ciasto - 162020 przepisów (strona:2019/10802)

Indyjskie chlebki Naan 168

obudzą”, jeżeli suszone to nie musisz (ja i tak czekam, no wiecie: ufaj i sprawdzaj). Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jogurt/mleko kokosowe i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto (trwać to powinno z 10 minut, im dłużej wyrabiasz tym lepiej ciasto wyrośnie i będzie bardziej puszyste), pod sam koniec możesz „wrobić w ciasto rozmaryn/tymianek/oregano/suszone pomidory itp. Przykryj miskę(...)czystą ściereczką i umieść w ciepłym miejscu do czasy aż podwoi swoją objętość – 1-2 h. Ja zawsze chowam ciasto drożdżowe na czas wyrastania do wyłączonego piekarnika, lub na chwilkę go wcześniej włączam aby ciut się nagrzał), bo mam pewność, że z żadnej strony nie będzie wiało, a ciasto będzie miało spokój. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części

greenscarf
Przepis #73 Kruche ciasto z owocami (na mące kukurydzianej) 174

Jesień to także czas na pyszne sezonowe owoce: jabłka, śliwki, gruszki czy brzoskwinie - teraz smakują najlepiej, dlatego warto je wykorzystać. Stąd właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na kruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne nie tylko na podwieczorek ale i drugie śniadanie. Spróbujcie koniecznie! Składniki(...)gruszki i kilku śliwek) - tortownica o średnicy 16 cm Wykonanie Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jogurt oraz jajka. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. 2/3 ciasta wykorzystujemy do pokrycia spodu - delikatnie wyklejamy też boki na wysokość około 1-2 cm. Owoce

Health-Fit-Life
Jogurtowe ciasto z malinami i kruszonką 186

Dawno nie było ciasta, a miałam w domu akurat trochę zerwanych malin i tak na szybko powstało ciasto..skorzystałam z przepisu  Danusi .Na początku przeczytałam opis i aby ciasto wyszło trzeba trzymać się kilku zasad, takich jak np.nie zamieniania składników, temperatury składników itd..A ja w sumie nie trzymałam się tych zasad, bo nie planowałam wcześniej i np.jajka , jogurt(...)cukrem utarte..no i cóż dałam oleju tyle ile miałam czyli 1/2 szkl., ale dałam mniej mąki.Mimo nawet tego, że jogurt też nie był zbyt gęsty , jak widać ciasto wyszło idealnie.Polecam. 3 szkl. mąki tortowej 1 budyń waniliowy Cykoria  1 i 2/3 szkl.  drobnego cukru  4  jajka  1 szkl.oleju rzepakowego 300 g  jogurtu

Moje domowe kucharzenie
Orzechowy jabłecznik z kremem 266

przygotowałam go na orzechowym biszkopcie. Taki biszkopt z dodatkiem zmielonych orzechów jest bardziej wilgotny i nie wymaga nasączenia. No i wspaniale komponuje się z pysznym, jabłkowym nadzieniem. Wierzch ciasta stanowi delikatny budyniowy krem i polewa czekoladowa. Rozpusta w czystej postaci ;). Jeśli macie ochotę na takie jesienne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Biszkopt orzechowy: 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich(...)sekund, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, ubijając po każdym dodaniu do połączenia. Na koniec wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm,  wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze

Opowieści z piekarnika
Makaron domowy. Stary, sprawdzony przepis 477

oliwy z oliwek Wykonanie: Mąkę przesiałam na deskę, na środku zrobiłam wgłębienie, do którego wbiłam jajka.   Najpierw zamieszałam widelcem a potem wyrobiłam ręką. Zagniotłam gładkie, zwarte i sprężyste ciasto. Ciasto przykryłam ściereczką, żeby odpoczęło około 30 minut. Ciasto dzieliłam na porcje. Cienko rozwałkowałam na posypanym mąką blacie. Każdy rozwałkowany płat ciasta rozłożyłam   na przygotowanych ściereczkach, żeby lekko przeschło(...)będzie się wówczas kleić i da się łatwiej kroić. Ciasto zwinęłam w rulon szerokości około 5 cm, a następnie kroiłam na cieniutkie „nitki”. Taki makaron jest doskonały do rosołu Można kroić w szersze paseczki tworząc „wstążki” jeśli będziemy podawać go np. do sosów Pokrojony makaron roztrzepałam palcami, żeby oddzielić poszczególne paseczki, wstążki i zostawiłam na do dalszego wyschnięcia. Gotowy, wysuszony

Kuchnia u Krysi
Ciasto drożdżowe z dynią 162

Ciasto drożdżowe smakuje wszystkim w naszej rodzinie. I chyba nie ma nikogo wśród znajomych, kto odmówiłby kawałka pysznej, domowej drożdżówki. Bardzo lubię bułeczki z ziemniakami, makowiec na drożdżowym cieście, czy małe drożdżowe ludziki na dzień Sw. Marcina. Zapach pieczonej drożdżówki rozchodzi się po całym mieszkaniu i wprowadza przytulny, domowy nastroj. Szczególnie teraz

dolcevitainmykitchen
Pieczemy serniki 318

zabierzemy się na pieczenie sernika , zastanówmy się, na jakim efekcie finalnym nam zależy. Gdy mamy ochotę na przysmak wilgotny, gładki i zwarty w strukturze, użyjmy tłustego sera. Jeśli preferujemy ciasto suche, lekko grudkowate – zaopatrzmy się w jego chudą wersję, a jeżeli jesteśmy fanami w stu procentach kremowej konsystencji, postawmy na homogenizowany. Jeżeli kupimy zwykły ser, pamiętajmy, by zmielić go przynajmniej(...)suchy, dodajmy do niego odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Krok drugi – jajka By uzyskać sernik idealny, na kilogram sera przypaść powinno nie mniej niż 3 jajka, dzięki którym nasze ciasto stanie się bardziej pulchne. Gdy dodajemy je w całości, zwiążą one masę serową, nie napowietrzając jej zbytnio, a co za tym idzie – deser nie będzie zbyt gwałtownie rósł w trakcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z bobem i fetą 160

mogą zrezygnować z dodatku ostrej papryczki. Z podanych proporcji wychodzi całkiem spora tarta i jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, to jest pyszna także po schłodzeniu w lodówce. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g masła 4 żółtka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli spora szczypta świeżo mielonego pieprzu Żółtka roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz(...)tłuszcz posiekać nożem, dodać roztrzepane żółtka i zagnieść szybko ciasto. (Ciasto nie powinno być ogrzewane rękami zbyt długo, gdyż potem straci na kruchości.) Przełożyć je do woreczka i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 minut. Formę do tarty natłuścić i obsypać lekko mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy, zawijając lekko brzegi ku górze. Ciasto ponakłuwać widelcem dość gęsto

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki Oreo 202

rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z kakao. Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Wrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)minut. Po tym czasie smażymy na oleju. W połowie smażenia wymieniamy olej na nowy. Każdorazowo zużyłam 0,5 litra oleju, pączki piekłam w wysokiej patelni. Przy ciemnym cieście drożdżowym trochę cieżej wyczuć, kiedy powinno się przewrócić pączka, bo nie widać tak dobrze kiedy zaczyna się rumienić. Żeby sprawdzić czy olej jest wystarczająco rozgrzany wrzucamy do niego kawałek ciasta – wokół

Ciastkozercy
Szarlotka z budyniem 147

Jeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotkę z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u nas na TOPIE najlepszych ciast. :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 min. + 45 min. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl(...)utworzyć kulę Owinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika na 1 godz. Budyń ugotować w 1 litrze mleka. Przygotować foremkę, pokryć papierem do pieczenia i wyłożyć 1 część ciasta i zapiec ok.30 minut . Drugą schować do zamrażalnika . Po podpieczeniu spo du wylewamy jabłka, na jabłka ugotowany wcześniej budyń. Na wierzch wykorzystujemy 2 część ciasta Piec w temp

Różne smaki w kuchni
Murzynek orzechowy 183

Murzynek orzechowy. Murzynek obok sernika to w naszym domu ulubione ciasto facetów. Gdy pytam ich jakie ciasto upiec? Przeważnie pada odpowiedź MURZYNEK ! Albo połaczenie tych dwóch ciasto, czyli CIELAK . Znudził mi się standardowy przepis na murzynka więc urozmaiciłam je o nowy składnik, jednocześnie nie dodając tłuszczu. Przepis na murzynka orzechowego jest prosty i szybki, a ciasto wychodzi znakomite w smaku(...)Suche składniki dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Przekładamy masę kakaową do keksówek. Pieczemy murzynka w 175 C ok. 30-35 min. Wyjmujemy keksówki i studzimy na kratce, ciasto posypujemy cukrem pudrem.   The post Murzynek orzechowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z serem białym i owocami 227

słodkie wersje, a sezonowe owoce z serem doskonale uzupełniają moje wszelkie niedobory cukru:) Przepis na naleśniki: 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki wody (może być gazowana, wtedy ciasto jest delikatniejsze) 2 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżka oliwy szczypta soli  Przygotowanie: Jajka ubijam z solą, następnie dodaje wodę i mleko. Wszystkie składniki dokładnie miksuję (żeby nie było grudek(...)dodaję łyżkę oliwy - łatwiej je przekręcać na patelni i nie rozprowadzam oliwy na patelni przy każdym naleśniku (do ciasta możemy dodać łyżeczkę cynamonu - znakomicie się komponują takie naleśniki z nadzieniem jabłkowym, gruszkowym czy z orzechami, masłem orzechowym i miodem). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy (tylko przy pierwszym naleśniku smaruję pędzelkiem) wylewam ciasto i smażę z dwóch stron na złoty

Kuchnia Pełna Pasji
Tarta pana cotta, dwu kolorow,a mocno piernikowa 129

Tarta, inna niż wcześniej przygotowywałam, bo mąki, do ciasta w ogóle nie dodawałam. Pierniki Toruńskie z wiórkami kokosowymi zmieszałam, masła, jajka dodałam, pomieszałam, pozagniatałam i do formy dałam. Po pieczeniu, dwie masy zrobiłam, białą i czekoladową  pana cotę,  tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże(...)czekoladzie, ale mając pierniki w swoim składzie, to słodycz jest wyczuwalna, a tarta inna niż wszystkie, czyli – niebanalna.   Składniki   na okrągła formę o średnicy ok. 30 cm: ciasto: 1 opakowanie Pierników Toruńskich „Flisaczki”, 100 g wiórek kokosowych, 50 g masła, 1 małe jajko, biała pana cotta: 500 ml mleka 2% tłuszczu, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, 3 pełne

Moniki Smakołyki
Ciasto na herbatnikach bez pieczenia 1375

Łatwe Tanie Przepis na łatwe ciasto bez pieczenia na herbatnikach i masie z kaszy manny. Składniki 3 podwójne opakowania herbatników 1 litr mleka 1 szklanka kaszki manny 1 cukier wanilinowy 0,5 szklanki cukru 3 łyżki gorzkiego kakao kostka masła 1/3 szklanki wody Sposób przyrządzenia 1 Mleko przelać do garnka i zagotować razem […] Artykuł Ciasto na herbatnikach bez pieczenia

PysiaGotuje.pl
Jeżynowe pierogi z serem 216

Pierogi z serem to klasyk i smakuje o każdej porze roku. Dzisiejsze pierożki otulone różowym ciastem idealne są na letnie dni, najlepsze w porze owocowania jeżyn. Do ciasta pierogowego zamiast wody użyłam właśnie soku z jeżyn stąd ich cudowny kolorek. Jeżyny to prawdziwa skarbnica antyoksydantów i warto wykorzystać je w każdej jadalnej formie. Zaręczam, że z kolorowym ciastem współpracuje się(...)Cię lepienie białych pierogów, zapraszam na kolorowa odmianę. Wielbiciele pierogów na słodko będą zachwyceni. Pierogi podałam z jogurtem posłodzonym  różanym cukrem (przepis tutaj ). Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 300 g mąki orkiszowej 700 3/4 szklanki jeżyn + 1/3 szklanki wody+1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka masła/oleju Składniki na nadzienie serowe: 250 g twargu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!