cukier. Gotować, aż zmiękną. Dodać przyprawy. Do dużej miski wsypać mąkę z ciecierzycy i jaglaną, dodać cukier. Następnie dodać wodę i olej. Zamieszać wszystkie składniki i ugnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Większą i mniejszą w proporcjach 1/3 i 2/3. Większe ciasto włożyć do lodówki na 30 minut, mniejsze do zamrażarki również na pół godziny. Tortownice wyłożyć(...)papierem do pieczenia. Większą porcje ciasta rozprowadzić równomiernie w tortownicy nachodząc na boki. Obficie ponakłuwać ciasto widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika na ok. 20 min (do zarumienienia) Po wyjęciu z piekarnika nałożyć masę jabłkową i równomiernie ją rozprowadzić. Mniejszą porcje ciasta zatrzeć na grubych okach tarki i posypać tartę. Wstawić tortownicę
wegujemyMąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło miksujemy na gładką, puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier z cukrem waniliowym, cały czas miksujemy. Wbijamy białka, jedno po drugim, powoli aby ciasto się nie zważyło. Do zmiksowanej masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche, miksujemy do połączenia składników. Ciasto ważymy, dzielimy na 4 części. Każdą część ciasta umieszczamy w osobnej(...)misce. Dodajmy barwniki: np. niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony- według upodobań. Mieszamy dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto przekładamy do tortownicy ( u mnie duży tort 30 cm średnicy) pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy sok z cytryny i serek
KuchcikoweLoveCudownie rozpływające się w ustach ciasto, które idealnie pasuje na popołudnie przy kawie. Kwaśne akcenty rabarbaru fantastycznie łączą się ze słodyczą ciasta. Wyjątkowo wilgotne a zarazem bardzo kruche. Przepis ze starej notatki znalezionej w zeszycie- dziś jego premiera :) Zapraszam! Kruche z rabarbarem Składniki: 2 szklanki mąki pół szklanki cukru 2 żółtka kostka margaryny łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki jogurtu(...)naturalnego około 0,5 kg rabarbaru kilka łyżek cukru ok 4 Przygotowanie: Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, proszek, jogurt zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie części a następnie włożyć obie na kilka minut do lodówki. Rabarbar oczyścić, pokroić na drobne plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami cukru i odstawiamy. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
Tagebuch po polskupizza. Parę grających ze sobą składników i rozpływająca się w ustach przekąska, którą Sycylijczycy zabierają ze sobą do pracy, bądź na plażę- gotowa! Składniki - 1 płat gotowego ciasta francuskiego ser koryciński swojski oliwka, pomidor, bazylia olej z ostropestu tłoczony na zimno WOJ-LEN olej kokosowy tłoczony na zimno WOJ-LEN czerwona cebula cukinia baby natka pietruszki koncentrat czosnku(...)olej kokosowy na patelni. Wrzuć wszystkie warzywa. Duś i zatroszcz się o wątrobę -dosmacz olejem z ostropestu, dodaj łyżeczkę koncentratu z czosnku. Dosmacz solą i pieprzem. Formę wyłóż ciastem francuskim. Jeśli macie okrągłą jak ja, musicie je trochę przyciąć , jeśli macie prostokątną , wyłóżcie ją ciastem. Ja używam okrągłej ,bo lubię , bo po upieczeniu są takie fajne puchate brzegi, mniam
Z Kuchni Do KuchniWyobraźcie sobie: karmelizowane gruszki z kruchym ciastem czekoladowym połączone budyniowym kremem z dodatkiem musu owocowego. Działa na wyobraźnię? A co dopiero faktyczna degustacja! Przekonam się jutro, bo przekroczyłam dzisiejszy limit kalorii. Owoce można zastąpić np. brzoskwiniami, czy tez jabłkami, ale w tym drugim przypadku nie dodałabym kakao do ciasta tylko sowita łyżkę cynamonu. Składniki: 200 g mąki pszennej(u mnie(...)zblendowana gruszka karmelizowane gruszki: 4 gruszki łyżka masła kokosowego 50 g cukru trzcinowego łyżka cynamonu Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki ciasto, aż zrobi się glina, którą będzie można uformować w kulę (średnio zajmuje to 10 minut) Jeżeli lubisz się bawić, to zawiń ciasto w folię, schłodź w lodówce, potem męcz się
greenscarfMoja fascynacja czosnkiem niedźwiedzim nadal trwa, ale nie obawiajcie się, w ciastach i deserach go nie będzie. Chatka Puchatka , czy inaczej chatka Baby Jagi to ciasto z gatunku serników przygotowywanych bez pieczenia, czyli popularnie zwane „ na zimno ”. Mój przepis na trochę inną wersję – Chatka z ptasim mleczkiem. Składniki: - 550g tłustego twarogu (u mnie mazurski) - 250g serka mascarpone - 250g miękkiego(...)Ponownie równamy powierzchnię i na środku układamy ptasie mleczko na całej długości środkowego rzędu po dwie sztuki w odstępie ok. 0,5 cm. Podkładając ręce pod folię podnosimy boki ciasta. Gdy masa serowa przykryje ptasie mleczko (nie „domykamy” do końca) na wierzch kładziemy jeszcze jedną, tym razem pojedynczą warstwę ptasiego mleczka. Boki ciasta lekko dociskamy nadając kształt trójkąta. Z czekolady
mojewypiekiinietylkowielu próbach i poszukiwaniach idealnego przepisu na ciasto do pizzy w końcu się udało. Przepis Tomka ( tu znajdziecie też kilka porad) znalazła i przetestowała najpierw moja siostra, ale i ja się w nim zakochałam od pierwszego zjedzenia. Ciasto jest miękkie, puszyste, idealne. Składniki dodaję zazwyczaj takie jakie mam w lodówce: ser, salami, pieczarki,cebula, papryka. DOMOWA PIZZA Składniki(...)ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 2 łyżki oliwy 3-4 g suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru dodatki: sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu ) 20o g sera (najlepiej mozzarelli) 1 żółta papryka 1 cebula 3 pieczarki 4-5 plastry salami Przygotowanie: Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz
Bon appetit mon amieorkiszową łączymy z mąką ziemniaczaną. Przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy na jednolitą masę. Tortownicę (22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Przekładamy do niej ciasto i wykładamy rabarbar. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach masło i równomiernie je rozkładamy. Całość oprószamy 1- 2 łyżkami cukru pudru. Pieczemy w 170 st. C przez
Domowy Smak JedzeniaProste ,szybkie i bardzo smaczne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Spora ilość masła ale smak jest rewelacyjny a zapach cynamonu w całym domu bezcenny :) Rogaliki są bardzo delikatne i nie za słodkie ,idealne do kawy jak i na śniadanie . Z podanej porcji wychodzi 16 dużych rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej . Składniki(...)dużych rogali : Ciasto : - 610 g mąki pszennej typ 650 - 4 jajka - 100 g cukru - 50 ml oleju - 200 -230 ml letniej wody ( dolewać w trakcie wyrabiania żeby ciasto nie było za rzadkie) - kilka kropel olejku waniliowego - 50 g świeżych drożdży Dodatkowo : - 200 g miękkiego masła - 100 g ciemnego cukru - 2-3 duże łyżki cynamonu - 1 jajko + 1 łyżka mleka
Wypieki Renemiędzy palcami. Dodać sodę oczyszczoną, krótko zmielić. Dodać orzechy i resztę owoców, wymieszać. Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego! Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
moj przepis naSzarlotka sypana to proste i smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Jej przygotowanie jest banalnie proste wystarczy wymieszać wszystkie składniki i równo ułożyć warstwami na przemian z jabłkami. Ciasto znakomicie smakuje na ciepło jak i na zimno, podane z lodami lub bitą śmietaną będzie stanowić wyśmienity deser. Składniki na tortownicę 23 cm : 1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru kryształu(...)szklanka kaszy manny 3/4 kostki masła 1 kg jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta Przepis : Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier oraz kaszę mannę i proszek do pieczenia, wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy a następnie dzielimy na trzy równe części. Jabłka ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Na dno posmarowanej tłuszczem
Smakowite DaniaPtysie to przepyszne, proste ciastka wykonane z ciasta parzonego, które nie zawiera cukru. Można je napełniać dowolnym krem np. budyniowym lub bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Świetnie smakują również z wytrawnym nadzieniem np. z pastą z tuńczyka. składniki na około 12- 15 ptysi ciasto 100 g masła 250 g mąki pszennej 4-5 jajek szczypta soli szklanka gorącej(...)przepis Do garnka wlewamy gorącą wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli i całość podgrzewamy na małym ogniu aż tłuszcz się rozpuści. Następnie stopniowo dosypujemy mąkę i wszystko mieszamy aż ciasto będzie gładkie oraz lśniące i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ciasto zdejmujemy z ognia i studzimy. Do lekko wystudzonej ale jeszcze ciepłej masy dodajemy kolejno po jednym jajku i cały
Smakowite Daniazrobienia, nie wymagają wyszukanych składników, a efekt? Są pyszne, mięciutkie i rozpływają się w ustach :) Dodatek skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak. Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy ciastek) 220 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 budyń waniliowy z cukrem 115 g cukru pudru 1 łyżka domowego cukru(...)waniliowego lub 1/2 op. cukru wanilinowego 115 g zimnego masła 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Składniki na ciemne ciasto: 230 g mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 7 łyżeczek kakao 1 budyń czekoladowy z cukrem 115 g cukru pudru 115 g zimnego masła 3 białka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Walijskie Pichceniezawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i nie mających czasu na wyrobienie ciasta. Chleb wg. tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wcale nie potrzebuje zagniatania , wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i wstawić do lodówki na długie godziny. Sam etap zrobienia(...)wsypywania, nie wsypujcie drożdże obok z solą, bo w dotyku z solą drożdże umierają. Do składników suchych wlewamy ciepłą wodę (30-36 stopni C) i olej. Łyżką mieszamy ciasto, aż niepozostanie surowej mąki. Ciasto będzie dosyć lepkie. Ciasto przykrywamy folią spożywczą, lub ściereczką i wstawiamy do lodówki na 12-18 godzin. Kiedy ciasto wyrosło, przekładamy na posypaną mąką, albo
Kuchnia Łukaszasię ciągnie! ; ) Składniki: (na ok. 10 sztuk) Zaczyn: 50 g letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 40 g mąki pszennej chlebowej typ 650 Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 270 g ciepłej wody 500 g mąki pszennej chlebowej typ 650 20 ml oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 650 g pieczarek 1 cebula(...)roztrzepane jajko do posmarowania bułek Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i mąką. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby lekko podsypując mąką. Dobrze wyrobione ciasto
Nastoletnie Wypiekanie