jakim jest kokos, powinien spróbować tego tortu. Tort jest przepełniony wi ó rkami kokosowymi, które s ą obecne w cieście, kremie i w dekoracji. W cieście m ą ka pszenna została zastąpiona wiórkami kokosowymi. Ciasto zyskało na tej zamianie(...)jest delikatniejsze i intensywniejsze w smaku. Niestety nie udało mi si ę zrobić zdjęć środka tortu, tak szybko zniknął . SKŁADNIKI Ciasto 300 gr cukru 300 gr wiórek kokosowych 100 gr m ą ki ziemniaczanej 16 gr proszku do pieczenia 200 gr masła (w temperaturze pokojowej) 1 cytryna
La grande e la piccola cuocaQuiche to nic innego jak kruche ciasto z dodatkami, które nie wymaga dużej ilości składników ani długiego czasu przygotowywania. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, schłodzić i ciasto gotowe. Potem już tylko kierujmy si ę nasz ą wyobraźnią przy wyborze dodatków i stworzenia z tego prostego ciasta przepysznego dania. SKŁADNIKI Ciasto (forma 24 cm) 200 gr m ą ki pszennej(...)mleka 1 jajo s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE W mikserze wyrabiamy zimne masło pokrojone w kawałki, m ą kę, 2 łyżki zimnej wody, szczyptę soli i pieprzu. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lod ó wce przez 30 minut. Brokuł y gotujemy na parze 10 minut. Studzimy i osuszamy. Ricottę mieszamy z mlekiem, jajkiem, startym
La grande e la piccola cuocaminut.Przesiać mąkę do większej miski, dodać sól, resztę cukru i wymieszać. Wlać spieniony rozczyn z drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać żółtka , masło i wyrabiać ciasto , aż będzie gładkie i bez grudek. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Twaróg rozgnieść widelcem razem z cukrem, jajkami i cukrem wanilinowym. Wyjąć ciasto(...)podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. [ ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia i po zwinięciu roladek delikatnie papier z ciastem zsunęłam na blachę] .Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta ( zaczynając od dłuższego boku
Moje domowe kucharzenieZapraszam Was na szybki piernik z jabłkami. Idealny do kawy lub herbaty. Takie ciasto przygotowuje się naprawdę prosto i szybko, a dodatek jabłek w pierniku mile zaskoczy nie jedną osobę. Spróbujcie. Szybki piernik z jabłkami 2016-04-13 03:09:16 Write a review Save Recipe Print Cook Time 40 min Cook Time 40 min 0 calories(...)szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jajko Przygotowanie Ciasto przygotowujemy bez użycia miksera. Do miski wsypujemy obie mąki oraz sodę oczyszczoną. Mieszamy. Następnie dodajemy cukier, miód, cukier z prawdziwą wanilią, kakao, przyprawę do piernika, cynamon i wszystko razem mieszamy drewnianą
Słodkie okruszkiCześć Wam! Dzisiaj znowu na słodko, ale za razem bardzo pracowicie. Mini ptysie z dwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne delikatne ciasto parzone, wypełnione aksamitnymi kremami serwowane w towarzystwie świeżych truskawek. Nie można lepiej spędzić "Dnia Czekolady". Polecam najpierw przygotować bazę do obu kremów czyli Creme Patissiere . Do przygotowania Creme Patissiere potrzeba(...)się nie przypaliło. Zagotowany krem przekładamy do płaskiego naczynia i przykrywamy folią śniadaniową, dzięki temu nie powstanie kożuch. Odstawiamy do lodówki na około 1-1,5 godziny. Do przygotowania ciasta parzonego potrzeba: 150 ml mleka 150 ml wody 4 jajka 150 g masła 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka Mleko z wodą i masłem trzeba zagotować, gdy zawrze dodajemy mąkę
Kuba Gotujewiele, ale żaden w pełni mnie nie zadowolił. Postanowiłam więc kilka zmodyfikować i tak powstał ten przepis. Serdecznie polecam! Składniki: (na dwie Brioche) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 1/2 szkl ciepłego mleka 400 g mąki pszennej 3 łyżki cukru szczypta soli 3 jajka 1 60 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką(...)mleka Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki w połowie ilości mleka. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do „ruszenia” drożdży. Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać resztę mleka i cukru, mąkę, sól oraz jajka. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, gładkiego
Nastoletnie Wypiekanieprawda? 05.04.2016 — 57,8 kg Tydzień choroby. Jedzenie zdrowe (weekendowo jakie chce) i patrzcie jaka magia. 03.04.2016 — 57,8 kg 28.03.2016 — 60,0 kg Tutaj nawaliłam- święta ciasta, obżarstwo, no gremlin ze mnie wyszedł. 20.03.2016 — 56,5 kg 18.03.2016 — 56,5 kg ZACZYNAŁAM OD TEGO , zdjęcie macie poniżej. Cel - utrzymać. No to co jedziemy dalej
fitolarun.blogspot.comdżem lub konfitura jaką sobie wybierzemy w konkursie. Pytanie konkursowe i zasady na końcu postu. Tartaletki z dżemem i kremem waniliowym Składniki na około 10 tartaletek: Ciasto: 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła 1 jajko Krem: 300ml śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie) 250g serka(...)róży, dżemu jagodowego, leśnego i rabarbarowego marki Premium Rosa (polecam konfiturę z płatków róży i płatki róży w cukrze – pycha!) owoce do ozdoby cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wymieszać rękoma. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą
Mała Cukierenkabędzie krucha i smaczna, ale ważne jest użycie naprawdę zimnego masła i krótkie, szybkie zagniatanie. Najlepiej zrobić to w misie robota, bez kontaktu z ciepłymi dłońmi. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 150 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu Składniki na nałożenie: 500 g truskawek 1 łodyga rabarbaru(...)łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki mączki ziemniaczanej dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 białko Wykonanie: wszystkie składniki na kruche ciasto, w tym drobno posiekane masło umieścić w misie miksera i zmiksować, aż składniki połączą się w gładkie ciasto i utworzą kulę. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę truskawki umyć, osuszyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto biszkoptowe: 60 g mąki orkiszowej 25 g maki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy(...)drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 2000 g jabłek 2 galaretki cytrynowe ( ja użyłam 1 cytrynową + 1 brzoskwiniową) ok. 130 mi wody wykonanie: Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda
Domowy Smak Jedzeniawszyscy. W moim mieście sporo jest ludzi dobrej woli – oni wszyscy zgromadzili się w piątkowy wieczór, by zjednoczyć się w akcji charytatywnej. Do dyspozycji gości była kawiarenka i przepyszne ciasta oraz stoisko z pamiątkami – przygotowane przez nauczycieli, uczniów i rodziców. Podobnie było z występami. To, że prezentowała się młodzież – było oczywiste. Ale tym razem, oprócz uczniów, wystąpiliśmy także my, nauczyciele(...)międzynarodowych sędziów mama naszego kociaka – Xelka, no i porozmawiać z ciekawymi ludźmi. Wyszłam z wystawy z nowymi zakupami dla Hugo, a po powrocie do domu, popołudniu, upiekłam dla nas ciasto ze śliwkami i kruszonką. Wieczorem odwiedziła mnie moja przyjaciółka. Wyobraźcie sobie – po kilku tygodniach galopu – cisza, muzyka w tle, rozmowa o tym, co DLA NAS jest ważne, aromatyczna herbata
W mojej kuchniczęści mąki przygotować rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przysypać kilkumilimetrową warstwą mąki. Zostawić do wyrośnięcia. 2. Następnie dodać do rozczynu cukier, jaja, sól, cukier waniliowy oraz mąkę i wyrobić ciasto do odpowiedniej konsystencji. 3. Pod koniec dodać roztopione, letnie masło, dokładnie wrobić je w ciasto, po czym odstawić ciasto do wyrośnięcia (30 minut w ciepłym miejscu - trzeba przykryć(...)wysychało na powierzchni). 4. Ciasto podzielić na porcje, nałożyć powidła, uformować pączki owijając nadzienie ciastem. Jeśli nie mamy doświadczenia z nadziewaniem pączków, możemy uformować je bez nadzienia i dodać je później. 5. Uformowane pączki ułożyć na desce posypanej mąką i spłaszczyć – odstawić do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie. 6. Smażyć (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury
W mojej kuchniminut (patrz: Porady Aleex). 3. Do misy miksera włożyć mąkę, cukier, rozkłócone jajka, miękkie masło. 4. Wsypać sól, wlać ciepłe mleko i dodać wyrośnięty rozczyn. 5. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Ciasto musi wyć bardzo dobrze wyrobione, wyraźnie powinno odchodzić od miski. 6. Przełożyć je do misy oprószonej mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte(...)ręczniczkiem. 7. Połowę wyrośniętego ciasta wyjąć na stolnicę, lekko wyrobić, podsypując delikatnie mąką. Rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). 8. Posmarować ciasto połową twarożku i posypać połową jagód (ja tym razem użyłam borówek). 9. Zwinąć roladę wzdłuż krótszego boku. 10. Pokroić ciasto na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą
W mojej kuchnipracy. Przygotowania do rozpoczęcia roku szkolnego były ciężkie, ale – jak zawsze – 01 września szkolna machina ruszyła. Mimo wielu obowiązków, znalazłam czas na moją kuchnię. W niej przygotowałam pyszne ciasto, zainspirowana przepisem Dorotus. Poczęstowałam nim moich znajomych, z którymi spotkaliśmy się w ostatni wakacyjny weekend. Ciasto zniknęło błyskawicznie, więc dziś upiekłam je ponownie. Dodałam do niego śliwki, bo idealnie komponują się(...)masła • 3/4 szklanki mleka • 1,5 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 łyżki kaszy manny • 1 łyżka soku z cytryny – do ciasta • śliwki, ale mogą być też inne owoce, włączając mrożone • 2 łyżki cukru pudru o ok. 1 łyżki soku z cytryny na lukier Ważne! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób
W mojej kuchniGwiazdeczka potrafią myśleć i mają swoje zdanie. Wiedzą też, że wybory są bardzo ważne i trzeba w nich uczestniczyć. Aby podkreślić rangę dzisiejszego dnia, upiekłam na niedzielne popołudnie ciasto czekoladowe. Korzystałam z przepisu z kwestii smaku, ale wprowadziłam swoje modyfikacje. Ciasto jest dość ciężkie, mocno czekoladowe, z lekko chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Aby nieco podkręcić smak ciasta, dodałam(...)mleko, delikatnie wymieszać. 6. Dodać mieszankę mąki i wszystko zmiksować, aż składniki się połączą. 7. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. 8. Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki śliwek. 9. Ciasto piec przez ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. 10. Upieczone ciasto ostudzić na kratce. 11. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w pojemniku, aby ciasto nie traciło wilgotności. Smacznego
W mojej kuchni