ciasto - 162020 przepisów (strona:2046/10802)

Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 169

zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka  brązowego cukru szczypta soli 1 jajko(...)łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Podzielić na dwie kule, zawinąć w folie. Schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki jedną kulę zetrzeć do blaszki o wymiarach

Kubki smaku
Biszkoptowe rogaliki z jabłkami (na drożdżach). 176

Nazwałam te rogale biszkoptowymi, bo zrobiłam ciasto w zupełnie inny sposób niż zazwyczaj. Białka ubiłam, dodałam stopniowo puder oraz żółtka niczym podczas przygotowania biszkoptu. W efekcie rogale wyszły prawdziwie puszyste i mięciutkie. Jak słodkie puchate i maślane bułeczki. Jak dobrze wypieczony wilgotny biszkopt. Dobre są zarówno pierwszego dnia, jak i kolejnego. A z dodatkiem jabłek smakują wprost fenomenalnie. Warto pomieszać(...)tutaj dwa rodzaje tego owocu - kwaśne i słodkie, by wydobyć maksymalnie jabłkowy smak.  Idealne do herbaty.   Składniki na około 32 rogaliki. Szklanka =250 ml Ciasto: 100 g świeżych drożdży (kostka) niepełna szklanka cukru pudru 5 szklanek mąki pszennej tortowej 70 ml letniego mleka do rozczynu 200 ml letniego mleka do ciasta 150 g masła roztopionego, wystudzonego 3 jajka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bananowiec z Orzechami Włoskimi i Chipsami Bananowymi (Ciasto Bananowe z Orzechami) 216

Bananowiec to ciasto warte uwagi szczególnie w jesiennej aurze, gdzie królują odcienie soczystej żółci oraz pomarańczy. Ciasto bananowe o oryginalnym, wyjątkowym smaku, puchate, a jednocześnie wilgotne, dzięki ciekawemu połączeniu banana z orzechami włoskimi i chrupiącymi chipsami bananowymi to interesujący wypiek, który warto przygotować w naszych domach. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu(...)łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata.  Formę (ok. 21x28 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy przygotowane ciastoCiasto posypujemy posiekanymi orzechami i chipsami bananowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka" (nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia, ponieważ ciasto może opaść).   Moje

Słodka Strona
Pieczenie chleba 189

jakiegoś już czasu kołatało mi się po głowie, że jak już prowadzę kulinarnego bloga, to powinienem też wrzucić coś z pieczenia ciasta. Z racji, że piekarz ze mnie taki, jak z koziej dupy reisetasche, proceder ten możliwie od siebie oddalałem. Dlatego, gdy przyjaciel zaproponował mi umieszczenie gościnnego wpisu z zakresu wypieku chleba, bardzo chętnie na to przystałem. Tym bardziej(...)jest wartością jedynie orietnacyjną, będzie się różnić w zależności od proporcji mąki, której użyliśmy (krupczatka wymaga mniej wody niż mąka żytnia). Najlepiej jest dolewać wody po trochę, ciąglę mieszając ciasto. Naszym celem jest konsystencja jak najmniej wodnista, ale jednocześnie ze związaną mąką. Ciasto musi dać się jakoś formować. 6. Po osiągnięciu jako tako spójnej masy, mieszamy/ubijamy ją łyżką przez jakieś

manslogblog
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 147

rabarbar w pełni. Pyszne owoce, których na targach i działkach pełno mają swój czas. Warto więc zaopatrzyć się w kilka kilogramów pysznych owoców i wyczarować z nich pyszne ciasta. Dziś polecić Wam mogę pyszne Ciasto z truskawkami i rabarbarem. -TRUDNOŚĆ: średnie       -CZAS: powyżej 60 min       -PORCJE: 20 Ciasto z truskawkami(...)rabarbarem CIASTO 2 i 2/3 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanki cukru kostka margaryny cukier wanilinowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka DODATKOWO 30 dag truskawek 6 lasek rabarbaru szklanka cukru KRUSZONKA pół margaryny 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru   Do miski dajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko, następnie dokładamy

Gotuję Testuję
Francuskie serce 155

Dziś z samego rana zaskoczyłam męża takim oto prezentem. Pyszne walentynkowe serce, stworzone z ciasta francuskiego i farszem. Mąż powiedział, że mu smakuje, więc myślę, że takie naprawdę było.  Wszystkim życzę wszystkiego najlepszego, miłych i cudownych Walentynek(...)TRUDNOŚĆ: średnie          -CZAS: 30-60 min   Francuskie serce 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pojedynczy filet z kurczaka 1/2 cebuli 15 dag pieczarek 1/2 pomidora 1 żółtko 15 dag sera żółtego pieprz, kucharek natka pietruszki Pieczarki i fileta pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie poszatkować cebulę

Gotuję Testuję
Kominy z serkiem Almette 227

TRUDNOŚĆ: średnie          -CZAS: 30-60 min       -PORCJE: 12 Kominy z serkiem Almette CIASTO 1 opakowanie serka Almette śmietankowy 1/2 kostki margaryny szczypta soli 10 dag mąki DODATKI różnego rodzaju szynki (kilka plastrów) 10 dag pieczarek nieduża ilość papryki marynowanej 2-3 plasterki sera żółtego w plasterkach(...)świeży koperek CIASTO: Do miski należy wstawić wszystkie składniki i wymieszać dokładnie tak, aby powstało dość wolne ciasto. W miarę potrzeby dodawać mąki. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Wstawić ciasto do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkować, pokroić w mniejsze kawałki na ok. 4cm szerokości i 15 cm długości. DODATKI: Następnie pokroić pieczarki i usmażyć. Ser żółty

Gotuję Testuję
Zawijane drożdżówki z kajmakiem i jabłkami 220

rozetrzeć z cukrem i połączyć z ciepłym jogurtem i jajkami. Rozmącone wlać do przesianej mąki razem z olejem i solą. Żeby ogrzać jogurt najlepiej włożyć pojemnik do ciepłej wody. Ciasto zagniatać około 10 min, przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Orzechy uprażyć na suchej patelni(...)zmielić albo posiekać nożem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zagnieść jeszcze raz, ale krótko. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm, posmarować masą kajmakową, rozsypać orzechy i wyłożyć kawałki jabłek. Ciasto zwinąć ostrożnie i dokładnie wzdłuż dłuższej krawędzi. Pociąć roladę na plastry o grubości ok 1,5 cm. Najlepiej zrobić to za pomocą nitki

https:KKuchniaMniam
Warstwowe ciasto drożdżowe 206

Ciasto wybrałam do wspólnego wypiekania z innymi osobami w Wypiekaniu na śniadanie. Ciasto okazało się pyszne, puszyste tylko problem polegał na tym że oryginalny przepis był trochę nieścisły. Ja ciasto upiekłam,inspirując się oryginałem i z całą powagą sytuacji piszę że przepis przeze mnie sprawdzony jest idealny i możecie spokojnie piec ten wieniec i zajadać się pysznym ciastem. Do wypieku(...)użyłam formy z kominem 24 cm średnicy, można jednak użyć tortownicy i też będzie ok. Ciasto jest proste w wykonaniu, wałkuje się lekko, roluje bez problemu. No to zaczynamy piec a potem kawa, herbata, ulubiona książka i listopadowy wieczór stanie się przyjemniejszym. Warstwowe ciasto drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Garść wspomnień i ciasto kasztanowe. Czekoladowe...? 131

mój Dziadek. Od tej pory pierwszy listopada zupełnie zmienił dla mnie swój charakter. To nie był już tylko trochę straszny, a trochę urokliwy wieczór, kończący się gorącą herbatą i ciastem u Babci. To emocje, które co roku powracają z niewiarygodną siłą; wspomnienia, które nagle postanawiają o sobie przypomnieć. Malują moją twarz uśmiechem przez łzy; jak to jest, że po tylu(...)latach można nadal tęsknić...? Dzisiaj mam dwa Was ciasto zupełnie wyjątkowe. Przepis znalazłam w magazynie Bage og sylte , nr 3/2016, i od razu zwrócił na siebie moją uwagę dodatkiem puree z kasztanów. To taki ciągle jeszcze ekskluzywny składnik, niecodzienny. To kupne jest dość słodkie; twórcy przepisu wzięli to pod uwagę, i w składnikach nie ma już dodatkowe cukru. Jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tiropsomo- greckie bułeczki z fetą 149

pszenne zawijasy z serem feta, suszonymi pomidorami, oliwkami i mnóstwem ziół. Grecja na całego :). Musicie je upiec w swoim domu! Przepis z Pracowni  Wypieków . Składniki: (na 4 bułeczki) Ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży 5 łyżek ciepłej wody 1 łyżka miodu 4 łyżki oliwy 120 ml ciepłego mleka Dodatkowo: 270 g sera(...)feta suszone pomidory, oliwki (opcjonalnie) oregano, ulubione zioła 1 łyżka masła, stopionego (do posmarowania bułek) 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody do posmarowania bułek sezam do posypania Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do dużej miski i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Można ręcznie bądź mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią

Nastoletnie Wypiekanie
Focaccia z oliwkami 162

dużej miski wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę i rozczyn, po czym stopniowo wsypywać mąkę mieszając drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę przełożyć na posypaną mąką stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką, zaś ręce można natłuścić oliwą by się do nich nie kleiło. Ciasto nie powinno być zbyt suche. Miskę natłuścić oliwą i przełożyć do niej ciasto(...)lekko poruszając na boki, tak aby się natłuściło, po czym przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na około 2-3 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dłonie nasmarować oliwą, uderzyć nimi w wyrośnięte ciasto, aby uszło z niego powietrze i przełożyć je do formy. Ciasto rozciągnąć na boki, tak aby zajmowało całą

Passions hobbies life
Ciasto z lekkim kremem 327

ciasto jest lżejszą wersją ciasta śnieżny puch.Delikatne,piankowe i niezbyt słodkie.Dla mnie i mojej rodziny w sam raz.A ciekawe jak dla Państwa? Składniki: 3 jajka 1/3 szkl cukru 1/3 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g twarogu z wiaderka 2 śnieżki w proszku 1 szkl mleka zimnego 2 galaretki w proszku(ja dałam brzoskwiniowe) 1/2 szkl wiórków(...)najmiejszych obratach miksera aż cukier się rozpuści.Następnie dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując.Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Jeszcze chwilę miksujemy i wylewamy ciasto na blaszkę(dno smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą,boki zostawiamy suche),wyrównujemy.Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ciasto przez ok. 30 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Cebularze 215

Cebularze to przysmak z kuchni lubelskiej. Robiłam je po raz pierwszy. Nie wiem czy smakują jak te oryginalne bo nigdy nie jadłam ale te moje bardzo mi zasmakowały. Ciasto na zewnątrz jest chrupiące a w środku puszyste i mięciutkie. A do tego ta pyszna cebulka. składniki: ciasto 500 g mąki pszennej, ja dałam bułkową typ 650  50 g świeżych(...)łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut aby drożdże zaczęły rosnąć. W misce wymieszać pozostałą mąkę z solą. Dodać roztrzepane jajko, olej oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, ja ciasto wyrobiłam za pomocą robota. Ciasto wyrabiać ok 5 minut aż będzie odchodziło od ścianek misy. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę. Cebulę obrać i pokroić

Monia miesza i gotuje
Pizza z kurczakiem a la gyros 222

Uwielbiam domową pizzę. Dziś zapraszam Was na przepis na pizzę z kurczakiem a la gyros. Samo ciasto na pizzę robi się naprawdę łatwo i szybko. Na wierzch możecie oczywiście położyć ulubione dodatki według własnego uznania. Ja ostatnio postawiłam na domowy gyros. Pizza wyszła pyszna. Do tego pieczarki, papryka (u nas nigdy nie może jej braknąć, bo mój mąż ją bardzo(...)gyros Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy opakowanie drożdży instant. Następnie wlewamy ciepłą wodę (nie gorącą!), dodajemy łyżeczkę cukru, oliwę z oliwek i sól. Całość zagniatamy ręką, aż z ciasta będzie można uformować coś na kształt kuli. Jeśli podczas wyrabiania ciasta uznacie, że za mało się ono lepi można dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto przykrywamy (ja zakrywam pokrywką, ponieważ wyrabiam

Słodkie okruszki