ciasto - 162020 przepisów (strona:2012/10802)

Krajanka piernikowa 246

Przyznam, że o tej krajance zapomniałam na kilka lat ale wróciłam i na pewno będzie znowu u mnie częściej gościć. Kubki do kupienia w sklepie Tarka i Miarka. Składniki: Ciasto: 280 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej T720 100 g cukru 60 ml wody 150 g miodu lipowego Miody Wileńskich 3/4 szkl mleka 1,5 łyżki masła 1 kopiasta(...)łyżka przyprawy do pierników 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej sól spora szczypta Lukier 4-5 łyżek ciepłej wody około 1 szkl cukru pudru kilka kropli olejku migdałowego Przygotowanie: Ciasto: Połowę cukru wsypać do garnka z grubym dnem i nie mieszając podgrzewać do zbrązowienia aż zrobi się tzw karmel. Ponieważ karmel jest gorący ostrożnie wlać wodę, mleko, miód, wsypać resztę cukru

Ala piecze i gotuje
Szybkie bułeczki z suszonymi pomidorami, bez wyrastania 188

piec? Bułki! Ale nie byle jakie bułki proszę Państwa. Przede wszystkim bułeczki bez wyrastania, bo mój mąż miał oddać się ich konsumpcji porą śniadaniową, więc na cały rytuał wyrabiania ciasta, wyrastania, pieczenia i potem stygnięcia, czasu już by nie starczyło. No dobra, jest chwilowe 15 minutowe wyrastanie, bardziej w formie napuszenia bułeczek, bo bałam się klęski w postaci zakalca. Żeby(...)blade, jak te klasyczne, a i w smaku nieco inne. Dzisiaj więc o szybkich bułeczkach na drożdżach, z suszonymi pomidorami. W środku są mięciutkie, o ile dobrze wyrobicie ciasto. Mój wewnętrzny leniwiec powierzył to zadanie robotowi kuchennemu Swoją drogą, jeśli Wasz mąż będzie zastanawiał się nad prezentem dla Was, a naprawdę lubicie gotować czy piec, to warto w takie urządzenie

Mieszam w Garnku
Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado 184

przyjdą goście, odgrzać w piekarniku. Tak przygotowana pizza na pewno zaskoczy Waszych gości. Na mojej króluje bez wątpienia czerwień, ale można dodatki zmienić wedle upodobań. SKŁADNIKI Na ciasto: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Na farsz: 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 1/2 cytryny 1 dojrzałe(...)mąki, wymieszać i zostawić na 15-30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałą wodę, dodać oliwę, sól i zaczyn, po czym wymieszać. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny, po czym wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne, co może zająć około 7 minut. Jeżeli ciasto będzie zbyt lepkie, to dodać mąki i nadal wyrabiać

Passions hobbies life
Makowiec japoński 166

blogu mam dwa makowce: makowiec z jabłkami na kruchym cieście i tradycyjną struclę . Ten pierwszy posmakował nam tak bardzo, że nie próbowałam kolejnych przepisów. I właśnie to ciasto, znane jako makowiec japoński, upiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego.  Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy(...)stres niż przy klasycznym makowcu. A jak patrzę na mijający rok, to widzę, że żadnego skomplikowanego ciasta nie upiekłam. Ani nawet pół! Piekłam ciasta proste, najwięcej marchewkowego albo z odpadów z owoców z wyciskarki. Żadnego tortu, żadnych ciast przekładanych, biszkoptów rzucanych... Co się stało??? A to się stało, że dziecko mam w czwartej klasie i zamiast kremem smarować kolejne warstwy

bistro mama
Angielski tort orzechowy z maślano-serowym kremem 204

Przepyszny ,wilgotny tort,z chrupiącymi orzeszkami,przełożony masą maślano-serową,fajnym pomysłem jest wzbogacenie ciasta bananami i ananasami ,dzięki temu nie jest suchy i nie trzeba niczym ponczować-polecam bo jest naprawdę dobry i zupełnie inny niż wszystkie. Składniki: Na ciasto: 2 szkl. orzechów włoskich lub pekan posiekane 3 szkl.mąki pszennej 1 1/2 szkl. cukru 1 1/2 łyżeczki cynamonu(...)banany, posiekane drobno ananasy i 1 szkl .uprażonych  i ostudzonych orzechów (resztę zostaw do posypania po wierzchu) .Masę podziel na trzy części ,nalej równomiernie do przygotowanych blaszek. 4. Ciast piec przez 28-30 minut w temp.180 stopni,(jak pieczecie naraz wszystkie tortownice to co jakiś czas zamieniajcie miejscami blaszki )ostudźcie ciasta,zdejmijcie  papier . 5. Gdy ciasta się studzą

Swojskie jedzonko
Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym 147

umieścić wszystkie składniki suche - zamieszać, a w drugiej wszystkie składniki mokre i również zamieszać razem. Następnie połączyć suche z mokrymi i wymieszać (niezbyt długo), aż masa będzie względnie jednolita. Ciasto wyjdzie nam dosyć gęste. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 3/4 wysokości otworu (fot.1) . Muffinki podczas pieczenia sporo urosną. Piec około(...)wycisnąć krem na babeczki  (fot.5) . Oprószyć lekko cynamonem  (fot.6) , wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeżeli dodatkowo chcecie ozdobić babeczki ciasteczkowymi ludzikami, polecam ten przepis . Z ciasta należy wyciąć foremką 15 ludzików, upiec i ozdobić lukrem królewskim, przygotowanym z 1 białka, 200 g cukru pudru i 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Pomysł na dekorację: zdjęcie Pinterest

Świat Ciasta
Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Wypróbuj nasze przepisy! 213

roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Cebulę kroimy na około półcentymetrowe paski i wyciągamy ostrożnie krążki, każdy oddzielnie. Zanurzamy je w przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Krążki cebulowe podajemy z ulubionym sosem. Smacznego Francuskie(...)zawijasy z serem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g sera żółtego np. cheddara 1 łyżka koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1 jajko sól i pieprz Wykonanie: Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do koncentratu, solimy i pieprzymy. Całą powierzchnię smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy ziołami. Ser trzemy na tarce

Słodkie okruszki
Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 159

szybko znikają. Z podanego przepisu wychodzi około 30 sztuk. Ilość uzależniona jest od wielkości :-) Polecam, bo idealne, jako przekąska na imprezę, można zabrać do pracy. Miłego dnia :-) Składniki na ciasto: 30 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki 250 ml ciepłego (nie gorącego mleka) 2 łyżki miękkiego masła 1 całe jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka suszonego(...)ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Do miski dajemy przesianą mąkę, suszone oregano, sól, jajko i masło. Dodajemy też mleko z drożdżami i cukrem. Całość mieszamy i ręcznie zagniatamy ciasto. Jak będzie gładkie, miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 50 minut do wyrośnięcia. 2. W międzyczasie możemy sobie przygotować składniki na farsz: suszone pomidory kroimy w kosteczkę, oliwki

kruche babeczki
Uszka wigilijne z suszonymi grzybami 182

pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 250 g mąki pszennej: typ 450 do 550 – 30 ml oleju roślinnego (rzepakowy, słonecznikowy) – pół łyżeczki soli – 100 ml wody o temperaturze 70-80 st C (jeśli nie macie(...)zmielić. Cebulę pokrój bardzo drobno. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i zeszklij ją aż stanie się miękka. Osmażoną cebulę wymieszaj z grzybami, dopraw solą i pieprzem do smaku. CIASTO: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i pół łyżeczki soli. Partiami dolewaj wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące

nietylkopasta.pl
Karpatka tradycyjna 193

był delikatniejszy. Konsystencja kremu była cudowna, puszysta, bez grudek i na prawde łatwo się kroiło, nawet po wyjęciu z lodówki krem był sztywny i się nie rozpływał. Składniki Na ciasto: 125 g masła (lub margaryny) 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej (tortowej) szczypta soli opcjonalnie 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek średniej wielkości dodatkowo tłuszcz do wysmarowania formy(...)cukru wanilinowego* aromat wanilinowy* 60 g skrobi ziemniaczanej 25 g mąki pszennej  300 g masła (lub osełki)** dodatkowo można dodać kieliszek spirytusu  Cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie Ciasto: Do osobnego naczynia przesiać mąkę (i proszek do pieczenia - jednak nie jest on konieczny) W garnku zagotować masło z wodą i szczyptą soli. Wsypać całą mąkę i dokładnie

My sweet a life
Ciasto na maślance 138

Ciasto na maślance Czy zwykłe ciasto ucierane można jakoś urozmaicić, żeby nie było takie standardowe -  trochę się nad tym głowiłam, aż pomyślałam sobie, żeby zamiast posypać ciasto cukrem pudrem, nasmaruje ciasto galaretką. Ciasto nie tylko stało się błyszczące z wierzchu  (co było efektem zamierzony), ale dodatkowo częściowo nasiąknęło galaretką,  przez co stało się bardziej wilgotne i miało(...)brzoskwiniowy posmak.  Oczywiście krok z galaretką można pominąć,  jednak czasami warto wypróbować czegoś nowego. Składniki: Na ciasto: 150 g margaryny 220 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 100 ml maślanki 3 łyżki soku z cytryny 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jabłka Dodatkowo: galaretka brzoskwiniowa Przygotowanie: Spód

My sweet a life
Pychotka (pani Walewska) 149

Pychotka (pani Walewska) Przepis ten chodził za mną od dawna. Kruche ciasto z bezą, kwaskowatym dżemem, plus krem budyniowy - połączenie, które sprawia, że wszyscy komentują to jednogłośnie: "Pychotka", jak widać nazwa trafiona idealnie. Na rożnych stronach można znaleźć różne przepisy tego cudeńka,  ja jednak postanowiłam skomponować własną panią Walewską. Składniki: Na ciasto kruche: 500 g mąki szczypta soli(...)skrobi ziemniaczanej 200 g cukru cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu najlepiej z kwaśnych owoców (u mnie jagodowy) pól szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie:  Ciasto kruche: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Dodać masło, posiekać nożem. Dodać resztę składników, szybko zagnieść. Uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Owinąć je folią spożywczą

My sweet a life
Rogaliki drożdżowe 155

może jednak rogale typowo "Świętomarcińskie",  ale najzwyklejsze w świecie drożdżowe,  dodatek kremu czekoladowego sprawił jednak,  że były równie dobre i szybko zniknęły z talerza. Składniki: Na ciasto: 550 g mąki 150 g cukru 200 ml letniego mleka 2 żółtka 1 jajko 100 g masła 30 g drożdży świeżych 2 szczypty soli Dodatkowo: 16 łyżeczek kremu nutella Przygotowanie(...)wsypać 2 łyżki przesianej mąki, wymieszać, pozbyć się wszystkich grudek. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce, na około 15 min., by drożdże "ruszyły". Masło roztopić i wystudzić. Ciasto: Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, wlać przygotowany rozczyn, resztę mleka i roztrzepane jajka. Wymieszać do połączenia składników, chwilę wyrabiać. Dodać przestudzone masło, zagniatać aż składniki się

My sweet a life
Kruche ciasto z dżemem 112

Kruche ciasto z dżemem Przepis na to ciasto mam od babci, często przygotowywała je, gdy byłyśmy małe. Ciasto to sprawdzi się nie tylko dobrzze jako baza do dżemów, ale można również dżem zastąpić sezonowymi owocami, najlepiej komponuje się z bardziej kwaskowatymi, gdyż  jest stosunkowo słodkie. Składniki: 50 dag mąki tortowej 30 dag cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku(...)słoiczki dżemu (można też użyć powidła lub mus jabłkowy) Przygotowanie: Do przesiewnej mąki z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto.  Formę o wymiarach 25 x 30 cm wylepić połową ciasta, posmarować dżemem (powidłami, musem) i wyłożyć drugą połowę ciasta (najprościej odrywać po kawałku i lekko spłaszczać opuszkami). Piec

My sweet a life