ciasto - 162803 przepisów (strona:2083/10854)

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem feta 129

Już od niepamiętnych czasów szykowałem się do samodzielnego zrobienia ciasta francuskiego. Tak się szykowałem i szykowałem, miesiąc za miesiącem mijał, aż w końcu kupiliśmy z Madzią w sklepie. I to tyle w temacie samodzielnego zrobienia. W sumie takie ze sklepu też jest bardzo dobre :) A przekonałem się o tym niedawno jak wróciłem wieczorem do domu. Cały dzień mnie nie było(...)Wchodzę i już od progu jakiś delikatny aromat czuję. Tak dyskretnie do kuchni zaglądam, a tam Madzia się krząta. Zerkam tak, zerkam, a ona coś tam z tym ciastem francuskim wywija. Na stole już stoją rogale z ciasta francuskiego (przepis w kolejnym poście), a Madzia zawija takie fajne małe poduszeczki ze szpinakiem. Jak się chwilę później okazało były niesamowite

Marder&Marder Manufacture
Parówki zawijane w cieście 105

Dzisiaj zapraszam na parówki zawijane w cieście chlebowym, czyli w sumie na hot-dogi :) Tylko właśnie takie troszkę inne, nie parówka po prostu w bułę wsadzona, tylko owinięta ciastem chlebowym. A przepis mam od mojego zioma Wincenta (Wincent kazał mi koniecznie wspomnieć, że nie tylko od niego, ale też od jego dziewczyny Marty). A więc od Winca i Marty(...)rozetrzeć z cukrem i dopiero potem dodać do reszty składników. Ja byłem naprawdę okrutnie głodny więc nie miałem czasu na takie zabawy. Wszystko razem wrzuciłem do miski i wyrabiałem ciasto około 15 minut. Potem należy miskę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 25 minut. Następnie na blacie oprószonym mąką wałkujemy ciasto. Winc z tego ciasta wycinał trójkąty

Marder&Marder Manufacture
Quiche ze szpinakiem i twarogiem 154

przejdę do sedna, bez zbędnego przedłużania, bo dochodzi północ i muszę za moment iść spać. Wspomnę tylko, że za mąkę dziękuję (nie po raz pierwszy) sklepowi e-maka.pl . Przepis na ciasto jest tutaj . Ale jeśli się komuś nie chce tam sięgać to skopiuję go i wkleję tutaj: Składniki na spód (na 2 tarty): 400 g  mąki orkiszowej(...)wody 150 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soli Masło kroimy na małe kawałki i łączymy z resztą składników. Szybko wyrabiamy ciasto do połączenia składników, czyli przez kilka minut. Jeśli byłoby za luźne/za twarde to dodajemy odrobinę mąki/wody. Ale powinno być w sam raz. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 50 minut do lodówki

Marder&Marder Manufacture
Fabryka Form 102

miło z jego strony, takie podarki przyjmuję zawsze w każdej ilości. Postanowiłem zatem podzielić się z Wami wrażeniami z moich nowych zabaweczek. Otóż dostałem: minutnik , kwadratowy durszlak , formę do ciasta i naczynie do pieczenia chleba . Zanim opiszę po kolei te przedmioty powiedzieć muszę, że niestety Fabryka Form do najtańszych sklepów nie należy. Ale cóż... Gadżety po prosty tyle kosztują, wiem(...)jest super :) Dodatkowo duży bardzo wygodny uchwyt pozwala powiesić ten durszlak na krawędzi zlewu - bardzo mądre rozwiązanie. Jeżeli potrzebujecie nowego durszlaka to właśnie tego. Z całą pewnością. Forma do ciasta - marka Konstantin Slawinski Hmm, cóż mógłbym napisać... To z całą pewnością nietypowa forma. I dlatego właśnie podoba mi się :) Wydawałoby się, że w temacie form do ciasta niewiele nowego można

Marder&Marder Manufacture
Chleb pszenny z ziarnami 100

następnie mąkę (ja przesiewam). Do tego dodać ziarna i zalać wodą. Wszystko dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (ja używam dwóch, długiej i średniej) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelać do foremek do ok. połowy wysokości. Po przelaniu ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 200 st. C - nagrzewa się ok. 20-25 min. W czasie nagrzewania piekarnika ciasto powinno podwoić(...)swoją objętość. Jak już ciasto wyrośnie i piekarnik się   nagrzeje, wstawić ciasto do piekarnika i piec 1 godz. Zastanawiam się, czy by nie upiec tego chleba z mąki pełnoziarnistej pszenno-orkiszowo-żytniej Lubelli." I tak właśnie pisze Mortishia. Z moich spostrzeżeń mogę powiedzieć, że ciekawi mnie ten chleb ze względu na proporcje składników. 1 kg mąki i 1 litr

Marder&Marder Manufacture
Chleb z ziarnami na podpiwku 130

Produkcja oparta jest całkowicie na naturalnych składnikach. Składniki na żurek na bazie podpiwka: gotowy zakwas - 3 dag mąka żytnia typ 720 - 4 dag podpiwek ( napój) 0.18 litra Składniki na ciasto: żurek na podpiwku - 25 dag mąka pszenna typ 750 - 43 dag mąka żytnia typ 720 - 22 dag podpiwek - 0.22 litra drożdże świeże - 1 dag sól kamienna - 0.7 dag ziarna słonecznika(...)zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22-25 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Gęstość ciasta regulować dodawanym podpiwkiem. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 min, wszystko nadal w temp pokojowej. Dobrze jest przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu

Marder&Marder Manufacture
Tarta z wężymordem 110

mamy się trzymać poprawnej terminologii. Bo quiche tym różni się od tarty, że jest wytrawne z jajeczno-śmietanową polewą. A przepis podpatrzyliśmy na blogu Belgia od kuchni . Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła szczypta soli 60 g wody Składniki na farsz: 300 g obranej skorzonery 150 g boczku 150 g słodkiej śmietany 150 g mleka(...)jajka kilka łyżek oliwy kilka gałązek tymianku gałka muszkatołowa sól, pieprz Robimy ciasto: wysypujemy mąkę na blat, robimy górkę, a na środku górki otwór. I tam nalewamy wodę. Dajemy szczyptę soli, pokrojone w kostkę masło i czubkami palców wyrabiamy ciasto aż masło się rozpuści i składniki się połączą. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i na minimum pół godziny chowamy

Marder&Marder Manufacture
Pissaladiere 132

Wypiekanie na śniadanie . Tym razem jak temat zarzucone zostało pissaladiere. Jest to danie z południowej Francji. Albo też z przygranicznego włoskiego regionu Liguria. Takie trochę podobne do pizzy jakby. Ciasto zwykle jest drożdżowe, chociaż znane są również wersje z kruchym ciastem. Główne (i właściwie jedyne) składniki to cebula, anchois i oliwki. Dużo cebuli. Bardzo dużo cebuli ;) We Włoszech czasami daje(...)wiadomo, że ja wiem lepiej :) Więc po moich drobnych modyfikacjach sprawa ma się tak: 250 ml wody 45 g świeżych drożdży 410 g mąki pszennej 2 łyżki oleju - do ciasta 80 g oleju do smażenia cebuli (czyli ok. 100 ml) szczypta soli 1,5 kg cebuli 4-5 gałązek drobno posiekanego świeżego tymianku 20 filecików anchois w oleju 18 czarnych

Marder&Marder Manufacture
Tarta z cykorią i serem pleśniowym 140

dynia hokkaido w następnych wpisach. A tak żeby zachować poprawność nazewnictwa to właściwie nie jest to tarta tylko quiche. Ale zbyt wyszukane nazwy mnie męczą, zostaniemy więc przy tarcie :) Ciasto: 200 g mąki orkiszowej 100 g masła 1 jajko sól do smaku Farsz: 3 żółte cykorie (mogą być też fioletowe) 1 cebula 1 łyżka masła 150 g wędzonego boczku pokrojonego(...)kostkę Polewa: 2 jajka 100 ml śmietanki kremówki 30% 150 ml kwaśnej śmietany 22% 150 g sera z niebieską pleśnią sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Składniki na ciasto zagniatamy dodając tyle zimnej wody, aby ciasto się skleiło (czyli raczej niewiele). Lepimy kulkę, zawijamy w folie spożywczą i chowamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wylepiamy ciastem

Marder&Marder Manufacture
Ciasto rabarbarowe 105

Madzia przygotowała dwa ciasta rabarbarowe. W zasadzie całkiem podobne do siebie, podobnie smakują. Pierwsze nieco zalatuje wanilią, drugie za to jest nieco bardziej puszyste. Zamieszczę oba przepisy i będziecie mogli zrobić to ciasto, do którego akurat macie w lodówce składniki :) A że któreś z nich warto zrobić to możecie mi zaufać na słowo. Są pyszne i absolutnie proste w zrobieniu(...)może jakieś mega piękne, ale ich smak wynagradza wszystko. Pierwsze ciasto Madzia podpatrzyła na Eksplozji Smaku , a drugi na W Kuchennym Oknie . WANILIOWE CIASTO Z RABARBAREM 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 5 łodyg rabarbaru 1 i 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki ekstraktu waniliowego

Marder&Marder Manufacture
"Cukiernia Lidla". Tarta czekoladowa z dżemem z czarnej porzeczki 161

polecam, ja zamierzam jutro powtórzyć kurację :) Jestem już za stary na nielegalne substancje to chociaż z legalnymi poeksperymentuję. Ale ten, no... Wspominałem, że będzie krótko i rzeczowo... Kłamałem :) Kruche ciasto: 100 g masła (plus trochę do wysmarowania formy) 3 żółtka 30 g kakao 30 g cukru pudru 150 g mąki pszennej tortowej (plus odrobina do posypania blatu) szczypta soli(...)dżemu z czarnej porzeczki Ganasz: 250 ml śmietanki 30% 250 g czekolady deserowej 50 g miękkiego masła 25 ml amaretto Ciasto: Łączymy ze sobą mąkę, kakao, cukier puder, sól i w środku formujemy dołek, do którego wlewamy 3 żółtka. Dodajemy masło i całość siekamy za pomocą noża (żeby jak najmniej ogrzać). Chodzi o to żeby jak najszybciej połączyć wszystkie składniki

Marder&Marder Manufacture
Ciabata z rozmarynem i żurawiną 131

pszennej typ 480 200 ml gorącej wody 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2,5 łyżki suszonej żurawiny 4 gałązki świeżego rozmarynu oliwa do posmarowania ciasta Sposób przygotowania Na stolnicę lub do miski wsypujemy przesianą mąkę,  wlewamy stopniowo gorącą wodę ale nie wrzątek,wsypujemy łyżeczkę soli i cukru, wkruszamy drożdże i zagniatamy ciasto aż zacznie(...)odchodzić od ręki i będzie gładkie.  Tak wyrobione ciasto formujemy w kulę smarujemy po wierzchu oliwą z oliwek przykrywamy lnianą ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-ciasto ma podwoić swoja objętość.  W tym czasie suszoną żurawinę zalewamy w miseczce wodą .  Gdy ciasto wyrośnie ,żurawinę odsączamy i wyciskamy z wody w rekach i dodajemy do ciasta

Wanilia i Kardamon
Cebulowe roladki naleśnikowe 248

Wystarczy urozmaicić podstawowe składniki ciasta lub przygotować niecodzienny farsz aby zwykłe naleśniki stały się prawdziwą ucztą,polecam na lekki obiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła(...)szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 300 g sera chudego białego sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Ciasto:  Wszystkie składniki ciasta zmiksować mikserem,odstawić ciasto na pół godziny aby odpoczęło,tłuszcz rozgrzać na dużej patelni.  Wlewać za każdym razem sporą porcję ciasta na dość gruby naleśnik

Wanilia i Kardamon
Tarta serowo-pomarańczowa 209

Delikatna serowa tarta na kruchym cieście połączona z mocno pomarańczowym musem, rozpływa się w ustach tworząc wspaniałą rozkosz dla podniebienia.Wierzch tarty powstał z pysznego dżemiku pomarańczowego     Streamline Foods   który dostałam do testowania jakiś czas temu od firmy  OWOCOWA ROZKOSZ jest pyszny mega aromatyczny wspaniale podkreślił smak ciasta. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)szklanki cukru szczypta soli Nadzienie: 65 dag kremowego twarogu 100 ml mleka zagęszczonego słodzonego 2 łyżki masła 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy olejek pomarańczowy do ciast 1 budyń śmietankowy 2 czubate łyżki śmietany 18% 1 szklanka musu pomarańczowego lub dżemu ja użyłam   OWOCOWA ROZKOSZ   Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodać

Wanilia i Kardamon
Torcik śmietanowo-anansowy 210

osłodzić dzień wpisem na słodko. Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i pięknie wygląda na stole, można też upiec w kwadratowej formie i mamy świetne ciasto na różne rodzinne okazje. Do jego przełożenia użyłam dżemu pomarańczowego  firmy   STREAMLINE  który dostałam do testowania od OWOCOWEJ ROZKOSZY,  jest zalecany dla diabetyków, wspaniale przełamał całą słodycz(...)ciasta.Zachęcam gorąco do przygotowania tego torciku. Składniki Kruche ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag cukru 10 dag masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Biszkopt: 3 jajka 5 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 16 g cukru waniliowego 8 dag cukru 3 łyżki zimnej wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 700 ml śmietany kremówki

Wanilia i Kardamon