wersję z serem lub z samą kruszonką. BUŁECZKI DROŻDŻOWE z SEREM i KRUSZONKĄ Składniki: zaczyn: 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 3 łyżki mąki ciasto: 1/2 kg mąki 400 g cukru 1/2 cukru waniliowego szczypta soli 1/4 kostki margaryny (roztopić) 1 łyżka oleju 2 żółtka 1 jajko całe 1 szklanka mleka 125 g mąki(...)masła kruszonka: 125 g mąki 75 g cukru 100 g masła opcjonalnie do środka: 500 g sera białego (nie z wiaderka!!!) 1 żółtko 1/2 cukru waniliowego Przygotowanie: ciasto: Składniki na zaczyn rozmieszać w ciepłym mleku i odstawić do wyrośnięcia. Suche składniki na ciasto mieszamy w misce, następnie dodajemy zaczyn, roztopioną, przestudzoną margarynę, jajko i żółtka oraz ciepłe (nie gorące!!!) mleko
Bon appetit mon amiechcącego nic trudnego. Jest weekend i drożdże cierpliwie czekały za swoją kolej. Dzisiaj przygotowałam z jednego ciasta na pizzę bułeczki z czarnuszką i ostrą papryką , ale to nie wszystko. Słoiczek domowego pesto bazyliowo - miętowego zainspirował mnie do przygotowania ślimaczków. Proste, efektowne i bardzo smaczne, najlepsze gorące! Ślimaczki z ciasta na pizzę z pesto bazyliowo - miętowym Składniki: ciasto na pizzę, przepis(...)użyć pesto rosso lub genovese 4 łyżki czarnuszki oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego Przygotowanie: Naczynia żaroodporne, okragłe, smarujemy oliwą z oliwek. Jeśli chcemy większe ślimaczki rozwałkowujemy całe ciasto na prostokąt. Jeśli wolimy mniejsze, dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy pesto i posypujemy czarnuszką, pozostawiając kilka cm wolnych brzegów. Ciasto z nadzieniem
Moja smaczna kuchniawyrostki Kształt: Nieregularny; na przekroju owalne, z licznymi dziurkami Rozmiar: Zależna od wielkości łyżki, długość 6-9 cm, grubość ok. 3 cm Barwa: Barwa brunatnozłocista, na przekroju kremowożółta Konsystencja: Ciasto elastyczne, pulchne, porowate Dołki – racuchy drożdżowe Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-03-26 kategoria Wyroby piekarnicze i cukiernicze województwo woj. śląskie Ta potrawa(...)więcej niż skromne w porównaniu z ciężka pracą, jakiej się oddaje. Z czasem część mąki zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne
Dieta moja pasjanawet na patelni. Doskonale tez smakują same. Farsz w wersji minimalistycznej, to podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem(...)Drukuj Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Farsz 500 g pieczarek 1 duża cebula 200 g kapusty kiszonej liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól Ciasto: 2/3 szkl. mleka 3 łyżki oleju 3 dkg drożdży 300 g mąki 1 łyżeczka cukru Jajko do smarowania Sposób przygotowania Ciasto Mleko podgrzewamy, wkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia
Mieszam w Garnkusmakiem koleżanka mojego dziecka, to znaczy, że musi być pyszne :) Jeśli zostanie Wam nadzienie, możecie spokojnie je zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji. Będzie szybciej :) Zrobicie wtedy tylko ciasto. Składniki wystarczą na 5-6 porcji. To, co mi się podoba w tych pierogach to fakt, że gdy po ugotowaniu przełoży się je do salaterki - nie sklejają się. Od czasu(...)cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili i pieprzem ziołowym Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę i całość wymieszać Teraz pora na ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól wsypać do miski i wymieszać składniki. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, ugniatać je aż do momentu uzyskania jednolitej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwarto! Pierożki są delikatne i aromatyczne. Nawet wróg szpinaku się do nich przekona. U mnie w formie uszek, ale można nie sklejać rożków i pozostawić tradycyjny kształt. Składniki: Ciasto: - pół kilograma mąki - szklanka gorącej wody - pół łyżeczki soli - łyżka oleju Farsz: - opakowanie mrożonego rozdrobnionego szpinaku (450 g) - pół trójkącika sera Lazur z niebieską pleśnią - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - sól(...)pieprz, gałka muszkatołowa do smaku - łyżka masła Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski wsypać mąkę, sól i wlać olej. Zalać szklanką gorącej wody i zostawić na 10 minut aby mąka mogła się zaparzyć. Po upływie czasu zagnieść ciasto, w razie potrzeby dolać odrobinę wody, lub dosypać mąki. Ciasto powinno być elastyczne. Zostawić ciasto na 15 minut aby odpoczęło. Farsz: Cebulę
Cook&Lovenią dowolną ilość ulubionych składników i zrobić jej dowolną ilość. A jaka to satysfakcja zjeść własnoręcznie zrobioną pizzę, która smakuje sto razy lepiej niż ta z pizzerii! Składniki: Ciasto: - szklanka mąki - 2 dkg drożdży - łyżka oleju - 1/3 szklanki letniej wody - 1/2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru Farsz: - dwa udka z kurczaka - 200 g sera mozzarella w kawałku - 2 pieczarki - pół małej(...)cebuli - mała puszka kukurydzy - przyprawa gyros -olej do smażenia Sos pomidorowy: - karton przecieru pomidorowego - ząbek czosnku - oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku Przygotowania zaczynamy od ciasta, ponieważ musi mieć czas aby wyrosnąć. w Tym czasie będziemy przygotowywać kolejne składniki pizzy. w malej ilości ciepłej wody rozpuścić drożdże. Do oddzielnej, sporej miski wsypać mąkę, sól, cukier, wlewamy olej
Cook&Lovepyszny kwaskowaty smak. Przepis doskonały, tak po prostu... ;). Składniki: (na 2 bochenki) Zakwas: 120 g startera zakwasu * 500 g mąki pszennej typ 750 400 ml letniej wody Ciasto właściwe: 900 g zakwasu 500 g mąki pszennej typ 750 200 ml letniej wody 1 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Zakwas: Starter zakwasu wyjąć(...)miskę folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Zakwas po tych godzinach powinien mieć gąbczastą strukturę, być napowietrzony i lekko kwaśny. ** W DNIU PIECZENIA Ciasto właściwe: Z przygotowanego dzień wcześniej zakwasu odważyć 900 g. Resztę przełożyć do słoiczka i schować do lodówki- będzie na kolejny pyszny chlebek :). Do odważonego zakwasu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego
Nastoletnie WypiekanieArthur Flour ZACZYN: 3/4 szkl. wody - szklanka w tym przepisie, to 250 ml 1 i 1/4 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej - u mnie typ 1850, graham drobna 5g świeżych drożdży CIASTO WŁAŚCIWE: 15g świeżych drożdży 3 średnie marchewki - wcześniej ugotowane do miekkości 2 szkl. mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 1 kopiasta łyżka brązowego cukru - czubata 1 niepełna łyżeczka(...)wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin - używać dużej miski, bo zaczyn znacznie rośnie; potem będzie się do niego dodawać resztę składników. Ciasto właściwe Marchewkę - wcześniej umytą, lecz nie obraną - ugotować do miękkości we wrzącej wodzie. Po ostudzeni oskrobać ze skórki i zmiksować blenderem na gładkie puree. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże
Grunt to przepis!marchewkowe na zaczynie drożdżowym - 12 szt. inspiracja przepisem ze strony King Arthur Flour zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta(...)mieszanka wszystkich trzech) Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu
Przepisy na domowy ser i chlebmiały być z cukrem. Ja z niego zrezygnowałam, bo zamierzałam bułki wykorzystać na wytrawny sposób. Króluje przekonanie, że do drożdży trzeba dodać cukier, by mogły "ruszyć". Moje doświadczenie z ciastami drożdżowymi pokazuje, że dodatek cukru jest całkowicie zbyteczny - drożdże namnażają się tylko 5 minut dłużej. Składniki (na 12 bułeczek): Zaczyn 170 ml wody 310 ml mąki pełnoziarnistej pszennej(...)świeżych drożdży Ciasto właściwe 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane) 500 ml mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szklanki mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru - zrezygnowałam z cukru 1 niepełna łyżeczka soli 2 łyżki oleju oraz: ciepła woda do posmarowania bułeczek opcjonalnie – ziarna do posypania bułeczek – mak, sezam, siemię
Weekendy w domu i ogrodziezmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt. zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta(...)wszystkich trzech) Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu
Posadzone i zjedzoneSkładniki ciasta: 1 łyżeczka kopiasta sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 3 łyżeczki kakao 1/2 paczki margaryny rozpuszczonej 3 jajka 3/4 szklanki mleka surowego 2 cukry waniliowe 3 łyżki kopiaste dżemu z czarnej porzeczki Składniki masy serowej: 1 paczka masła roślinnego (250 g) 3 łyżki kopiaste cukru pudru 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego po 150 g Składniki(...)margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki, zmiksować. Wlać do formy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Upieczone i schłodzone ciasto przekroić na 2 części. Do miski włożyć masło roślinne, cukier puder i serki homogenizowane, utrzeć masę serową. Na pierwszej części ciasta rozsmarować przygotowaną masę serową. Przykryć drugą częścią ciasta
Przepisy kulinarne babci AntoninyPrzepis z kuchni włoskiej. Ale z ciastem francuskim ... hmmm Składniki 250 g ciasta francuskiego 2 średnie czerwone cebule 1 czerwona papryka 8 pomidorków wiśniowych lub cherry 100 g sera mozzarella 8 gałązek tymianku Przygotowanie Ciasto francuskie pokroiłem na kwadraty o długości boków ok. 12 cm. Odcięte kawałki i gotowe kwadraty wstawiłem do lodówki na 30 minut(...)Schłodzone kwadraty z ciasta ułożyłem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi ciasta skropiłem odrobina wody, a z reszty ciasta uformowałem ranty wokół każdego kwadratu. Cebulę pokroiłem w cząstki, paprykę na połowę, oczyściłem z pestek. Cebulę i paprykę umieściłem na 15 minut na rozgrzanym grillu, zapiekłem, aż skórka zrobiła się miejscami czarna. Paprykę po ostudzeniu obrałem ze skórki, pokroiłem
R'n'G Kitchenktóre są na diecie odchudzającej, dodatkowo mogą zmniejszyć kaloryczność poprzez zastąpienie cukru ksylitolem - miałam, ale nie dałam, bo nie zafiksowałam się aż tak w fit wypiekach ;) ale chyba następne ciasto spróbuję nim posłodzić, nawet tak dla siebie - dla porównania :) Kasza jaglana jest najzdrowsza ze wszystkich i z tego powodu (a także, bo lubimy) jaglane desery ostatnio bardzo przypadły(...)tradycyjną tarką jarzynową bez powłoki (jeszcze nigdy nie udało mi się sokiem z cytryny uratować koloru jabłek po starciu, a z tą obieraczką nie mam z tym problemu). Składniki: Ciasto: 4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl. mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 szkl. cukru (najlepiej brązowego) 2 łyżki karobu (opcjonalnie) Nadzienie jabłkowe: 4 duże
Kolorowy Przepisownik