ciasto - 162907 przepisów (strona:2043/10861)

Pyszny, domowy placek drożdżowy ze śliwkami 182

domu unosi się zapach placka drożdżowego to aż ślinka cieknie ;) Dzisiaj przedstawiam Wam pyszny placek drożdżowy ze starszego przepisu (ma on około 30 lat) od mojej babci. Ciasto drożdżowe posiada o wiele mniej cukrów, niż choćby sernik.  Drożdże są bogatym podkładem witamin z grupy B. Okazuje się, że w 100 g zawartych jest więcej witamin niż dziennie zapotrzebowanie dorosłego(...)mąki pół szklanki letniego mleka (nie gorącego!) 2 łyżki cukru - kruszynki: 1,5 szklanki mąki. można ciut więcej pół szklanki cukru 125 gram masła - reszta składników potrzebna do przygotowania ciasta: 500 gram mąki (z tego odjąć 4 łyżki) pół szklanki mleka pół kostki margaryny pół szklanki cukru (z tego odjąć 2 łyżki) 3 duże jajka szczypta soli dodatkowo dowolne owoce

Wołowina od rekina
Placuszki z cukinii dla dzieci 292

kampanii pomyślałam o placuszkach z cukinii , które przygotowywała też moja mama. Cukinia to akurat bardzo wdzięczne warzywo i mamy już własne z działki!   Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;)   Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki(...)mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i obie mąki, sól oraz pieprz. Ciasto powinno być dość gęste (plastry cukinii można nim bardziej smarować niż w tym cieście zanurzać). Cukinię myjemy i kroimy (nie obieramy)w plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Każdy krążek zanurzamy w cieście

bistro mama
Tarta z czarną porzeczką, jagodami, czereśniami i bezą! Obłędnie dobra!!! 135

Przepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie na zdjęcia ;-))) Zerknij(...)listę składników i spraw radość sobie i bliskim! SKŁADNIKI: ciasto: - 150 g masła prosto z lodówki - 300 g mąki pszennej typu 480 - 2 żółtka - 135 g cukru pudru - 2 łyżki mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wylep ciastem formę

SMYKWKUCHNI
Placuszki BEZ wyrzutów sumienia 129

posłużyło. Kwiaty leciutko, opłukałam, od spodu trzymając za gałązkę, by wypłukać jak najmniej pyłków. Ułożyłam je na ściereczce by osuszyć z nadmiaru wody i zabrałam się do przygotowania ciasta. Ciasto- całkiem jak naleśnikowe. Na 6 kwiatów zużyłam pół litra mleka, jedno jajko, około 5 czubatych łyżek mąki, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Ciasto powinno mieć konsystencję pitnego jogurtu, nie powinno(...)być zbyt gęste, gdyż placki mogłyby wyjść zbyt grube i nie dosmażyć się w środku. Trzymając za "ogonek" każdy z kwiatów zanurzyłam w cieście a następnie włożyłam na patelnię z dość mocno rozgrzanym olejem. Miejsca, gdzie ciasto słabiej pokryło kwiaty uzupełniłam dolewając odrobinę ciasta łyżeczką. Należy pamiętać żeby kontrolować temperaturę smażenia. Ciasto zawiera cukier, więc zbyt wysoka spowoduje, że placki

Pichceniomania
Pierogi z jagodami + przepis na ciasto pierogowe bez jajek 176

wyroby. Chyba zresztą, nigdy nie jadłam dobrych pierogów z jagodami kupnych, zawsze domowe, nawet te nieudane, wygrają z tymi sklepowymi. Ponieważ to jak zwykle wspomnienie dzieciństwa, to i dzisiaj ciasto na pierogi, takie jak robi moja mama, czyli bez jajek. Najprostsze ciasto pierogowe z dodatkiem letniej, przegotowanej wody. Jak byłam mała i nie umiałam lepić pierogów, to dostawałam widelec(...)dzielimy się pracą z mamą;). Miało to swoje dobre strony, bo mogłam trochę w trakcie produkcji, uszczuplić zapasy farszu;) Drukuj Pierogi z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 300 g mąki 250 ml ciepłej wody szczypta soli Farsz 300 gr jagód 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki Śmietana, cukier do podania Sposób przygotowania Ze składników zagnieść ciasto. Powinno być

Mieszam w Garnku
Tort czekoladowo-agrestowy z malinami 194

Tort czekoladowo-agrestowy Choć ten tort wyglądem nie powala na kolana, smak jest przepyszny. Zazwyczaj torty robione są na biszkoptowej bazie, ja zrobiłam na wilgotnym cieście czekoladowym, dodatkowo nasączonym ponczem z nalewki porzeczkowej, krem agrestowy, i dodatek świeżych malin to kropka nad” i „ Dekoracja to już kwestia swojego gustu. Jest przepyszny! Róże od  Cukieteria Składniki: Tortownica(...)Ciasto: 3 jajka 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki oleju 100 ml wody Krem agrestowy: ¾ litra czerwonego agrestu ½ szklanki wody ¾ szklanki cukru 700 ml śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 4 listki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Poncz: ½ szklanki słodkiego naparu z czarnej herbaty 100 ml nalewki

Wanilia i Kardamon
Jagodzianki – mięciutkie pychotki 194

roku w lasach jest bardzo dużo jagód. Warto przejść się na chwilkę aby upiec tak pyszne jagodzianki, pulchne, lekkie jak piórko, skrywające bardzo dużo jagód w małej ilości ciasta. Z racji tego iż ciasto będzie delikatne i cienkie warto pomóc sobie papilotkami od muffinek, ale nie jest to konieczne.   Składniki (na ok. 20-22 sztuki) : 380 g mąki pszennej(...)wyrabiać ok. 15 minut (nie krócej, można także wyrabiać ręcznie). Długość zagniatania ma znaczenie, dobrze jest patrzeć cierpliwie na zegarek. Dodać masło i wyrabiać wszystko jeszcze pięć minut. Ciasto będzie dość luźne i nie należy dodawać do niego więcej mąki, ostatecznie, gdyby było lejące, co się zdarza bo mąką mące nierówna, najwyżej 50 – 150 g. Im więcej damy mąki

Kocham Czekoladę
Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd 229

umyć i ułożyć w salaterce wyłożonej folią spożywczą (średnica ok. 10-15cm, mniejsza niż tortownica w której pieczemy biszkopt). Truskawki zalać zimną, tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli(...)truskawkowy i miksuj do połączenia składników. Dodatkowo: Lemon Curd (przygotowany z 3 cytryn) 200 g masła 1 puszka frużeliny wiśniowej owocowa posypka Wykonanie: Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz i delikatnie ściągnij folię spożywczą. Następnie przygotuj masę truskawkową. Z ciasta należy ściąć górę i ułożyć je w tortownicy

Kulinarna (nie)codzienność
Tarta jagodowa z lodami! 147

łyżeczki -płaska łyżeczka proszku do pieczenia ponadto: - 400g jagód (można dodać więcej nawet 550g) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - łyżeczka stewi - 2 łyżeczki miodu WYKONANIE: -  wszystkie składniki na ciasto połącz łyżką, potem dłonią, ciasto może być kleiste, nie szkodzi wstaw do lodówki na 30 minut. Mąka z płatków wchłonie cały nadmiar wilgoci. Ciastem wylep małą tortownicę. - jagody umyj, połącz(...)stewią i mąką ziemniaczaną, wysyp na ciasto i polej miodem - wstaw do pieca na 30 do 40 minut, pieczemy na złoty kolor ciasta, temp. 170 stopni C Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na 15 do 20 minut, powinno być lekko ciepłe ale nie gorące. Podawaj z gałką lodów, ja użyłam lodów pistacjowych, które idealnie się komponują smakowo. Ale też

SMYKWKUCHNI
Pierogi z jagodami 113

Pierogi z jagodami wywołują u mnie szereg miłych wspomnień z dzieciństwa. Rodzinne spacery po lesie, wykrawanie kółek z ciasta i najprzyjemniejsze - zajadanie się gotowymi pierożkami. Szkoda, że nie rosną one w lesie cały rok, ale w sezonie - takie pierogi to obowiązkowa potrawa! Nie lubię bawić się ciastem, jednak dla efektu... - zrobię wszystko.   Chyba nie muszę pisać, że są pyszne(...)Ciasto: 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 2,5 szklanki mąki (nie co mniej) 1 szczypta soli Nadzienie: 120g jagód 2 łyżeczki cukru Dodatkowo: woda 2 łyżki oliwy sól Umyte (dokładnie!) jagody delikatnie wymieszać z cukrem. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól, wodę i mleko. Całość porządnie wyrobić - na gładką i elastyczną masę. Ciasto

Di gotuje
Szarlotka 153

Chyba nie ma nic lepszego niż po południowa kawka i szarlotka na ciepło. Dziś polecam pyszne połączenie jabłek i cynamonu.    Szarlotka Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu)   450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)szklanki musu jabłkowego cynamon Sposób wykonania:  Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy(dodatkowo oprószyć

Smaki Natalii
Styropian z porzeczkami 177

Składniki na ciasto mąka pszenna, 3 szkl żółtka jaj, 5 szt cukier puder, 1/2 szkl sól, szczypta margaryna, 250g proszek do pieczenia, 2 łyżeczki Składniki na nadzienie jogurt grecki, 1kg wiórki kokosowe, 150g budyń śmietankowy, 2 opak białka jaj, 5 szt cukier, 1 szkl sól, szypta porzeczki, 300-400g Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól(...)oraz cukier puder, mieszamy. Dodajemy margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 2/3 i 1/3. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W dużej misce mieszamy jogurt z wiórkami kokosowymi i proszkiem budyniowym. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą, stopniowo dosypujemy cukier. Przekładamy białka do masy jogurtowej

Gotowanie moimi oczami
Jagodowy sernik na zimno 302

Sezon jagodowy mija tak szybko, więc trzeba go wykorzystać maksymalnie. Dzisiaj zechęcam do wykonania sernika na zimno z dużą ilością jagód i twarogu. Ciasto jest orzeźwiające, puszyste i lekko kwaskowate. Idealne na ciepłe dni.  Najlepiej smakuje na drugi dzeń, kiedy spód lekko zmięknie, a masa jagodowo-twarogowa stanie się jeszcze bardziej puszysta. Składniki na spód: 120 g kruchych ciasteczek(...)szklanki wrzącej wody Mus jagodowy: 300 g jagód 1 galaretka o smaku leśnych owoców 150 ml gorącej wody Twaróg należy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam do tego melaksera), dodać kakao, przemieszać. Wlać schłodzone masło, Ponownie przemieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową, lekko ugnieść (fot.1) . Następnie podpiec w piekarniku

Świat Ciasta
Babeczki z jagodami i kremem jagodowym 102

ciemno – jeśli mnie wychodzi, to wyjdzie każdemu. Co więcej – babeczki nie są inwazyjne i wybaczają błędy, a ja zawsze mam problem z proporcjami, bo dla mnie ciasta idealne to „nawrzucać, wymieszać, upiec, zjeść”. Więc Szanowni Państwo, przedstawiam najlepsze na świecie babeczki z jagodami! Robione na kefirze, z dużą ilością owoców, więc prawie dietetyczne huehuehue. Potrzebujemy: 4 jajka(...)pominąć): szklanka serka do serników łyżka cukru pudru sok z jagód lub różowy barwnik kilka owoców do dekoracji. Przygotowanie jest banalnie proste i aż mi smutno, że nie wszystkie ciasta się tak łatwo robi. Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy kefir, cukier, olej i pastę waniliową. Rózgą ubijamy na lekko puszystą pianę, jak nie macie takowej, to mikserem. Do powstałej

ladykitchen

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję