ciasto - 162020 przepisów (strona:2089/10802)

MÓJ MIESIĄC: trening. Pasja, praca, potrzeba? 193

jeden''zły'' posiłek, wtedy cały dzień jem ile chce, o której chce i co chcę. Od razu zaznaczę też, że nie jestem fanką pizz, hamburgerów, cheeseburgerów, kupowanych słodyczy (ciasta-fuj! Chyba jeszcze na dobrą piekarnię nie trafiłam ALBO żadna nie dorównuje wypieką mojej mamy! ) Co w takim razie jem? Chleb biały z masłem/ ketchupem/serem, domowe wypieki, dużo orzechów!, lody

fitolarun.blogspot.com
OMLET INACZEJ: muffiny! 147

Chyba nikt nie ma wątpliwości, że kocham omlety :D Jestem  raczej znudzona zwykłym ''plackiem'' z patelni, więc wymyślam różne inne opcje. Tak było z naleśnikami, pancakami, roladą, ciastem itd. Ostatnio jednak nie mogę się oprzeć prostocie i wygodzie z jaką się wiąże muffin! Kawka + muffinek = idealny poranek! <3 SKŁADNIKI: -3 białka jaj -40g mąki żytniej - kawa rozpuszczalna

fitolarun.blogspot.com
Śniadaniowe (lub nie) babeczki! 169

papierem do pieczenia) naczynia włożyłam: - masę owsianą - orzeszki - troszeczkę owoców - masę jaglaną - resztę owoców 6) Do piekarnika na 35 minut Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj ok 10 minut, żeby ciasto odpoczęło i zajadaj! SMACZNEGO! BEZ SOKU, SAME CIACHO: 412kcal

fitolarun.blogspot.com
SERNIK CHMURKA 117 kcal 213

NETTO. Serek twarogowy nazywa się ''emilki'' i jest z Mlekomy. Od teraz nie rozstanę się z tym wynalazkiem i gdy tylko  będę miała ochotę piec moje ukochane ciasto, polecę do sklepu specjalnie po niego! Koniecznie poszukajcie go w sklepach, bo nie wiem jak wypiek wyjdzie z innym serkiem  SKŁADNIKI: - 500g serka twarogowego chudego ''EMILKI'' z Mlekomy - 140g serka

fitolarun.blogspot.com
Bułki z kapustą i pieczarkami. 154

się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek.  Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu  Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki:   1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego(...)pieprz, olej do podsmażenia.   3. Do posmarowania bułek: jajko, łyżka mleka. Przygotowanie: Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi ( ze świeżych zrobić rozczyn). Dodać resztę składników (oprócz oleju ) i wyrobić ciasto - pod koniec wyrabiania dodać olej. Gdy ciasto będzie już wyrobione uformować kulę. Przykryć ściereczką i pozostawić na 1h do wyrośnięcia. Kapustę kiszoną ugotować do miękkości. Ugotowaną pozostawić w durszlaku

W kuchni u Moniki
Pierogi ruskie. 233

dość czasochłonnym. Lecz ja zdecydowanie wolę poświęcić czas na ich zrobienie, aniżeli  zjeść kupne, które jakoś do mnie nie trafiają. Dla mnie pierogi muszą mieć cienkie i mięciutkie ciasto, a przede wszystkim muszą mieć dużo farszu, gdyż lubię go czuć. Składniki:  (na 25 pierogów)   1. Ciasto: 400g mąki pszennej ( ja dałam tortową), 1 jajko, szczypta soli, 270ml(...)wsypać do miski,posolić lekko. Mąkę odgarnąć na boki i w środek wlewać powoli wodę. Mieszać na początku łyżką by się nie poparzyć. Po chwili dodać jajko i wyrabiać ciasto. Dosypywać mąki w razie potrzeby - gdyby ciasto się za mocno kleiło do rąk.   Wyrobione ciasto podzielić na pół. Podsypać blat mąką by ciasto się nie przykleiło. Rozwałkować pierwszą

W kuchni u Moniki
Bułeczki z kabanosem i salami. 161

Bardzo lubię piec pieczywo z różnymi dodatkami. Tym razem do bułek włożyłam kabanosa zawiniętego serem żółtym i plastrami salami.  Składniki: Ciasto: 80ml mleka (temp pokojowa), 160g mąki pszennej chlebowej, 5g suchych drożdży, 1 jajko, 1/2 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżka oleju. Ponadto: 3 grubsze kabanosy ( mogą również być kiełbaski lub parówki), 6 plastrów(...)sera żółtego, 6 plastrów salami, jajko o mleko do posmarowania bułek. Przygotowanie:  Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temp. pokojowej. Wymieszać te składniki i wyrobić ciasto. Ciasto będzie bardzo miękkie - gdyby się mocno kleiło do rąk, dodać odrobinę mąki. Uformować kulę i obsypać mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30min.  W międzyczasie przygotować dodatki do bułek

W kuchni u Moniki
Pizza z patelni. 209

wielu osobom, które skuszą się ją zrobić, będzie ona bardzo smakowała. Pomysł na pizzę z patelni zaczerpnęłam z cudownej grupy "Co dziś na obiad". Dziękuję za inspiracje. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej ( szklanka 250ml), 180 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka suchych drożdży, 3/4 łyżeczki cukru, 3/4 łyżeczki soli, 2 i 1/2 łyżki oleju lub oliwy. Pozostałe składniki: ( oczywiście można(...)cebuli, 12 plasterków wędliny drobiowej, starty ser żółty. Przygotowanie: Wodę wymieszać z cukrem i suchymi drożdżami. Mąkę wymieszać z solą, dodać olej lub oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagnieść ciasto. Ciasto wyjdzie klejące, ale takie ma być. Miskę lekko naoliwić, włożyć uformować kulkę z ciasta i przykryć ściereczką. Odłożyć na 15minut w ciepłe miejsce. Przecier pomidorowy wymieszać z bazylią

W kuchni u Moniki
Pierogi z truskawkami z sosem. 169

pierogi. A my z siostrą siedziałyśmy w pokoju odpoczywając po ciężkim dniu i co chwila krzycząc: No kiedy te pierogi będą gotowe? Składniki: (z tej ilości wyjdzie ok.25 pierogów) Ciasto: 420g mąki pszennej ( najlepiej tortowej), plus troszkę do podsypania. jajko, szczypta soli, ok. 230ml gorącej wody. Ponadto: 500g truskawek do pierogów, 235 g truskawek na sos, 2 łyżki cukru (choć(...)zależy wszystko od tego jak słodkie są owoce), 60ml mleka. Przygotowanie: Przygotować ciasto: do mąki dodać szczyptę soli, jajko oraz powoli dodawać wodę. Zagnieść ciasto. Gdyby się za mocno kleiło dodać troszkę mąki. Ciasto rozwałkować na niezbyt cienki jak również niezbyt gruby placek. Podsypywać od spodu mąką by ciasto nie przykleiło się do stolnicy. Szklanką powycinać kółka. Truskawki pokroić

W kuchni u Moniki
Pierogi z farszem drobiowym. 134

rosołu dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól, pieprz. Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli,  jajko,  1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule(...)razem z tłuszczem), pietruszki, mięsa i natki pietruszki - wszystkie składniki zmielić przez maszynkę. Posolić, popieprzyć. Dodać 6 łyżek rosołu. Wymieszać. Jeżeli farsz nadal jest suchy, dodać więcej rosołu.  Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli, jajko i olej. Powoli dodawać wodę, łącząc składniki. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie za mokre, klejące się do rąk podsypywać delikatnie mąką. Pierogi: Ciasto rozwałkować

W kuchni u Moniki
Miseczki chlebowe 197

Składniki suche razem wymieszać ( mąka, sól, drożdże, cukier). Mąkę odgarnąć na boki, zrobić na środku wgłębienie. Powoli wlewać wodę i okrężnymi ruchami palca łączyć ją z mąką. Następnie zagniatać ciasto przez kilka minut. Zagniecione ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok.1h - 1h30min. ( w zależności od wyrastania ciasta). Wyrośnięte ciasto zagnieść(...)ponownie, przez ok. 1min. Podzielić na dwie części, oderwać z każdej części po malutkim kawałku ciasta. Z dużych częsci ciasta uformować kule i położyć na fomie wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naoliwionym - połozyć jak najdalej od siebie. Z małych kawałków ciasta uformować małe kuleczki, ale dosypać do nich jeszcze mąkę by były twardsze, a następnie położyć po jednej na większe

W kuchni u Moniki
Tarta Migdałowa z Gruszkami 161

obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g masła 50 g cukru kryształu 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżki wody Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, cukier, sól. Wyrabiamy(...)ciasto. W trakcie dodajemy jajka i wodę. Wyrabiamy do połączenia się składników i otrzymania elastycznego ciasta. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę okrągłą o średnicy 30 cm smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą lub otrębami. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wkładamy na kolejne 30 minut do lodówki

Made By Mom And Son
Domowy makaron z natką pietruszki i masłem cytrynowym 171

małej cytryny, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Makaron : Pietruszkę  myjemy, suszymy i dzielimy na małe gałązki. Z mąki, jaja zagniatamy elastyczne ciasto, w zależności od wielkości jaja można dodać łyżkę wody lub mąkę. Ciasto zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 min. do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części i cieniutko rozwałkowujemy(...)najlepiej przepuścić ciasto przez maszynkę do makaronu) podsypujemy mąka, żeby nam się nie kleiło. Na jednym, rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach pietruszkę. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane. Następnie za pomocą nożyka do pizzy kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdowała się pietruszka. Makaron

Moniki Smakołyki
Chleb toskański 140

właśnie o to chodzi) 1 czubata łyżeczka soli (choć nie powinno jej być w tym chlebie) 2 łyżeczki cukru 6 łyżek dobrej oliwy (od niej zależy smak chleba!) Ciasto tuż po akcji ratunkowej po drugim wyrastaniu Rozpuścić drożdże w wodzie. Do mąki dolewać stopniowo wodę z drożdżami. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Długo, bo ok. 10 minut(...)Odłożyć ciasto do wyrośnięcia na przynajmniej 2 godz. Pamiętajcie, by przykryć je wilgotną ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiać stopniowo dosypując mąkę. Podzielić ciasto na dwie części. Każdą z nich umieścić w formach, w których będziecie piekli chleby (ja odłożyłam chleby do misek, z których ciasto mi zaczęło wyciekać, więc ratowałam,co się dało i w wyniku

Weekendy w domu i ogrodzie
chleb z suszonymi pomidorami i czarnuszką 112

osiem łyżek  zakwasu, całość mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście, czternaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę żytnią, mąkę pszenną, drobno posiekane pomidory, sól, oliwę, oraz połowę nasion czarnuszki, całość mieszamy  łyżką(...)dodając tyle wody aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać dokładnych proporcji. Zasadą której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji klejącej się do łyżki ( inaczej ciasto się "nie podniesie"). Tak wyrobione ciasto  wkładamy do wyłożonej pergaminem foremki, napełniając ją co najwyżej do połowy chlebowym ciastem( możemy rozłożyć do dwóch

Miód i pieprz