ciasto - 162020 przepisów (strona:2073/10802)

Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka 230

Piekarnik nagrzać do 180 st. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, zmielić, dość drobno, tak aby dało się formować ciastka. Łyżką nabierać ciasta i formować kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczać, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 15 min w 180 st. Smacznego! Bakaliowe ciasteczka pełnoziarniste bez cukru i mleka Bakaliowe ciasteczka

moj przepis na
Chrust po niemiecku 114

naprawdę zupełnie nie mam pojęcia czy ten chrust jest rzeczywiście niemiecką wersją czy to tyko jego nazwa. Przepis znalazłam w książce "Ciasta i torty" wyd. Cykada. Autorka niestety nic na ten temat nie pisze. Ja napiszę natomiast, że chrust wychodzi pyszny, kruchutki i dosłownie rozpływa się w buzi:) Nie trzeba już dodatkowo posypywać cukrem, bo ciasteczka już(...)słodkie, ale oczywiście tradycyjnie troszkę można:) Na tłusty czwartek i nie tylko, polecam również faworkowe pierożki z owocami - najlepsze na gorąco;) Składniki: (na ok.30 sztuk) - ja wałkowałam ciasto troszkę cieniej i wyszło mi ponad 40 Ciasto: 100g miękkiego masła 100g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 szczypta soli 3 łyżki mleka 3 jajka 500g maki pszennej 2 płaskie łyżeczki

Maślane ciasteczko
Chleb na jogurcie ze słonecznikiem i czosnkiem niedźwiedzim 172

ymieszaj wszystkie mąki, sól, słonecznik i czosnek niedźwiedzi. Na środku zrób wgłębienie, wlej spienione drożdże i melasę. Wyrabiać 10 minut robotem z hakiem chlebowym lub ręcznie.  Przełóż ciasto do miski posmarowanej olej, przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 godz). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób (3 minuty) robotem lub rękoma posmarowanymi(...)blat, uformuj bochenek, przełóż do gęsiarki wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 220'C.  Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut.  Gorący chleb wystudź na kratce.   Wersja na thermomix Składniki

SzczyptaSmaQ
Piernik staropolski 156

Choć ciasto na piernik staropolski musi leżakować od 2 do 6 tygodni to naprawdę warto go zrobić na święta. Piernik piecze się 3-4 dni prze świętami, więc w święta nie zajmie Nam dużo czasu, by go zrobić... zostaje jedynie polanie czekoladą i posypanie posypką :) Przepis znalazłam tutaj   Składniki: 250g  miodu (u mnie z cynamonem), 1 szklanka cukru(...)Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia się składników. Odstawiamy do ostudzenia. Sodę rozpuszczamy w mleku i odstawiamy na 2 minuty. Do miodu dodajemy mąkę, jajka, sól i mleko z sodą. Wyrabiamy ciasto- ciasto powinno być kleiste. Przekładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy na kilka tygodni. 4 dni przed świętami Ciasto powinniśmy podzielić na 3 części i piec po kolei każdy blat

Aga w kuchni
Podsumowanie oraz 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku! 128

porad kulinarnych na FB, smsowo i telefonicznie - przygotowałam spotkanie dla Babek z Nowej Huty podczas, którego mieliście okazję wykonać ze mną zdrowe kanapki dla maluchów  - mój przepis na ciasto Poezja wziął udział w konkursie Gazety Krakowskiej "Małopolanie gotują" i zajął II miejsce zapewniając mi tym samym publikację w książce "Małopolanie gotują - najlepsze przepisy czytelników" - upiekłam wiele ciast, ciasteczek(...)współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy A oto 10 najpopularniejszych wpisów 2015 roku: 1. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 2. Banoffee - ciasto z bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem

Mania Wypiekania
PSZCZÓŁKA 152

Składniki: Ciasto: 20 dag margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 50 gad mąki pszennej  8 łyżek mleka 4 jajka 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa kokosowa: 25 dag wiórków kokosowych 10 dag margaryny 3/4 szklanki cukru kryształ 6 łyżek mleka Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 3/4 szklanki cukru kryształ 1 mostka margaryny 1/2 litra(...)wymieszać i dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Następnie masę kokosową zagotować rumieniąc ją na złoty kolor. Pamiętając, aby od czasu do czasu mieszać, by nam nie przywarło do spodu. Ciasto - mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Następnie jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijać do momentu zbielenia jajek. Potem dodać roztopioną margarynę, wymieszać. Dodać mleko ponownie wymieszać. Na koniec dodać

Ciastka - domowe słodkości
Sernik z kajmakiem i orzechami 150

pewno nie powinien być suchy i zbyt słodki. Taki właśnie jest sernik z kajmakiem i orzechami. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom dobrych serników. Kruche ciasto na dno: 30 dkg mąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia  Masa serowa(...)szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g orzechów pecan Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę bardzo szczelnie, ponieważ masa serowa będzie

Świat Ciasta
Ambasador, wykwintny tort na specjalne okazje 450

Jest to ciasto wykwintne na specjalne okazje, wiśnie w alkoholu, masa bakaliowa, mniam. Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, jak już piana z białek jest sztywna powoli dodać cukier nie przerywając mieszania. Dodać po jednym żółtku, ale mieszać już delikatniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli dodawać do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie. Wylać(...)ostudzenia. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczno maślaną i spirytus. Dokładnie utrzeć na gładką masę. Dodać bakalie, zaparzone i odcedzone rodzynki oraz posiekane migdały. Podzielić ciasto na dwie części do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na biszkopt rozłożyć masę kakaową, obłożyć odcedzonymi wiśniami i położyć masę białą. Wstawić ciasto do lodówki. Galaretkę rozrobić według instrukcji

Kuchnia Pokoleń
Quiche serowe z boczkiem 151

szklanki mąki, dodać 0,5 szklanki ciepłego mleka, drożdży i 1 łyżkę cukru, zamieszać i odstawić na 15 minut aby rozczyn zaczął pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut aż podwoi swoją objętość, następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wykładamy spód formy do tary(...)formę najlepiej wysmarować wcześniej masłem lub wyłożyć papierem pergaminowym). Ciasto nakłuwamy widelcem  Na ciasto układamy pokrojony w kostkę boczek i zalewamy masą - w misce trzepiemy jajka dodajemy śmietanę i starty ser, wszystko ze sobą ładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Quiche pieczemy w 180 C przez 45-60 minut, aż się ładnie zarumieni.   Smacznego

Niezły Młynek
Galette des rois - Ciasto Trzech Króli 119

Francji piecze się to ciasto na święto Trzech Króli. Tradycyjnie umieszcza się w nim migdała lub inną "niespodziankę". Jeśli ktoś w swoim kawałku odkryje taki właśnie dodatek to zostaje "królem" i z tej okazji  nosi specjalną koronę. Powiem wam szczerze, że jest  to jedno z pyszniejszych ciast jakie jadłam. Można je bardzo szybko przygotować, idealne na dzisiejszy dzień(...)Jedyna jego wada ... bardzo szybko się kończy :)    składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g 100 g cukru 100 g masła 100 g mielonych migdałów szczypta soli skórka z 1 pomarańczy 2 jajka 2 łyżeczki rumu 6 kropelek olejku pomarańczowego      Przygotowujemy nadzienie. W misce mieszamy: mielone migdały, cukier, sól,skórkę z pomarańczy, dodajemy masło

noteskulinarnyfiga
Tropikalna tarta z kokosowym kremem 196

oknem duży mróz a u mnie w kuchni upalne lato... Tropikalna tarta na delikatnym kruchym cieście, z przepysznym mocno kokosowym budyniem, puszystą kokosową śmietaną, soczystym mango, kwaskowym kiwi i chrupiącymi płatkami kokosa. Jeden kęs i choć na chwilę myślami jestem na rajskich wakacjach na jakiejś pięknej wyspie :-) Bardzo polecam! Składniki: Ciasto kruche: 225 g mąki pszennej 150 g masła(...)cukru pudru 1 żółtko Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Masło pokroić na mniejsze kawałki i wgnieść palcami w sypkie produkty. Dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 40 minut. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia - wyciąć koło z papieru. Boki

maniapieczenia
Ciasto "Pleśniak" na jogurcie greckim 446

Pyszne delikatne ciasto na jogurtach greckich z kwaśnym dżemem porzeczkowym i kruszonką. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Gotujmy . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 4 żółtka 200 g masła, pokrojonego na kawałki Składniki na masę jogurtową: 4 białka 1 szklanka cukru(...)wysmarowana formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Formę o wymiarach 25cm x 35cm smarujemy odrobiną masła i dokładnie wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Połowę przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowywania reszty składników. Drugą połową dokładnie wygniatamy spód formy. Odstawiamy na bok. 2. W misie miksera umieszczamy

My Culinary Art
Kurczak garam masala z chlebkiem naan 291

mielonej papryki ostrej, 2 łyżeczek suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kurkumy, 5 goździków, 2 łyżeczek przyprawy garam masala, 1 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania ciasta na chlebki naan, które potrzebuje trochę czasu, aby wyrosnąć. Do miseczki przesiałem 500 gram mąki pszennej typ 450. Dodałem do niej dwie łyżeczki czarnuszki, 2 łyżeczki suszonych drożdży i pół(...)mąki. Całość lekko wymieszałem i dodałem 200 gram gęstego naturalnego jogurtu, 1 jajko i dwie łyżki oliwy. Całość doprawiłem szczyptą soli i wyrabiałem przez około 10 minut, aż ciasto zrobiło się dość elastyczne - w razie gdyby ciasto było zbyt rzadkie należy dodać do niego więcej mąki, a gdyby było zbyt gęste - więcej mleka. Wyrobione ciasto przykryłem ściereczką i odstawiłem

Wyprawy kulinarne
Pierogi ruskie. Na orkiszowym cieście. Najlepsze, najdelikatniejsze, najsmaczniejsze. Niezawodne. 197

ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki nie ma w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację. Ciasto jest bardzo plastyczne, idealne skleja się, podczas gotowania nie rozpada się. Przygotowanie pierogów można rozłożyć na dwa etapy. Pierwszego dnia można przygotować farsz, podduścić drobniutko pokrojoną cebulkę, ugotować ziemniaki, zmielić(...)przechować go w lodówce. Dnia następnego przygotowujemy wspaniałe ciasto i lepimy. Doskonale smakują ze skwareczkami, z naturalnym gęstym jogurtem lub zezłoconą cebulką. Ja dodatkowo lubię pokropić je dobrym sosem sojowym. Smakują wtedy wybornie. Jeśli chcemy pierogi zamrozić, to po ulepieniu rozkładamy je na tackach i kolejno mrozimy. Po zamrożeniu wkładamy do woreczków. Surowe mrożone pierogi gotujemy  o kilka minut

Naturalna Kuchnia
prosty chleb... na zakwasie 136

ręce dzierżąc w dzieży, Zakwasem zaczyniony chleb ugniata świeży Przejęta swym odwiecznym obrządkiem niewiasta. Gdy wedle doświadczenia niechybnych probieży, Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta, Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta, Kędy cierpliwie pory wypieku doleży. I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe(...)wyżej, gdy już urósł i bąbelkuje).Dodaję mąkę oraz dodatki ,oraz sól i wodę. Wodę dolewać stopniowo –najpierw 500 ml, mieszać i uzupełniać resztą w zależności od konsystencji ciasta i stopnia wilgotności mąki. Całość dokładnie mieszać i wyrabiać na gładkie, sprężyste ciasto Wyrabiać-miksować jakieś 3-5 minut. Następnie zostawić ciasto pod przykryciem, by odpoczęło przez jakieś 20 minut.W

w mojej kuchni