Szukałam niedawno pomysłu na warstwowe ciasto w różowym kolorze dla małej amatorki wszelkich różowości i znalazłam pięknie prezentujące się ciasto na blogu Cynamonowy pył . Smakuje wyśmienicie, a dla mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny. Polecam, zwłaszcza teraz, gdy sezon na truskawki w pełni :) Zrobiłam je na mniejszej blasze, dopasowując składniki do wrażliwości swoich kubków smakowych i zdecydowanie zmniejszając(...)kaloryczność tego ciasta. Zmieniłam też proporcje związane z galaretkami i żelatyną - jem ich tak dużo ostatnio, że ich możliwości żelujące i czas ścinania mam opanowane niemal do perfekcji ;) Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Biszkopt 2 jajka (w temperaturze pokojowej) 65 g cukru 65 g mąki pszennej 35 g mąki ziemniaczanej Pianka truskawkowa 600 ml (1,5 dużego kubka
Weekendy w domu i ogrodziewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale to ma w sobie pewien cel. Chciałam Wam zaprezentować zwykłe ciasto, które dzięki swojemu wyglądowi może nabrać wyjątkowego i niecodziennego charakteru. Wystarczy grawerowany wałek (fajne są tu - klik ) i mamy piękne blaty, a mając blaty - potrzeba kilka łatwo dostępnych składników i jest! Takiego sernika(...)taki mając taki wałek jeszcze nie raz go użyjecie. Popatrzcie na moje propozycje: ciasteczka ( klik ), albo te ( klik ), w wersji wytrawnej - przekładaniec ( klik ). (Tortownica o średnicy 16 cm) Ciasto: 100g masła/margaryny 130g mąki pszennej 70g mąki pszennej graham (może być dowolna) 1 jajko (małe) 35g cukru pudru 1 szczypta soli Masa: 400g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 90g śmietany
Di gotujenich na rzecz śmietany kremówki, można również użyć jogurtu greckiego lub naturalnego plus żelatyny, deser wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe
moj przepis naDrożdżówki są z dodatkiem kaszy jaglanej, która sprawia, że ciasto jest wilgotniejsze. Napełnione karmelizowanym rabarbarem i posypane słodką, maślaną kruszonką. Wszystko z nutką cynamonu, co jeszcze bardziej podnosi walory smakowe drożdżówek. 800 g rabarbaru 1 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka cynamonu CIASTO DROŻDŻOWE: 3 1/2 szklanki mąki pszennej 25 g drożdży 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki kaszy jaglanej(...)miękka. Jeszcze ciepłą zmiksować dokładnie blenderem na gładki krem razem z pozostałym mlekiem (1/2 szklanki) i żółtkami. Mąkę przesiać i połączyć razem z kaszą, cukrem i spienionym zaczynem. Zagnieść ciasto, wyrabiając około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić i podzielić ciasto na 24 części. Formować
https:KKuchniaMniamOdkryłam kulinarną czarną dziurę. W żadnym języku i na żadnej stronie sieci nie znalazłam przepisu na kaczkę w cieście. Przepisów na kaczkę jest mnóstwo, sama mam kilka ulubionych i na blogu już są. Ale przepisu na kaczkę w cieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina(...)jednak ). Przetrzepałam Google i kilka innych wyszukiwarek. Pinteresta, Yummly, Allrecipes i całą rzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso. Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem
Karo in the Kitchengatunku. W drugiej wersji można je podać z bułką tartą i masełkiem. Knedle te robi się naprawdę łatwo i gdy ugotowane ziemniaki już ostygną, samo lepienie z tym ciastem zajmuję kilkanaście minut. Dla mnie takie knedle to prawdziwy smak dzieciństwa...Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1,5 kg ziemniaków 2-2,5 szklanek mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej(...)odcedź i utłucz dokładnie, przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Pozostaw je do całkowitego ostudzenia. Do zimnych ziemniaków dodaj obie mąki oraz jajko i zagnieć gładkie ciasto. Ilość mąki zależy od tego, jak mocno ciasto będzie się kleiło do rąk, ale nie przesadzaj z jej dodawaniem, żeby ciasto nie wyszło za twarde. Ma pozostać mięciutkie i elastyczne
Słodko-Słony Świat Ilonyproszku do pieczenia * szczypta soli * 250 ml mleka lub wody gazowanej * 80 ml oleju * 2 jajka Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie porcje ( w jednej było 2/3 ciasta w drugiej pozostała 1/3). Do mniejszej porcji ciasta dodać łyżkę kakao. Do blaszki do muffinek ułożyć papilotki, wlewać ciemne ciasto(...)wysokości, na wierzch położyć kostkę białej czekolady. Do pozostałych papilotek wlać jasne ciasto (pozostało mi ciut ciemnego ciasta więc na niektóre jasne muffinki zrobiłam na wierzchu szlaczek łyżką z ciemnego ciasta). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 20-25 minut. Można posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieokazji dzisiejszego Dnia Dziecka zrobiłam sobie dawno zapomniany deserek ;) Deserek w prezencie od mojej mamy robiony moimi rękoma ;) 1-szy przepis z tajemniczej półki - "Poduszki", czyli jabłka w kruchym cieście. Składniki: 200g mąki, 100g cukru, 100g margaryny, 1 jajko, 6 jabłek średniej wielkości Ja dysponowałam jeszcze resztką kruchego ciasta z ostatniego razu, kiedy to kilka dni temu robiłam sernik(...)kruchym cieście. Niestety spotkała mnie rzecz straszna, która może spotkać kobietę w takim momencie... Wszystko się zważyło a smak był wręcz paskudny :D Wykorzystałam też część resztki więdnących na moim ganku jabłek ;) Wykonanie: Z mąki, margaryny, jajka, 5 łyżek cukru zrobić ciasto. Rozwałkować, pociąć na duże kwadraty, aby zawinąć całe jabłko. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne a do wydrążonego
Ukojenie Podniebieniapłaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz dwutlenek węgla(...)łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Mieszamy składniki suche: mąkę, sól i drożdże. W ciepłej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę miodu, następnie wlewamy do suchych składników, dodajemy łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto. Podsypujemy delikatnie mąką w trakcie wyrabiania, jeśli ciasto jest zbyt klejące. Gotowe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Ciasto
Smakowity Blog Kulinarnykożuchem. Babcia urodziła się i wychowała w Niemczech i stamtąd przywiozła przepis na te bułki (mówiła że piecze Luciakatzen), piekła też bułki maślane z makiem, czy z sezamem. Ciasto na Bułeczki wyrasta tylko 30 minut, a bułeczki pieką się ok. 15 minut, więc jest to ekspresowy przepis jak na wypiek drożdżowy. Polecam też przepisy na inne drożdżówki: – zakręcone jagodzianki(...)mieszamy i czekamy aż drożdże ruszą. 1 jajko ubijamy z 8 łyżkami cukru. Dodajemy rozpuszczone drożdże, mieszając stopniowo dosypujemy mąkę. Na koniec wlewamy mleko z szafranem i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy w tej samej misce na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko umączony blat i z ciasta formujemy kulę, chwilkę wyrabiamy i dzielimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień Dziecka musi być coś słodkiego dla naszych milusińskich ;) Składniki na 15-20 ptysiów Ciasto: 1 szkl wody (200 ml) 1 szkl mąki (170 gr) 100 gr masła/margaryny 1 łyżeczka cukru 4-5 jajek Nadzienie: 400 ml śmietanki 30-36% 4-5 łyżek cukru pudru 1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna. 2. Na gotująca się(...)wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka. gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku. Po 4 jajku spr rozciągliwość ciasta. Jeśli nie ciągnie się miedzy palcami to znak ze musimy dodać ostatnie jajko
Gotowanie...to proste !Kostka alpejska to ciasto jak z obrazka! Składa się z ciemnego kakaowego biszkoptu, słodkiej masy krówkowej z bezami oraz bitej śmietany usztywnionej żelatyną. Całość posypana jest startą czekoladą. Patrząc na ciasto po raz pierwszy, można odnieść wrażenie, że jest bardzo podobne do ciasta 3 Bit . Nie jest to do końca prawdą, choć górna warstwa śmietany i starta czekolada jest identyczna(...)może opaść!). Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez około 20-25 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza
Nastoletnie Wypiekaniepoczątku połączenie szparagów i karmelizowanych, młodych buraków, może się wydać dziwne, ale wierzcie mi – jest genialne. Macie odwagę? Tarta ze szparagami i buraczkami jest dla was! Potrzebujemy na ciasto: kostkę margaryny lub masła (miękkiego) 5 żółtek łyżeczkę suszonego majeranku ½ łyżeczki soli łyżkę posiekanego świeżego oregano łyżeczkę proszku do pieczenia 2,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki zmielonych otrąb owsianych(...)łyżki kwaśnej śmietany. Wszystkie składniki wsadziłam do miski i hakiem do ciasta z grubsza wyrobiłam. Zbiłam ciasto w zgrabną kulkę, owinęłam w folię i wsadziłam an 40 min do lodówki. Po tym czasie natłuściłam formę do tarty i nie bawiąc się w wałkowanie i przenoszenie ciasta, wylepiłam formę kawałeczkami odrywanymi z kulki. Jak zostanie wam ciasta, to możecie zrobić drugą
ladykitchenDobre i naturalne pieczywo jest podstawą każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki(...)document.write(" "); Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier. Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto. Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia. Formujemy z ciasta kształt wałka, który następnie dzielimy na 6-8 równych części. Każdą z części ciasta bierzemy do ręki, naciągamy z jednej
Proste-przepisy.plmąką, cukrem i kakao warto po prostu kupić mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao by zrobić domową wersję kopca kreta? Gwarantuję - wychodzi o wiele smaczniej! To co? Pieczecie? Ciasto zawiera lokowanie Krecika Oto Krecik i jego kopiec. Pierwowzór. A to ciasto wzorowane na kopcu Krecika Domowy Kopiec Kreta Składniki: ciasto czekoladowe: 2jaja 4 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru brązowego(...)suchych składników, wciąż miksując. 6. Gładką masę wlej do tortownicy o średnicy 23cm,wyłożonej papierem do pieczenia 7. Piecz około 40minut w 180stopniach do "suchego patyczka" 8.Przestudzone ciasto czekoladowe przetnij (ja przecięłam jakoś na wysokości 2-3 cm) 9.Górę skrusz.Wydraż też dolną część. 10Ubij śmietankę z cukrem pudrem, wanilią i startą połową czekoladą. 11.Dół ciasta wyłóż
Fiolka w kuchni