Kopiec Kreta to ciasto znane i chyba lubiane przez wszystkich. Ciasto czekoladowe, krem oraz banany - wszystko połączone tworzy bardzo smaczne ciasto, które by się mogło jeść ciągle. Zazwyczaj kupujemy je gotowe w sklepie, dzisiaj mam dla Was prosty przepis, który możecie wykonać w ciągu dwóch godzin. Składniki: 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)łyżki cukru pudru 1 tabliczka mlecznej czekolady Kremówkę wymieszać ze śmietan fixami oraz cukrem pudrem. Na sam koniec dodać czekoladę pokrojoną w małą kosteczkę - delikatnie wymieszać. W wystudzonym cieście wydrążamy środek, tak by zostały 2-3cm brzegi oraz cały spód. Obrane banany układamy w wydrążonym cieście. Masę śmietanową wykładamy tak, by tworzyła kopiec a wierzch posypujemy pokruszonym ciastem. Ciasto
My World by Dagmara Rekwszystko, co upiecze. Ciężki, zbity, wilgotny i dość słodki. Taki, od którego nie można się oderwać nawet wiedząc, że ma milion kalorii... *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową(...)ziemniaczanej 5 żółtek 300 ml śmietanki kremówki 120 ml oleju 1 szklanka cukru pudru skórka otarta z pomarańczy 1/2 szklanki rodzynek na piankę: 5 białek 1/2 szklanki cukru Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, każdą zawinąć w folię i wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapolecam spróbować. Naleśniki przepyszne prosto z patelni. Łapcie przepis! Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej, 2 łyżki mąki ryżowej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 4/3 szklanki wody gazowanej (ciasto będzie bardziejpulchne), łyżeczka miodu, pół łyżeczki oliwy lub innego oleju (opcjonalnie do ciasta lub na patelnie po kilka kropel), pół łyżeczki soli, soda oczyszczona (końcówka łyżeczki). Przygotowanie: Mąkę na naleśniki(...)wsyp do miski przez sitko. Dzięki temu ciasto wyjdzie pulchniejsze i smaczniejsze. dodaj jajka, miód, sól, sodę oraz wodę. Na początek nie wlewaj wszystkiego. Mikserem połącz składniki. Oczekujemy bardzo płynnej, lejącej konsystencji (inaczej naleśniki będą twarde), więc w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. Ciasto wylewamy na patelnie z kilkoma kroplami oleju bardzo cienką warstwą (powinno bardzo szybko rozlewać się
Gar Zdrowiamiłośników orzechów, kruche, pyszne i eleganckie na pewno posmakuje wszystkim łasuchom. Dość słodkie, choć słone krakersy dobrze tę słodycz przełamują. Wymaga odrobiny pracy, ale dla tego efektu warto. Kruche ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 jajko 1 łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche(...)powinno być gładkie i zwarte, jeśli się kruszy dodajemy łyżkę śmietany, a jeśli klei się do dłoni dosypujemy odrobinę mąki. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy je na wielkość blaszki (23x35 cm). Karmelizowane orzechy: 200 g orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 1/2 kostki masła W patelni lub rądlu zagotowujemy cukier miód
Cynamonowe szczęściewody Wykonanie: Suche składniki należy wymieszać ze sobą: mąkę, ziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga(...)duży i wypłynie z blaszki podczas pieczenia jednak w środku powstanie dziura. Jeśli zaś wody będzie za mało chleb będzie niski i zbity. Niestety nie zrobiłam zdjęć konsystencji idealnego ciasta ale postaram się to nadrobić w najbliższym czasie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Musi rosnąć
Ze smakiem bez glutenuziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać pok rojone grubo suszone śliw ki i wymieszać. Dodać błonnik oraz wodę i wszystko energicznie wymieszać do czasu aż ciasto zacznie lekko odchodzić od miski. Polecam mieszanie metodą naszych babć - czyli ręką. Najlepiej łączą się składniki. Po mikserze zdarzyły mi się w upieczonym chlebie grudki nie wymieszanej mąki . Uwaga(...)dużo chleb wyrośnie bardzo duży i wypłynie z blaszki podczas pieczenia jednak w środku powstanie dziura. Jeśli zaś wody będzie za mało chleb będzie niski i zbity. Idealn e ciasto jest na tyle gęste, że nie rozpływa się zupełnie w misce ale też na tyle rzadkie , że nie tworzy zbitej masy, którą można wziąć w jedną rękę... Niest ety trzeba
Ze smakiem bez glutenuLekkie, aromatyczne i soczyste ciasto. Świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie jako alternatywa dla tradycyjnej strucli drożdżowej czy makowca na kruchym cieście. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Zawsze się udaje. I zawsze znika ekspresowo. Jego zaletą jest to, że ma fajną wilgotność, która pozostaje nawet po kilku dniach od upieczenia Składniki: 4 duże przejrzałe banany - najlepiej żeby miały jednolicie brązową(...)nadgniłości. Żółte banany można również położyć obok jabłek, przykryć tak, żeby ograniczyć dostęp tlenu i poczekać. Dwutlenek węgla wydzielany przez jabłka to świetny stymulator dojrzewania dla bananów. Przygotowanie ciasta. Przygotować mąkę. Wszystkie suche składniki wymieszać: mąkę, mak, wiórki, proszek do pieczenia. Banany obrać ze skórki, połamać na kawałki, wrzucić do miksera kielichowego. Wybić całe jaja, dodać olej, cukier
Ze smakiem bez glutenuNajlepsze w tych pączkach jest to, że ich wykonanie zajmuje ok. 1h - od wymieszania ciasta do smażenia. A na dodatek w ogóle nie trzeba brudzić rąk. Pączki nakłada się łyżką na gorący tłuszcz a w efekcie otrzymuje się piękne, chrupiące i pachnące kuleczki, które rozpływają się w ustach.... Składniki: (na ok. 10 niedużych pączków) 220 g mąki bezglutenowej(...)oddzielnego naczynia skruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć całość aż stanie się płynna. Dodać do mąki i rodzynek. Wbić jajo, dolać ciepłe ale nie gorące mleko i ciasto energicznie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być lejące, nie może być nazbyt gęste bo pączki wyjdą bardzo ścisłe. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto musi solidnie wyrosnąć, powinno podwoić swoją
Ze smakiem bez glutenuIdealna alternatywa dla osób które lubią makowiec ale nie przepadają za wersją z kruchym ciastem. Można użyć zarówno maku z puszki jak i masy makowej własnoręcznie przygotowanej. Ja zrobiłam własną bakaliową masę z suchego maku mielonego . Całość wyszła idealnie - odpowiednio słodka, z dużą ilością maku i bakalii oraz niewielką ilością lekkiego ciasta biszkoptowego. Składniki: Masa makowa - 2 puszki(...)dużą ilością bakalii - pod linkiem znajdziecie szczegółowy opis wykonania. Formę do pieczenia wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę makową i delikatnie wyrównać wierzch. Przygotować ciasto biszkoptowe. Podaję przepis na biszkopt bezglutenowy. Jest to dosyć cienka warstwa. Można wykonać biszkopt z podwójnej ilości składników - nie zaszkodzi to całemu ciastu. Biszkopt: Ogrzane do temperatury pokojowej jaja ubić
Ze smakiem bez glutenuNapoleonka na herbatnikach – to szybkie i proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Polecam je wszystkim, którzy uwielbiają maślano-budyniowe kremy :) Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23,5cm x 23,5cm. Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia – przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(...)czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dno poukładać jedną warstwę herbatników, a na nią wyło Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać i przykryć pozostałymi herbatnikami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. The post Napoleonka na herbatnikach appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewięcej słońca i udanego weekendu Składniki: (na pizze 30 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 7 g suchych drożdży niepełna szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka cukru przyprawy do ciasta: szczypta (większa) soli, pieprz i duża szczypta suszonej bazylii 3 kiełbasy sycylijskie wieprzowo-drobiowe Duda 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 2 małe cebulki żółty ser na spód kawałek sera(...)podania Przygotowanie: W ciepłej wodzie mieszamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na chwilę. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy nasze rozpuszczone drożdże, dodajemy przypraw i mieszamy całość ręką, aż z ciasta będzie można uformować kulę. Opcjonalnie odrobinę podsypujemy rękę mąką podczas wyrabiania (nie dodajemy zbyt dużo mąki do ciasta, można jedynie delikatnie obsypać rękę mąką). Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe
Słodkie okruszkiZapach piekącego się ciasta czekoladowego to moim zdaniem jeden z najpiękniejszych aromatów w kuchni. Ostatnio takie cuda dość rzadko dzieją się w moim domu, bo znacząco ograniczyliśmy spożycie słodkiego pieczywa. Jednak od czasu do czasu ulegam pokusie i piekę coś pysznego i dużo zdrowszego niż kupne odpowiedniki. Dbałość o składniki sprawia, że domowe ciasto nie ma sobie równych(...)względzie. Ponieważ pogoda ciągle pozostawia wiele do życzenia takie czekoladowe ciasto będzie doskonałe na majówkę. Czekolada jak wiadomo ma dobroczynny wpływ na nasz nastrój. Co prawda daleka jestem od tego by za pomocą jedzenia wpływać na swoje samopoczucie. Na co dzień pracuję ze swoimi podopiecznymi nad tym aby jedzenie nie było lekarstwem na smutki, chandrę i stres. Jednak czekolada sama
Przysmaki KarolkiProściutkie czekoladowe ciasto z dodatkiem kremu czekoladowego typu Nutella. Przygotowanie jest podobne do robienia murzynka- na początku kilka składników podgrzewamy w garnuszku, studzimy i dopiero wtedy łączymy je z resztą składników i ubitymi na pianę białkami. By nie było tak tradycyjnie, ciasto dekorujemy kremem na bazie śmietanki kremówki i serka mascarpone z dodatkiem odrobiny Nutelli. Serdecznie polecam(...)Składniki: (na blaszkę 25x20 cm) Ciasto: 125 g masła 100 g kremu czekoladowego typu Nutella 15 g naturalnego kakao 100 g cukru 100 g mleka zagęszczonego 3 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 125 g serka mascarpone 100 g śmietanki kremówki 36% 2 łyżki kremu czekoladowego typu
Nastoletnie WypiekanieBardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest na tyle dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:) Trzeba uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak, aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło . Blacha(...)Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia
Różne smaki w kuchnidrugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, którą następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek z cukrem wraz z masą czekoladową. Wszystko razem delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica ma średnicę 26 cm, więc czas pieczenia wyniósł 35 min, im mniejsza tortownica tym czas pieczenia będzie się wydłużał(...)polecam aby ciasto kontrolować wykałaczką. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudzamy je 30 min w formie. Ostudzone ciasto przekrawamy na dwa placki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy następująco: - 1 placek - dżem - 1/2 ubitej śmietanki - 2 placek - 1/2 ubitej śmietanki Gotowe ciasto wkładamy na 1 h do lodówki. Przechowujemy w lodówce
Kolejny blog o gotowaniu