ciasto - 162020 przepisów (strona:2065/10802)

Wiewiórka wg Aleex 168

życzeń. Na razie kupiłam gęś i kaczkę, któraś na pewno się przyda. Teraz obie leżakują w zamrażarce, czekając na swój czas. Słucham także dyskusji moich bliskich na temat świątecznych ciast. Wiadomo, że będzie piernik. Co jeszcze? To otwarta kwestia, bo i gusty są różne. Na razie, w oczekiwaniu na świąteczne smakołyki, upiekłam „Wiewiórkę”. Wykorzystałam przepis z kwestii smaku(...)cieście słyszałam już dużo wcześniej, ale zawsze coś innego czekało w kolejce. A kiedy już je upiekłam, okazało się, że smakuje bardzo podobnie do mojego jesiennego ciasta. Ale różnica jest wyczuwalna. Do tej wersji „Wiewiórki” dodaje się czekoladę, która sprawia, że ciasto ma pyszny, bogaty smak. Polecam. Składniki: • 4 jajka • 2 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżeczka

W mojej kuchni
Chałka z nadzieniem wg Aleex 154

przygotowań zapraszam Was na pyszną chałkę drożdżową, która nieco przypomina warkocz z nadzieniem. To pyszna alternatywa dla tych, którzy nie lubią tradycyjnych makowców (tak, tak, takie osoby też są). Ciasto dobrze się formuje, jest elastyczne i łatwe w przygotowaniu. Pięknie wyrasta i jest pyszne. Inspirowałam się przepisami Dorotus i siostry Anastazji, do których dodałam coś od siebie. Polecam do przygotowania(...)jajko, cukier i cukier waniliowy, sól. 3. Wlać ciepłe mleko i rozpuszczone masło. 4. Dodać wyrośnięty rozczyn. 5. Wyrabiać ok. 15 minut do uzyskania elastycznego, odchodzącego od misy miksera ciasta. 6. Wyrobione ciasto zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. 7. Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić na 3 części

W mojej kuchni
Quiche z łososiem i gruszką 139

Ilość porcji: 4 Dziś przenoszę Was do północno-wschodniej Francji, skąd wywodzi się quiche. Składa się na niego podstawa z kruchego lub francuskiego ciasta, wypełniona zawsze wytrawnym nadzieniem. Składnikiem wiążącym nadzienie jest mieszanina śmietany i jaj z przyprawami. Do tego kompozycja wytrawnych dodatków, które podnoszą walory smakowe dania. Dziś zapraszam Was na pyszny quiche z łososiem, słodką gruszką i aromatycznym(...)opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 12 min Czas całkowity 32 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 12 min Czas całkowity 32 min Kruche ciasto 250 g mąki 150 g masła 1 jajko sól Nadzienie 120 g łososia wędzonego 4 jajka 125 g sera camembert 180 ml śmietany 30% 1 gruszka 1 łyżka soku

Wędrówki po kuchni
RURKI Z KREMEM BUDYNIOWYM 179

tradycyjne rurki z kremem budyniowym to doskonała propozycja na karnawał    SKŁADNIKI Ciasto: 125 g masła, 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl. śmietany, szczypta soli Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 białko, 2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru kryształ, 3 łyżki masła do posmarowania foremek WYKONANIE Ciasto(...)składniki na ciasto łączymy ze sobą, wkładamy do torebki foliowej i schładzamy w zamrażarce przez 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, tniemy na 20 pasków o szer. 1,5- 2 cm. Rurki smarujemy masłem. Każdą rurkę owijamy ciastem zaczynając od góry, nakładając ciasto na siebie. Białko lekko ubijamy. Na talerzyku mieszamy ze sobą cukry. Rurki owinięte ciastem maczamy w białku

słodki bratek
PIZZERINKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 146

mała przekąska, doskonała na ciepło, jak również na zimno podawana z sosem czosnkowym, gratka dla fanów pizzy tylko w mniejszej formie SKŁADNIKI CIASTO: 1,5 szkl.mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli odrobina cukru ok. 0,5 szkl.ciepłej wody Nadzienie: ¼ kostki masła 1 mała cukinia 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 kiełbaska śląska(...)pieprz, 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ketchupu, 4 łyżki starej na grubych oczkach goudy, 2 małe kuleczki mozzarelli WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z dodatkiem cukru i 1 łyżki mąki, odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy resztę mąki i sól, mieszamy ze sobą, dodajemy rozpuszczone

słodki bratek
PTYSIE Z KREMEM BUDYNIOWYM 160

Ostatki tradycyjne ptysie, które nigdy się nie znudzą SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem(...)pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski.  Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1 jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na pergaminie odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy

słodki bratek
JAGODOWA KOSTKA Z MICHAŁKAMI 141

Miałam zapas mrożonych jagód, więc postanowiłam je wykorzystać i zimą przypomnieć sobie smak lata. Ciasto cieszy swoim wyglądem i smakuje rewelacyjnie, dzięki dodaniu moich ulubionych cukierków "Białe Michałki". Nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu, więc myślę, że każdy z Was  sobie poradzi. Zapewniam, że na jednej kostce ciasta się nie skończy. Oczywiście ciasto można przygotować w sezonie, kiedy mamy(...)świeże jagody. SKŁADNIKI Ciasto( forma 26x22 cm) 4 jajka, 3/4 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500 ml serka waniliowego 1/2 szkl. jagód, 2 łyżki żelatyny Krem michałkowy: 1 szkl. śmietany 36%, 100 g serka mascarpone, 1 śmietan-fix, 6 białych michałków

słodki bratek
W domu: babcine pierogi 223

które uwielbiam! Moja babcia robi najwspanialsze pierogi na świecie, nigdzie nie jadłam lepszych. Od dawna obiecywałam sobie, że zrobię pierogi według przepisu babci i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto jest oryginalne według proporcji podanych przez babcię, ale farsz tym razem zmieniłam. Będą to pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem. Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto (z podanych proporcji ciasta(...)opakowania wędzonego twarogu (ja kupuję go w lidlu) 0,5 kostki twarogu półtłustego duża garść świeżego szpinaku baby 10 suszonych pomidorów (suchych, nie z zalewy) pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyrabiamy z podanych składników – do mąki dodajemy łyżeczkę soli, masło pokrojone na kawałki oraz jajko i wyrabiamy ręcznie dodając po trochę wody. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu

Kuchnia w biegu
Super mazurek 230

Przyzwyczailiśmy się, że mazurki przygotowujemy na Wielkanoc. Ten mazurek jest tak pyszny, że można go piec przez cały rok, na różne okazje i bez okazji. Składniki: Ciasto: 25 dag masła 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 żółtka 2 łyżki kakao  1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru(...)posiekanych orzechów włoskich i migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto.  Dzielimy je na 3 części, a do jednej dodajemy kakao. Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy jedną część jasnego ciasta, smarujemy je cienko marmoladą lub dżemem. Nakładamy połowę piany, posypujemy orzechami i migdałami. Ścieramy na grubej tarce ciemne ciasto, nakładamy pozostałą

Pyszności Słodkości
Drożdżowe paluchy do piwa 191

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a z nią dłuższe spacery i spotkania ze znajomymi. Zabierzcie ze sobą takie paluchy :) Składniki:  600 g boczku surowego lub wędzonego ciasto 500 g mąki  2 jaja  1 szklanka mleka ciepłego  ok 50 g drożdży ,  tłuszcz z patelni,  garstkę bazylii 1 łyżka kminku ok 1 płaskiej łyżeczki(...)Przygotowanie: Boczek należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Patelnę należy lekko przechylić aby tłuszcz ściekł w jedno miejsce.   ciasto: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyż ki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i tłuszcz z patelni wyrabiamy ciasto i odstawiamy

Niezły Młynek
Przekręcone bułeczki z serem. 147

łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto, ja zawsze przekładam na stolnicę i zagniatam około 5 minut . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Ciasto przekładamy na stolnicę sylikonową(...)już nie podsypuję mąką tylko lekko zwilżam olejem.Rozwałkowujemy ciasto na około 0,5  cm. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jajko. Miksujemy blenderem. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masę serową. Ciasto składamy na pół i wykrawamy paski o szerokości 6 cm i długości około 12 cm.Bierzemy jeden koniec ciasta i lekko przekręcamy w prawą stronę. Układamy

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta Tatin z gruszkami w winie. 190

mnie, wydaje się być ona bliską krewniaczką typowego i popularnego amerykańskiego przysmaku - apple pie. Generalnie jest to tarta odwrócona, w której najpierw przygotowuje się nadzienie, a później przykrywa je ciastem. W klasycznej wersji owocami powinny być jabłka karmelizowane w maśle i cukrze. Wraz ze wzrostem  popularności tarty na świecie przepis zaczął być interpretowany nieco bardziej dowolnie. Moja wersja zawiera(...)grudniowego, świątecznego klimatu... Oczywiście wiem, że nie zawsze w kuchennym kredensie da się odnaleźć słoik gruszek w winie;) Dlatego proponuję użyć zwykłych świeżych owoców - tak będzie bardzo dobrze! Składniki: (ciasto) 400 g mąki pszennej 200 g masła  40 g cukru 2 żółtka 5 łyżek wody (nadzienie) 5 dużych gruszek (konferencji) 2 łyżki masła 3 łyżki cukru (polewa

zadanie-gotowanie
Pappardelle po sycylijsku – z filecikami anchois i czosnkiem 229

smak makaronu z paczki to po prostu nie to. Domowy makaron ma fakturę i ‘mięso’- ma ‘ciało’, które idealnie wchłania i przenosi smak, a do tego syci na długo. Ciasto na makaron robię w misce do której najpierw przesiewam mąkę, rozgarniam ją na szczycie w kopczyk do którego wbijam całe jajka, wlewam wodę i wsypuję sól. Ciasto mieszam palcami(...)środka, aż do połączenia, do czasu gdy jajka zbiorą z naczynia całą mąkę, następnie wyjmuję na lekko podsypany mąka blat i zagniatam. Z tą mąką pracuje się łatwo, ciasto jest jednocześnie zbite i elastyczne, bardzo wygodne do pracy. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut do godziny. Podzielcie ciasto na 4-6 porcji i wywałkujcie bardzo cienko

Karo in the Kitchen
Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą 120

Ciasto obłędnie migdałowe, wilgotne i puszyste. Do migdałów idealnie wkomponowała się konfitura gruszkowa i masa orzechowa. Wydawałoby się, że smaki do siebie nie będą pasowały a jest wręcz przeciwnie. Tort smakuje wybornie! Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki migdałów w płatkach  HELIO 1 szklanka cukru 5 ml olejku migdałowego 2 łyżki likieru(...)ubitych białek. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku (funkcja góra -dół) przez 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuszczamy z wysokości 50 cm na podłogę, wstawiamy do wyłączonego ciepłego

VioletoweKucharzenie
Ciasteczka waniliowe kurczaczki 123

cytryny barwniki spożywcze (żółty, pomarańczowy i czarny) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodać schłodzone masło i posiekać wszystko nożem. Dodać żółtka, cukier oraz wanilię. Szybko zagnieść ciasto.  Tak przygotowane ciasto, rozwałkować na stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm (fot.1) , w razie konieczności, od czasu do czasu podsypując odrobina mąki, aby ciasto się

Świat Ciasta