Pyszne pierogi z jagodami, czy jak ktoś woli borówkami. Delikatne ciasto z dodatkiem śmietany, serdecznie polecam. Jest mięciutkie, smaczne i super w obróbce. Za sprawą jajek, pierożki są żółciutkie. Smaczne, sezonowe danie na słodko, lub pyszny podwieczorek. Dzieciaki, te duże i małe je uwielbiają. Można polać stopionym masłem , lub podać z gęstą śmietaną. Obie wersje(...)pyszniutkie ;) Ciasto na pierogi 70 dag mąki pszennej 2 jajka (L) 5 łyżek śmietany 18% ( gęsta) 3 pełne łyżki oleju 180 ml ciepłej wody Nadzienie ½ l jagód 3 łyżki cukru trzcinowego Dodatki: śmietana cukier masło (polecam firmowe z KLIK ) Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka
Takie tam pichcenieJako ,że stałam się szczęśliwą posiadaczką sporej ilości słodkich dojrzałych śliwek to oczywiście nie mogłam nie upiec z nimi ciasta :) Już wcześniej w planach był jogurtowiec , a do niego , jak i do wielu letnich ciast najróżniejsze owoce się nadają. Dlatego tez powstała wersja jogurtowca ze sliwkami. Kruchy spód , warstwa jogurtowa i owoce ... czy to może nie smakować ??? Jeśli(...)akurat użyłam brzoskwiniowego , ale możemy jego smak dopasować też do używanych owoców , albo skorzystać z jogurtu naturalnego (nie greckiego) Składniki : Na formę 28 x 24 cm Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki (280g) pół kostki zimnego masła (125g) 1/3 szklanki cukru (70g) czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka. Masa jogurtowa: 800 ml jogurtu owocowego 4-5 łyżki cukru
Malinowa Kawiarenkamini cukiniami też. I to właśnie ich użyłam do przygotowania tej potrawy. Sam przepis to zmodyfikowane vol-au-vent z poplamionego zeszytu mojej mamy. Pochodzi on z czasów, kiedy ciasto francuskie nie przydarzało się przeciętnym obywatelom, stąd kruche ciasto. Takie, które lubię- bez jajek (lubię je za smak, nie że coś mam do jajek;-)). Dostałam fidbak że nie jest(...)okruchy chwilę zajmuje, ale warto spróbować. A jeśli macie swój wypróbowany przepis na wytrawne kruche, to po prostu zróbcie po swojemu:-) I jedzcie cukinię!!! KWIECISTA TARTA Z CUKINIĄ Na ciasto 300g mąki 150g masła szczypta soli 3-4 łyżki zimnej wody Na nadzienie 40g masła 20g mąki 400ml mleka 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany (12%) sól i pieprz gałka
les mirabellespudru 2-3 łyżki soku z cytryny Wykonanie spodu: Masło posiekać nożem razem z mąką, aż powstanie kruszonka. Można to zrobić w misie miksera za pomocą miksera. Im krócej ciasto będzie miało styczność z naszymi dłońmi tym lepiej. Dodać cukier puder, łyżkę śmietany, żółtko. Zagnieść ciasto i owinąć je folią spożywczą. Włożyć do lodówki na minimum godzinę. Wykonanie masy(...)Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać ją w masę serową. Na samym końcu dodać skórkę kandyzowaną z pomarańczy i rodzynki. Delikatnie wymieszać łyżką. Wykonanie sernika c.d.: Ciasto wyciągnąć z lodówki i podzielić na dwie części. 1/3 ciasta zostawić na później a 2/3 ciasta wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Blacha może być wyłożona papierem do pieczenia
Mania Wypiekaniajakiegoś czasu łosoś i camembert to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Wypróbowałam je już wcześniej gdy robiłam pizzerinki na cieście brokułowym . Dziś zamiast brokułowego ciasta zachęcam Was do razowego, które bardzo przypadło mi do gustu. Przepis na nie znalazłam na blogu Mama Alergika Gotuje. Wszystkie smaki bardzo fajnie się komponują- spróbujcie koniecznie! ;) Składniki: Na ciasto: 200g mąki- ja wymieszałam(...)łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki: wędzony łosoś ser camembert papryka czerwona kilka różyczek podgotowanego brokuła kukurydza z puszki pół cebuli Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto, oprócz wody mieszamy razem. Następnie po trochu wlewamy wodę i próbujemy zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt suche dolewamy wody, jeśli za bardzo się klei można podsypać mąką. Odstawiamy
Czerwona Porzeczkacieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju(...)pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę
Salonik smakówLato w pełni,w moim ogrodzie krzaczki borówek uginają się pod ciężarem owoców. Już zamrożone ponad 3 kg owoców i na tym nie koniec. Oczywiście obowiązkowo trzeba upiec ciasto. Tym razem w towarzystwie czerwonej porzeczki będzie prezentowało się jeszcze lepiej. Składniki na ciasto (duża blacha 32 x 42 cm): 600 g mąki krupczatki 150 g drobnego cukru 225 g twardego(...)żółtka cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pozostałe składniki 600 g borówek amerykańskich 250 g porzeczek 1 budyń waniliowy małe bezy do dekoracji Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić w robocie kuchennym lub zagnieść ręcznie. Uformować kulkę i włożyć na pół godziny do lodówki lub 15 min. do zamrażarki. Nasmarować blachę masłem i wykleić ją ciastem. Piec
noteskulinarnyfigaSkładniki: 2 blaty ciasta kruchego (kupuję w supermarkecie, jeśli nie mam czasu) 1/2 kilograma jagód 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki mąki białko z jajka Ciasto pełne jagód na kruchym cieście Przygotowanie: 1. Jagody opłucz na sitku. Wrzuć do miski wysp cukier i mąkę, wymieszaj. 2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp krupczatką(...)Rozłóż pierwszy blat ciasta. Wysmaruj ciasto białkiem i rozłóż jagody z miski. 3. Przykryj drugim blatem ciasta i zlep brzegi. 4. Resztą białka posmaruj wierzch ciasta i posyp cukrem trzcinowym, lub po upieczeniu oprósz cukrem pudrem. 5. Piec w temp 180 przez ok. 50 minut
AZgotuj!Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pół opakowania suchych drożdży 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki letniej wody 3 jajka 1 łyżka masła pół szklanki mleka olej Farsz: 2/4 szklanki soczewicy 2 marchewki 2 pietruszki korzeń cebula sól pieprz 1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1. Do miski wlej letnią wodę, dosyp(...)mąki, drożdże i cukier. Odstaw, aby drożdże urosły. Kiedy zaczyn urośnie wsyp resztę maki do misy, w której będziesz wyrabiać ciasto, dodaj jaja, masło, mleko i wyrabiaj. Jeśli to konieczne podsypuj mąkę. Pod koniec wyrabiania dodaj ok 1 łyżki oliwy, wtedy ciasto będzie pięknie odchodzić
AZgotuj!Ciasto z rabarbarem. Półkruche. Zrobiłam je pierwszy raz. Nie może się nie udać. Przy tym bardzo smaczne. 1 kg rabarbaru szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Ciasto półkruche: 2 i pół szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego 2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia 2 jaja i jedno żółtko 3 łyżki gęstej śmietany kostka(...)zimnego masła cukier waniliowy Obierz rabarbar i pokrój w małe cząstki. zasyp cukrem. Dadaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj. Zrób ciasto w wyżej podanych składników. Rozwałkuj cienki placek ok 0,5 cm. i wyłóż w wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formę. Możesz spód ciasta wysmarować białkiem, co zapobiegnie przesiąkaniu soku
AZgotuj!Najsmaczniejsze i najprostsze ciasto z truskawkami na bazie maślanki. Wilgotne i miękkie, a jego przygotowanie odbywa się na zasadzie „wymieszaj składniki”. Jest tak szybkie, że postanowiłam je trochę skomplikować dodając do połowy ciasta kakao :) Tym samym wprowadziłam nową nutę smakową, która idealnie łączy się z truskawkami. SKŁADNIKI: 4 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 1/2 szklanki(...)misek. Wymieszać dokładnie, ale tylko do momentu połączenia się składników. Podzielić masę na pół i dodać do jednej z nich kakao. Wymieszać. Na dno formy 21x30cm wylać białe ciasto, ułożyć parę truskawek i przykryć ciemnym ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 160*C z termoobiegiem przez
https:KKuchniaMniamskładająca się z tego co akurat było w domu. Tym większe było zaskoczenie, że tarta okazała się pyszna! W związku z zainteresowaniem tym tematem, dodaję informację o samym cieście: Filo (phyllo) ma bardzo cienkie płaty i jest moim zdaniem znacznie mniej kaloryczną wersją ciasta francuskiego. Jego korzenie są grecko-tureckie, jednak dokładne pochodzenie nie zostało udokumentowane. Swoje zastosowanie znalazło(...)wielu kuchniach m.in.: egipskiej, bułgarskiej, serbskiej. Długo mi zajęło znalezienie gotowej wersji tego ciasta, ale się udało ;) Gdzie kupiłam to ciasto, możecie zobaczyć w komentarzu niżej. Składniki forma o śr. 30 cm): - 4 płaty ciasta filo - 2 szklanki wiśni - 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego - 5 łyżek cukru brązowego - 5 goździków - 2 łyżeczki cynamonu, szczypta imbiru - masło/olej - 2 garści płatków
Corner With Recipeswidzicie, zapiekanka nie zawsze musi być daniem po którym czujemy się ciężko i mamy wyrzuty sumienia ;). Wystarczyło zamienić ciasto francuskie na ciasto filo, nie dodawać żadnej śmietany, masła, mąki. Do tego dużo warzyw i feta o obniżonej zawartości tłuszczu. Efekt tak udany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie szpinaku(...)minuty. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory i rozmrożony szpinak. Dokładnie wymieszać poddusić chwilę, dodać fetę i przyprawić. Np. formę do tarty posmarować olejem położyć 3 połówki gotowego ciasta filo na sobie, na to ułożyć połowę farszu. Ułożyć kolejne 3 połówki ciasta filo, na to resztę farszu i przykryć kolejnymi trzema warstwami ciasta filo. Ciasto posmarować delikatnie olejem, posypać sezamem. Piec
Corner With Recipesprzepisie nie ma nic odchudzonego, ani nowego, ale uwielbiam ciasta drożdżowe ze śliwkami w klasycznej postaci. Nie mam jeszcze odwagi mocno eksperymentować z tym przepisem, ciężko będzie stworzyć coś lepszego ;). Przepis (lekko zmieniony przeze mnie) pochodzi ze starej książki mojej mamy, z której kartki już wypadają, ale przepisy są świetne: "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilona Dąbrowa,Kinga Ośmycka. Składniki(...)kilka minut, aż drożdże zaczną pracować (zrobią się bąbelki). Jajka utrzyj z cukrem. Do miski wsyp mąkę i rozczyn drożdżowy, i resztę mleka, wymieszaj drewnianą łyżką, a potem wyrabiaj ciasto ręką, aż zacznie odchodzić od ręki (podsypując mąką). Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (aż co najmniej podwoi swoją objętość) w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodaj masło partiami
Corner With RecipesCiekawa propozycja na wytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak bułka. Wyrabia się je bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo(...)suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 5 łyżek oleju 2/3 szklanki ciepłego mleka kabanosy ketchup pikantny jajko do posmarowania ciasta 1. Suche składniki wymieszać, dodać olej i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto ręką lub mikserem z hakami. 2. Ciasto rozwałkować (nie musi wyrastać), pokroić na prostokąty (takiej długości, jakiej chcemy mieć
Kto ugości moich gości?