ciasto - 162020 przepisów (strona:2043/10802)

Pyszne pierniczki 175

Jeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie(...)wyczarowania własnych pięknych pierniczkowych ludzików. Wystarczy torebka foliowa i Wasza wyobraźnia oraz troszkę wprawy. Zamiennie zamiast miodu, możecie użyć melasy – jasnej lub ciemnej, to również wpłynie na kolor ciasta. Przepis pochodzi z książki „Cuda z piernika” Mimy Sinclair. Biblii dla wszystkich pozytywnie zakręconych na punkcie świątecznych wypieków Recenzja książki już lada chwila na blogu. Drukuj Pyszne pierniczki

Mieszam w Garnku
Czekoladowo-orzechowa tarta z jabłkami i granatem 216

Pierwszy raz postanowiłam wzbogadzić przepis o jabłka i granat. To naprawdę świetne połączenie, tarta rozeszła się w błyskawicznym tempie. Jeden kawałeczek jest bardzo sycący, więc to świetny przepis, żeby ciasto upiec na święta dla większej ilości osób. 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 2 łyżki śmietany   2 białka 80 g cukru pudru(...)gorzkiej czekolady 75 g orzechów włoskich 25 g orzechów laskowych duże jabłko skórka starta z połowy pomarańczy pestki granatu Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Całość siekamy z masłem, po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 2 części (70% i 30%). Wkładamy na 10 minut do zamrażarki. W tym czasie mielimy orzechy. Czekoladę rozpuszczamy

Mienta blog
Buchty z powidłami śliwkowymi i jagodami. Pieczone pączki 150

żeby było letnie. Następnie dodać do mleka pokruszone drożdże i rozmieszać. Do miski wsypać mąkę , dodać szczyptę soli, cukier,jajko, masło pokrojone cienkie plasterki i rozpuszczone drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto ugniatając ciasto. Wyrobić jak każde ciasto drożdżowe na gładką sprężystą masę. Przełożyć ciasto do lekko natłuszczonej miseczki i przykryć folią spożywczą. odstawić do wyrośnięcia. Thermomix – wlać mleko do naczynia(...)minuta – dodać drożdże, czas 15 sek, obroty 4 – dodać cukier, mąkę, szczyptę soli, masło pokrojone w kawałki,jajko, naczynie zamknięte, czas 2 minuty, interwał – wyjąć ciasto i włożyć do miseczki wysmarowanej lekko olejem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia – reszta jak wyżej Sos – mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować( trochę odlać do rozmieszania budyniu), proszek

Kuchnia Pokoleń
SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY 116

świąt bez sernika, więc proponuję Wam ten jest niezwykły z dodatkiem kajmaku.      SKŁADNIKI Ciasto: 3/5 kostki masła, 2 jajka, 1 ½ szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki śmietany Masa serowa: 3/5 kostki masła, 750 g twarogu, 6 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g kajmaku WYKONANIE Ciasto: składniki(...)ciasto szybko zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalki. Resztą ciasta wykładamy spód tortownicy o śr. 26 cm. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy zmielony twaróg, oraz budyń. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kajmak, mieszamy. Na ciasto wylewamy jasną masę serową, następnie ciemną i jasną. Na wierzch ścieramy

słodki bratek
świąteczne pierniczki 293

roztopi i połączy z miodem. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz jajkiem. Dodajemy przestudzony miód z masłem i wyrabiamy ciasto. Ciasto wychodzi luźne po schodzeniu troszkę stężeje. Schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Wykładamy na stolnice, podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na ok. 2 mm i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce a następnie dekorujemy. Z tego ciasta możemy również zrobić pierniczki na choinkę, wystarczy przed pieczeniem przy pomocy słomki do napoi w każdym pierniczku zrobić dziurkę. A po upieczeniu i schłodzeniu zawiązać wstążeczkę lub sznureczek

Domowy Smak Jedzenia
Piernik z gwiazdką 182

Pachnący piernik z gwiazdką , zainspirowała mnie Magda i jej ciacho.Wiec nie namyślając się długo wykombinowałam babeczkę cytrynową z której wykroiłam gwiazdki i wsadziłam do surowego ciasta na piernik i upiekłam  .Wyszło coś fajnego, zobaczcie sami.  Akcja Ciasto na Niedzielę            Ciasto piernikowe: 1 szklanka ksylitolu 1 szklanka miodu sztucznego Jamar(...)lekkich obrotach.Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Na samym końcu dodajemy parę kropel olejku. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto cytrynowe.Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w 1 centymetrowe kawałki i wykrawamy formą gwiazdki. Ciasto piernikowe Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy przyprawy korzenne miód

Różowa kuchnia
Pierniczki 170

wsypuję do misy od miksera). Dodać sodę i wymieszać.  Następnie, na środku mąki zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać cukier puder, przyprawę do piernika, miękkie masło i jajo. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. (Ja wyrabiam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około(...)gdyby miód nie był płynny, można go wraz z masłem, cukrem pudrem i przyprawami korzennymi podgrzać, aż do rozpuszczenia. Następnie wystudzić i użyć tej wystudzonej masy do przygotowania pierniczków. Ciasta na pierniczki nie należy zbyt cienko rozwałkowywać. W przypadku gdy ciasto będzie cienkie, pierniczki po upieczeniu będą twarde. Najlepiej, aby grubość ciasta wynosiła około 0,5 cm. Nie należy

Gospodyni Miejska
Tarta z mozzarellą i łososiem wędzonym 90

Jeśli lubisz mozzarellę i łososia wędzonego, to ta tarta jest dla Ciebie. Pachnąca i aksamitna w fakturze i smaku! Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że szybko się ją przygotowuje. Jest to moja wersja przepisu Pascala z Kuchnii Lidla. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 3 kule mozzarelli(...)plastrów łososia wędzonego • 5 jajek • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 6-8 małych pomidorków • sól, pieprz do smaku • liście bazylii • masło do smarowania formy Wykonanie: • Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować na wielkość formy na tartę licząc z bokami. • Formę wysmarować masłem i wyłożyć dno i boki ciastem. • Delikatnie docisnąć ciasto, nadmiar odciąć, nakłuć

To co kocham
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 118

Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne. Często gości w mojej kuchni, a przygotowuję je zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiaj wersja przekąskowa w formie mięsnych pasztecików z farszem kapuściano-pieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już(...)solidnie najeść. Składniki na 8 pasztecików: • 200 g pieczarek • 2 plastry karkówki • 1/4 główki małej białej kapusty • 2 opakowania ciasta francuskiego • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki sosu sojowego • 1 kieliszek brandy • 2 łyżki natki pietruszki • 4 łyżki oleju • 1/2 jajka do posmarowania ciasta Wykonanie: • Rozgrzać olej, obsmażyć starte na grubej tarce

To co kocham
Tartaletki migdałowe z jabłkiem 107

Kiedy dostałam od siostry Anyi formy na mini tarty to od razu przyszło mi na myśl to ciasto. Kiedyś robiłam je w dużej formie, ale małe mają niewatpliwy urok. To takie małe szarlotki z posmakiem mielonych migdałów. Średnica tarty ma 10 cm, więc porcja jest dość solidna. Ja kroiłam tartaletki(...)ćwiartki. Składniki na 6 sztuk: Ciasto kruche • 300 g mąki – 2 czubate szklanki • 4 żółtka • 200 g masła • 3 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka • 5 jabłek • 3 łyżki cukru • 1 łyżeczka cynamonu Masa migdałowa • 100 g mielonych migdałów – 1/2 szklanki • 100 g cukru pudru – 1/2 szklanki • 2 jajka Wykonanie

To co kocham
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 114

francusku. Rewelacyjna konfitura z czerwonej cebuli może być wykorzystana do innych dań. Składniki na 2 porcje: • 2 kawałki filetu z jelenia • 1 jajko • 1 opakowanie ciasta francuskiego Marynata • 5 ziaren jałowca potłuczonego • 2 ząbki czosnku drobno posiekanego • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatołowej • sól, grubo mielony pieprz(...)kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. • Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. • Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. • Ciasto francuskie pokroić na 4 części, 2 mniejsze na spód i 2 większe na wierzch. • Mniejsze kawałki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć po łyżce konfitury

To co kocham
Koszyczki z jajkiem 110

Bardzo proste do wykonania koszyczki z ciasta francuskiego. W sam raz na nadchodzącą Wielkanoc. Jest jajko, jest szynka i koszyczek! Przy okazji bardzo, bardzo smaczne! Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 4 jajka • 4 plastry okrągłej szynki • 4 mini kulki mozzarelli Wykonanie: • Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kółka o średnicy 10 cm. Jeśli płat(...)ciasta jest prostokątny, to złożyć go na pół i rozwałkować tak, aby powstał kwadrat, który należy podzielić na 4 ćwiartki. Każdą część rozwałkować na taką wielkość, aby wyciąć koło. • Blachę na mufiny wysmarować olejem, włożyć w miseczki ciasto francuskie. Kółka będą za wysokie w stosunku do muffinek, należy ułożyć

To co kocham
Tort rumuński 346

przed podaniem i wtedy też składamy go. Smak miodu pozostaje zamknięty w środku tortu, a on im dłużej leży, tym jest smaczniejszy. Składniki: Ciasto • 1/2 kg mąki • 2 jajka • 2 żółtka • 100 g cukru • 250 g mielonych orzechów włoskich • 250 g miodu płynnego • 1 łyżeczka sody Masa orzechowa • 400 g masła • 1 szklanka cukru pudru(...)mielonych orzechów włoskich • 1 szklanka mleka/250ml • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%/250 ml Dekoracja • kilka ciastek Petitki kakaowe • kilkanaście połówek orzechów włoskich • miód – ilość, aby zalać orzechy Wykonanie: Ciasto • Mąkę przesiać z sodą do miski, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtka, orzechy i miód. Najpierw mieszać, później zagnieść ciasto w kulę, przykryć folią

To co kocham
Muffinki szarlotkowe 158

Chyba smakowały, bo rozeszły się błyskawicznie. Jedliśmy je bez dodatków, ale z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym będą jeszcze lepsze. Składniki na 20 babeczek: Ciasto kruche • 3 szklanki  mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 cukry waniliowe • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka • 1 kg jabłek • sok z 1/2 cytryny(...)łyżeczki cynamonu Jeśli jabłka są kwaśne, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem

To co kocham
Sernik z ricotty bez glutenu i jajek 171

Postanowiłam upiec ciasto tylko dla mnie z produktów, które mogę jeść bez ograniczeń i bez spustoszenia w organiźmie. Ciasto jest bezglutenowe, bezjajeczne, z serem ricotta, bo innego jeść nie mogę. Paradoksem jest to, że nie szkodzi mi mleko, śmietana czy jogurt, tylko biały i żółty ser, a ricotta jest robiona z serwatki(...)Nareszcie po cieście nie bolał mnie brzuch i nie miałam kataru. Spód jest zrobiony na bazie kaszy jaglanej, zaś masa serowa jest z dodatkiem bananów, które sklejają składniki zamiast jajka. Ciastem podzieliłam się tylko z koleżanką, Sławek i dzieciaki nie byli zainteresowani. Sławek pojechał nawet do Auchan i kupił sobie kawałek

To co kocham