ciasto - 162020 przepisów (strona:2028/10802)

Babeczki kokosowo-orzechowe i 2 lata Raju dla Podniebienia 69

rocznicowej okazji specjalnie dla Was małe, wdzięczne, kruche babeczki. Napełnione smacznym kremem na bazie kaszy manny z orzechami i wiórkami kokosowymi. Co Wy na to? Składniki: na 25szt ciasto na babeczki: 300g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 4 surowe żółtka masa:  100g orzechów włoskich 50g wiórków kokosowych 50g kaszy manny 100g cukru pudru 1/8 litra mleka(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: ciasto : przesianą mąkę siekamy razem z masłem i cukrem, dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce ok.15min. Przygotowujemy foremki na babeczki. Ciasto można przełożyć do foremek na 2 sposoby. Można najzwyczajniej wylepić foremki ciastem lub ciasto rozwałkować, wykrawać krążki ciasta na kształt foremki, wylepić, lekko przyciskając do dna, zdjąć okrawki. Ciasteczka piec na złoty

Raj dla Podniebienia
Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem 94

bardzo proste, jesienne ciasto, które robi się naprawdę szybko, gdyż zarobionego ciasta nie trzeba schładzać. Od razu wylepia się nim foremkę, wykłada owoce i zapieka. Ciasto jest cieniutkie, bardzo delikatne, więc zalecam ostrożność przy krojeniu. Na sam koniec chmurka cukru pudru i smaczny, pachnący cynamonem deser gotowy! Składniki: 125g mąki pszennej, 125g masła,75g cukru pudru, 1 żółtko, 1/2 łyżeczki(...)olejku pomarańczowego, 400g śliwek, 1,5 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki brązowego cukru, kakao, cukier puder Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść szybko. Naczynie do tarty wylepić ciastem. Tym razem nie chłodziłam ciasta. Umyte, wypestkowane i przepołowione śliwki układać naciętą stroną do góry. Posypać cynamonem, brązowym cukrem, użyłam muscavado oraz starłam cocao sticks. Piec w 190C przez 30-40minut.Przestudzone posypać niewielką ilością cukru

Raj dla Podniebienia
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i malinami 190

chyba najlepsze ciasto czekoladowe, jakie dotąd udało mi się zrobić. Gęste, ale miękkie, w smaku po prostu przepyszne. Naprawdę mocno czekoladowe, więc czekoladoholicy będą zachwyceni.  Rozkosz. Czysta, czekoladowa rozkosz. To ciasto trzeba wypróbować. Bo to takie czekoladowe love z malinami.  Składniki (na tortownicę 26cm) ciasto 250g dobrej, gorzkiej czekolady 125g masła 6 jajek 175g cukru pudru krem 250g(...)mascarpone 3-4 łyżki śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego dekoracja maliny polewa (kilka kostek roztopionej czekolady gorzkiej i mlecznej z 1 łyżką mleka) Wykonanie: ciasto: masło rozpuszczamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy czekoladę,następnie cukier i  mieszamy do połączenia się składników. Lekko przestudzamy całość. Do tak przygotowanej masy wbijamy 2 jajka

Raj dla Podniebienia
Ciasto dyniowo- pomarańczowe z kardamonem i polewą karmelową 82

danie lub wypieki. Uwielbiam patrzeć, jak je smakują. Taka zwykła rzecz, a daje radość… Miały być muffinki, ale nie miałam papilotek ani formy, aby je upiec. Zrobiłam więc ciasto w małych foremkach keksowych. Pachnie jesienią, pomarańczą, wanilią, kardamonem i dynią. Jest miękkie,wilgotne i bardzo smaczne. Nie należy go długo ucierać, wystarczy tylko wymieszać składniki. Dodatek polewy karmelowej wieńczy(...)całość i podkręca smak ciasta. Chyba bardziej nie muszę przekonywać… Ostatnio namiętnie wertuję karty słodkiej pozycji Hannah Miles na desery bez użycia piekarnika. Kopalnia uroczych zdjęć i inspiracji. Składniki 200g pieczonej lub gotowanej dyni 1 pomarańcza + skórka starta 50ml mleka 50ml śmietanki kremowej 100g oleju kokosowego 2 jajka 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru

Raj dla Podniebienia
Cynamonowy chlebek świąteczny z orzechami laskowymi i żurawiną oraz gwiazdkowa historia 79

zaczyn zaczął pracować. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy cynamon, pozostały cukier, sól i mąkę kokosową. Wlewamy zaczyn, który powinien podwoić swoją objętność, lekko ciepłe mleko i oliwę. Ciasto miksujemy z końcówką haka. Wyrabiamy kilka minut. Ciasto wygładzamy, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Wyrośnięte ciasto wykladamy na stolnicę, lekko podsypujemy(...)mąką i wyrabiamy jeszcze ręcznie. Następnie delikatnie wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy cieniutką warstwą dżemu, posypujemy cynamonem (jeśli go lubimy, możemy zwiększyć jego ilość) i rozrzucamy kilka owoców żurawiny. Zwijamy ciasto w rulon wg dłuższego boku. Przenosimy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy, wierzch można posmarować mlekiem. Obficie posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz żurawiną. Orzechy

Raj dla Podniebienia
Ciasto z rabarbarem (bez glutenu, cukru, paleo) 188

szparagi , botwinka , a teraz rabarbar ! Kto zgadnie co następne w kolejce? Mam przygotowanych do wypróbowania kilka przepisów z nim w roli głównej., ale zaczniemy klasykiem, czyli prawie jak drożdżowe ciasto z rabarbarem. Dużą zaletą tego deseru jest to, że głównym składnikiem oprócz rabarbaru jest mąka kokosowa, która rzadko uczula, a do tego nie zrujnuje kieszeni. Jest kilka połączeń, które(...)minut później kolejna zdecydowanie większa foremka wylądowała w piekarniku. U blogera jest rzadkością, aby przygotować dwa takie same dania w tak krótkim odstępie czasu Możecie się domyśleć, że samo ciasto z rabarbarem jest rewelacyjne, delikatne, soczyste, a rabarbar i truskawki robią swoje! Rzadko to piszę, ale to jest przepis, który koniecznie musicie zrobić, jeśli tylko lubicie rabarbar i ciasto prawie

PaleoLife
Sernik Marchewkowa Galaktyka 153

Śnieżnobiały sernik na zimno połączony z ciastem marchewkowym , jabłkami i kremem budyniowym. Poezja smaku...Kto chętny? SERNIK MARCHEWKOWA GALAKTYKA Składniki: ciasto marchewkowe: 1 szkl mąki 1 szkl startej marchewki 1/2 szkl cukru 1/2 szlk oleju 1/2 szkl posiekanych drobno orzchów 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta cynamonu masa serowa: 500 g mascarpone 220 g sera białego(...)waniliowy 2 łyżki cukru masa jabłkowa: 2 jabłka 1 galaretka brzoskwiniowa sok z cytryny 2 łyżki cukru cynamon krem budyniowy: 2 budynie 0,5 mleka 90 g masła Przygotowanie: ciasto marchewkowe: (blaszka 17 cm)  Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz orzechami.  D o utartej masy dodajemy marchewkę, mieszamy

Bon appetit mon amie
JABŁECZNIK Z BUDYNIEM + FILMIK 181

Jabłecznik z budyniem to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne na każdą okazję. Polecam.                                                         SKŁADNIKI : na ciasto kruche 3 szklanki mąki pszennej  250 g margaryny  3/4  szklanki(...)PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy cynamon, cukier i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka, powinny być troszkę gęstsze.  Blaszkę o wymiarach 25/25 wykładamy folią aluminiową, na dno rozkładamy większą część ciasta. Wykładamy jabłka oraz budyń

Kulinarne Fantazje Marioli
SERNIK Z JABŁKAMI 136

SKŁADNIKI : CIASTO : • 130 g mąki pszennej • 2 jajka • 1 cukier waniliowy • 140 g cukru • 70 g zmielonych orzechów włoskich • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 70 g margaryny • 50 ml wody • 1 łyżeczka cynamonu MASA SEROWA : • 1 kg twarogu sernikowego • 160 g cukru • 2 cukry waniliowe • 3 jajka • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 łyżka mąki pszennej • 100 g roztopionego(...)rodzynek, namoczonych w ciepłej wodzie • sok z 1/2 cytryny JABŁKA : • 1,5 kg jabłek • 1/2 szkl. cukru • 1 łyżeczka cynamonu • sok z 1/2 cytryny • niewielka ilość masła PRZYGOTOWANIE : Ciasto : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy w 50 ml wody, do ubitych jajek stopniowo dodajemy margarynę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmielonymi orzechami

KUCHNIA POLSKA
Kokosowe bułeczki 139

śniadanko, kolację lub podwieczorek. Z podanej porcji wyszło mi 14 bułek. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na bułki drożdżowe, mleczne, z serem, czekoladą, a nawet o smaku pizzy. Ciasto 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki ciepłego mleka 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 szklanki oleju 6 łyżek cukru 1 jajko Masa kokosowa 150 g roztopionego masła(...)łyżki mleka Wszystko dokładnie wymieszać Do miski wlać ciepłą wodę, rozkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Wsypać cukier, dodać białko, ciepłe mleko, olej, mąkę i wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć bawełnianą ściereczką i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderzyć dłonią w ciasto dwa razy i odstawić

O kuchni z uczuciem
Sernik z brzoskwiniami 158

brakuje mi czasu... no i kto by to wszystko wtedy jadł? Ten sernik przygotowałam na święta. Nie piekłam dużo, postawiłam więc na klasykę.  Przygotowany na kruchym cieście, według przepisu Teściowej. Delikatnie tylko zmodyfikowany o dodatkowe dwa białka w masie serowej, dzięki czemu sernik jest bardziej pulchny i wilgotny.  Beza na wierzchu i chrupiąca kruszonka są dopełnieniem całości(...)Sernik to takie ciasto, które sprawdzi się zawsze. Czy są to święta, urodziny, imieniny czy po prostu niedzielne spotkanie z najbliższymi przy kawie. Jeśli nie masz więc pomysłu na ciasto na jutro, wykorzystaj ten przepis. Pamiętajcie, że serniki najlepiej kroją się i smakują dzień po upieczeniu. Jeśli więc dziś upieczecie, na jutro będzie idealny :) Składniki na blaszkę

Kuchnia w czekoladzie
Chleb z maslem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem 151

chleb i ni to bułka. Pomysł przyszedł mi do głowy gdy męczył mnie katar i potrzebowałam mocnych, intensywnych smaków.  Ciasto to nic innego jak fiński chleb żytni , którego pieczenie weszło mi w krew i dopracowałam jego wypiek do perfekcji, ach te nacięcia i chrupiąca skórka... Wzięłam połowę zagniecionego ciasta i przygotowałam to CUDO!  Rodzina pożarła cały chlebek jeszcze(...)gorący w 5 minut. Chleb z masłem pietruszkowo-czosnkowym z cheddarem proporcja na 2 niezbyt duże chlebki ciasto: 225 g mąki żytniej 720 300 g mąki pszenne 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru trzcinowego 1 czubata łyżka soli 300 ml ciepłej wody 3 łyżki stopionego masła masełko: duża garść natki pietruszki lub wg własnego smaku ew. kilka listków bazylii

Dzieje kuchennej Wiewióry
WUZETKA 111

bardzo klasyczne ciasto i pyszne, każdy ma swój ulubiony przepis, tak jak ja, idealnie sprawdzi się na różne okazje, do tego efektownie się prezentuje, polecam:) BISZKOPT: • 6 jaj • 1 szkl. cukru • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 3/4 szkl. mąki • 3 łyżki kakao MASA: • 500ml śmietanki 30 % • 150-200 g twarożku np. sernikowego z wiaderka • 3/4 szkl. cukru pudru(...)pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodać żółtka z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao, ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30minut, gotowy zostawiamy do ostudzenia, a następnie przekrawamy na dwie części (z tortownicy wychodzą

KUCHNIA POLSKA
ROLADA CZEKOLADOWA 91

SKŁADNIKI: CIASTO: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szkl. mąki pszennej • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 szk. cukru • 3-4 łyżki kakao Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie ciągle miksując dodajemy cukier, miksujemy aż masa będzie gęsta i lśniąca, dodajemy żółtka i dalej miksujemy, dodajemy przesiane obie mąki, proszek i kakao, mieszamy łyżką(...)masa będzie jednolita, ciasto rozsmarowujemy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-18 minut, po upieczeniu wyciągamy i kładziemy na posypanej cukrem pudrem ściereczce papierem do góry, delikatnie ściągamy papier, a ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku, zostawiamy do ostygnięcia. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru

KUCHNIA POLSKA
CALZONE 119

SKŁADNIKI: CIASTO: • 500g mąki pszennej • 1/4 łyżeczki soli • łyżeczka ziół prowansalskich • 2 łyżki oleju • 50g drożdży rozrobionych w szklance ciepłej wody FARSZ: • kilka plastrów szynki • 20dag pieczarek • 1/2 puszki kukurydzy • 2-3 pomidory • 20dag żółtego sera PRZYGOTOWANIE: Do miski przekładamy mąkę, sól, olej i zioła, mieszamy, dodajemy drożdże rozrobione w szklance ciepłej wody i wyrabiamy ciasto, ma być miękkie(...)pulchne, w razie gdyby ciężko się wyrabiało, dodajemy odrobinę wody. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczką na ok.30-40 minut. Gotowe wykładamy na stolnicę, lekko wyrabiamy, dzielimy na 4-5 części, każdą rozwałkowujemy na kształt koła, można posmarować sosem (łyżka przecieru+2 łyżki ketchupu+łyżeczka ziół prowansalskich+łyżka wody), na połowę nakładamy szynkę, starte pieczarki, pokrojone pomidory, posypujemy kukurydzą

KUCHNIA POLSKA