oczywiście maliny mrożone. A to wszystko zasługa teścia Ale mam nadzieję, że następne lato będzie należało już do mnie w tej kwestii. A dzisiaj mam dla was przepyszne ciasto do którego możecie użyć malin mrożonych, jeżeli udało wam się jakieś do dzisiaj przechować. Jedno z moich ulubionych połączeń: brownie z sernikiem. Wszyscy którzy uwielbiają serniki albo brownie, albo najlepiej jedno(...)drugie nie muszę mówić jak pyszne jest to połączenie. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach, no i ten zapach malin unoszący się w całym domu. Dla mnie i męża: PYCHA. Polecam serdecznie! Niech was nie zdziwią moje zdjęcia poniżej. Mąż dorwał się do aparatu i stwierdził, że powinnam dodawać też czasem swoje zdjęcia, żeby nie było na blogu
Relaxtimeskładniki na spód ciasta: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 140 g cukru 2 jajka 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich 70 g masła 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło rozpuszczamy z wodą na małym ogniu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami oraz cynamonem Jajka
Domowy Smak Jedzeniagołąbki. Rozmrażaj tyle ile potrzebujesz. 5. Nie wyrzucaj dojrzałych owoców Często w koszu lądują zbyt dojrzałe owoce. Nie ma powodu aby je wyrzucać! Z bananów można zrobić np. pyszne ciasto bananowe, z jabłek, gruszek itp koktajl lub kompot. Z kolei cytrusy świetnie nadają się do suszenia w piekarniku. 5. Nie wyrzucaj chleba Pamiętaj, że czerstwe pieczywo idealnie nadaje się(...)Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy m.in. pierogi oraz uszka... A co jeżeli zostanie zbyt dużo farszu? Nie wyrzucaj! Możesz np. zrobić z nim pyszne kruche paszteciki ! 11. Zamrażamy ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy
Tradycyjna Kuchniainaczej jest, gdy założyłam własną rodzinę: sernik po prostu być musi! :) Dlatego dziś prezentuję i polecam zarazem bardzo smaczny serniczek z wiśniami. Spód i wierzch wykonany z czekoladowego ciasta (z dużą ilością gorzkiej czekolady), wewnątrz znajduje się dość zwarta (ale aksamitna w swojej konsystencji) masa serowa o delikatnie waniliowym smaku. Wiśnie, jak to wiśnie – dają troszkę „kwasku” i sprawiają(...)sernik jest idealnie wyważony w smaku. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie możecie użyć innych owoców, jak choćby np.: jagód, brzoskwiń, czereśni albo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta soli Masa serowa: 750 g twarogu (zmielonego
MyCookBook.pldekoracji opcjonalnie: parę kropli olejku migdałowego wykonanie: Migdały bardzo drobno siekamy. Suchy mak mielimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, ubieramy 2 łyżki i odstawiamy (będzie nam potrzebna do podsypywania ciasta). Do mąki przesiewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier puder. Dodajemy sól, posiekane migdały, zmielony mak i mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i przy pomocy tępej strony(...)noża wyciągamy nasionka, które mieszamy z żółtkami a następnie dodajemy do suchych składników. Dodajemy również pokrojone masło oraz kefir. Całość dokładnie wyrabiamy. Następnie wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (podsypujemy odłożoną mąką) na grubość ok. 3 mm i wykrawamy dowolne kształty
Domowy Smak Jedzeniazdrową wersję, czyli bez zbóż oraz bez glutenu. Uwierzcie mi nie było to takie proste, a nie chciałem używać zbyt dużych ilości różnych mąk bo zmieniają one smak ciasta. Te uszka bezglutenowe w smaku nie różnią się zbytnio od tych, które przygotowywała zawsze na wigilijną kolację moja babcia (możecie też z tego ciasta przygotować bezglutenowe pierogi). Farsz zrobiony jest(...)gotowanej kiszonej kapusty, gotowanych grzybów i klarowanej na maśle cebulce, to wszystko razem mieszamy i kroimy lub blendujemy na małe kawałki. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z tapioki 1 jajko 3 duże łyżki oliwy szczypta soli Przygotowanie: Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na ciasto tak długo, aż przestanie się nam ono kleić do rąk
PaleoLifeDrożdżowe paszteciki z nadzieniem z kiszonej kapusty świetnie sprawdzają się jako dodatek do wigilijnego barszczu lub jedzenia samodzielnie. Ich smak można wzbogacić leśnymi grzybami bądź pieczarkami. SKŁADNIKI: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 50 ml oleju 1 łyżeczka soli Nadzienie: 500 g kiszonej kapusty sól(...)czarny pieprz łyżka masła klarowanego średnia cebula jajko sezam do posypania wierzchu PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem i wlać ciepłe (nie gorące!) mleko. Pozostawić na około 10 minut aż zacznie pracować. Dodać jajko, olej, sól i mąkę i wyrobić na jednolite ciasto. Pozostawić na pół godziny w cieple. Ja rozgrzewam piekarnik do 40 stopni C i wyłączam
Pyry na GazKrewetki będą się jeszcze zapiekały w tarcie, nie należy więc ich zbyt długo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe. Polecam! Inspiracja tutaj Składniki na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone w kostkę 160 g mąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza(...)jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie Ciasto: Formę na tartę ( robiłam w foremce o średnicy 20 cm) posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło. Rozcierać palcami masło z mąką aż powstaną
Stare GaryDziś ponoć jest święto chruścików, tak więc są i chruściki.Jakiś czas temu były chruściki z ciasta pierogowego..posmakowały nam..tak więc znów je zrobiłam -były także i pierogi..Taka porcja to troszkę za dużo jak na same chruściki, więc można zmniejszyć ..albo tak jak u mnie z połowy porcji były pierogi , a z reszty chruściki.Przepis na pierogi znaleziony(...)łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką wymieszać wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewać około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. Zawinąć ciasto w ściereczkę i odstawić na około
Moje domowe kucharzenieskładniki na ciasto (ok. 24 małych rogalików): 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 żółtko 15 g cukru pudru 100 g masła 1 łyżka śmietany, kwaśnej 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, sól, żółtko oraz masło. Siekamy wszystko nożem. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez(...)lodówce. Po tym czasie dzielimy ciasto na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę farszu i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie i dekorację
Domowy Smak Jedzeniadoskonale na świątecznym stole, bo jest z rybą, a przy tym wygląda efektownie zarówno w całości jak i w przekroju. Do przygotowania jest prosta, szybka (nie licząc czasu chłodzenia ciasta, ale można je sobie przygotować wcześniej) i oczywiście bardzo smaczna. Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej(...)sosie własnym (może być więcej, ja miałam akurat niepełną puszkę) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Miękką margarynę dodajemy do przesianej mąki, łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy je folią spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie
Kolorowy Przepisownikosób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam(...)przepłukać letnią wodą. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle do miękkości. Odciśnięte grzyby drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie składniki zmieszać doprawiając solą i pieprzem do smaku. Czas na przygotowanie ciasta na pierogi Migdały zmielić na mąkę lub użyć gotowej mąki migdałowej drobno zmielonej. Zasadą jest podobnie jak w przygotowywaniu muffinek połączenie osobno składników suchych i mokrych. Najpierw dokładnie wymieszać składniki
Ola la LCHFdługiej przerwie zapraszam Was na pyszne połączenie sernika z ciastem marchewkowym :) Przepis znalazłam na stronie TASTY . Zapraszam do przygotowań! Składniki na tortownicę 20-22 cm Ciasto marchewkowe: 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki oleju 1-2 krople(...)TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza . Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. 2. Zaczynamy od przygotowania ciasta marchewkowego: W misie miksera umieszczamy jajka i cukier puder, ubijamy na jednolitą błyszczącą pianę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlewamy olej i aromat, miksujemy
My Culinary ArtKakaowy biszkopt przeplatany kremówką z mascarpone - przygotuj to ciasto i poczuj magię Świąt! Spraw niespodziankę swoim najbliższym i udekoruj ciasto słodkimi choinkami lub gwiazdkami. Składniki (blaszka 24x35): - biszkopt: 5 jajek 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao budyń waniliowy (proszek 40g) 1 łyżka margaryny (do posmarowania blaszki) - dodatkowo(...)śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru ozdoby do ciasta "Magia Świąt" Dr. Oetker Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka, po 3 min dodajemy cukier i dalej ubijamy (na "sztywną" pianę). Następnie wrzucamy stopniowo żółtka i miksujemy jeszcze ok. 2 minut. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy
Alutka-GotujeCiabatty które można zrobić samemu i nie opcji żeby nie wyszły. Zaczyn zarabiamy wieczorem, ciasto robimy rano i mamy pyszne włoskie chlebki. Moje ciabatty zrobiłam w wersji zapiekanek z grzybami leśnymi. Wyszły chrupiące, pachnące lasem. ciabatta: zaczyn biga 2/3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 dkg drożdży 1/4 szklanki letniej wody ciasto: 3 i 1/4 szklanki maki(...)dodaję mąkę i zarabiam mikserem. Nakrywam miskę folią spożywczą spinam gumką i odstawiam na noc na około 12-15 godzin w ciepłe miejsce. Na drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozpuszczam w letniej wodzie i wlewam do zaczynu bigle, dosypuję mąkę, dodaję sól, oliwę i mieszam mikserem. Ciasto będzie bardzo luźne ale takie ma być, nie dosypuję więcej mąki tylko
wesoła kuchnia