postanowiłam nagrodzić go II miejscem. Tak jak obiecałam, wszystkie zwycięskie przepisy konkursu „Słodko, Oryginalnie i Urodzinowo” osobiście przetestuję i opublikuję na Nastoletnich. Dzisiaj przyszedł czas właśnie na Ciasto Ferrero Rocher. Co tu dużo pisać... warte jest zachodu! Źródłem przepisu jest blog Moje Wypieki . Ja niestety (przyznam się :D) zapomniałam o polewie czekoladowej, ale myślę(...)wpłynęło to jakoś bardzo na smak ciasta. Pani Dominice jeszcze raz gratuluję, a Was zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x40 cm) Biszkopt czekoladowo-orzechowy: 8 jajek 180 g cukru 120 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 200 g orzechów laskowych (dałam mniej) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem Ferrero
Nastoletnie WypiekanieChyba nie ma nic lepszego niż po południowa kawka i szarlotka na ciepło. Dziś polecam pyszne połączenie jabłek i cynamonu. Szarlotka Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)szklanki musu jabłkowego cynamon Sposób wykonania: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy(dodatkowo oprószyć
Smaki NataliiSkładniki na ciasto mąka pszenna, 3 szkl żółtka jaj, 5 szt cukier puder, 1/2 szkl sól, szczypta margaryna, 250g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na nadzienie jogurt grecki, 1kg wiórki kokosowe, 150g budyń śmietankowy, 2 opak białka jaj, 5 szt cukier, 1 szkl sól, szypta porzeczki, 300-400g Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól(...)oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 2/3 i 1/3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W dużej misce mieszamy jogurt z wiórkami kokosowymi i proszkiem budyniowym. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą, stopniowo dosypujemy cukier. Przekładamy białka do masy jogurtowej
Gotowanie moimi oczamiSezon jagodowy mija tak szybko, więc trzeba go wykorzystać maksymalnie. Dzisiaj zechęcam do wykonania sernika na zimno z dużą ilością jagód i twarogu. Ciasto jest orzeźwiające, puszyste i lekko kwaskowate. Idealne na ciepłe dni. Najlepiej smakuje na drugi dzeń, kiedy spód lekko zmięknie, a masa jagodowo-twarogowa stanie się jeszcze bardziej puszysta. Składniki na spód: 120 g kruchych ciasteczek(...)szklanki wrzącej wody Mus jagodowy: 300 g jagód 1 galaretka o smaku leśnych owoców 150 ml gorącej wody Twaróg należy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam do tego melaksera), dodać kakao, przemieszać. Wlać schłodzone masło, Ponownie przemieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową, lekko ugnieść (fot.1) . Następnie podpiec w piekarniku
Świat Ciastaciemno – jeśli mnie wychodzi, to wyjdzie każdemu. Co więcej – babeczki nie są inwazyjne i wybaczają błędy, a ja zawsze mam problem z proporcjami, bo dla mnie ciasta idealne to „nawrzucać, wymieszać, upiec, zjeść”. Więc Szanowni Państwo, przedstawiam najlepsze na świecie babeczki z jagodami! Robione na kefirze, z dużą ilością owoców, więc prawie dietetyczne huehuehue. Potrzebujemy: 4 jajka(...)pominąć): szklanka serka do serników łyżka cukru pudru sok z jagód lub różowy barwnik kilka owoców do dekoracji. Przygotowanie jest banalnie proste i aż mi smutno, że nie wszystkie ciasta się tak łatwo robi. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, cukier, olej i pastę waniliową. Rózgą ubijamy na lekko puszystą pianę, jak nie macie takowej, to mikserem. Do powstałej
ladykitchenuwielbiam drożdżówki, a domowe są najlepsze, zwłaszcza podane z ciepłym mlekiem ;) można posypać kruszonką lub polać lukrem SKŁADNIKI CIASTO: ok. 150 g mąki tortowej Młynomag 200 g mąki tortowej Młynomag 35 g drożdży 3/4 szkl. mleka 2 żółtka 3 łyżki oleju 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Nadzienie: 200 g twarogu 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. 2.W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i wiórkami na jednolitą masę
słodki bratekDziś przedstawiam ciasto tylko dla dorosłych a to za sprawą dużej ilości alkoholu, jaka się w nim znajduje. Przepis, który dostałam kilka lat temu od cioci lekko zmodyfikowałam dodając bakalie namoczone w rumie. Wyszło ciasto doskonałe na przyjęcia, bo nie tylko świetnie smakuje ale także długo zachowuje świeżość, więc można upiec je wcześniej. A jako dodatek do deseru polecam(...)gorąco Monte Santi- różowe wino zachwycające świeżym, owocowym bukietem. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki na krem: 1 litr mleka 6 łyżek cukru pudru 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów 6 żółtek 300 g masła 150 g rodzynek 100 g skórki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJagodzianki to moje ulubione wypieki drożdżowe. Tradycyjnie robi się je w kształcie bułeczki - po ten przepis zapraszam tutaj . Natomiast dzisiejsze jagodzianki, to coś bardzo podobnego, ale według mojego gustu ciasto jest znaczenie smaczniejsze, delikatniejsze, wilgotniejsze i bardziej kremowe. Dlaczego? Mleko zastąpiłam jogurtem naturalnym. Ciasto przez tą zmianę zyskało w smaku bardzo dużo. Nigdy nie jadłam tak pysznych jagodzianek(...)żartuje. Próbowałam wiele przepisów, które były smaczne, ale żadne nie zachwyciły mnie aż tak :-) Ciasto to jest troszkę bardziej wymagające, przez co trudniej zawinąć bułeczki i lepiej pójść w stronę innego kształtu, jednak każda minuta pracy jest warta osiągniętego smaku. Ja z pewnością będę wracać po tą recepturę przy struclach, bo to ciasto ma jeszcze jedną ważną zaletę - sporo dłużej
Poezja Smaków - blog kulinarnysobotę byliśmy w kinie na "BFG". Ciekawy film choć nie za bardzo dla małych dzieci, trochę straszny, chwilami irytujący, dzieciaki były zachwycone :) Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z białą czekolada ciasto: 10 g świeżych drożdży 220 ml ciepłego mleka 2 jajka, lekko rozbełtane 60 g cukru trzcinowego 150 g maki orkiszowej pełnoziarnistej 370 g mąki orkiszowej jasnej 60 g masła, rozpuszczonego nadzienie(...)soku z cytryny Do dużej miski wkładamy drożdże, zalewamy mlekiem i mieszamy z 10 g cukru. Odstawiamy by drożdże ruszyły. Do miski wlewamy jajka, wsypujemy cukier i mąki. Zagniatamy ciasto. Gdy składniki są prawie połączone wlewamy masło i zagniatamy na gładkie, zwarte ciasto. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki lub na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto: 200g mąki pszennej 50g cukru pudru 1 jajko 200g masła nadzienie: 700g rabarbaru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki żurawiny suszonej beza: 4 białka w temperaturze pokojowej 200 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: płatki migdałów Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko(...)dość szybko zagniatamy dodajemy jajko i ugniatamy na jednolitą masę. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę na ciasto smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami foli spożywczej. Wykładamy ciastem formę tak aby przykryć również jej boki. Spód dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Ciasto przykrywamy folią aluminiową lub papierem
KuchcikoweLovePyszne i dobrze wypieczone pierożki z ciasta jak na pizzę. Wypełnione ciepłym i ciągnącym serem oraz pikantną kiełbaską chorizo. Podane z dodatkiem dipu jogurtowo-czosnkowego i sosu zioło-pomidorowego smakują lepiej niż klasyczna pizza i zawsze są hitem każdego przyjęcia ( także tego dla dzieci). Nie są trudne w przygotowaniu, ale jak każdy wypiek drożdżowy potrzebują czasu, aby wyrosnąć(...)nabrać lekkości. Ważne jest, aby ciasta nie rozwałkowywać zbyt cienko, a lepiąc pierożki nie nakładać zbyt dużo nadzienia i mocno złączyć ciasto. Do środka calzone nie należy dodawać sosów, ani mokrego farszu, który podczas pieczenia mógłby spowodować ich otwieranie się lub pękanie. Pierożki można odgrzewać w piekarniku pod przykryciem z folii aluminiowej SKŁADNIKI / około 16 sztuk ciasto
cool and mintyprzed świętami lub wcześniej i do czasu podania przechowywać w metalowej puszce, szklanym słoiku lub plastikowym pudełku. Są szybkie i bardzo proste do zrobienia. Ciasto dobrze zagniata się na gładką masę, jest dość miękkie, ale plastyczne i wcale się nie kruszy. Można dodać do niego posiekanych orzechów i/lub pominąć dodatek kakao, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną. Ważne(...)rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i nie trzymać pierniczków zbyt długo w piekarniku. SKŁADNIKI PIERNIKI 250 g mąki pszennej tortowej 100 g miodu/ 1/4 szklanki / 3 łyżki 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę 75 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki kakao 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 żółtka LUKIER KRÓLEWSKI : 1 szklanka cukru pudru
cool and mintyNaprawdę kruche (delikatne, rozpływające się w ustach) ciasto wypełnione nadzieniem z jagód i przykryte chrupiącą na zewnątrz i piankową w środku bezą. Lekkie i pyszne. Idealne do popołudniowej herbatki lub na wakacyjne spotkanie w ogrodzie. Spód ciasta jest bardzo dobry - maślany i cieniutki. Podczas pieczenia nie trzeba go przykrywać, ani wysypywać fasolą, wystarczy podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku(...)łyżka mąki ziemniaczanej BEZA 2 białka 80 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Formę o średnicy 20x30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. CIASTO : Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone na kawłki masło. Energicznie mieszamy do otrzymania kruszonki i dodajemy żółtka. Krótko mieszamy, łączymy ciasto w kulę, oprószamy mąką i lekko spłaszczamy
cool and mintyjeszcze plasterek ogórka kiszonego - albo i nie ;) - i pożywne śniadanie gotowe! Składniki na 1 bochenek: ZACZYN: 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 1/2 szkl. ciepłego mleka CIASTO CHLEBOWE: 500g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650; akurat sko ń czyła mi się typowa chlebowa, typ 720 2 łyżeczki soli 3/4 do 1 szkl. ciepłej wody - dozować(...)uzyska ć odpowiednią konsystencję ciasta chlebowego 1 łyżka oleju Mleko podgrzać w garnuszku na małym ogniu do temperatury pokojowej. Następnie dosypać po łyżeczce cukru i mąki - jako pożywki . Wkruszyć drożdże. Wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia - aż zaczyn "ruszy" . Do dużej miski przesiać przez sito mąkę. D odać sól i olej. Wlać zaczyn. Stopniowo dolewać
Grunt to przepis!Najprostsze w wykonaniu jakie znam (no oprócz małych pulchnych bez;) Składniki praktycznie wszystkie ze sobą łączymy i wlewamy do natłuszczonej formy. Ciasto jest wdzięczne, bo pasują do niego nie tylko różne owoce, ale także konfitury, dżemy czy powidła. Zatem bierzemy się za pieczenie:) Składniki: 5 dużych śliwek garść malin 2 szklanki mąki szklanka cukru pudru opakowanie proszku do pieczenia(...)pianę dodajcie szklankę cukru pudru bez grudek, mieszajcie cały czas, następnie dodajcie żółtka i proszek do pieczenia. Masło roztopcie w rondelku i lekko wystudźcie. Gdy będziecie mieli gładką masę ciasta dodawajcie na przemian mąkę i trochę płynnego masła - będzie łatwiej mieszać i uzyskać gładką masę bez grudek. Dodaj wiórki kokosowe. Śliwki umyj, przekrój na pół, wydrąż pestki. Formę kwadratową
Zasmakuj Kuchni