mojprzepisna.pl | Zapiekanka z chleba Dziś troszkę nietypowo, bo przepis na danie wytrawne, a nie na ciasto. Zapiekanka chlebowa, to propozycja dla tych, którzy nie lubią wyrzucać jedzenia. Zapiekankę można skomponować z różnych składników, w zależności o zawartości lodówki. U mnie wersja „wiejska” z kiełbasą. Składniki na formę 25 cm na 35 cm: 500 g czerstwego chleba 10 jajek
moj przepis nawędzonego i pomidorowym ketchupem. Zamykając oczy, można się zapomnieć i mieć wrażenie degustacji włoskiej pizzy, a nie zwykłego pieczywa. Składniki na 1 keksówkę o wymiarach LxWxH 30x12x10cm: CIASTO CHLEBOWE: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 100g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 1850 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy(...)dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn "ruszył". Roztwór drożdżowo-mleczny wlać do miski z suchymi składnikami, dolać ciepłą wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Leniwiec kuchenny może przy wyrabianiu pomóc sobie mikserem - ale z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . Ciasto musi odchodzic od brzegów miski i być elastyczne, choć nadal dość kleiste. Miskę od zagniatania opruszyć
Grunt to przepis!kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do kapusty i grzybów, przyprawiamy solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy, jako, szczyptę soli i masło. Wyrabiamy delikatnie ciasto dolewając gorącą wodę. Po wyrobieniu ciasto powinno być miękkie. Dzielimy ciasto na części, jedną część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy a pozostałe kawałki przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Z bardzo(...)cienko rozwałkowanego ciasta wykrawamy krążki szklanką. Po środku każdego krążka nakładamy farsz uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta. Składamy ciasto na pół, zlepiamy brzegi, przesuwając ciasto między kciukiem a palcem wskazującym. Zlepione pierogi przykrywamy serwetką. Gotujemy wodę z solą, dodajemy łyżkę oleju i wkładamy pierogi, po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minuty. Ugotowane pierogi podajemy
Kulinarne życiezachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy. Scroll down for recipe in English Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki (16 ślimaczków) Składniki na ciasto: 2 opakowania (7 g każde) drożdży instant 2 szklanki ciepłej wody 1 szklanka roztopionego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soli 5 do 6 szklanek mąki Składniki na nadzienie(...)opakowania galaretki z porzeczek Delecty Przygotowanie: W dużej misce miksera, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj masło, cukier, sól, 4 szklanki mąki i miksuj końcówką typu hak, aż ciasto stanie się jednolite. Jeżeli ciasto wciąż się lepi, dosypuj resztę mąki, aż zacznie odchodzić od brzegów misy. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zgniataj przez 6-8 minut, aż stanie
karmelowyzarobi :) Do tego wiem jak i z czego je robię :) Składniki na 60 sztuk dużych pierogów : spokojnie można zrobić z połowy porcji a i tak sporo wyjdzie Na ciasto : - 1 kg mąki pszennej u mnie typ 550 - 100 g świeżych drożdży - 550 ml letniego mleka - 2 jajka - 100 ml oleju - 2 łyżki soli - 1 łyżka cukru - pół łyżeczki pieprzu(...)jest taka potrzeba. Sposób wykonania : Z drożdży ,łyżki cukru i pół szklanki letniego mleka zrobić rozczyn,odstawić na ok 10 minut, wyrośnięty rozczyn i resztę składników wyrobić na gładkie ciasto,ręcznie lub robotem, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto. Są dwa rodzaje formowania ciasta na pierożki ,odrywamy większy kawałek ciasta,wałkujemy dość cienko
Wypieki Renepoczątku miałam problem..nie miałam pojęcia co jest nie tak..że mi nie wychodziło tak jak trzeba, a wszystko zrobiłam wg przepisu..aż w końcu doszłam, że moje ciasto było za gęste..tak więc wszystko zależy pewnie od mąki , bo musiałam dolać więcej mleka..no i usmażyłam rozetki..pyszne, takie chrupiące... 2 jaja 1 szkl.mleka 1 szkl.mąki pszennej(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki cukru pudru olej do smażenia Wszystkie składniki zmiksować razem na gładkie ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Przykryć i wstawić ciasto do lodówki na około 60 minut.Rozgrzać olej. Włożyć do oleju foremkę na rozetki, podgrzewać kilka minut. Nagrzaną foremkę maczać w cieście, tak, by nie zalać jej górnej krawędzi, bo usmażone ciastko oblepi
Moje domowe kucharzenieDzisiaj zapraszam na moje ulubione drożdżówki ze serem i pysznymi malinami od firmy Eterno Do ciasta użyłam Mąki tradycyjnej . Bułeczki poleca na śniadanie a nawet do kawki, wyśmienicie smakują. Przepis na ciasto drożdżowe znalaz łam w książce Cukiernia Lidla. Bułeczki podałam na Porcelanie Bogucice . Składniki na ciast o drożdżowe: 310 g Mąki t radycyjnej 150 ml mleka 1 cukier(...)łyżkę cukru,połowę mleka i 1 łyżkę mąki , ucieramy i odstawiamy aby rozczyn wyrósł. Do miski przesiewamy resztę maki, dodajemy cukier waniliowy, żółtka , resztę cukru i wlewamy rozczyn , zarabiamy ciasto , następnie wlewamy roztopione mas ło i zagniatamy ciasto, musi odchodzić od ręki. P rzykr ywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośni ę cia. Z ciasta formujemy wa ł ek i odcinamy
Sama słodycz i szczypta chiliwyrośnięciem ma swoje znaczenie i nie przyspieszamy go bo efekt będzie marny. Kiedy jednak skusicie się by upiec domowe bułki z pewnością będziecie wracać do nich wielokrotnie. Przepis na ciasto drożdżowe zawarty poniżej może być również idealnym ciastem na drożdżowe rogaliki czy słodkie bułeczki, dodajemy tylko więcej cukru i gotowe. U mnie już pachnie świeżymy bułeczkami, a Ty zabieraj się(...)drożdże dodając 2 łyżki mąki oraz cukier - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn drożdżowy, jajko i kefir - wyrabiamy wszystko na miękkie gładkie ciasto (wyrabiałam robotem z nakładką do ciasta drożdżowego) wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i nie będzie się lepić - będzie elastycznie. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiuniwersalne danie. Każdy może skomponować swoje ulubione dodatki. Ja polecam wersję z słodkawym porem i wyrazistym, doprawionym kurczakiem. Świetne zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację! S kładniki : ciasto: 100g maki pszennej tortowej 100g maki pszennej krupczatki 100g zimnego masła szczypta soli 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie gotowe ciasto kruche nadzienie: podwójna pierś z kurczaka por (bała i zielona(...)część) 2 ząbki czosnku garść ciemnych oliwek 200ml słodkiej śmietanki 12% 3 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania : ciasto: Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą
Pyry na GazSkładniki: 1 kg skrzydełek ( najlepiej wykorzystać skrzydełka, na których gotujemy zupę np. pomidorową ) ciasto: 0,5 szklanki mleka 1 jajko mąka pszenna oraz kukurydziana, taką ilość aby ciasto było gęste papryka mielona słodka wędzona, pieprz mielony, kolendra mielona, przypraw a "zioła zamiast soli" ponadto: płatki kukurydziane mąka kukurydziana olej Wykonanie: Ugotowane skrzydełka studzimy. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie(...)ciasta dokładamy skrzydełka obtaczamy w cieście, zostawiamy na 1 godzinę. Płatki rozdrabniamy, mieszamy z mąką. Olej rozgrzewamy na dość głębokiej patelni. Skrzydełka panierujemy w płatkach, smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu ok 5 minut. Smacznego
kgwjanczewoPiekarnik nagrzać do 180 st. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, zmielić, dość drobno, tak aby dało się formować ciastka. Łyżką nabierać ciasta i formować kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 min w 180 st. Smacznego! Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka Bakaliowe ciasteczka
moj przepis nanaprawdę zupełnie nie mam pojęcia czy ten chrust jest rzeczywiście niemiecką wersją czy to tyko jego nazwa. Przepis znalazłam w książce "Ciasta i torty" wyd. Cykada. Autorka niestety nic na ten temat nie pisze. Ja napiszę natomiast, że chrust wychodzi pyszny, kruchutki i dosłownie rozpływa się w buzi:) Nie trzeba już dodatkowo posypywać cukrem, bo ciasteczka już(...)słodkie, ale oczywiście tradycyjnie troszkę można:) Na tłusty czwartek i nie tylko, polecam również faworkowe pierożki z owocami - najlepsze na gorąco;) Składniki: (na ok.30 sztuk) - ja wałkowałam ciasto troszkę cieniej i wyszło mi ponad 40 Ciasto: 100g miękkiego masła 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 3 łyżki mleka 3 jajka 500g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki
Maślane ciasteczkoymieszaj wszystkie mąki, sól, słonecznik i czosnek niedźwiedzi. Na środku zrób wgłębienie, wlej spienione drożdże i melasę. Wyrabiać 10 minut robotem z hakiem chlebowym lub ręcznie. Przełóż ciasto do miski posmarowanej olej, przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 godz). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób (3 minuty) robotem lub rękoma posmarowanymi(...)blat, uformuj bochenek, przełóż do gęsiarki wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 220'C. Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut. Gorący chleb wystudź na kratce. Wersja na thermomix Składniki
SzczyptaSmaQChoć ciasto na piernik staropolski musi leżakować od 2 do 6 tygodni to naprawdę warto go zrobić na święta. Piernik piecze się 3-4 dni prze świętami, więc w święta nie zajmie Nam dużo czasu, by go zrobić... zostaje jedynie polanie czekoladą i posypanie posypką :) Przepis znalazłam tutaj Składniki: 250g miodu (u mnie z cynamonem), 1 szklanka cukru(...)Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia. Sodę rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 2 minuty. Do miodu dodajemy mąkę, jajka, sól i mleko z sodą. Wyrabiamy ciasto- ciasto powinno być kleiste. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy na kilka tygodni. 4 dni przed świętami Ciasto powinniśmy podzielić na 3 części i piec po kolei każdy blat
Aga w kuchniporad kulinarnych na FB, smsowo i telefonicznie - przygotowałam spotkanie dla Babek z Nowej Huty podczas, którego mieliście okazję wykonać ze mną zdrowe kanapki dla maluchów - mój przepis na ciasto Poezja wziął udział w konkursie Gazety Krakowskiej "Małopolanie gotują" i zajął II miejsce zapewniając mi tym samym publikację w książce "Małopolanie gotują - najlepsze przepisy czytelników" - upiekłam wiele ciast, ciasteczek(...)współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy A oto 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem
Mania Wypiekania