka letniej wody 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli Oregano Nadzienie: 400 g fileta z piersi kurczaka(...)Przyprawa kebab gyros 1 cebula 1 czerwona papryka 150 g żółtego sera Keczup pikantny Oregano Olej do smażenia Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę, sól i cukier. Dolewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy tak aby było gładkie i elastyczne. Możemy to zrobić również ręcznie. Formujemy kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczka
VioletoweKucharzenieSkładniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny lub masła 2 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru kryształ Nadzienie: 2 łyżki kakao 2 szklanki mleka powidła śliwkowe 25 dag bakalie (rodzynki, orzechy laskowe, skórka pomarańczowa) 2 olejki spirytusowe rumowe Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady skórka pomarańczowa Przygotowanie: Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać(...)dodać cukier - wymieszać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy blachę o wymiarach 30 x 25 cm. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na drugą blaszkę (placek ten nie musi
Ciastka - domowe słodkościPyszny, lekko kokosowy sernik. Polecam:) Forma do pieczenia: 35 cm x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 250 g mąki pszennej; 120 g zimnego masła; 100 g cukru pudru; 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości); 1 żółtko; 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%; 1,5 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; Wszystkie(...)sypkie składniki przesiać przez sito, dodać masło i smalec, dobrze posiekać razem z sypkimi produktami. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć. Ciasto włożyć do zamrażarki na około 2 godziny. Składniki na ciasto można zmiksować w malakserze. Składniki na masę serową: 1,20 kg tłustego lub półtłustego sera białego (zmielonego
In my kitchenrozsypuje się po całej kuchni! To dodatkowy czas dla mnie a ja nie lubię sprzątać mąki ze ścian... Lidl do pudełka wrzucił również 2 końcówki do ugniatania ciasta, końcówkę do blendera (mikser posiada również taką funkcję), plastikowy nóż, wspominaną misę z pokrywką, stojak i mikser o mocy 300W z 2 tradycyjnymi końcówkami miksującymi. mikser z Lidla (promoceny.pl(...)tłuszcz niż olej kokosowy po podgrzaniu jest po prostu szkodliwy, a sklepowe oleje rafinowane stojące na półce omijajcie szerokim łukiem... Mikser sobie poradził z wyrobieniem i wymieszaniem ciasta. ********************************* Post pisałam rok temu, zapomniałam go jednak... opublikować. Dziś NIE polecam miksera z Lidla. Jak jest dziś? Niestety jedna łopatka się połamała jeszcze przed świętami 2015 roku... Tyle
IzaGotujeposmarowanej olejem i włożyć do zamrażalki. Gdy już zamarzną przełóżcie je do pojemniczka lub woreczka. Dzięki temu się nie posklejają. Zatem do dzieła ;) SKŁADNIKI: Porcja dla około 4 osób. Ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka masła pół jajka szczypta soli gorąca woda Farsz: 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka(...)posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto: 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego dodajemy jajko, masło i szczyptę soli. 2. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając co chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto
W kuchni KatieŚwiątecznie, świątecznie! Zaczynam lepienie pierogów, tym razem lekko kolorowych;) które delikatnie wyróżniają się na stole przy innych świątecznych i pysznych potrawach:) Dziś przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami. Ciasto lekko zabarwiłam szpinakiem, dzięki czemu uzyskałam na cieście zielonkawe plamki. Robię je wcześniej i zamrażam (mamy wtedy pierogi w hurtowych ilościach nie tylko na Święta, ale też na inne okazje(...)będziemy się nimi zajadać. W najbliższych dniach zaprezentuję Wam moje autorskie pierogi rybne z serem i koperkiem (koloru bordowego od buraka). A teraz zapraszam do lepienia! Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 200 ml ciepłej wody do koloru: trochę rozmrożonego na patelni rozdrobnionego szpinaku, ja dodałam 2 łyżki Składniki na farsz
Zasmakuj Kuchnimnie Skworcu ) 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu ) większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu ) sól i czarny mielony pieprz do smaku (u mnie Skworcu ) około 2 łyżek oleju Ciasto: Przepis na ciasto jest taki sam jaki wykorzystałam do przygotowania uszek z grzybami. Ilość ciasta należy zwiększyć w zależności od ilości pierogów. Ja robię pierogi partiami. Gdy wykorzystam całe ciasto(...)przepisu , robię kolejne. W ten sposób ciasto jest zawsze odpowiednio plastyczne. Przygotowanie: Grzyby płuczemy, a następnie zalewamy gorącą przegotowaną wodą. Odstawiamy na godzinę. Następnie grzyby gotujemy około 1 godziny w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy (wodę z nich zostawiamy). Gdy grzyby przestygną drobno je siekamy (ja przekładam je do misy blendera z nożami). Kiszoną kapustę przepłukujemy
Słodkie okruszki