ciasto - 162020 przepisów (strona:2030/10802)

Zielona pizza z pesto i boczkiem 208

Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, sól oraz odrobinę wody. Całość dobrze wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Do zaczynu wlać pozostałą wodę i oliwę. Mieszając dodawać mąkę. Zagnieść zwarte i jednolite ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Z każdego kawałka ciasta uformować kulę. Kulki ciasta na pizzę przykryć folią spożywczą(...)odstawić do wyrośnięcia ( podwojenia objętości ). Wyrośnięte ciasto wałkować na cienki placek, ewentualnie rozciągać ciasto ręką, na posypanym mąką blacie. Rozwałkowany placek przełożyć na blachę lub kamień do pizzy. Na cieście rozsmarować pesto, posypać rozkruszoną mozzarellą. Na wierzchu ułożyć plastry boczku. Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C prze 12 minut. Tryb pieczenia od dołu. Smacznego

kolorowotorcikowo
orkiszowo bananowe pankejki 143

orzechy włoskie miód wykonanie: Masło roztapiamy. Żółtka miksujemy z miodem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy, dodajemy masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Banany kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Patelnię rozgrzewamy z kawałeczkiem masła klarowanego. Nakładamy partiami ciasto, formując placuszki. Smażymy z obu stron. Podajemy z miodem lub z lekko skarmelizowanymi

Domowy Smak Jedzenia
Domowa pizza na cienkim cieście 145

Pizza to ulubiona potrawa moich chłopaków;) Domowa pizza na cienkim cieście dość często gości w naszym domu. Zrobiona własnoręcznie smakuje o niebo lepiej. Z poniższego przepisu wychodzą dwie pizze, ( cienko rozwałkowane) +- 30 cm średnicy. Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej ( bardzo dobrze smakuje również z orkiszowej) 160 g wody 10g oliwy z oliwek 25 g drożdży świeżych(...)pomidorowy polecam passatę doprawioną solą pieprzem cukrem i ziołami Zaczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Czekamy, aż zaczną rosnąć. W misce umieszczamy suche składnik, dodajemy drożdże i wyrabiamy ciasto tylko do połączenia się składników. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potrzebujemy około 30 min, ewentualnie, możemy nagrzać

Rusty Fork
TORT URODZINOWY MINIONEK 191

ciasto: 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody  szczypta soli 3/4 szklanki kefiru 50 g kakao 2 duże jajka 120 g masła 250 g cukru brązowego cukier waniliowy * składniki w temperaturze pokojowej krem : 400 g mascarpone 330 ml śmietanki 36 % 1/2 szklanki cukru pudru 2 banany masa maślana: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku(...)cienką strużką jajka. Zatrzymujemy mikser, wlewamy kakao, miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy na zmianę kefir i przesianą mąkę z sodą. całość mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części.  Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Wlewamy jedna część ciasta i pieczemy w temperaturze 180º C przez 35 - 40 minut, do suchego patyczka

KuchcikoweLove
Paluszki serowe z ziołami i czarnuszką 213

Dodatkowo: czarnuszka oregano mak papryka Przygotowanie: Na stopnicę wsypać przesianą mąki, posiekane masło, zmielony w maszynce do mięsa ser, całe jajko oraz sól. Wyrobić energicznie ciasto. Posypać stopnice odrobiną mąki (pszennej lub krupczatki) i rozwałkować ciasto na grubości 5 mm. Z ciasta wyciąć paski(...)podawać z sosem czosnkowym lub domowym masłem orzechowym. Przepis na: „ Domowe masło orzechowe ” Przepis na: „ Sos czosnkowy ” Krok po kroku: 1. Wyrobić ciasto 2. Rozwałkować ciasto i pokroić 3. Wysmarować ciasto żółtkiem 4. Posypać ciasto przyprawami 5. Zwinąć ruloniki 6. Upiec paluszki Pobierz wersję do druku: Pobierz Paluszki serowe z ziołami

KuchniaWeDwoje.pl
Migdałowe ciasto z polentą i pomarańczami bezglutenowe 172

Chcąc upiec coś nowego, weszłam na stronę Jamiego Olivera. Bardzo chciałam upiec to ciasto:  Orange&polenta cake Upiekłan na świąteczny Wielkanocny stół. Ciasto jest wilgotne, pyszne. Dodałam coś od siebie. Ale też podzielę sie z Wami czego dałabym mniej lub więcej nastepnym razem a powtórzę to ciasto. 200 gram mielonych migdałaów* kostka masła 2 pomarańcze 100 gram polenty(...)jednej pomarańczy i dodałam do masy. Nastepnie poszły suche składniki. Wymieszałam na jednolitą masę Dno tortownicy wysmarowałam masłem, posypałam cukrem trzcinowym i ułożyłam cienko pokrojone plastry pomarańczy. Wylałam ciasto na pomarańcze, wyrównałam je  i piekłam w 170 stopniach ok 45-50 minut. Jamie proponuje jeszcze syrop. Ja go nie zdrobiłam ponieważ ciasto upiekło sie i było bardzo wilgotne

AZgotuj!
Wielkanocna Babka z limonką rozmarynem i... majonezem 151

pamiętam. Jeśli widzieliście gdzieś go, albo to Wasz przepis, proszę o sygnał :-) Nasz rozmaryn spędza zimę w jasnym i zimnym 'oknie kwiatowym' i radzi sobie całkiem nieźle. W cieście też radzi sobie całkiem nieźle. Do przygotowania ciasta, użyłam naszego rozmarynu, który spokojnie zimuje sobie w doniczce. Ostatnio przeczytałam o zimowaniu rozmarynu w gruncie i coś czuję, że spróbuję go wysadzić(...)ogrodzie. Jeśli też macie ochotę poeksperymentować, zajrzyjcie na bloga "nie podlewam" - jest tam dużo praktycznych wskazówek. Ale zanim ogród, posilmy się ciastem LIMONKOWO-ROZMARYNOWA BABKA Z MAJONEZEM Ciasto: tłuszcz do nasmarowania formy 3 gałązki rozmarynu (każda jakieś 7cm; nasze!) 2 limonki 4 jajka szczypta soli 150g cukru 150g mąki pszennej 70g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki

les mirabelles
Jajka zapiekane w cieście francuskim 186

Polecam pyszne jajka zapiekane w cieście francuskim. Jajka ułożone są na "podstawce" z mięsa mielonego. Tak przygotowane jajka można podawać na ciepło lub na zimno podobnie jak jajka po szkocku . Idealnie będzie do nich pasował sos chrzanowy lub tatarski . składniki: 6 jajek ok 350 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 łyżka bułki tartej sól czubryca czerwona 1 opakowanie ciasta(...)jajko do posmarowania 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić masę, doprawić do smaku solą i czubrycą. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Mięso mielone podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulkę i lekko spłaszczyć. Na środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego ułożyć spłaszczoną kulkę

Monia miesza i gotuje
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 186

sernik (z markizami) Pyszna i szybka babka bez miksera Delikatnie cytrynowa babka. Zawsze udana! Babka limonkowa Babka w łaty (babka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe ciasto Sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie Murzynek z serem Babka kokosowa Sernik z ananasem(...)słonawym spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie Babka podwójnie pomarańczowa Sernik z bakaliami Ciasto marchewkowo-jabłkowe Rolada z masą makową Mazurek różany na kruchym cieście Szybka jabłkowa babka jogurtowa Waniliowy keks Ciasto pomarańczowe Babka z kokosem Strucla z białym serem i kruszonką Małe mazurki orzechowe Wielkanocne chlebki i zajączki

Słodkie okruszki
Czekoladowy mazurek na kruchym cieście 153

posypany płatkami migdałów. Ale specjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym  i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi. Składniki na kruche ciasto : 300 gram maki + trochę do podsypywania 200 gram masła 100 gram cukru 2 żółtka szczypta soli 1 ogromna łyżka śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego dżemu(...)stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier, jajko i sól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego posiekania masła i jak największego połączenia składników. Zagniatamy ręką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie połowę ciasta wałkujemy dość cienko ale ostrożnie żeby nie popękało. Układamy na spód formy, z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i zaplatamy warkocz

Życie zaczyna się w kuchni
CIASTECZKA WIELKANOCNE JAJKA 180

pszennej (może być orkiszowa, ale ciasteczka wyjdą ciemniejsze) 0,5 lyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropel aromatu wanilinowego lub 1 lyżeczka ekstraktu z wanilii maka do podsypywania ciasta DODATKOWO: lemon curd, okolo 3/4 porcji z tego przepisu cukier puder do posypania WYKONANIE: Do miski miksera wrzuć pokrojone w kostkę masło, dodaj pozostałe składniki i hakiem do mieszania zagnieć(...)krótko, ale dokładnie gładkie ciasto. Możesz również wyłożyć masło na stolnicę, dodać pozostałe składniki, posiekać wszystko nożem i zagnieść krotko ręcznie gładkie ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, owiń ją w folię spożywczą i spłaszcz porządnie. Schowaj do lodówki na minimum 1 godzinę (polecam na 2) . Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę

Słodko-Słony Świat Ilony
MAZUREK KAJMAKOWY Z CZEKOLADĄ 182

przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcieramy mieszadłem lub w dłoniach, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i wyrabiamy  do połączenia składników w gładkie ciasto. Formujemy kulę, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozpłaszczamy. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne(...)ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy dużym kawałkiem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Ostrym nożem wycinamy kształt pisanki, a ze ściętych kawałków ciasta formujemy wałeczek. Przyklejamy go do boków ciasta, formując rant. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.  Arkusz papieru wraz z ciastem zsuwamy na dużą blachę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy

cool and minty
Bagietki kukurydziane 156

Bagietki pszenne z dodatkiem mąki kukurydzianej, dzięki której mają wyjątkowo chrupiącą skórkę, są mięsiste w środku i wyjątkowe w smaku.  Ciasto wymaga zaczynu który robimy wcześniej (powinien wyrastać od 6 do 10 godzin)  Pyszne są. Dzieci zjadły całą nim zdążyła wystygnąć.  Przepis na trzy średnie bagietki Zaczyn 120 ml wody w temperaturze pokojowej 1 g drożdży instant(...)mąki (użyłam chlebowej) Ciasto właściwe 380 ml wody w temperaturze pokojowej 1 g drożdży 327 g mąki chlebowej  95 g mąki kukurydzianej 6 g soli  Przygotuj zaczyn- zmieszaj wszystkie produkty i włóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 6 do 10 godzin. Powinien potroić swoją objętość.   Ciasto właściwe.  Zamieszaj wodę, mąki, drożdże

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto jogurtowe z galaretką i brzoskwinią 133

Miałam w lodówce jogurty naturalne i wzięłam się za ciasto jogurtowe z brzoskwiniami na wierzchu , polane galaretką pomarańczową i z małym kleksikiem bitej śmietany. Ciasto wyszło wilgotne o smaku delikatnie waniliowym...Polecam serdecznie :) wymiary blaszki: 25 x 28 temp. pieczenia: 180C czas pieczenia: ok. 40-50 minut Składniki 150 g jogurtu naturalnego 2/3 szkl. oleju 2 szkl. mąki 1 szkl(...)wsypujemy mąkę , cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy jajka, olej ,jogurt i olejek waniliowy. Miksujemy 3 min. na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto wlewamy na blachę posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą o wym. 25 x 28 cm , wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut . Brzoskwinie kroimy na małe kawałki

Różne smaki w kuchni
Ciasto drożdżowe z Quinoa, burakiem i żurawiną 275

naprawdę to ciasto powinno nazywać się Wielka Improwizacja. Dodawałam do niego wszystko, co było pod ręką. Smak jest zaskakujący a większość składników niewyczuwalna. Ciasto zostało przetestowane na bardzo opornych członkach rodziny. Składniki 1 szkl ugotowanej białej komosy ryżowej Quinoa firmy Targroch 1 mały burak 1 jabłko 1/4 szkl suszonej żurawiny firmy Targroch 1 szkl mleka 3-4 szkl mąki(...)składniki i zostawiamy w ciepłym miejscu. 2. Quinoa, buraka, jabłko i żurawinę bledujemy na papkę. 3. Dodajemy do niej jajka, 3 szklanki mąki, cukier waniliowy, wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest rzadkie dosypujemy więcej mąki. Pod koniec wlewamy ciepłe, rozpuszczone masło. 4. Ciasto powinno mieć ładny, różowy kolor. Odstawiamy je w ciepłe miejsce. 5. Kiedy podwoi swoją objętość, przekładamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty