focaccia - 444 przepisów (strona:6/30)

FOCACCIA 19

Pyszna i prosta w przygotowaniu focaccia, którą wykonasz z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Włoski chlebek z dodatkami oliwek i pomidorków koktajlowych to moja propozycja na śniadanie, kolację lub dodatek do sałatek oraz potraw z grilla podczas imprezy. Smakuje podana zarówno na ciepło lub zimno. Focaccię przygotujesz także z dodatkiem gruboziarnistej soli i suszonych pomidorów oraz – zamiast rozmarynu(...)aromatycznej szałwii. Focaccię warto pokroić w paski lub kwadraty. Taki płaski chlebek maczany w delikatnej oliwie lub oliwie smakowej smakuje świetnie! Focaccia SKŁADNIKI NA CIASTO: 400 g mąki pszennej tortowej lub włoskiej typ 00 250 ml ciepłej wody 8 g suchych drożdży płaska łyżeczka soli ½ łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy DODATKI: 6 pomidorków koktajlowych garść zielonych lub czarnych oliwek płaska

Zasmakuj Kuchni
Włoska Focaccia z pomidorkami i rozmarynem 24

Najprawdziwsza Focaccia według tradycyjnej włoskiej receptury. Długo rosnące ciasto drożdżowe, pieczone z pomidorkami koktajlowymi oraz gałązkami świeżego rozmarynu. Udekorowane świeżą rukolą. Wyśmienity chlebek włoski. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Podstawowe ciasto na Focacci\u0119","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/focaccia-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content(...)/uploads\/2020\/08\/focaccia-480x270.jpg"],"description":"Podstawowy przepis na ciasto do stworzenia w\u0142oskiej foccacci. Focaccia z pomidorkami i rozmarynem. Tradycyjny przepis na w\u0142oski chlebek.","keywords":["m\u0105ka","oliwa","pomidorki","rozmaryn","rukola"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-10T20:39:30+01:00","prepTime":"PT2H","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT2H20M","recipeCategory":["Pizza"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield

ProstePesto.pl
Wyjątkowa focaccia ze szparagami (lub ziołami) 50

focaccia jest wyjątkowa – nie tylko jest pyszna, ale też może wspaniale wyglądać – niczym obraz. Na instagramie widziałam piękne focaccie z jadalnymi kwiatami. Okazało się, że może być całkiem niezła także z wykorzystaniem prostych ziół – szczypiorku, pietruszki i bazylii oraz zielonych szparagów. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyście użyli także innych ziół – tymianku, czosnku niedźwiedziego, dymki(...)dodatków jest dowolne – ogranicza nas wyobraźnia. Możemy zrobić kwiaty z czerwonej cebuli czy czarnych oliwek lub użyć tych jadalnych. Mi najbardziej smakowały fragmenty ze szparagami i szczypiorkiem. Sama focaccia jest bardzo prosta do przyrządzenia. Wystarczy wymieszać jej składniki łyżką i… zostawić na noc do fermentacji w lodówce. Resztę załatwi za nas czas i dobra oliwa. Pamiętajcie więc

Poezja smaku
Focaccia na zakwasie 15

wspólnego wypiekania focacci na zakwasie w Piekarni Amber Powiem Wam, że świadomość takiego wspólnego wypiekania bardzo mi się spodobała. Przeliczyłam się jednak co do siły świeżego zakwasu i moja focaccia nie urosła bardzo mocno. Dlatego od razu polecam dodanie niewielkiej ilości drożdży, jeżeli Wasz zakwas jest zbyt młody. Dałam też ciut mniej soli do samego ciasta, za to posypałam sporą(...)ilością płatków soli. Użyłam dwóch rodzajów - wędzonych i z chipotle, które już od dawna stały czekając na wykorzystanie. Focaccia wyszła pyszna. Dziękuję za wspólne wypiekanie: Akacjowy blog Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Ogrody Babilonu Rodzinnie roślinnie Zacisze kuchenne Kuchnia Gucia Konwalie w kuchni pieczywo, chleb, zakwas Pieczywo, Pieczywo na zakwasie włoska Ilość: 1 Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj

Pełny talerz
Szybka focaccia – bez drożdży, z chipsami 17

Szybka focaccia – bez drożdży, ale za to z chipsami! To bardzo prosta do zrobienia przekąska, złożona ledwie z kilku składników, która umili Wam domowy wieczór. Pycha! Czas przygotowanie: Kilka minut Pieczenie: 25-30 minut Poziom trudności : Średnie Liczba porcji : 4 Szybka foccacia bez drożdży Robiliście kiedyś foccacię bez drożdży? Albo jakieś inne ciasto? W naszym domu ciasto bez drożdży(...)drożdży. Trzeba więc sobie jakoś radzić! Podpowiemy Wam jak! Ciasto bez drożdży w niczym nie ustępuje drożdżowemu, a można je zrobić bardzo szybko, bez wyrabiania! Taka też jest ta focaccia! Pyszne danie, wzorowane na włoskim specjalne, tyle że upieczone w zaledwie pół godziny. Zobaczcie jak można je wykorzystać, by przy przyrządzić błyskawiczną pizzę. Jak zrobić szybką focaccię? Przygotowanie szybkiej focacci

Niedzielny kucharz
Focaccia - rewelacyjne włoskie pieczywo - focaccia z oliwkami i ziołami 38

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszne włoskie pieczywo focacciaFocaccia jest bardzo smaczna, możemy nią zastąpić tradycyjne pieczywo lub podać jako przekąskę z oliwą do maczania. Do przygotowania focacci będziemy potrzebowali: 400 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka lub wody 1 opakowanie drożdży instant (7g lub 8g wzależności od firmy) – porcja na 500 g mąki(...)łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru oliwki zioła prowansalskie olej lub oliwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Focaccia z oliwkami Przygotowanie: Do miski wlewam letnie mleko, dodaję cukier, drożdże, mieszam i odstawiam na około 10 minut. Następnie dodaję mąkę, sól, olej i mieszam łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą, ciasto wykładam

Uwaga Babcia Gotuje
Focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami 52

Focaccia, czyli ciasto na pizzę bez sosu pomidorowego i sera. Jest fantastyczna jako przekąska lub dodatek do obiadu. Dla mnie niezaprzeczalnie focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami jest najsmaczniejsza Polecam, zwłaszcza fanom pizzy. Focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami Składniki: 3 szklanki mąki 20 g świeżych drożdży 3 łyżko oliwy z oliwek około 250 ml wody łyżka cukru sól Dodatkowo(...)pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę. Gotową focaccie przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 25 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekła. Smacznego Artykuł Focaccia z rozmarynem, pomidorkami i oliwkami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą 56

Focaccia po raz kolejny! Piszecie w wiadomościach, że bardzo lubicie moje przepisy i chętnie przygotowujecie ten włoski chleb.  Dzisiaj specjalnie dla wszystkich wielbicieli włoskich smaków kolejna odsłona, tym razem z cukinią, czarnymi oliwkami, fetą i parmezanem! Znalazły się i łodygi szparagów. To moja ulubiona ze wszystkich, które do tej pory robiłam. Idealnie chrupiąca, podpieczona feta i parmezan, czarne(...)oliwki! Smakuje wyśmienicie,najlepiej oczywiście zaraz po wyjęciu z piekarnika! Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą / 1 duża focaccia lub 2-3 mniejsze o średnicy 25 cm (jeśli zrobisz mniejsze-focaccia będzie niższa, jeśli lubisz grubsze ciasto-przygotuj 1 dużą focaccię) Ja wybrałam pierwszą opcję, czyli kilka mniejszych i niższych chlebków. Składniki: na ciasto: 2 1/2 szklanki maki pszennej

Moja smaczna kuchnia
Focaccia z rozmarynem 96

Focaccia to włoskie pieczywo drożdżowe. Zazwyczaj wzbogaca się ją o dodatek rozmarynu czy soli. Przyznam, że nie rozumiałam fenomenu focacci do czasu, aż zaczęłam ją tradycyjnie maczać w oliwie. Jeśli mamy dobrą oliwę, to razem z jeszcze ciepłą focaccią stanowią przystawkę doskonałą. Ale nie tylko – gdy wracam późno z pracy i skromna kolacja to za mało, a obiad(...)przygotować w formie – będzie wtedy grubsza i puszystsza lub na płaskiej blaszce od piekarnika – będzie cieńsza i bardziej chrupiąca. Focacci możecie użyć także jako pieczywa do kanapek. Focaccia z rozmarynem: 500 g mąki pszennej ok. 280 – 300 ml ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży instant (7-8 g)* 1 czubata łyżeczka soli 2 płaskie łyżeczki cukru

Poezja smaku
Focaccia z serem feta i oliwkami 78

Masz ochotę na pizzę, ale boisz się ogromu kalorii ? Mam dla Ciebie świetną alternatywę. Zrób focaccię ! Focaccia to drożdżowe, puszyste ciasto z niewielką ilością dodatków. Wyśmienicie smakuje zarówno prosto z piekarnika, jak również na zimno. Maczana lub polana dobrą, aromatyzowaną ziołami oliwą staje się rarytasem. Jakie dodatki pasują do focacci ? Tu ogranicza nas tylko fantazja lub zasobność lodówki. Do focacci(...)ostatni plaster szynki dojrzewającej, kilka pomidorków koktajlowych, kawałek czerwonej cebuli....i wiele, wiele więcej. Ale UWAGA - nie kładźcie tego wszystkiego na raz ! Ograniczcie się do 2 dodatków oraz ziół. Focaccia ma być prostym plackiem drożdżowym. Focaccia przygotujcie na kolację, jako dodatek do past kanapkowych lub jako pieczywo do lekkiej sałatki. Focaccia drożdżowa z dodatkami to także świetna przekąska na domówkę

kolorowotorcikowo
13 przepisów z wykorzystaniem drożdży 94

weekendy. Wtedy zamykam się w kuchni  i piekę coś pysznego, drożdżowego i aromatycznego. Ciasto na pizzę Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone pierogi

Moja smaczna kuchnia
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 80

Witam serdecznie Tym razem pokażę jak upiec tradycyjną Focaccie w piekarniku, tak naprawdę Focaccia jest rodzajem zwykłego pieczywa wypiekanego we Włoszech z różnymi dodatkami takimi jak pomidory koktajlowe, rozmaryn, różnego rodzaju zioła, oliwki. Ja przygotowałam dużą Focaccie na całą blachę z piekarnika i na jednej połowie ułożyłam pomidorki koktajlowe i posypałam oregano a na drugiej połowie ułożyłam rozmaryn ale możemy(...)użyć innych dodatków. Jeszcze tylko napisze że Focaccia jest bardzo smaczna, puszysta i idealnie nadaje się do podania jako przekąska, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania Focacci będziemy potrzebować: 1 kg mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 600 ml letniej wody 60 g drożdży świeżych 70 ml oleju lub oliwy 2 łyżeczki cukru

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Focaccia Czosnkowa z Patelni 140

Witam serdecznie Propozycja na focaccie czosnkową z patelni, jest to dobra alternatywa dla osób które nie posiadają piekarnika a chciały by upiec „usmażyć” focaccie. Focaccia to rodzaj pieczywa pieczonego we Włoszech, można je podawać jako przekąskę, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania focacci czosnkowej będziemy potrzebować: Użyłam patelni o średnicy(...)soli (10 g) 1 łyżeczka cukru (6 g) 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej lub oliwa do smażenia Link do filmu z przygotowania: Focaccia czosnkowa z patelni Przygotowanie: Do oleju lub oliwy dodaję zioła prowansalskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszam. Do miski w której przygotuję ciasto daję drożdże, cukier oraz wodę, mieszam

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Najlepsza focaccia 21

Najlepsza focaccia przeniesie Cię w ten pochmurny dzień prosto do słonecznej Italii. Uwielbiam ten przepis, bo jest wyjątkowo szybki i prosty w wykonaniu. W przeciwieństwie do focacci, którą przygotowuje się w Bari (sprawdź przepis tutaj ), ta wymaga użycia tylko mąki, oliwy, drożdży, wody i soli. To składniki, które większość z nas ma zawsze w domu. Wiem, że być może będzie(...)problem z mąką typu OO, poszukajcie jej w większych supermarketach lub w dyskontach podczas tygodnia włoskiego. Ewentualnie możecie zamienić ją na mąkę pszenną np. typu 400. Najlepsza focaccia Składniki na najlepszą focaccię : 500 g mąki typu OO (mąki na pizzę) 12 g suszonych drożdży łyżka cukru 20 g oliwy z oliwek 300 ml letniej wody 5 g soli + oliwa Sposób

365 dni dookoła kuchni
Focaccia ze szparagami 54

trwa na blogu w najlepsze! Mam nadzieję, że jeszcze się Wam nie znudziły te pyszne i zdrowe warzywa. Natomiast powodem dzisiejszego wpisu, to nie tylko sama pyszna i chrupiąca focaccia ze szparagami i przepis na nią, ale nowy domownik, który zamieszkał w mojej kuchni. Otóż chodzi o nowy piekarnik! Każda pani cz też pan domu doskonale wiedzą, jaka to radocha(...)kuchni pojawia się nowy sprzęt. Od dziś w mojej rządzi piekarnik parowy SteamBake Electrolux. O szczegółach poczytacie pod przepisem, serdecznie zapraszam! Focaccia ze szparagami Czas przygotowania: 180 minut Składniki Ciasto: 350 g mąki typ 00 do pizzy 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy + 2 dodatkowo 2 łyżki do smarowania ok. 220 ml letniej

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia z mięsem i serem 56

Focaccia z miesem i serem to moja wersja pizzy. Focaccia to rodzaj pieczywa – wywodzi się z włoch i każdy region włoch ma jej lekko zmodyfikowaną wersję. Myślę, że moja jest tą najbardziej podstawową, którą urozmaiciłam z wierzchu mięsem mielonym w sosie pomidorowym i obsypałam tartym serem żółtym. Gdy młodszy syn zapytał się co będzie... Więcej The post Focaccia

Magiczny Garnek
Focaccia z fasolką szparagową, boczkiem i fetą 97

Chrupiąca FOCACCIA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, BOCZKIEM I FETĄ to nasza... Artykuł Focaccia z fasolką szparagową, boczkiem i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Focaccia 50

Focaccia - włoskie pieczywo, pachnące, chrupiące i miękkie jednocześnie. Ktoś powiedział, że to taka dziurawa pizza bez dodatków. Jak zwał, tak zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek(...)podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu ciasto zbić i zagnieść ponownie. Podzielić na kilka części, każdą z nich dłońmi rozpłaszczać na grubość 1-2 cm. (Można przygotować grubsze ciasto, wtedy focaccia będzie bardziej wyrośnięta.) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ponownie i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Po tym czasie w cieście palcem zrobić dziurki. Całość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Focaccia z suszonymi pomidorami 80

niektórych restauracjach) podaje się na początek pajdę chleba ze smalcem a Włosi ... Włosi mają focaccia, najczęściej podaną z oliwą z oliwek lub aromatycznym olejem, którym należy ją obficie skropić lub po prostu w nim umoczyć.  Jedni określają focaccia jako suchą bazę dla ciasta na pizzę (bez sosu pomidorowego i sera), ja jednak bardziej skłaniałabym się ku określeniu jej jako(...)rodzaju chlebka.  Istnieje wiele odmian focaccia, od suchych, najczęściej z solą morską i ziołami, na którą znajdziecie przepis poniżej, jak i pulchnych, z pomidorami koktajlowymi, oliwkami czy figami.  Można ją jeść ciepłą i zimną.  Moją wersję (z suszonymi pomidorami i tymiankiem) obficie skropiłam zakupionym na Frymarku olejem rydzowym.  Połączenie smakowe ... Nie do opisania! Symfonia smaków

Garniec Magalie
Focaccia ze szparagami i ziołami 7

jest chłodna i deszczowa, ale za to na naszych talerzach jest gorąco i słonecznie. Dziś zapraszam Was na danie ze szparagami, w końcu maj to sezon na szparagi. Focaccia ze szparagami i ziołami nie dość, że jest pyszna to przepięknie się prezentuje na talerzu. Serdecznie Wam polecam, będzie idealna jako dodatek do grilla, lub tak po prostu do pochrupania(...)Focaccia ze szparagami i ziołami Focaccia ze szparagami i ziołami Proporcje na blachę o wymiarach:  32 x 32 cm Czas przygotowania:  9 godzin Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów 2-3 rzodkiewki pokrojone

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia z pomidorami 21

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które zyskało popularność na całym świecie. W samych Włoszech w zależności od regionu focaccia smakuje różnie. Może być pulchna, z dodatkiem oliwek, pomidorów, ziół albo też cienka, skropiona jedynie oliwą i posypana solą. O ile pizzę lubię na cienkim cieście, to focaccię zdecydowanie wolę puszystą:) Poniżej podaję przepis na focaccię na drożdżowym cieście(...)również przepisy na pizzę   Ciasto na pizzę Pizza bianca z białym sosem  Pizza z gruszką i szynką dojrzewającą Pizza tonno e cipolla - z tuńczykiem i cebulą   Focaccia z pomidorami Składniki: 150ml wody 280g mąki (dałam typ 650) 5g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy dodatki: pomidory koktajlowe, oliwki, cebula, zioła (oregano, cząber, rozmaryn), oliwa

Obiad gotowy
Foccacia obraz 19

Widzieliście nowy trend w pieczeniu focaccia? Tworzy się na niej wyjątkowe, oryginalne warzywne obrazy. Ja też postanowiłam stworzyć swoje własne dzieło, mimo że zmysłu artystycznego u mnie za grosz, ale w internecie można znaleźć mnóstwo przepięknych kompozycji i na nich się wzorować lub zrobić obraz na miarę “co ci akurat w duszy gra”. Przepis na samo ciasto znalazłam(...)tutaj . A jeśli szukacie inspiracji na taką focaccie to szukajcie pod hasłami focaccia art czy focaccia garden. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Focaccia 73

Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta 16

Focaccia  to rodzaj płaskiego pieczywa pochodzącego z włoskiej Ligurii. Jest to wypiek bardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy smacznym dodatkiem do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię

Tajemnice Smaku
Focaccia bez zagniatania - włoskie pieczywo 38

Focaccia... to moje wspomnienie Włoch. Jest puszysta ale chrupiąca, lekko tłusta i słona. Idealna jako baza do kanapki, dodatek do zupy lub po prostu przekąska. Tak samo pyszna na ciepło jak i po wystygnięciu. Uwielbiam ją jeść  z oliwą truflową lub mieszanką octu balsamicznego z oliwą, solą i rozmarynem.  Focaccię można upiec w wersji podstawowej z solą(...)oraz samo pieczenie. Rezultat - na swojej stronie Marta poleca piec przez 15-20 minut. Ja w piekarniku trzymałam prawie 30 minut czekając aż ciasto zarumieni się i zbrązowieje. Niepotrzebnie, focaccia wyszła trochę za twarda, szczególnie na brzegach. Pomimo to focaccia jest pyszna i nadal miękka w środku i chrupiąca z zewnątrz. Nie bójcie się dodać więcej soli i koniecznie

Pora na pora i pomidora
Focaccia z czosnkiem i ziołami 32

tylko zapraszam na przepis. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację –  chleb z garnka –  bagietki –  kajzerki – chleb pszenny na zakwasie –  focaccia z rozmarynem –  paluszki chlebowe grissini –  cebularze FOCCACIA Z CZOSNKIEM I ZOŁAMI Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej (typ 650 a najlepiej 750, klasyczna(...)wyrównuj ich, nierówna góra z wgłębieniami jest charakterystyczna dla foccacii. Tak przygotowane ciasto przykryj filią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 h do 24 h. Moja focaccia wyrastała 6 h, ale najlepsze efekty otrzymasz po 12 h. Dlatego warto zrobić ten proces przez noc a pieczenie focacci rano. Pod koniec wyrastania nastaw piekarnik i rozgrzej go do temperatury

nietylkopasta.pl
Szybka focaccia z ciasta bez drożdży, z chipsami 15

drożdży. Trzeba więc sobie jakoś radzić! Podpowiemy Wam jak! Ciasto bez drożdży w niczym nie ustępuje drożdżowemu, a można je zrobić bardzo szybko, bez wyrabiania! Taka też jest ta focaccia! Pyszne danie, wzorowane na włoskim specjalne, tyle że upieczone w zaledwie pół godziny. Zobaczcie jak można je wykorzystać, by przy przyrządzić błyskawiczną pizzę. Jak zrobić szybką focaccię? Przygotowanie szybkiej focacci(...)wlej w nie jogurt. Wymieszaj dobrze łyżką i szybko i krótko zagnieć rękami. Chodzi tylko o to, żeby mąka wchłonęła wilgoć. Uważaj – zbyt długie zagniatanie sprawi, że focaccia będzie twarda. Krok 3 Podsyp mąką blat, przełóż na niego ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm – na prostokąt wielkości blaszki do pieczenia. Zawiń ciasto na wałek

Niedzielny kucharz
Focaccia z pomidorami suszonymi i rozmarynem 40

Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło, ale na zimno też jest smakowita. Moje wcześniejsze focaccie znajdziecie pod linkiem. Dziś z pomidorami suszonymi i rozmarynem, zapraszam. Focaccia

Moje Małe Czarowanie
Focaccia 47

Focaccia to włoskie pieczywo, przypomina spód od pizzy. Można je dowolnie kształtować, najczęściej w okrągłej lub prostokątnej płaskiej formie z rozmarynem, grubą solą, ziołami, piórkami cebuli lub posiekanych oliwek. Występuje także polana oliwą, z suszonymi pomidorami, pulchna, duża. Jedna z lepszych przekąsek, dziś w kształcie okrągłych lekko płaskich bułeczek – u mnie z kminkiem. Wspaniałe na ciepło lub zimno, polecam(...)chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku – palce lizać! Focaccia z kminkiem w kształcie bułeczek SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej lub włoskiej typ 00 3/4 szklanki ciepłej wody + 2 łyżki 25 g świeżych drożdży 6 łyżek oliwy płaska łyżeczka cukru spora szczypta soli do posypania kminek, gruboziarnista sól, świeże gałązki rozmarynu PRZYGOTOWANIE: 3/4 szklanki ciepłej wody łączymy w misce

Zasmakuj Kuchni
Focaccia z suszonymi pomidorami 65

cieście i ułożyć pokrojone suszone pomidory. Posypań rozmarynem. Foccacie zapiekać w temepraturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać jeszcze ciepłą z dobrej jakości oliwą z oliwek. Artykuł Focaccia z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Focaccia z pomidorami i pietruszką 16

krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które jemy na ciepło w wersji suchej lub z […] Artykuł Focaccia z pomidorami

Pink Envelope
Przepisy z cukinią 365

Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Focaccia z cukinią i pomidorem Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Grillowana cukinia z fetą Grzanki z cukinią i fetą Gulasz z czerwonej soczewicy

Moja smaczna kuchnia
Przekąski na mecz 190

dobrego, domowego jedzenia!  PS. Mój faworyt to ogórki małosolne z koperkiem :)  Sałatka makaronowa z owocami i mozzarellą Sałatka ziemniaczana z jajkiem Grillowana cukinia z fetą Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą Focaccia z czarnymi oliwkami Focaccia z cukinią i pomidorem Proziaki Sałatka Cezar z kurczakiem Bruschetta z pieczarkami i grana padano Hummus Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą

Moja smaczna kuchnia
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 104

warsztatach z umbryjskiej kuchni w trakcie mojego wyjazdu do Spoleto . Jest bardzo prosta, a jednocześnie przepyszna. Gdy mój Mąż jadł ją wczoraj, to stwierdził, że jest to najlepsza focaccia jaką dotąd przygotowałam!  Powierzchnię ciasta smarujemy oliwą zmiksowaną z ziołami i czosnkiem, a następnie ścieramy na nią ziemniaka i posypujemy solą morską. Ziemniak na powierzchni focacci to wcale nie jest(...)uwielbiam ją jeść w ten sposób!) czy obiadu we włoskim stylu. Focaccię pokrojoną na prostokąty możecie także zabrać ze sobą na wycieczkę, piknik czy zapakować dzieciom do szkoły. Najlepsza focaccia z ziołami i ziemniakami Składniki / na 8 porcji: ciasto: 250-280 g mąki do wypieku pizzy typ 00 (możesz zastąpić mąką poznańską typ 500 lub bułeczkową

Chilli Czosnek i Oliwa
Focaccia z cukinią i pomidorem 44

Taką piękną focaccię upiekłam tuż przed świętami. Chrupiąca z zewnątrz, puszysta i ładnie wyrośnięta. Ciasto włożyłam do małej, okrągłej foremki. Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które może być przygotowane w okrągłej formie lub na prostokątnej blasze - ciasto jest wtedy o wiele niższe, ale za to bardziej chrupiące. Odkąd mam okrągłą foremkę, moją ulubioną jest wysoka, wyrośnięta(...)focaccia. Upieczony włoski chleb można z powodzeniem zamrozić w całości lub w kawałkach. Później wystarczy rozmrozić, można także podgrzać w piekarniku. Ciasto pozostaje tak samo smaczne jak po upieczeniu.  Focaccia z cukinią i pomidorem / blaszka okrągła średnica od brzegu do brzegu 23 cm Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu 1/2 kostki świeżych

Moja smaczna kuchnia
Czwartek: Focaccia z kaszanką 39

Prawdopodobnie widzieliście pizzę po góralsku. Ale ten polsko-włoski miks Was zaskoczy. Focaccia z kaszanką – to nasz autorski przepis. Lubimy kaszankę i nie boimy się do tego przyznać! Kto nie jada podrobów dużo traci, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i walory odżywcze. Kaszankę je cała nasza rodzina (oprócz Miłoszka) głównie z grilla. Dość często, kiedy jest mało czasu(...)towarzystwie focacci, którą zrobiliśmy z ciasta pszenno-ziemniaczanego. Co do zasady focaccię robi się z jak najbielszej mąki. Ale przetestowaliśmy też mąkę razową. Za każdym razem ciasto wychodziło super. Focaccia pszenna jest lżejsza i bardziej elegancka, za to razowa jest aromatyczniejsza. I zdrowsza. Do mąki dodaliśmy ubitego na gładko, gotowanego ziemniaka. To sposób robienia focacci pochodzący z Pugli, czyli samego

Niedzielny kucharz
Buraczkowa focaccia z jeżynami 62

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa podawanego najczęściej przed głównym posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu. Rodzaj ciasta jak na pizzę, jednak długo wyrastającego. Focaccia jest mięciutka i puszysta. Każdy region Włoch ma inne dodatki. Gdy znalazłam przepis na dzisiejszy placek, od razu wiedziałam, że muszę go upiec. Cudowny kolor, dodatek kwaśnych jeżyn - wygląda imponująco i świetnie smakuje! Jeśli lubisz eksperymenty(...)kuchni ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie! Focaccia to super pomysł na jesienną, ciepłą i ekonomiczną kolację! Z lampką białego wina propozycja na weekend we włoskim stylu! Zapraszam do przepisu! Składniki: 200 ml soku z buraka 1 łyżka miodu 1 op. suchych drożdży 300 g mąki orkiszowej jasnej + do podsypania 1/2 łyżeczki soli 50 ml oliwy/oleju Na nałożenie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza, najlepsze przepisy 230

Pizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę(...)pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Pizza z szynką, pieczarkami i serem w postaci 4 mniejszych blatów, wtedy nie trzeba jej kroić Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, ciasto jest podstawą pizzy. Nie ma na niej jednak sera i sosu pomidorowego.   The post Pizza, najlepsze przepisy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano 43

świeży wypiek na świecie! Bez zbędnych, niezdrowych dodatków.  Na szczęście od pewnego czasu mogę pochwalić się posiadaniem rewelacyjnej patelni, która nadaje się także do piekarnika. Jest solidna, a focaccia wczoraj upieczona wygląda bardzo ładnie. Tradycyjny przepis wzbogaciłam dodając starty parmezan, czarnuszkę i suszone oregano, bo lubię takie ziołowo-serowe smaki. Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano Składniki(...)ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Nakłuwamy nożem lub przy pomocy opuszków palców robimy wgłębienia. Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C. Focaccia smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Może stanowić dodatek do przekąsek lub formę pieczywa, z którego przygotować warto przepyszne kanapki. Focaccię można zamrozić

Moja smaczna kuchnia
Przekąski imprezowe - zestawienie 220

śliwką Rogaliki z serem Tortilla z papryką Kąski kurczaka Zapiekane kabanosy Hot dog Grilowany ananas Pieczone ziemniaki Rogaliki z kiełbasą Tortilla z szynką Grzanki z czerwoną cebulą Ziemniaki faszerowanee Focaccia z pomidorkami Pasty na kanapki Focaccia z rozmarynem Focaccia z kiełbasą Grzanki z krewetkami Krewetki w tempurze Kukurydziane kiełbaski Roladki z bakłażana Skrzydełka miodowe Skrzydełka bbq Kurczak ala kfc Sushi

Gotowanie i blogowanie
Podsumowanie akcji 89

autorka: Alicja Lange | blog: Parsley, Sage, Rosemary and me       Kapuśniak wegetariański      autorka: mojamamagotuje | blog: Moa Mama Gotuje       Focaccia z Apulii z pomidorkami (II) - Focaccia from Apulia (II) - Focaccia pugliese con       pomodorini (II)      autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela

Kulinarne przemyslenia
Focaccia 59

Kolejny wspaniały włoski przepis, który jest nie tylko banalnie prosty, ale po prostu oszałamiający w smaku! Mogłabym jeść bez końca - polecam! :) Focaccia to rodzaj włoskiego placka drożdżowego, który jest podstawą pizzy. Każdy region ma swoją odmianę, ale dla mnie ten placek w odróżnieniu od pizzy, powinien być pulchny i mięciutki. Podaje się go na zaspokojenie pierwszego głodu lub jako dodatek(...)przygotowałam go w 2 odsłonach, ale możecie dowolnie go modyfikować, a efekt zawsze będzie oszałamiający - wierzcie mi! Przepis na ciasto zapożyczyłam od Kingi Paruzel i lekko go zmodyfikowałam. Focaccia: 475 g mąki pszennej tortowej 7 g suszonych drożdży (1 saszetka) 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek oliwy z oliwek Do miski wlewamy

Cooking Monster
81 pomysłów na ciepłe kolacje 357

Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami

Moja smaczna kuchnia
Klasyczna focaccia z rozmarynem… 108

Focaccia to rodzaj pieczywa, po który z ochotą sięgam, gdy spodziewamy się gości lub gdy mamy okazję zjeść razem leniwe, weekendowe śniadanie. Tak przyjemnie odrywa się mięciutkie, puszyste kawałki tego aromatycznego chleba, zagryzając nim potem smakowite wędliny, smarując świeżo przygotowaną pastą kanapkową, czy twarożkiem lub po prostu maczając je w ulubionej oliwie. Pewnie nie raz… Continue reading Klasyczna focaccia

brunetkawkuchni
88 przekąsek i napojów dla kibica 233

irzechami włoskimi Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami

Moja smaczna kuchnia
35 pomysłów na weekendowe śniadanie 170

nowe smaki, cieszyć się chwilą! Przy dużym stole, na balkonie czy w ogrodzie,  może nawet w maleńkiej kuchni czy na kocu w lesie... Niektóre z przepisów, jak np. focaccia czy drożdżowe ślimaczki możecie przygotować dzień wcześniej, wieczorem, a rano zjeść ze smakiem! Sobota i niedziela przed nami, wypróbujcie najlepsze śniadaniowe przepisy na weekend już jutro! Smacznego i miłego leniuchowania(...)grzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe

Moja smaczna kuchnia