Ciasto stefanka czekoladowa bez pieczenia to przekładaniec z herbatników i kaszy manny, ugotowanej na mleku tak jak budyń. Smak obu mas, zarówno jasnej, jak i ciemnej, wzbogaca dodatek czekolady, odpowiednio białej i gorzkiej. Całość zwieńcza polewa powstała z połączenia obu czekolad. Stefankę przygotowuje się szybko, bez użycia piekarnika, ciasto zaskakuje smakiem i pięknie się prezentuje. Przepis można wykorzystać w formie(...)wymiarach 23x23cm . Stefanka czekoladowa bez pieczenia Składniki: CIASTO 2x250g herbatników typu petitki (zwykłe i kakaowe) lub nieco więcej (może zabraknąć kilku herbatników) 2x900ml mleka 2x120g czekolady (gorzkiej i białej) 2x60g masła 2x140g kaszy manny 2x40g cukru POLEWA 80g gorzkiej czekolady 20g białej czekolady 1 i 1/4 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego) Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia - na dnie ułożyć
Smakołyki Berenikilubi sernika? Chyba nie ma takiej osoby. Nawet te, które mówią, że ciast nie jadają to twierdzą, że sernik i szarlotkę akurat lubią. A sernik na kruchym cieście to zupełna klasyka- dla każdego i na każda okazję. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 210 g mąki 140 g masła 70 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli(...)masę serową: 1 kg sera mielonego 5 jajek 2 białka (pozostałe z ciasta) 1 szklanka cukru pudru 125 g masła 1 opakowanie budyniu na wierzch: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki płatków migdałowych Składniki ciasta posiekać a następnie szybko zagnieść. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, na dnie rozwałkować ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianiestety dość wysoka cena. Z nieco tańszych produktów możemy polecić mozzarellę firmy Galbani. http://ekobazarek.com.pl/pl/p/Mozzarella-1-duza-kulka-BIO-125g-FRANCIA/7868 http://ekobazarek.com.pl/pl/p/Mozzarella-12-malych-kulek-BIO-250g-FRANCIA/7869 http://www.galbani.pl/products/galbani_mozzarella/products/galba_mozza_ball/index.html A na blogu dzisiaj pyszna tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym i mozzarellą. Dobra zarówno na ciepło jak i na zimno! Nasza, pokazana na zdjęciach, była podawana na zimno, dlatego mozzarella nie jest tak bardzo roztopiona(...)ciepło, delikatnie pokrywa całą tartę. Tarta na cieście francuskim z sosem pomidorowym, mozzarellą i pomidorami Składniki: Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1-2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżka oliwy + trochę do skropienia wierzchu tarty 1/3 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki soli pieprz Spód tarty: 350 g ciasta francuskiego
Moja Mama Gotujekostki smalcu lub 1 litr do smażenia – cukier puder do posypania – słoiczek wiśni kandyzowanych – 1 białko do sklejania ciastek Wykonanie: Ciasto – Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem. – Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem. – Następnie dodać miękkie masło(...)śmietanę, spirytus, sól i zagnieść ciasto. – Jeśli będzie zbyt twarde, to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany. – Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc. – Ciasto przed wałkowaniem należy napowietrzyć. Zamiast tłuc wałkiem sto razy, przepuściłam ciasto przez maszynkę do mielenia mięsa – średnie sitko. Dość innowacyjny pomysł
To co kochamJeśli chodzi o baghrir, bardziej przypominają bliny, niż naleśniki. To przysmak kuchni arabskiej, przyrządzany z luźnego ciasta drożdżowego z mąki lub manny, są przepisy gdzie dodawana jest semolina. To właśnie drożdże są odpowiedzialne za masę dziur i dziureczek w plackach. 😊 Podawane w wersji słodkiej lub wytrawnej, zawsze na ciepło. I co godne uwagi.... smażone(...)długo na maleńkim ogniu, tylko z jednej strony. Ciasto : jajko 0, 5 szklanki mąki 0,5 szklanki manny łyżka cukru waniliowego szczypta soli 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki mleka 5 g drożdży masło Sos: opakowanie mrożonych malin Hortex ksylitol (cukier brzozowy) 1/4 szklanki wody 2 goździki szczypta imbiru szczypta soli szczypta pieprzu cayenne Składniki
Dieta moja pasjaMaślane tartaletki z ciasta kruchego z dosyć kwaśnym nadzieniem pomarańczowym i słodką lekko zarumienioną bezą. Dla zaawansowanych informuję, że możliwe jest pojawienie się na bezie kropelek rosy takich samych jak w przypadku Sernika Złota Rosa . Spójrzcie na zdjęcia! Ja mam zawsze ogromną radochę, gdy widzę te złote kropelki ;). Składniki: (na ok. 6 sztuk(...)Ciasto kruche: 80 g zimnego masła 1 żółtko 150 g mąki pszennej tortowej 50 g cukru pudru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie pomarańczowe: 1/4 szkl soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego 3 łyżki śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki cukru 1 małe jajko 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Beza: 1 białko dużego jajka, w temperaturze pokojowej
Nastoletnie WypiekaniePrzepisów na orzechowiec jest wiele, podstawowe wersje i urozmaicone np. z masłem orzechowym . Przepis ten należy do podstawowych wersji, a ciasto wychodzi bardzo smaczne. Polecam na różne uroczystości, ponieważ ładnie się kroi i nie rozpadnie się na talerzu. Idealny dla wielbicieli ciast z orzechami i nie tylko. Składniki: (blacha 25x35) Ciasto miodowe: 550 g mąki tortowej 2 jajka(...)margaryny 2 łyżki miodu Krem budyniowy: 10 łyżek cukru 1 litr mleka 2 czubate łyżki mąki pszennej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Każdą część rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekę kolejno
talerz przyjemnościnieziemsko apetycznie, tak też smakuje. I jest całkowicie bez mleczna!!! Przepis wart wypróbowania! pochodzi z TEJ strony, a TU możecie zobaczyć filmik :) Zakręcona chałka z nadzieniem cynamonowym ciasto: 3 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka (plus 1 do posmarowania) 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (1 opakowanie) lub 25 g świeżych 3 łyżki miodu 75 ml oliwy(...)cukru 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta soli Do misy miksera wsypujemy mąkę i robimy w niej zagłębienie. Dodać jajka, drożdże, miód, olej, sól i połowę wody. Mieszamy. Zagniatamy ciasto przy pomocy miksera z hakiem lub ręcznie. Dodajemy pozostałą wodę. Zagniatamy ciasto przez 7 minut. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu
Dzieje kuchennej Wiewiórysłój zielonych oliwek stojący samotnie w opustoszałej lodówce. Nada się! Dodatkowo pomacałam ręką w pobliskim koszu przypraw i wylosowałam m.in suszone oregano . Też się nada! Raz dwa naprędce zamacałam ciasto chlebowe i odstawiłam do wyrośnięcia. Potem trochę niecierpliwego oczekiwania, gdy pieczywko dopiekało się w piekarniku, a ja wygrzewałam zagrypione kości pod kołdrą w pokoju obok. I oto objawił się(...)zaczyn zacznie rosnąć na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać sól, suszone przyprawy, oliwę oraz stopniowo wodę i wyrobić - ja do wyrabiania używam miksera z mieszadłami hakowymi . Ciasto powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest - jest za suche lub za luźne - można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody
Grunt to przepis!dalszą podróż w poszukiwaniu pączków idealnych. Nie, żebym tym ostatnim, z samego serca Afryki, miała coś do zarzucenia - wyszły przepyszne i zniknęły błyskawicznie! I być może właśnie dlatego, gdy ciasto na tamte jeszcze rosło, zabrałam się za wyrabianie kolejnego. Tym razem, przebywając niepostrzeżenie tysiące kilometrów, wylądujemy w Nowym Orleanie... Przepis znalazłam u Komarki , i od razu mi się spodobał(...)pączki na drożdżach, a mimo to nie trzeba ciasta wyrabiać. W dodatku wyrasta na zimno, czyli przez noc w lodówce. Później wystarczy ciasto z rzeczonej lodówki wyjąć, rozwałkować i usmażyć. Podobno w Nowym Orleanie jada się je na śniadanie... Cóż, my w porze porannego posiłku zjedliśmy tylko po jednym, resztę zachowując na podwieczorek w doborowym towarzystwie. I choć byliśmy tylko
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomoca łyzki. Wbić jajka oraz wlać połowę mleka i wymieszac aż wszystkie składniki dobrze sie połączą. nastepnie dodawać stopniowo pozostałe mleko i mieszać, tak żeby uzyskać gladkie, lekko lepkie ciasto. Ciasto przełożyc na stolnice oprószoną mąką i wyrabiać rekoma, by powstało sprężyste ciasto. Ciasto przełożyc do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na conajmniej godzinę, by podwoiło swoja(...)objętość. Gdy ciasto podrośnie przełożyc znów na oprószona mąką stolnicę, wyrabiać przez parę minut , aż ciasto stanie sie elastyczne i gładkie. Podzielić ciasto na ok 40 czeście, z każdej uformowac kulkę, następnie ją spłaszczyć i w środku każdego krążka palcem robimy dziurkę. Donaty ulożyć na papierze do pieczenia i odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Olej rozgrzać do 180stC
Camilla w kuchniprawie wystygły. Zamiast lukru pączki przyprószyłam cukrem pudrem - znowuż, kilka kalorii mniej na sztuce:) No i powiem, Wam, że cudownie smakują z tym malinowym kremem w środku, a ciasto jest jak zawsze lekuchne i niesamowicie puszyste. Składniki (na 22 duże pączki): 650g mąki 25g drożdży 60g cukru 2 jajka 4 żółtka 80g śmietany 18% 250ml mleka ziarenka z laski(...)minut. Zaczyn powinien wyrosnąć na całą szklankę. Jajka, żółtka, cukier, pozostałe mleko, śmietanę, spirytus i ziarenka wanilii roztrzepać, wsypać przesianą mąkę, wlać wyrośnięty zaczyn i wyrobić miękkie, gładkie ciasto. Ciasto na początku będzie się kleiło, ale z czasem (po ok 15 minutach) zacznie odstawać od miski. Do ciasta wlewać w 3 turach roztopione i przestudzone masło, cały czas wyrabiając
Obiad gotowyWyborne faworki przygotowane ze sprawdzonego ciasta, które jest niezwykle plastyczne i równocześnie mięciutkie i delikatne. Wałkowanie ciasta jest naprawdę łatwe i przyjemne. Możne je rozwałkować tak cienko, że prześwituje, ale nadal bez problemu da się wywijać i wykładać na rozgrzany tłuszcz. Chrusty szybko się smażą, i ładnie rosną, a gotowe są pełne pęcherzyków powietrza. Bardzo lekkie i kruche. Polecam. SKŁADNIKI(...)oleju do smażenia, cukier puder do posypania WYKONANIE Mąkę przesiewamy do dzieży miksera, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Formujemy kulę i zostawiamy na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, składamy na pół, kładziemy na krawędzi blatu i wybijamy/ uderzamy wałkiem. Ponownie rozwałkowujemy, składamy i wybijamy. Powtarzamy wielokrotnie. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części
cool and mintyidealną ku temu okazją :D Churros mają hiszpański rodowód. Jednak znane są również w USA, Francji, Portugalii, Turcji oraz w Ameryce Łacińskiej. Churros to dość długie „pałki” wykonane z ciasta przypominającego ciasto ptysiowe, które wyciska się przez tylkę w kształcie gwiazdki wprost do rozgrzanego oleju. Usmażone churros obtacza się w cukrze. Są z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Wyglądem(...)Wykonanie: Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku i roztapiamy. Gdy mikstura zacznie wrzeć dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem oraz ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie mieszamy. Powstałe, bardzo gęste ciasto odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto o gładkiej konsystencji. Ciasto umieszczamy w worku cukierniczym zakończonym tylką
MyCookBook.plodstawiamy na ok. 10 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozbełtane jajko, rozpuszczone drożdże, zsiadłe mleko, olej oraz pozostałe letnie mleko. Całość mieszamy na następnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i umieszczamy ją w natłuszczonej olejem misce, wierzch ciasta również delikatnie smarujemy olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość (na ok. 60 min.) W miedzy czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Następnie uderzamy ciasto pięścią aby uszło z niego powietrze. Dzielimy na 12 w miarę równych części. Każdą rozwałkowujemy lub rękami formujemy placuszki (środek cieńszy niż brzegi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 5 min. a następnie
Domowy Smak Jedzenia