Dekoracja to jeden z najważniejszych elementów świątecznego ciasta. Bez niej nie wyglądałoby tak apetycznie. Formę na babkę możecie dostać w sklepie internetowym firmy Leduvel, oficjalnego dystrybutora marki Nordic Ware. Podczas przygotowań do Świąt używałam czekoladowych dekoracji od Barry Callebaut. Zapewne słyszeliście już kiedyś o tej firmie. Barry Callebaut jest wiodącym na świecie producentem wyrobów kakaowych(...)użyłam tych białej czekolady do dekoracji piernika i muszę przyznać, że są naprawdę bardzo efektowne. - masła kakaowego w pastylkach Masło kakaowe to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lubię też używać go do smażenia omletów czy placków, ze względu na charakterystyczny smak i kakaowy zapach. Dodane do czekolady nadaje gładkości jej strukturze. - błyszczących perełek Crispearls ™ Smaków
Poranek na słodkoszczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane, to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje. Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze. Również te kupne. Jednymi z moich ulubionych(...)kojarzą Wam się z Waszym dzieciństwem. :) No dobrze... trochę się rozgadałam. Jeśli dobrnęliście do końca, jest nagroda - przepis na błyskawiczne śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe
Poranek na słodkosię zwiedzić tylko północ Włoch. Jest jeszcze wiele miejsc, które koniecznie chciałabym zobaczyć. Przede wszystkim Rzym, Mediolan i Florencję. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne włoskie pierożki, czyli ravioli. Ciasto: 300 g mąki pszennej 3 jajka łyżeczka soli 4 łyżki wody Z mąki, soli, wody, 2 jajek i 1 żółtka (białko zostawić, wykorzystamy je później), zagnieść ciasto i uformować w kulę(...)pomidorowy: 1 puszka pomidorów bez skóry (400 g) garść liści świeżej bazylii i oregano 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano Dodatkowo: starty parmezan do posypania mąka do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 1 łyżeczka soli do wody do gotowania ravioli Farsz: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać rozmrożony szpinak, wyciśnięty czosnek, sól i oregano. Wszystko
Bulliokruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka. Kropką nad „i” jest warstwa serowa . Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil. Tak lubię. Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina Monte Santi Idealny duet na jesienne popołudnia. Składniki: Ciasto kruche: 1 ½ szklanki mąki pszennej(...)cukru 16 g cukru waniliowego 3 białka 3 jajka ½ szklanki mleka w proszku 1 ½ szklanki mleka 2% 1 budyń śmietankowy Dodatkowo: Mleczna polewa Pomarańczowe wiórki czekoladowe Jak wykonać ? Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto. Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy
Wanilia i Kardamonkremowy, nie za słodki, ten sernik posmakuje każdemu. Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie z kruchego, bardzo chrupkiego ciasta. Idealny dla fanów i dynii i czekolady. Składniki na foremkę 24 cm: 120 g mąki orkiszowej pół na pół 630 z pełnoziarnistą 80 g masła 1 łyżka kakao - opcjonalnie szczypta(...)łyżki mączki kukurydzianej 1 czubata szklanka cukru/ksylitolu 300 g puree z dynii 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść do połączenia składników. Wylepić ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piec w 200`C około 15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko + 1 jajko do posmarowania 1 łyżeczka soli 300 g dyniowego kremu, tutaj przepis 200 g gorzkiej czekolady Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj cukier, mąkę i zagnieć ciasto. Następnie dodaj jajko cały czas zagniatając ciasto. Pod koniec dodaj rozpuszczone masło z cynamonem. Zagniataj aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. Przykryj(...)folią i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Złóż kilka razy, odczekaj 5 minut. Podziel ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt i posmaruj dyniowym kremem. Posyp grubo pokrojoną czekoladą i zwiń ciasto w rulon. Podziel na małe kawałki w kształcie trapezu. Ułóż bułeczki na blachach wyłożonych papierem
codojedzeniaRewelacyjna przystawka na wieczór do piwka, wystarczy gotowe ciasto francuskie, zielone szparagi i w ciągu 20 minut mamy gotowe na stole szparagi w cieście. Składniki: ok.20 dość cienkich zielonych szparagów gotowe ciasto francuskie 1 jajko Wykonanie: 1. Zielone szparagi gotujemy 5 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. 2. Z ciasta francuskiego wycinamy paski długości 3/4 szparaga i szerokości(...)ciasto mogło się zawinąć dookoła szparagi. 3. Zawijamy szparagi ciastem dobrze sklejając ich brzegi. 4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy ciasto roztrzepanym jajkiem. 5. Pieczemy około 10 minut w temp. 200 st. C (na złoty kolor
Z notatnikaPluchę, zimno i szarość jesiennych dni można polubić. Jak ? Ano piekąc i jedząc czekoladowe ciasta. To cudowna wymówka na spożywane kalorie. Bo przecież nie chcemy by dopadła nas chandra, zły humor i bylejakość dnia. Porcja czekoladowego ciasta zjedzona przy kubku ulubionej kawy lub herbaty to recepta na bure dni. Gwarantuję, że dobry humor Was nie opuści. Składniki: Ciasto(...)wymieszać. Blachę o wymiarach około 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 10 minut. Przygotować popcorn. Do ciasta najlepiej uprażyć popcorn samemu. Jeśli wybieracie popcorn do mikrofali, sięgnijcie po ten naturalny lub solony. Do rondelka wsypać cukier, dodać miód i ustawić garnek na małym palniku. Podgrzewać
kolorowotorcikowosmażenia, pieczenia lub gotowania pryskanie jest bardziej ograniczone przez co nasza płyta jest czysta a my mamy mniej sprzątania. Co w niej przygotowałam? Upiekłam na górnym źródle ciepła ciasto. Więc już od teraz nawet te osoby, które nie mają piekarnika mogą sobie upiec ciasto z patelni. Ciasto z patelni z jabłkami Składniki: 4 jajka 150 g cukru(...)ilością oleju patelnię. Ułożyć obrane i pokrojone w niewielki ćwiartki jabłka. Płytę ceramiczną włączyć na 5 położyć patelnię z pokrywką i piec około 20-25 minut. Po tym czasie ciasto odwrócić i piec jeszcze około 3-4 minuty by z wierzchu lekko się zrumieniło. Upieczone ciasto wyjąć z patelni i studzić na metalowej kratce, zimne oprószyć cukrem pudrem. Przed odwróceniem
Ala piecze i gotujeAgre st je st już chyba tr oszkę zapomnianym owocem więc proponuję poszukać go w ogrodach lub na targu i upiec to ciasto, bo je st niesamowicie smaczne. ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kostka masła 4 żółtka 2 szkl.obranego agrestu pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru(...)łyżka cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem, siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy na godzinę do lodówki .1/3 ciasta wylepiamy blaszkę,którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Na ciasto układamy agrest. Białka ubijamy ze solą dodając stopniowo cukier. Gdy piana będzie
Kolorowa kuchnia Elkiciasto wyśmienicie smakuje z różnymi owocami . Piekłam je już z: czerwonymi porzeczkami truskawkami malinami morelami Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części -mniejszą i większą, każdą(...)zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej. Blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta,lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu malinowego
Kolorowa kuchnia Elkiciasto kojarzy mi się z jesienią. Idealnie pasuje kolorystycznie i smakowo do tej pory roku a przecież orzechy to dary jesieni. Ciasto robiłam już wiele razy i ciągle mnie zachwyca. Przepis zaczerpnęłam od mniam... mniam ciasto: 8 białek 4 żółtka 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 4 łyżki(...)paczka delicji pomarańczowych 1/4 szkl. mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę
Kolorowa kuchnia ElkiCzasem miewam ochotę na odrobinę słodkości, więc mogę liczyć na swoją Madzię, zawsze przygotuje mi pyszny słodki deserek. Tym razem poniżej znajdziecie przepis na ciasto czekoladowe. Przepis jest szybki, prosty w wykonaniu i z całą pewnością nie wyjdzie Wam zakalec :) Ciasto czekoladowe – składniki (na dużą keksówkę): 0,5 l mleka 1 kostka margaryny (250g) 2 szklanki cukru 2 jajka(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu (możecie też dać np. odrobinę przyprawy do piernika) 4 łyżki kakao dżem porzeczkowy (6 łyżek) Ciasto czekoladowe – przepis: Margarynę roztapiamy w garnku i odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, sodę, cynamon, cukier, kakao. Następnie dodajemy jajka, mleko, dżem, wlewamy margarynę i całość dokładnie mieszamy. Nie musicie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!150g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin. Ciasto właściwe: Cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200g mąki orkiszowej jasnej 550g wody 20g soli himalajskiej. plastry jabłka do dekoracji (użyłam szarej renety) Przygotowanie ciasta właściwego: Wszystkie składniki ciasta(...)mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto
Codziennik KuchennyFlorencji nazywana "stiaccia" to typowy przysmak kuchni toskańskiej, bardzo popularny na jesieni w czasie winobrania. Focaccia wypiekana jest w formie prostokątnego placka z ciasta chlebowego z dodatkiem winogron, odrobin ą cukru i oleju extravergine d'oliva. Focaccia jest przepysznym słodkim chlebkiem, uwielbianym przez wszystkich, tych dużych i małych. Ma cudownie(...)minut. Mąkę wysypujemy na stolnicę lub do dużej, głębokiej miski. W mące robimy dołek i wlewamy rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, dodając stopniowo letnią wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki. Z ciasta
La grande e la piccola cuoca