stosunkowo szybko. Ja je uwielbiam! Jak nadzienie można tutaj wykorzystać różnorodne powidła, marmolady czy dżemy. Ja wykorzystałam mojej mamy marmoladę z jabłek , bo mam pewność, że z ciasta nie wypłynie ;) ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ Składniki: - 1 kilogram mąki - 4 jajka - 240 mililitrów mleka - 1 kostka tłuszczu (masła lub konkretnie do pieczenia) - 4 łyżki cukru - 100 gram drożdży* Przygotowanie(...)podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do plastikowego, szczelnego worka i moczymy w zimnej wodzie do wyrośnięcia ciasta. Ciasto dzielimy na części wielkości pięści. Rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Dzielimy nożem na 6 lub 8 części w zależności od wielkości rozwałkowanego ciasta, nakładamy marmoladę i zawijamy w rogale. Pieczemy kilka minut w temperaturze 180 stopni. *Przepis jest bardzo stary, więc
Życie zamknięte w smakuŚwięta bez pierogów to nie święta. W domu, to zawsze ja jestem pierogatorem. Robię ciasto, i farsz, i pierogi radośnie zaklejam. Czasami ktoś się przyłączy do pierogów lepienia. I jest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta(...)podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie. Składniki na farsz: - 1 kilogram kiszonej kapusty - 3 garście grzybów (dowolna ilość tak naprawdę, zależy jak bardzo lubicie grzyby - ja dodaję "na oko") - 2 duże cebule - masło
Życie zamknięte w smakuSernik z brzoskwiniami to klasyka deserowa. Puszysta, delikatna masa serowa idealnie komponuje się ze słodkimi owocami i kruchym, maślanym ciastem. Obowiązkowy deser przy spotkaniach rodzinnych, wydarzeniach towarzyskich, świątecznych stołach. Sernik jest tak powszechny, że gdy przygotowałam go na poprzednie święta Wielkiejnocy, listonosz przywożąc pocztę bez żadnego wahania poprosił o kawałek. Tak bardzo oczywistym było, iż wśród wypieków znajduje się(...)deser. :) SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Składniki na ciasto: - 250 gram masła - 400 gram mąki - 5 żółtek - 50 gram cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki zagniatamy razem. Ciasto dzielimy na dwie, mniej więcej równe, kule. Każdą wkładamy do woreczka, a woreczki umieszczamy w zamrażarce lub lodówce dla stwardnienia ciasta. Musi być na tyle twarde, by dało się
Życie zamknięte w smakuKuchnia marokańska i paluszki Fatimy. Rodzaj nadziewanego, smażonego ciasta. Klasycznie wykonuje się to cudo z wykorzystaniem ciasta "ouarka", ale przepis na nie jest strzeżoną przez pokolenia tajemnicą. Każda rodzina ma własny. Podaję więc zamiennik :) Nie martwcie się - będzie pysznie! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PALUSZKI FATIMY Składniki na ciasto: - 500 gram mąki - 220 mililitrów wody - płaska łyżeczka soli Przygotowanie ciasta: Zagniatamy podane składniki do konsystencji ciasta chlebowego. Przechowujemy pod wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło przed uformowaniem Paluszków. Składniki na farsz
Życie zamknięte w smakuciasto będzie idealnym kompromisem dla klasycznego tortu w czasie lata. Jest dużo od niego duże lżejsze, a wciąż prezentuje się bardzo "tortowo". (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(...)a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ Składniki na ciasto: - 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Życie zamknięte w smakuchodzi o pierogi - nie ma potrzeby ich reklamować ani zachęcać do jedzenia. Mogą być z różnym nadzieniem, dzisiaj prezentuję klasyczne pierogi z mięsem. Problemy sprawia niekiedy ciasto. W podanym przepisie ciasto jest dopracowane, dla mnie idealne ( ciasto według przepisu Małgosi ). Składniki: Ciasto 750 gram mąki 2 żółtka 2 łyżki oleju 1 ½ szklanki bardzo ciepłej wody Szczypta soli(...)gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprze i majerankiem. Smak powinien być intensywny. Z mąki, żółtek i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wycinamy kółka np. szklanką. Na wycięte ciasto nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut od momentu wypłynięcia. Boczek wędzony i cebulę drobno
Smaki Ewygodziny ( w ciepłym miejscu ), ponownie dodajemy mąkę i wodę. I w ten sposób produkujemy zakwas. Jeżeli chcemy zrobić chleb nie dodajemy mąki przez 24 godziny. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto składamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Czynność powtarzamy. Za trzecim razem ( ostatnim ) przy wyrastaniu ciasta, ciasto umieszczamy w podłużnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepszym(...)sposobem do wyrastania ciasta jest użycie piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 45 o C, wstawiamy ciasto w misce przykryte wilgotnym ręcznikiem. Pod koniec ostatniego wyrastania, zdejmujemy wilgotny ręcznik, bo ciasto wyrasta ponad formę i może przykleić się do ręcznika. Chleb pieczemy w 240 o C prze 10 minut, zmniejszamy do 220 o C i pieczemy jeszcze około 20 – 25 minut
Smaki Ewycukrami, olejem i skórką z cytryny w dużej misce lub garnku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Wsypać suche składniki do masy z ricottą. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto było nadal zbyt suche i nie dało się wyrobić, dodać śmietanę. Rozbić jajko. Do jednej miseczki dodać białko, do drugiej żółtko. Roztrzepać białko. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Ciasto podzielić(...)części. Każdą z nich z osobna rozwałkować. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy ok. 12 cm. Robiłam to talerzykiem spod filiżanki. Gdyby krawędź talerzyka nie dawała rady wykrawać krążków, wystarczy docisnąć talerzyk do ciasta i wykrawać placek nożem wzdłuż zostawionego żłobienia. Na środku krążka układać połówkę śliwki miąższem do dołu. Wokół ponacinać ciasto w pięciu równoodległych miejscach, przesuwając nóż
Weekendy w domu i ogrodzielśnią i zachowują swój świeży wygląd smakują dokładnie tak jak wyglądają - niesamowicie. Kwaskowość owoców, zwłaszcza jeżyn osładza domowy, waniliowy krem z masłem. Wszystko to znajduje się na perfekcyjnie kruchym cieście, do którego tym razem dodałam cukier trzcinowy. Dzięki niemu ciasto jest jeszcze bardziej chrupiące i ma lekko karmelowy posmak. Jeśli zdecydujecie się zrobić to ciasto w domu (do czego bardzo(...)zachęcam), to koniecznie zostawcie je na noc w lodówce i zjedzcie na drugi dzień. Przez te kilka, kilkanaście godzin w chłodzie smaki kremu, ciasta i owoców doskonale się połączą i wtedy dopiero tarta nabierze smaku i to jakiego smaku! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła 0,5 szklanki cukru trzcinowego (warto go trochę zmielić
Kulinarne Inspiracjechlebki, ale do tego trzeba mieć suszarkę z możliwością ustawienia temperatury. Zostały mi wytłoki z soku marchewkowo – jabłkowego (który zrobiłam w swojej SANIE ), postanowiłam, że upiekę z nich ciasto i powstało pyszne wilgotne ciasto marchewkowe. Składnik na dużą blachę: - 4 szklanki wytłoków marchewkowych lub marchewkowo – jabłkowych (mogą być też starte na drobnej tarce marchewki) - 3 szklanki mąki pszennej(...)miski wsypać suche składniki, dokładnie wymieszać, dodać wytłoki, olej, rodzynki i po trochu wodę, tak by konsystencja nie była bardzo płynna ale również nie była zbita, ma być gęste ciasto. Blaszkę posmarować olejem, wysypać kaszą manną lub bułką tartą, przelać ciasto. Wierzch można dodatkowo posypać tarta gorzką czekoladą. Ciasto pieczemy przez 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Co na wege obiad?Delikatne wiedeńskie kiełbaski w cieście francuskim to idealny pomysł na niedzielne śniadanie w każdym domu. Dzieci je uwielbiają, a dorośli rano mogą sobie pozwolić na odrobinę więcej kalorii. Składniki : 300g gotowego ciasta francuskiego maką do rozwałkowywania 8 kiełbasek wiedeńskich 8 plastrów sera żółtego 1 jajko szczypta soli 2 pomidory 1 młoda cebula 1 ogórek szczypior Sposób przyrządzenia : stolnicę oprószamy maką(...)plastry ciasta rozwałkowujemy do podwójnej wielkości i przekrawamy na dwie części układamy ser żółty na cieście, następnie owijamy ciastem jajko roztrzepujemy z solą i smarujemy ciasto kiełbaski układamy na blaszce opłukanej wodą i pieczemy tak, aby ciasto uzyskało złoty kolor i stało się chrupiące, około 15- 18 min. podajemy na gorąco z bukietem warzyw
zobacz ich smakczwartkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki tortowej 1 jajko 300 ml jogurtu naturalnego 10 dag cukru ½ szklanki oleju ½ łyżki proszku do pieczenia Kruszonka: 5 dag masła 10 dag mąki 10 dag cukru Dodatkowo: 3 brzoskwinie PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam(...)miski. Dodaję jogurt, jajko, cukier, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam łyżką wszystkie składniki. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Wyrównuję. Z brzoskwiń usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki. Układam na cieście. Z masła, mąki oraz cukru zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto francuskie pięknie tymiankiem pachnące, jest na zewnątrz chrupiące, ser środek wypełnia znakomicie i całość smakuje wyśmienicie. Jeśli jeszcze ciepłe skosztujecie to ser miękki poczujecie, można je do barszczu czerwonego podawać, albo sobie same podjadać. Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego, 150 g sera żółtego Świeży tymianek, Szczypta soli, Pieprz czarny świeżo mielony do smaku, Suszona Papryczka(...)chili świeżo mielona, 1-2 łyżki czarnuszki, 1 małe jajko. Przygotowanie: Na jedną część ciasta francuskiego trzemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem, chili i dodajemy czarnuszkę. Przykrywamy drugą częścią ciasta i za pomocą noża do pizzy kroimy na paski o równej szerokości ok. 2-3 cm. Ciasto przekrawamy na połowę po długości. Każdy pasek delikatnie zwijamy i układamy na blasze
Moniki SmakołykiSkładniki: Ciasto: 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 3/4 szklani cukru pudru 3/4 kostki miękkiego masła 200 g mąki 3 łyżki kakao 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 banany 500 ml słodkiej śmietany 30% lub 36% (dobrze schłodzona) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania(...)pieczenia przesiać przez sito. 3. Do utartego masła z cukrem i żółtkami dodawać naprzemiennie mąkę i mleko. Dodać startą czekoladę. 4. Białka ubić na sztywno. Wmieszać delikatnie łyżką w ciasto. 5. Przygotowane ciasto wylać na wyścieloną papierem do pieczenia tortownicę. Piec w 180 st. C do tzw. "suchego patyczka" . 6. Upieczone ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia. Przekroić na 2 części
A Ty Smakuj Mnieskładniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na farsz serowo jagodowy: 100 g białego sera 100 g jagód 2 łyżeczki cukru wykonanie: Ser z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy jagody i mieszamy. Cukru ewentualnie możemy
Domowy Smak Jedzenia