minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
moj przepis narozpuścił. Brzoskwinie powinny puścić dużo soku. Po tym czasie wlać alkohol. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Po 2 miesiącach owoce odcedzić, zużyć do ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Gotowe po 5-6 miesiącach leżakowania. Smacznego! Brzoskwiniówka – Nalewka
moj przepis namikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec
moj przepis namąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast
moj przepis nawody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć do blat posypany mąką, krótko wyrobić, uformować dwa okrągłe bochenki
moj przepis nacukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Do miski z jajkami przesiać mąkę wymieszaną z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić
moj przepis nałyżeczka soli 1 łyżeczka całego lub zmielonego kminku 1-2 łyżeczki miodu W wodzie rozpuścić drożdże, dodać miód, dwie łyżki mąki pszennej, wymieszać, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste, ale lekko lejące, nie da się z niego uformować bochenka. Odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (od 30 min do 2,5 godziny). Krótko wyrobić, przełożyć
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do jakich ciast? Nie powiem, jest z nią trochę roboty, ale warto mieć swoją skórkę pomarańczową w spiżarce. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na 4 słoiczki po 200 ml: 12 pomarańczy (najlepiej ekologiczne i niewoskowane
moj przepis namojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około
moj przepis naBanany obrać, odciąć czarne końcówki. Zblendować na gładką masę, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam. Piec 30-35 min. Wyjąć ostudzić na kratce. Smacznego! Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami
moj przepis namleko, zmiksować do rozpuszczenia cukru. W drugiej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać orzechy, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać ciasteczka foremką. Układać na blaszce. Piec 8 – 10 min. w rozgrzanym piekarniku. Smacznego! Gryczane ciasteczka z orzechami Gryczane ciasteczka z orzechami
moj przepis naszklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720) 2 szklanki przegotowanej wody 2 lub 3 łyżeczki soli Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany lub delikatnie gęściejsze, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może to potrwać kilka godzin. Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką razową. Odstawić
moj przepis nafarsz: 450 g mięsa gotowanego wołowego, 200 g kaszy gryczanej, 250 g cebuli, 120 g słoniny wędzonej, 10 g grzybów suszonych (prawdziwki), sól, pieprz, 3 białka, ciasto: 400 g mąki pszennej, 3 żółtka, 1 łyżeczka do kawy soli, 20 ml oleju, ciepła woda – około 90 -100 ml, Słoninę pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, pokruszone grzyby(...)kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać lekko ubite białka. Wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta
królestwo garówjuż niedługo, bo już mam 200 przesiane. Pytam czy chce mi pomóc, zdecydował, że tak i poszło nam szybko. -To, co już możemy się ścigać ? -A może skończymy ciasto na chleb, odstawię je do wyrastania to będziemy mieć więcej czasu na zabawę? -No dobrze – zgadza się Stasio. Wyjęłam drożdże z lodówki i wzięliśmy się za robienie chleba. Na jeden(...)ciepłej wody 10 gram drożdży świeżych łyżeczkę cukru Po przesianiu mąki, dodaliśmy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz płyny. Staś mówi : pomogę Ci i jego łapki lądują w cieście. Ciasto jest luźne, ale należy je chwilę wyrobić. Poprosiłam Stasia, by poszedł umyć ręce, a w tym czasie wyrobiłam ciasto. Zajęło mi to kilka minut. Przykryłam miskę i odstawiłam
Niebieski kubek z kawaokoło 70 ml. wody i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy owoce zmiękną dodać cukier i cynamon. Dobrze wymieszać i zmiksować na gładką papkę. Wystudzić. Ciasto : 350 gram mąki pszennej 150-170 ml. ciepłego mleka 2 małe jajka + 1 do posmarowania 7 gramów drożdży świeżych 2 łyżki i łyżeczka cukru 25 gram miękkiego masła Do małej(...)miseczki wkruszyć drożdże, zasypać łyżeczką cukru i rozetrzeć aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać pozostałe 2 łyżki cukru, rozczyn z drożdży, jajka. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać masło. Ciasto należy wyrabiać tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Można wyrobić tradycyjnie metodą ręczną lub mikserem z końcówką do mieszania ciasta ( hak). Ja użyłam miksera. Miksowałam
Niebieski kubek z kawa