Focaccia z winogronami, tzw. "schiacciata con l'uva", we Florencji nazywana "stiaccia" to typowy przysmak kuchni toskańskiej, bardzo popularny na jesieni w czasie winobrania. Focaccia wypiekana jest w formie prostokątnego placka z ciasta chlebowego z dodatkiem winogron, odrobin ą cukru i oleju extravergine d'oliva. Focaccia jest przepysznym słodkim chlebkiem, uwielbianym przez wszystkich, tych dużych i małych. Ma cudownie chrupiąc ą , skarmelizowan ą  ... czytaj dalej...
Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".