focaccia - 444 przepisów

Makaron z cukinii i bułeczki focaccia / Pasta with zucchini and scones focaccia 133

minutę cukinię i wymieszaj, żeby podgrzać ją i pokryć sosem. Nałóż na talerze paski cukinii, posyp dużą ilością tartego parmezanu i poddawaj ze świeżo wyjętymi z piekarnika bułeczkami focaccia. *****   We prepare pasta with zucchini. We slice the zucchini along a long thin ribbons for cabbage slicer or peelers, no agent this throw it away. We cut the ribbon into(...)stir to warm and cover her the sauce. We put strips of zucchini on plates, sprinkle with plenty of grated parmesan and we give with hot buns focaccia from the oven. Przepis na bułeczki focaccia / Recipe for buns focaccia

Projekty ze smakiem
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 144

region Włoch może się pochwalić własną odmianą focacci, od suchej z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia), polanego oliwą ciasta, do pulchnej z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawana na ciepło. Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Wariacja pomidorowa jest odpowiedzią na zaproszenie do uczestnictwa w Walentynkowym Konkursie Pudliszek ... A dlaczego pomidory??? Pomidory(...)Punkt 4. Złożone ciasto. Punkt 5. Ciasto na blasze. Punkt 8. Rozciągnięte ciasto na blasze. Punkt 8. Pomidory na pokładzie. Punkt 8. Cebula już jest na cieście. Punkt 10. Focaccia wyjęta z piekarnika. Focaccia na półmisku. Focaccia z bliska. Focaccia z bliska. inspirowała książka El Aprendiz de Panadero, Peter Reinhart

Grahamka, weka i kajzerka
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 147

Dziś dla odmiany coś wytrawnego. Pomysł podsunął mi kolega z Włoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina(...)blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny… Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawane jest przed

Anioły w kuchni
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 195

Pizzę uwielbiamy i jadamy przynajmniej raz w tygodniu. Nie istotne pizza czy focaccia. Ważne, aby było drożdżowo i pomidorowo. Idealne ciasto drożdżowe musi być dobrze wypieczone i chrupiące, a pomidory słodkie i aromatyczne. Wypróbowalam już wiele ciast na pizze, moim zdecydowanym faworytem jest to z dodatkiem semoliny. Takie ciasto sie nie klei i nie jest gumowate.   Dziś zapraszam(...)zakręconą focaccię. Może wygląda bardziej jak pizza, ale jest bez sera mozzarella i sosu pomidorowego, więc zostańmy przy nazwie focaccia. Muszę przyznać, że zakręcone ciasto drożdżowe wygląda bardzo efektownie, a pomidorki i oliwki nadają mu specyficznego uroku i podkreślają jego prostotę. Całość dopełniają świeże listki tymianku i nitka oleju rzepakowego. Jak dla mnie, to idealne danie na letnie spotkania. Zaręczam

Mia Cucina Sofieta
Focaccia na oleju rzepakowym 129

akcji Pokochaj olej rzepakowy organizowanej przez portal pokochajolejrzepakowy.pl , postanowiłam sprawdzić czy olej rzepakowy nazywany oliwą Północy sprawdzi się w przepisach jednoznacznie kojarzonych z oliwą z oliwek takich jak włoska focaccia. Focaccia na oleju rzepakowym wyszła równie pulchna i delikatna jak na oliwie. Chlebek – ze względu na dodanie suszonego rozmarynu do ciasta – jest bardzo aromatyczny. Najbardziej lubimy go maczać(...)sałatek czy jako dip do świeżego pieczywa, naprawdę smakuje wybornie. Polecam gorąco! Przypominam również o wciąż trwającym konkursie z atrakcyjnymi nagrodami – po szczegóły zapraszam tutaj: https://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody/ . Focaccia na oleju rzepakowym Składniki: 400 g mąki chlebowej 1.5 łyżeczki suchych drożdży 0.5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki suszonego rozmarynu (opcjonalnie) 4 łyżki oleju rzepakowego + więcej do polania

UgotujmyTo.pl
Cebulowa focaccia 148

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. W wersji podstawowej posypana jest z wierzchu gruboziarnistą solą, jednak do ciasta bywają dodawane rozmaite dodatki. Najczęściej są to oliwki lub różne zioła. Focaccia może także przypominać nieco pizzę bez sosu, a z suszonymi pomidorkami, prosciutto czy parmezanem. Jednak warto nie przesadzać z dodatkami, by nie zdominowały smaku samego chlebka, który jest naprawdę wyjątkowy. Focaccia

Ratunku obiad
Focaccia 239

obiecałam wczoraj na talerz idzie Fociaccia. Focaccia pochodzi z kuchni włoskiej. Rodzaj pieczywa polanego oliwą, z ziołami np rozmarynem , tymiankiem, ale takze może być I z cebulą, pomidorami, serem czy tez z oliwkami. Podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do potraw. W kazdej części Włoch , mozna znalezć focaccia, I każda ma inny przepis :) A to moja focaccia :)  Składniki(...)Robimy wgłębienia kostkami od dłoni :). Całość polewamy przygotowaną wcześniej oliwką z ziołami. Posypujemy solą morską. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy od 10-20 min. Czas jest uzależnione , od tego czy focaccia ma być bardziej przypieczona , czy też mniej. Ja piekłam 15 min. Gotowe :) Ja podałam z zupą z ziemniaków I por . Pyszotka . Polecam I życzę smacznego

Smaki Edyty
Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem 115

Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, jest podstawą pizzy. Nie ma na niej sera i sosu pomidorowego. Dzisiaj przygotowałam letnią, kolorową focaccię. Żytnia focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem. Pomidory koktajlowe muszę powiedzieć są własnoręcznie wyhodowane przez Piotra, z nasion, nie z sadzonek. Składniki: 2 szkl mąki żytniej, 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli(...)Toskańskimi, plasterkami żółtej papryki, plasterkami pomidorów i rozmarynem. Pizze wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Focaccię kroimy po wyjęciu z piekarnika. Smacznego! The post Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą 139

sprzedaży cały rok… – to od razu zabrałam się za wykonanie tej focacci. Ciasto wyszło aksamitne a dodatek karmelizowanej cebuli zwala z nóg… Jestem przekonana, że ta focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą spełni oczekiwania wszystkich fanów dyni, a może i nie tylko… Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą Składniki: 325 g mąki pszennej 100 g mąki razowej(...)wierzch zacznie się rumienić. Jeśli rumieni się za bardzo można przykryć foccacię folią aluminiową. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Post Focaccia dyniowa z karmelizowaną cebulą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 192

zapału i energii postanowiłam - nie skończą wszystkie po prostu upieczone w naszych brzuchach, tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast, ciasteczek i... Chleba. Tak jakby. Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat : rozmaryn i oliwki, czerwona cebula(...)macie kasztanów, włoskie orzechy wystarczą. Jednak jeśli macie możliwość zakupienia kasztanów jadalnych, bardzo je polecam - ich słodkawy smak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami i sprawia, że ta focaccia nabiera naprawdę wyjątkowego charakteru. Focaccia z kasztanami, orzechami i czerwonym winem Składniki: (na 1 sztukę) 350 g mąki pszennej 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich 180 ml letniej wody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jeszcze trochę letnia focaccia z jeżynami 144

stolik wiedziałam, że muszę go czym prędzej wypróbować. Tak naprawdę następnego dnia pobiegłam nazbierać jeżyn, i zabrałam się za pieczenie (pozostałe składniki zawsze mam w domu). Wyszło coś fantastycznego - focaccia, czyli włoski, płaski chlebek, wytrawny, delikatnie rozmarynowy, soczysty od jeżyn. Smakuje wyśmienicie zanurzony w oliwie, lub - mniej tradycyjnie - przekrojony na pół i posmarowany cienką warstwą ulubionego dżemu. Ja się(...)pieczywie zakochałam. Spróbujecie i Wy...? Focaccia z jeżynami i rozmarynem Składniki: (na 1 sporą sztukę) 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli igiełki z 1 gałązki rozmarynu dodatkowo: 2 łyżki oliwy 115 g jeżyn igiełki z 1 gałązki rozmarynu Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem 171

ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy.  Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie przy ognisku, pomyślałam, że focaccia będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć  w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście,  a w jej miejsce dałam(...)pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Przepis dodaje do listy Wisły: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cm Czas przygotowania: 150 minut Składniki: 300 g   pieczonej dyni 650 g maki pszennej 500 30 g świeżych drożdży 250 g letniej wody 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem 164

Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia" Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki. Jest wiele rodzajów tego pieczywa,ale mi najbardziej smakuję wersja z pomidorkami koktajlowymi oraz ziołami, pachnącym rozmarynem, tymiankiem czy oregano oczywiście w towarzystwie soli gruboziarnistej różowej lub morskiej .  Połączona z ulubioną oliwą zaspokoi

Basia w kuchni
Focaccia z oliwkami 168

świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccie. Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3  sztuki: (wg. J. Hamelmana) Zaczyn płynny 30 g aktywnego zakwasu pszennego 150 g mąki pszennej chlebowej 650 180 g wody Ciasto chlebowe(...)godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować. Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, z każdej formujemy focaccię i układamy  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Focaccia powinna być nieco grubsza niż pizza. Wierzch smarujemy obficie oliwą z oliwek, dekorujemy odłożonymi oliwkami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi 244

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia czyli drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Przedstawiam trochę inny przepis z dodatkiem pomidorków koktajlowych i oliwek. Dziś przygotowana na grilla (zamiast chleba), która wszystkim bardzo smakowała. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha wysokiej focacci Tutaj znajdziecie przepis klasycznej focacci, bez dodatków która jest idealna na kanapki. Post(...)Focaccia z oliwkami i pomidorami koktajlowymi pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Focaccia 167

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Focaccia to drożdżowe pieczywo pochodzące z kuchni włoskiej. Po przekrojeniu idealna na kanapki z ulubionymi dodatkami. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Można wykonać również wersję dodając na wierzch ciasta oliwki, koktajlowe lub suszone pomidory itp. W takiej formie idealna jako przystawka, pieczywo na piknik czy grilla(...)podanych porcji wychodzi duża blacha pysznego pieczywa. Serdecznie zachęcam do upieczenia domowej focacci. Post Focaccia pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania