Ciasto na płaski chlebek z mąki z pełnego przemiału wyrobiłam i kabanosy równolegle w nie wbiłam. Taki chlebek w paski krojony, jest moich dzieci ulubiony. To smaczna przekąska dla każdego, dla dziecka i dorosłego. Można w musztardzie maczać sobie i zajadając zapomnieć o głodzie. Składniki: 100 g cienkich kabanosów Nove – produkt wsparła Natura, 25 g świeżych drożdży(...)Dodajemy sól, kminek, pieprz, ser, siemie lniane i całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą część mąki. Na początku możemy wszystkie składniki mieszać mikserem, końcówką świder (póki ciasto daje się mieszać), a po dodaniu pozostałej części mąki należy ciasto wyrabiać rękoma. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Ciasto przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie moczymy w wodzie
Moniki Smakołykiwrzucamy do kubeczka, dodajemy cukier oraz kefir i rozcieramy całość łyżeczką, na chwilkę odstawiamy. Do miski wrzucamy mąkę, puree z dyni, sól, olej, zawartość kubeczka i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (musi odchodzić nam od ręki). Jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajemy do niego kefir, jeżeli jest za rzadkie, wsypujemy więcej mąki. Ogólnie ciasto musi mieć taką konsystencję(...)się za bardzo nie rozpływało (jeżeli dodajemy pestki dyni to teraz je dodajemy do ciasta i ponownie je zagniatamy). Miskę wysypujemy mąką i wkładamy ciasto uformowane w kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godz do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagniatamy. Duże sitko wykładamy ściereczką i obsypujemy ją mąką, wykładamy ciasto uformowane
charlotte gotujelubi chrupiących orzeszków?Chyba nie ma takiej osoby,a jeszcze w cieście z kremową masą,kruchym ciastem,pianką i dżemikiem...to połączenie jest naprawdę pyszne,idealne na każdą okazję,To ciasto króluje w moim rodzinnym domu już wiele lat-polecam SKŁADNIKI: ciasto: 40 dkg mąki 4 żółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 0,5 łyżeczki amoniaku dodatkowo: 2 szkl. orzechów powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka margaryny PRZYGOTOWANIE: z podanych składników zagnieść ciasto ,podzielić na dwa placki,na wyłożoną papierem dużą blaszkę rozwałkować
Swojskie jedzonkoPrzepysznie orzechowe ciasto z orzechów laskowych, z gruszkami i czekoladą! To ciasto mogę zaliczyć do mojej top listy "10", przepysznych ciast! Jest takie jak lubię najbardziej, mocno orzechowe, czekoladowe, wilgotne- dzięki soczystym gruszkom, chrupiące bo na wierzchu ma mocno czekoladową polewę z całymi orzechami laskowymi. Tak to zdecydowanie idealne ciasto na jesienne popołudnie. Taki maksymalny poprawiacz humoru ;-) Ciasto z orzechami(...)proszku - 4 łyżki margaryny - 2 łyżki miodu - 2 łyżki wody - 4 czubate łyżki brązowego cukru Masę gotujemy w rondlu, ciągle mieszając minimum 12 minut. Przestudzoną masą, polewamy zimne, upieczone ciasto. Na wierzch posypujemy orzechy laskowe. PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU: Moje wypieki. Wielki powrót Organizowany przez durszlak.pl, a do wygrania piękna książka "Moje wypieki. Wielki powrót" Doroty Świątkowskiej
SMYKWKUCHNImąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Rozczyn z drożdży pięknie urósł. Wsypałam do niego wymieszaną mąkę. Wymieszałam składniki. Stopniowo wbijałam jajka. Mieszałam składniki drewnianą łyżką. Kolejne 10 minut wyrabiałam ciasto ręką. Następnie dodawałam po kawałku miękkie masło cały czas wyrabiając ręką ciasto. Teraz pozostało wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie odchodziło od ręki i zrobi się elastyczne(...)błyszczące. Można użyć oczywiście miksera i wyrabiać ciasto używając haka. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. Pięknie wyrosło. Zagniotłam ciasto i rękami uformowałam placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinałam kółka. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto
potrawyregionalneposmarowania 1 jajko małe 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera wlać ciepłe mleko( nie gorące), rozpuszczone letnie masło oraz dodać pozostałe składniki. Mikserem z końcówką do ciast drożdżowych tzw hakiem wyrabiać na najwolniejszych obrotach około 10-12 minut aż składniki się połączą a ciasto będzie gładkie i lśniące. Przykryć misę bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce(...)wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować uderzając z góry ręką. Ciasto przełożyć na stolnicę lekko zagnieść i podzielić na równ e części. U mnie 9 bułeczek z tego 1 piekłam osobno. Z każdej części ciasta uformować kulkę i ułożyć w niewielkich odstępach w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownica 28 cm. Przykryć
Ala piecze i gotujedodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową
Domowy Smak JedzeniaDomowa pizza... Nie ma to jak domowa pizza... :D Ciasto: 0,5 kg mąki 50 g drożdży 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oliwy 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru Sos pomidorowy: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 0,5 szklanki gorącej wody duży ząbek czosnku łyżeczka oregano łyżeczka bazylii sól szczypta cukru Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy(...)pokruszone drożdże i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy mleko z drożdżami i mieszamy łyżką aż do powstania takiej jednej kluchy. Wrzucamy ciasto na stolnice i ugniatamy, podsypujemy mąką, ale staramy się nie zużywać za dużo żeby ciasto nie było twarde po upieczeniu. Ciasto wykładamy na blaszkę piekarnikową u mnie 40x40 (ja wyłożyłam
Pelusiowa Kuchniałyżki aktywnego zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę razową, mąkę pszenną zwykłą, miód, nasiona kardamonu wyłuskane ze strąków, oraz sól. Całość mieszamy, dodając(...)tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto, które jednak możemy wyrabiać w rękach. Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta ( które da się formować). Tak wyrobione ciasto, formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły
Miód i pieprzdodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (21 cm x 37 cm). Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową
Domowy Smak Jedzeniajutro. Kawę kocham pod wszelką postacią, i od dłuższego czasu chodziło za mną coś kawowego. Padło na tartę, bo nie ma lepszego połączenia jak idealnie kruche czekoladowe ciasto wypełnione kremem kawowym do tego szklanka mleka migdałowego i jest super, nawet deszcz i mgła nie są w stanie zepsuć mi dnia. Składniki na formę o średnicy 28 cm: ciasto kruche(...)kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wszystkie składniki przełóż na deskę do krojenia. i siekaj, tak około 10 minut i absolutnie się nie przejmuj tym, że to nie wygląda jak ciasto, spokojnie, będzie dobrze Po 10 minutach uczciwego siekania i zagarniania, siekania i zagarniania powstanie taka oto glina, Która idealnie da się uformować w kulę. Kulę ciasta zwinąć w folę spożywczą
greenscarfłyżkami mąki i odstawiamy na 15 min. Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, sól oraz jajka i zagniatamy cisto. Po chwili dodajemy miękkie masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Po wyrobieniu pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. składniki na nadzienie: 500 g grzybów leśnych np. borowików 100 g sera żółtego, może być wędzony 1 cebula(...)tłuszczu. Dodajemy grzyby i dusimy, aż płyn odparuje, następnie odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzenia dodajemy jajko, starty ser, tymianek, natkę pietruszki, mieszamy i doprawimy solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy 8 kwadratów. Na środek każdego nakładamy nadzienie i zwijamy boki do środka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Domowy Smak Jedzeniajakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut. Przygotowanie farszu zależy od ilości składników. Ciasto z poniższego przepisu jest fantastyczne, elastyczne i łatwe do formowania. Tortille robiłam już(...)kilka razy i za każdym razem była to dla mnie ciekawa przygoda. Muszę przyznać, że sprawia mi radość przygotowywanie takiego obiadu. Ciasto jest mięciutkie, bardzo wdzięczne przy zagniataniu i formowaniu. Tym razem postanowiłam udokumentować kilka etapów powstawania tych miękkich placków. Oto przepis na 8 sztuk: 450 g. mąki pszennej - ja użyłam typ 650 łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia
apetytnapieczeniezbyt kwaśny. Ma perfekcyjnie wyważony smak, jest lekki i wciągający. Jednym słowem fenomenalny! Taki właśnie jest torcik z czerwoną porzeczką. Owoce mają cudowny czerwony kolor i cierpki smak, spód ciasta jest kruchy i przyjemnie orzechowy, a wierzch stanowi niezastąpiona, zawsze pyszna beza. Składniki na ciasto: 205g mąki pszennej 105g cukru pudru 1 małe jajko 2 żółtka 105g masła w temperaturze(...)mielonych orzechów włoskich Składniki na nadzienie: 250g czerwonej porzeczki, przesypanej mąką ziemniaczaną Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Sposób wykonania: W misce dokładnie ugnieść składniki na ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku ok. 10-15 minut
Kuchnia Pani WiosnyPrzepis na to ciasto znalazłam tutaj i stwierdzam, że jest to najlepsze ciasto z gruszkami jakie jadłam. Chyba nie tylko ja tak uważam, bo duża blacha rozeszła się w ciągu jednego dnia :) Składniki na ciasto: 300 g mąki 2/3 szklanki cukru 120 g masła 1 jajko + 1 żółtko 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)dżemu morelowego 50 g pokruszonych herbatników 1 kg gruszek ( obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie plasterki) 1/2 szklanki rodzynków 1 łyżeczka cynamonu kilka łyżek cukru Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem, zawijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie oddzielamy 2/3 ciasta, wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę ( u mnie
Słodka Kraina Wypieków