mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu warto sięgnąć po ciasto francuskie. Z jego udziałem szybko przygotujemy coś słodkiego w dosłownie kilkanaście minut. Ja swoje ciasto połączyłam ze śliwkami węgierkami ale można też użyć jabłek lub brzoskwiń. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) śliwki węgierki ok 22 szt cukier brązowy 1 małe jajko Ciasto francuskie rozwinąć(...)podzielić na 12 kawałków, ja podzieliłam na 6 kwadratów i 6 prostokątów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki wypestkować i podzielić na połówki. Na każdym kawałku ciasta ułożyć na środku po 3-5 połówek śliwek, skórką do dołu. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Śliwki posypać odrobina brązowego cukru. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego
Monia miesza i gotujezapraszam na pyszną rybę w cieście z kurkumą , bardzo aromatyczna i smaczna . Taką rybę można podawać na różne sposoby , także fajnie smakuje na parze i jest zdecydowane zdrowsza , ale raz na jakiś czas można zaszaleć i przygotować w takiej propozycji w jakiej proponuje . Składniki 3 płaty ryby dorsza , (bądź jaką się lubi ) 1 cebula sól pieprz ziołowy(...)pieprz czarny Składniki na ciasto do ryby 2 jajka 5 łyżek mąki pół szklanki mleka sól pół łyżeczki kurkumy Wykonanie Płaty rybne płuczemy w wodzie i osuszamy , następnie do miski kroimy w plastry cebulę , dodajemy wszystkie przyprawy , według uznania i dokładamy rybę i mieszamy delikatnie tak aby przyprawy połączyły się z rybą
Mój Smakstracony , a tu przedstawiam placka z żółtym serem , jeden z ulubionych , smakuje bardzo fajnie , połączenie sera żółtego i dżemu , bardzo fajny smak , zapraszam do spróbowania . Składniki ( z tego ciasta wychodzą około 3 nie duże placki ) 2 szklanki mąki 2 jajka pół łyżeczki soli 1 szklanka mleka 3 plasterki sera ( sera można dodać ile się lubi ) Wykonanie(...)Mąkę przesiewam i wrzucam do wysokiej miski , następnie jajka dodaję , mleko , sól , wszystko bardzo dokładnie mieszam 5 minut mikserem , w momencie kiedy ciasto mamy za gęste to dolewamy troszkę wodę mineralną , ciasto ma być troszkę gęste troszkę bardziej niż naleśniki . Jak mamy dokładnie wymieszane ciasto to odstawiamy na pół godziny , po upływie tego czasu zaczynamy smażyć placki , na rozgrzaną patelnie
Mój Smakszczypioru sól różowa himalajska pieprz Wykonanie ( pierogi) Na stolnicę wysypujemy mąkę i w środek wlewamy wodę oraz olej i zaczynamy zagniatanie , kiedy zobaczymy że ciasto nie chce się sklejać , można dodać jeszcze troszkę wody ,nie zapominamy o posypywaniu mąką stolnicy aby ciasto nam się nie przyklejało do stolnicy , i zagniatamy ciasto do momentu jak powstanie(...)gładka kulka . Jak mamy już ciasto przygotowane to zajmiemy się szybciutko naszym farszem . Obieram ugotowanego kurczaka , który wcześniej nam się ugotował w rosole , obieramy go i pozbywamy się kości i chrząstek , jak mamy obranego kurczaka , odpalamy maszynkę do mielenia mięsa , może być ręczna , mielę mięso z kurczaka oraz wszystkie warzywa z rosołu , jak mamy zmielonego naszego kurczaka i warzywa
Mój SmakMoja rodzina jak i ja uwielbiamy takie ciasto , a że jest sezon na śliwki i jest ich pełno w sklepach , pomyślałam że dawno nie piekłam takiego ciasta , proste a przy tym bardzo smaczne , fajnie smakuje do pysznej kawy zapraszam serdecznie . Składniki ( na tortownicę 32 cm ) 2 szklanki mąki tym 405 8 jajek 1 szklanka cukru(...)mamy nasze cisto dobrze utarte dodajemy nasze wcześniej ubite białka i delikatnie łyżką łączymy naszą masę jajeczną z białkami tak aby nie stracić puszystości . Jak już mamy ciasto gotowe , tortownicę wykładam papierem do pieczenia i lekko smaruję masłem , następnie wylewam ciasto a na wierzch ciasta wykładam śliwki i jagody , i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na grzanie góra dół
Mój Smakrogaliki drożdżowe, upieczone z przepisu niezawodnej Dorotki. Zamiast nadzienia twarogowego, dałam płatki róży w cukrze. Po oryginał z twarożkiem, odsyłam do autorki . Najlepsze rogaliki drożdżowe Źródło przepisu na ciasto - Moje Wypieki nadzienie - moje Składniki na około 50 małych rogalików: 560 g mąki pszennej tortowej 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych 350 ml mleka 2 jajka(...)odstawić na 15 20 minut do wyrośnięcia). Do mąki z drożdżami (suchymi lub wyrośniętym rozczynem) dodać resztę składników i wyrobić, aby składniki się połączyły. Teraz dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Przygotować
Posadzone i zjedzonefrytkami nie robiłam w domu, lecz same bułki - owszem, tak! Jestem w tej komfortowej sytuacji, że pracuję w domu i w każdej chwili mogę pójść do kuchni i zagnieść ciasto na chleb czy właśnie bułki. Dzisiejsze bochenki, to prosty drożdżowy wypiek. Pasują do wszystkiego, do wędliny jak i do dżemu. Użyłam do ich wypieku mąki, którą mąż kupuje mi bezpośrednio(...)cukrem, dodać 1 łyżkę mąki i 0,5 szkl. mleka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn ruszy (urośnie) dodać resztę składników. Wymieszać łyżką składniki w misce. Posolić ciasto. Wyłożyć na blat i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Starać się nie dosypywać mąki. Gotowe ciasto łatwo odchodzi od ręki i jest sprężyste, czyli po naciśnięciu palcem, „dołek” wyprostowuje się. Ciasto
Posadzone i zjedzonetrzeba je zamrozić na tacy w jednej warstwie przesypując mąką. Gdy się już dobrze zamrożą, przesypać je do woreczka. Gotować zamrożone. Pierogi z kapustą i grzybami około 100 szt.* Ciasto: 550 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 jajko 250 ml + kilka łyżek letniej wody szczypta soli Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wlać na początek 250 ml wody(...)ewentualnie później dolać, jeśli trzeba będzie. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Musi być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na pół lub na trzy części, posypać blat mąką i rozwałkować dość cienko. Wykrawać krążki szklanką. Kłaść 1 łyżeczkę farszu uważając, aby kapusta nie zakryła krawędzi kółek i zlepiać
Posadzone i zjedzonegęsta od mąki zawartej w zacierkach. Takie zupy, to obiady jednogarnkowe. Zacierki dodaje się do kartoflanek, zup fasolowych, gulaszowych. Pyszne są też zacierki na mleku, lecz wtedy ściera się ciasto na talerzyk przesypując je mąką, aby zacierki się nie posklejały i wtedy dopiero wsypuje się je na gotujące się mleko i gotuje 2-3 minuty. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić(...)wsypujemy do miski i dodajemy jajko Mieszamy widelcem, aż składniki się połączą Wyjmujemy na blat i zagniatamy (ja nadaję ciastu kształt wrzeciona) Gotowe ciasto ścieramy bezpośrednio do zupy Zacierki do zupy 1 jajko (wielkość sklepowa M) 100 g mąki
Posadzone i zjedzoneświeżych drożdży sól 20 g ok 800g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie hak)do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć(...)odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia: 3. Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3h dla ocieplenia przed dalszym formowaniem. 4. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć mąką po wierzchu. 5. Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. 6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt
Posadzone i zjedzonezaczyn, a piekłam dopiero wieczorem. Pomogłam sobie niezastąpionym minutnikiem w moim telefonie, który pilnował za mnie kolejnych etapów. Przepis znalazłam na Cincin , a podała go Joanna. Mała uwaga - ciasta wydaje się być mało po włożeniu do foremek, ale później bardzo rośnie. Babka wielkanocna - Pandoro di Verona dwie średniej wielkości foremki babkowe (u mnie jedna duża, druga mniejsza) Wszystkie potrzebne składniki(...)Starter: 15 g świeżych drożdży 60 g ciepłej wody 50 g mąki 1 łyżka cukru (około 10 g ) 1 żółtko W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji. Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości. I etap: Do startera dodać: 200 g mąki
Posadzone i zjedzoneNieduże ciasto z pierwszym w sezonie, cieniutkim jeszcze i zielonym rabarbarem. Ucierane, z czapą piany z białek z zatopionymi w niej kawałkami rabarbaru. Pyszne! Ciasto z rabarbarową bezą tortownica 23 cm 300 g (2 szkl) rabarbaru pokrojonego na plastry grubości 0,5 cm 1/3 szkl cukru 100 g miękkiego masła 0,5 szkl. cukru 2 jajka 1 szkl. mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu (kefiru, maślanki, kwaśnego mleka lub śmietany) 2 białka szczypta soli 0,5 szkl cukru Dwie godziny przed robieniem ciasta przygotować rabarbar. Odciąć końcówki rabarbaru (nie obierając go z włókien) i pokroić w plasterki 0,5 cm . Zasypać je cukrem i odstawić, aby puścił sok. Przed samym rozpoczęciem robienia ciasta włączyć piekarnik
Posadzone i zjedzonegrzybów mamy sporo, nie oszczędzałam ich i upchałam w tym placku całe pół kilo. Placek ma na prawdę grubą warstwę grzybów. Spód i boki to nic innego jak ciasto na pizzę, tyle, że zredukowałam składniki. Można powiedzieć, że jest to pizza grzybowa na grubym cieście. Całość zalałam sosem serowym na bazie kwaśnej śmietany. Do tego była moja ulubiona wersja zielonego(...)można w takiej postaci jeść go dwa następne dni na drugie śniadanie do kubka herbaty. Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym forma w wyjmowanym dnem 24 cm Ciasto: 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 180 ml wody 200 g mąki 1 łyżka oleju ¼ łyżeczki soli Nadzienie 500 g mieszanych leśnych grzybów pokrojonych w plasterki 2 cebule
Posadzone i zjedzonedużej misce zmiksuj razem mąkę, masę cukrową i mleko z octem. Jeżeli chcesz mieć czekoladowy cały tort to dodaj w tym momencie kakao/karob, lub taak jak ja podziel ciasto na połowę i do części dodaj kakao. Przełóż ciasto w formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 35-40 minut w temp. 17-180 C. Po upieczeniu możesz ściąć górę(...)studzę ciasto „głową” na dół na kratce i w ten sposób górka lekko się spłaszcza). PO wystudzeniu (oczzywiście ja nie czekam aż wystygnie) przekrój ciasto na dwa blaty. Poniżej zdjęcie połowy ciasta z dodatkiem karobu przed upieczeniem i po upieczeniu. Składanie tortu. Każdy blat ciasta posmaruj dżemem, na to idzie krem, maliny i kolejny blat ciasta
greenscarfchleb wychodzi zbity i kwaśny. Okazuje się, że nie jest to prawdą. Z powodzeniem można upiec bardzo smaczny chleb na samej mącę żytniej razowej, stosując 3-fazową metodę zakwaszania ciasta. Przepis na ten chleb pochodzi z blogu Adama Piekarza . Faza I - półkwas 100 g aktywnego zakwasu żytniego 40 g wody o temperaturze pokojowej 75 g mąki żytniej razowej(...)wody Wszystkie składniki namaczanki wymieszać w oddzielnym naczyniu. Całą 2 fazę przygotowaną w dwóch osobnych naczyniach zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciami na 6-8 godzin. Faza III - ciasto właściwe 450 g kwas 565 g namaczanka 9 g sól 20 g pestki słonecznika na posypkę wierzchniej części ciasta Składniki ciasta powoli i dokładnie wymieszać łyżką przez 5-8 minut
Przepisy na domowy ser i chleb