Zebra to ciasto, które jest puszyste, wilgotne oraz pięknie wyrasta. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a do tego świetnie smakuje do kawy czy herbaty. Moją Zebrę upiekłam w Multicookerze Philips, ale równie dobrze można ja upiec w tradycyjnym piekarniku i też wychodzi piękna :) Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej + 3 łyżki 2 łyżeczki proszku(...)masła/margaryny Wykonanie: Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo (na przemian z wodą) dodawaj przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszaj olej. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki i delikatnie wymieszaj. Misę (tortownicę) natłuść i wysyp bułką tartą lub kaszą manną. Na środek wylewaj
Kulinarna (nie)codziennośćUwielbiam wszystko co czekoladowe dlatego tak często, właśnie tego typu ciasta u mnie goszczą, to już chyba 3 po Czekoladowym Napoleonie i Czekoleonce , wyglądają podobnie ale smakują zupełnie różnie, które najlepsze ocenić musicie sami :) Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 kostki (100 g) masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany(...)łyżeczka sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, a następnie jak to bywa z kruchym ciastem chłodzimy przez ok godzinę w lodówce. Po tym czasie dzielimy je na 4 części i każdą część rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23x35). Pieczemy w 180 st. C przez ok 10-15 minut Krem: 1 litr mleka 1 szklanka kaszy manny 1 kostka masła
Cynamonowe szczęścieWszyscy lubimy ptysie nadziane bitą śmietaną, to klasyk wśród wypieków. Ale ciasto ptysiowe (zwane parzonym) ma dużo więcej zastosowań, tych na słodko jak i wytrawnie. Moją dzisiejszą propozycją są profiteroles- małe ptysiowe ciasteczka nadziane musem czekoladowym. Takie ptysie jada się widelczykiem, po uprzednim polaniu mocno czekoladowym sosem. Całość nie jest zbyt słodka, bo ciasto nie zawiera cukru, mus czekoladowy(...)prawda jest słodki ale za to już sos jest na bazie gorzkiej czekolady, tak więc wszystko współgra idealnie. Jeśli macie ochotę na coś słodkiego ale niekoniecznie ma to być ciasto, profiterolki będą doskonałym rozwiązaniem. A jeszcze więcej przepisów na smakołyki z ciasta ptysiowego znajdziecie tutaj: (KLIK) Składniki na około 25 sztuk: na ciasto: 4 jajka 100 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasta z dodatkiem marchewki zawsze cieszą się powodzeniem, bo są wilgotne, puszyste i po prostu smaczne. Dzisiaj mam dla Was inną wersję ciasta marchewkowego. Poprzednie znajdziecie tutaj . Jeśli piekliście tamto, zróbcie wg dzisiejszej mojej propozycji i porównajcie, które bardziej Wam zasmakuje. (tortownica 26 cm) Składniki na ciasto: 170 g (1,5 szklanki) startej na tarce(...)serka Mój ulubiony 50 miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki musu figowego Wykonanie ciasta: Do misy miksera wsypałam suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Wymieszałam. Jajka spieniłam mikserem na małych obrotach. Wlałam olej
Kuchnia u KrysiPierwszy raz robiłam ten sernik i na pewno jeszcze nie raz go zrobię. Bardzo smakował mojej rodzinie. Pyszne ciasto kakaowe w połączeniu z delikatnym serem daje niesamowity efekt smakowy, który bardzo przypadł mi do gustu. W połączeniu z sosem owocowym domowej roboty smakuje jeszcze lepiej. Przepis z moimi małymi modyfikacjami. Ciasto: 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)serki homogenizowane waniliowe po 250g 100g masła 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 6 białek 100g cukru 1/2 cukru waniliowego Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puch. Dodać serki waniliowe, mąkę i cukier waniliowy. Białka ubić
Motylkowa KuchniaWitajcie :) mamy sezon na soczyste papierówki więc zapraszam na pyszny i prosty w wykonaniu jabłecznik z budyniem.Uwielbiam to ciasto i mogła bym jej jeść na okrągło:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny Kasi 1 l mleka(...)łyżki cukru około 10 dużych ładnych papierówek Wykonanie: Do misy miksera wsypać mąkę z proszkiem ,cukier, cukier waniliowy dodać jajka, śmietanę i startą na tarce margarynę, wyrobić ciasto na grudkowatą masę, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść.Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Blaszkę wyłożyć
Sama słodycz i szczypta chiliWreszcie weekend bez pracy i wyjazdów, i mogę poświecić się pieczeniu :) Tym razem chcę zaprosić Was na pyszne, lekkie ciasto drożdżowe, pachnące masłem i owocami leśnymi. Proporcja jest idealna na dużą blaszkę do ciasta. Maślane ciasto drożdżowe z jeżynami i malinami, z kruszonką ciasto: 550 g mąki pszennej luksusowej (typ 550) 240 ml ciepłego mleka 2 jajka(...)Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce by drożdże ruszyły. Rozpuszczamy masło i odstawiamy by przestygło. Do miski z zaczynem przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pozostały cukier, wbijamy 2 jajka. Zagniatamy elastyczne ciasto, pod koniec zagniatania wlewamy masło. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Do małej miseczki wsypujemy składniki na kruszonkę i zagniatamy palcami do momentu, aż powstaną grudki. Wyrośnięte
Dzieje kuchennej WiewióryPiąteczek i kolejna rybka. Dzisiaj morszczuk smażony w cieście. Jest kilka zalet tak przygotowanej ryby. Podczas smażenia nie pozostawia aż tak intensywnego zapachu w domu a ryba po usmażeniu jest wilgotna i aromatyczna. Jeżeli nie macie morszczuka argentyńskiego możecie wykorzystać inną rybę. Ważne aby były to filety z ryby i najlepiej bez skóry. Polecam, bo warto. Składniki: 600 gram filetów(...)morszczuka Sól Ziołowa przyprawa do ryb Olej do smażenia Ciasto: 1 jajko ½ szklanki mleka Mąka pszenna Sól Pęczek koperku Wykonanie: Morszczuka przyprawiamy z obu stron solą i przyprawą ziołową. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i tyle mąki aby zrobić bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto solimy, mieszamy aby nie było żadnych grudek. Koperek siekamy
Smaki Ewyrzeszowskie menu kumpirowe. Do każdego ziemniaka dodawany jest sos (do wyboru: 1000 wysp - nie polecam, octowy; czosnkowy i ostry - bardzo ostry). A Wam smakował kumpir? Moja subiektywna lista najlepszych ciast z warzywami/My subjective list of best vegetable cakes: 1. Tureckie ciasto szpinakowe / Turkish spinach cake (wegetariańskie/vegetarian) 2. Łatwe czekoladow ciasto z batatem / Easy to make chocolate cake with(...)sweet potatoes (wegetariańskie/vegetarian) 3. Dietetyczne ciasto czekoladowe / Low-calorie chocolate cake (wegetariańskie/vegetarian) 4. Cynamonowe ciasto marchewkowe / Cinnamon & carrot cake (wegetariańskie/vegetarian) 5. Cukiniowe ciasto w 2 odsłonach/Zucchini cake in 2 styles: Czekoladowe ciasto cukiniowe z cynamonem / Chocolate zucchini cake with cinnamon (wegańskie/vegan) Cukiniowe brownie z orzechową polewą / Zucchini brownie with peanut
Qlinarnie i Qlinarniecałość, co jakiś czas mieszając, aż kaszanka porozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku, ale pierogi nie sklejają się i nie rwą, co przy tak ciężkim nadzieniu nie pozostaje bez znaczenia. Mąkę(...)przesiewamy z solą do miseczki, dodajemy olej, wbijamy jajko. Mieszamy. Wlewamy tyle mocno ciepłej wody, żeby składniki po połączeniu stworzyły plastyczną kulę. Zagniecione ciasto wkładamy do szczelnego foliowego woreczka i odkładamy na blat na godzinę – w mące rozwiną się pasma glutenu, ciasto stanie się elastyczne i będzie dało się dobrze wałkować. Po godzinie wałkujemy ciasto podzielone na porcje, wykrawamy, nadziewamy
Karo in the Kitchenchodziło właśnie o to by w podróży bułki były długo świeże. O See Bloggers, na którym byłam w Gdyni, napiszę pewnie w osobnym poście :) Bułeczki z ciasta drozdzowo-ziemniaczanego, z wiśniami ciasto: 20 g świeżych drożdży 240 ml mleka 70 g cukru 30 g masła 1 jajko 100 g ugotowanych ziemniaków 500 g mąki szczypta soli nadzienie(...)robimy zaczyn i odstawiamy na 10 minut. Do misy miksera wlewamy resztę mleka, zaczyn, jajko, dodajemy, miękkie masło i rozgniecione ziemniaki. Wsypujemy cukier i mąkę z solą. Zagniatamy gładkie ciasto przy pomocy haka. Jeśli ciasto się zbytnio lepi możemy podsypać je mąką. Po zagnieceniu powinno odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na ok 45 minut by ciasto wyrosło. Mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewióryponiedziałkowe południe prezentuję przepis na pyszny sernik z morelami i galaretką. Jest lekki i delikatny, w sam raz do kawy lub herbatki. SKŁADNIKI : Ciasto kruche: 1 szklanka mąki, 60g masła, 1,5 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki śmietany 18%, Masa serowa: 500g sera białego, 50g masła, 3 jajka, 1/2 szklanka cukru(...)łyżki budyniu śmietankowego, 1/2 łyżki mąki krupczatki, Dodatkowo: 6 sztuk moreli, 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej, PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. 2. Masa serowa: Masło razem z cukrem i żółtkami dokładnie ucieram. Nie przerywając ucierania
Tradycyjna kuchnia Kasiprawie pizza ;) To bardzo proste i smaczne danie. Idealnie sprawdzi się w roli obiadu lub kolacji. Można użyć różnych dodatków, wedle uznania. Ważne, by mogły się piec razem z ciastem przez 40 minut. Jeśli użyjemy ryby, warto ciasto przykryć, np. folią aluminiową, aby mięso nie wyschło. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Zielony placek a'la pizza","author":{"@type":"Person(...)u0142y\u017cki jogurt grecki","1 gar\u015b\u0107 natka pietruszki","1-2 z\u0105bek czosnek"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy sk\u0142adniki na ciasto i wyk\u0142adamy do formy ok. 20x20 cm.","Pomidora kroimy w plastry i uk\u0142adamy na wierzch ciasta. R\u00f3\u017cyczki broku\u0142a kroimy w plastry i wyk\u0142adamy na pomidora
Kucharzycasadach i na bazarkach królują owoce, grzech więc nie wykorzystać och do ciast. Latem najbardziej lubimy proste wypieki z dodatkiem soczystych owoców i takie ciasta właśnie najczęściej piekę, kiedy jest gorąco. Ciasto makowe choć proste było tak smaczne, że zanim zdążyło wystygnąć to połowa blaszki była już zjedzona. A jako dodatek do ciasta czy deseru polecam Monte Santi- wspaniałe(...)utrzeć z cukrem na pulchną masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć śliwki i wiśnie. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. piec w 180*C około
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKalafiora obierany z liści, myjemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy al dente. Gdy kalafior będzie ugotowany odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. składniki na ciasto serowe: 120 g mąki pszennej lub orkiszowej 120 g mąki ziemniaczanej 30 g żółtego sera, startego 2 jajka sól, pieprz ok. 150 -200 ml wody tłuszcz do smażenia wykonanie: Mąkę(...)pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz serem startym na małych oczkach. Dodajemy jajka, wodę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wystudzone różyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy np. z sosem czosnkowym. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia