trawieniem tłustych pączków, mają wreszcie swoja alternatywę, mam i ja ;) :D Składniki na około 14 pączków: Na zaczyn: 25 gr drożdży 125 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Na ciasto: 300 gr mąki 1 całe jajko 2 łyżki cukru z wanilią około 50-80 gr masła ( to będzie zależeć od wilgotności ciasta ) parę kropel esencji waniliowej szczypta soli Nadzienie(...)odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli. Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić ) Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h. 3. Kiedy
Gotowanie...to proste !wahania wskazujemy Włochy. W dużej części słusznie, bowiem to właśnie w Italii zapoczątkowany został prawdziwy szał na tę potrawę. Ponadto właśnie Włochom zawdzięczamy pizzę w formie, jaką znamy dzisiaj. Ciasto na pizzę Grecy byli pierwsi Jednak zanim Włosi zaczęli wypiekać pizzę, robili to przed nimi Grecy, którzy jeszcze przed naszą erą piekli placki z dodatkiem oliwy, ziół i czosnku(...)specjalnej normie. Oryginalna może powstawać tylko z lokalnych składników: pomidorów San Marzano, mozzarelli z mleka bawolic, mąki – typu 0 lub drobnej zmielonej 00, drożdży neapolitańskich lub browarniczych. Ciasto musi być wyrabiane ręcznie. I tak też formowane. Jego grubość nie może przekraczać 3 mm. Pizza musi być pieczona w temperaturze 485°C przez 60-90 sekund. Znaczenie ma też drewno
Jakugotujesz.plinternecie. I wcale się nie dziwię bo jest bardzo smaczna. Inspirując się tym przepisem postanowiłam zrobić tartę kebab-gyros. I wiecie co ? Jest po prostu przepyszna. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 żółtko 120 g masła 50 ml zimnej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 filet z kurczaka 1/2 papryki 1 czerwona cebula 2 ogórki konserwowe Dagoma(...)łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 3 jajka 2 łyżki mleka przyprawa kebab-gyros 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę. Dodajemy żółtko, wodę, sól i zimne masło pokrojone na małe kawałki. Zagniatamy szybko ciasto i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie
Kuchnia MagdaLenymikrofali aby były znowu pulchniutkie. Skala smaku 10/10- wg mnie żeby zrobić dobre pączki potrzebne jest jednak doświadczenie. Każdy etap pracy jest tutaj ważny od dobrego wyrobienia ciasta przez odpowiednie jego wyrośniecie aż w końcu do ustawienia odpowiedniej temperatury pieczenia. Wiele czynności robi się na wyczucie:) Skladniki( na około 33 dość sporych pączków): 1kg mąki najlepiej(...)resztę mleka-ciepłego i kieliszek wódki. Zacząć wyrabiać łyżką. Kiedy składniki trochę się połączą wlewać powoli( cały czas mieszając) masło i olejek pomarańczowy. Wyrabiać kopystką lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie na zewnątrz, a w środku zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza - nie dodawać więcej mąki. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką( tak, aby nie dotykała ciasta) i odstawić w ciepłe
Kubki smakumąki pszennej pełnoziarnistej 8 g soli 20 g mielonego zielonego jęczmienia łyżeczka mielonego ostropestu 300-350 ml wody ewentualnie łyżka ziaren do posypania (u mnie sezam) Rano Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Wymieszać. Dodać rozcieńczony zakwas. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać(...)ciasto drewnianą łyżką. Wody należy dolać tyle, by ciasto dawało się mieszać łyżką. Nie trzeba go zbytnio wyrabiać. Wystarczy, gdy składniki dobrze się połączą. Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto zarabiamy wieczorem, lepiej trzymać je przez noc do wyrośnięcia w misce, a rano przełożyć
Weekendy w domu i ogrodzieStrucla z marmoladą to drożdżowy zawijaniec, wykonany z klasycznego ciasta drożdżowego, upieczony w formie keksowej. Warstwa marmolady nie jest duża, aby za bardzo nie obciążać strucli i nie ma potrzeby dodawać więcej nadzienia, gdyż samo ciasto drożdżowe jest słodkie. Struclę można upiec w formie o wymiarach 30x11cm . Strucla z marmoladą Składniki: 350g mąki pszennej 165ml (2/3 szklanki) mleka 80g cukru(...)pozostawić do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - wyrośnięty rozczyn wymieszać z resztą mąki, roztrzepanymi żółtkami, cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, pozostałym mlekiem oraz ze szczyptą soli - ze składników zagnieść ciasto, w trakcie zagniatania dodając roztopione masło - ciasto wyrabiać co najmniej przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodziło od dłoni (może lekko się kleić) - miskę z ciastem przykryć ściereczką
Smakołyki Berenikigazą i odstaw na 24h. Po tym czasie powtórz czynność, i tak przez 4- 5 dni. Mając zakwas możemy zacząć robić zaczyn na chleb. ZACZYN NA CHLEB. CIASTO NA CHLEB. 120-150 ml zakwasu wymieszaj z 170 g mąki żytniej typ 720, dodaj trochę wody przegotowanej o temperaturze pokojowej. Zaczyn powinien być bardziej gęsty niż sam zakwas(...)przygotowany zaczyn zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb. Do zaczynu dodajemy 700g mąki pszennej i 1/4 opakowania drożdży świeżych wymieszanych z letnią wodą. Mieszamy z częścią mąki i odstawiamy na 15 minut aby rozczyn ruszył. Dodajemy pozostałe składniki takie jak: płaską łyżkę soli, czarnuszkę według uznania, czubatą łyżkę miodu. Dodajemy wodę przegotowaną, ilość wody zawsze
SMYKWKUCHNICIASTO: szpinak mrożony - 35 dag cukier - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki KREM: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki DODATKOWO: owoc granatu Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach(...)puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy. Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wieszch ciasta ścinamy i drobno kruszymy. Pozostałe ciasto przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy
Camilla w kuchnimlecznym. Palce lizać :) Takie pączki z pewnością poprawią humor. Zdjęcia wykonane w dwóch kompozycjach. W jasnej i ciemnej, która bardziej się podoba? Ja nie mogłam się zdecydować. ~~SKŁADNIKI~~ Ciasto: mąka 3 i 1/4 szklanki ciepłe mleko 250 ml. cukier puder 3 łyżki masło roztopione, ostudzone 3 łyżki drożdże suche 8 gram jajko 1 sztuka Krem: budyń(...)śmietankowy z cukrem 1 opakowanie mleko 500 ml. wafelki Lusette o smaku mlecznym 3 sztuki ( http://lusette.pl/ ) Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ~~METODA~~ Ciasto Mąkę przesiać przez sito. Dodać cukier puder, drożdże, ciepłe mleko, jajko i masło. Zagnieść ręcznie lub za pomocą robota ze specjalnym hakiem, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto przykryć ścierką lub folią spożywczą
Kuchnia Paulettesmlekiem, po czym roztapiamy w nim masło i odstawiamy do przestygnięcia. 2 Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól. 3 Dodajemy jajka, wlewamy przestudzone mleko i rozrabiamy mikserem ciasto. 4 Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, aby podwoiło objętość. 5 Naczynie, do którego odkładamy ciasto, smarujemy olejem, aby się do niego nie przyklejało. 6 W międzyczasie pomidory blendujemy(...)startym parmezanem i czosnkiem, doprawiamy solą do smaku. 7 Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego prostokąt. 8 Dzielimy ciasto na 5 części i wyrabiamy z każdej części prostokątny placek - tak jak na poniższym zdjęciu. 9 Każdą z części smarujemy zblendowanymi pomidorami z parmezanem i czosnkiem. 10 Następnie nakładamy jeden kawałek ciasta na drugi. 11 Ciasto ponownie dzielimy-kroimy
Kuchnia Bazyliidogadzanie sobie i moim bliskim już teraz. Na blogu Nastoletnie Wypiekanie znalazłam przepis na super łatwe i bardzo pyszne pączusie. Skusicie się??? Szybkie paczki z serka z serka waniliowego ciasto: 400 g serka waniliowego (ja użyłam takiego z Krówką) 350 g mąki pszennej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki cukru 1 łyżka(...)spirytusu/rumu/amaretto szczypta soli olej rzepakowy do smażenia cukier do obtoczenia Wszystkie składniki ciasta mieszamy w misce. Olej rozgrzać do 175 st.C. Z ciasta przy pomocy łyżki do lodów lu dwóch łyżeczek nabieramy niewielkie porcje ciasta i wrzucamy na olej. Ciasto jest dość rzadkie i klejące, niezbyt łatwo je formować ale pączki i tak stają się okrągłe, same z siebie
Dzieje kuchennej Wiewióryciepłą kolację lub na spotkanie ze znajomymi, a jeśli coś nam zostanie, możemy zabrać do pracy czy szkoły na drugie śniadanie. Z podanej porcji wyszło mi 10 bułeczek. SKŁADNIKI Ciasto: ½ szkl. ciepłego mleka, ¼ szkl. ciepłej wody, 20 g drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 3 łyżki mąki graham, ok. 2 szkl. mąki pszennej Basia + mąka(...)patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują. Parówki obieramy z osłonek foliowych, każdą dzielimy na 2 równe części Ciasto : Do ciepłej wody i mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy obie mąki, sól oraz
słodki bratekPączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć, i nadziać je już gotowe. Zamiast oprószenia cukrem pudrem, można je polukrować, nie należy jednak rezygnować z dekoracji, gdyż samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Pączuszki przyrządza się(...)ekstraktu z wanilii szczypta soli 40g masła 150-200g marmolady lub innego nadzienia 1-1,5l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia gotowych pączków Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże i 50g jogurtu, oba składniki wymieszać, dodając do nich nieco mąki
Smakołyki Berenikiciepłe miejsce pod ściereczka na kilka minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać i połączyć z rozczynem. Dodać pozostałe (tłuszcz wlać ostatni). Wyrabiać rękoma lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak). Ja wyrabiam ciasto drożdżowe rękoma około 20 minut, rozciągając je. UWAGA! Ciasto drożdżowe aby było pulchne powinno być dobrze napowietrzone i dlatego należy je długo wyrabiać. Ciasto na pączki(...)będzie dość luźne, więc starajmy się nie dodawać dodatkowej mąki . Z wyrobionego ciasta uformować kulkę i włożyć do oprószonej mąka miski. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu pod ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkować je na podsianej mąką stolnicy na grubość ok 2 cm o średnicy szklanki na herbatę. Bierzemy ciasto w rękę, delikatnie je rozciągamy i wkładamy po łyżce
ChilliJemySkładniki 3 szkl mąki pszennej chlebowej 1 1/4 szkl ciepłej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 1/3 szkl oliwy +do posmarowania ciasta 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru oliwki, sól morska (himalajska) gruboziarnista Przygotowanie Mąkę przesiejcie, zmieszajcie z solą. Dodajcie drożdże, cukier i ciepłą wodę i zacznijcie wyrabianie ciasta. Po połączeniu składników dolejcie oliwy i wyrabiajcie ciasto przez kolejne kilka/kilkanaście(...)minut- aż powstanie gładkie i pulchne. Teraz nakryjcie misę folią spożywczą i odstawcie na 40-60 minut. Po tym czasie przygotujcie blachę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Ciasto wyłóżcie z misy do przygotowanej formy, rozciągnijcie je palcami (im mocniej rozciągniecie, tym cieńsza będzie potem focaccia). Końcem łyżki lub palcem poróbcie w cieście "losowe" wgłębienia. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie
OliveandThyme