 Chleb na maślance 107
Chleb na maślance 107drożdżach – chleb pszenny na zakwasie – bagietki – kajzerki – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB NA MAŚLANCE CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h SKŁADNIKI: – 550 g mąki pszennej
nietylkopasta.pl Najlepsza Focaccia z rozmarynem 139
Najlepsza Focaccia z rozmarynem 139Najlepsza Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe pachnące rozmarynem i oliwą z oliwek z dodatkiem Czytaj dalej Artykuł Najlepsza Focaccia z rozmarynem pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia Chleb żytnio-pszenny na zakwasie 127
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie 127też do: – chleb z garnka – bagietki – kajzerki – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB ZYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn (lub gotowy dokarmiony zakwas
nietylkopasta.pl Focaccia z boczkiem, cebulą i rozmarynem 143
Focaccia z boczkiem, cebulą i rozmarynem 143wiem czemu, po prostu. I już. Przepisów na ciasto jest milion, ja skupiłam się na przepisach Kingi Paruzel i Jamiego Olivera. Trochę pozmieniałam proporcje, ale naprawdę nieznaczne. Focaccia i tak wyszła wyśmienita. A co do dodatków… możecie dodać co Wam się tylko podoba, nawet owoce. I polecam zrobić do niej jakąś zieleninę, my zajadaliśmy się sałatką(...)pokrojony w mniejsze kawałki boczek i liście rozmarynu. Można ją jeszcze skropić odrobiną oliwy. Odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 min. Artykuł Focaccia z boczkiem, cebulą i rozmarynem pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy Focaccia z oliwkami i pomidorami na cieście dojrzewającym 8 godzin 137
Focaccia z oliwkami i pomidorami na cieście dojrzewającym 8 godzin 137Przepis na szybką focaccię, choć może Ci się wydawać, że jak to szybka skoro ciasto dojrzewa 8 godzin? To tak, to jest szybka focaccia, przygotowanie jej zajmie Ci jakieś 5 minut. Następnym razem dodam też przepis na focaccię gdzie ciasto dojrzewa jeszcze dłużej, ale zacznijmy od najprostszej wersji focacci. Focaccię przygotowujemy na drożdżach, więc jest łatwa do zrobienia(...)ciasta, dodajemy jej potem bardzo dużo na blaszkę, w której pieczemy focaccię. To jest klucz! Niestety zazwyczaj widuję bułki drożdżowe z pomidorkami i oliwkami, które podpisuje się jako focaccia- dlaczego? Nie wiem, ale to nie ma nic wspólnego z focaccią. Wykonanie: 500 g mąki, drożdże, sól, wodę i 8 łyżek oliwy z oliwek, umieść w dzieży robota wyrabiamy hakiem przez
SMYKWKUCHNI Różne oblicza włoskiej pizzy 144
Różne oblicza włoskiej pizzy 144najpopularniejszy jest jednak ten klasyczny placek podawany tylko z sosem pomidorowym. W Polsce pizza sycylijska jest bardzo szarko spotykana. Zaskakująca pizza genueńska Pizza genueńska to inaczej popularna w Polsce focaccia. Mało kto wie, że to tak naprawdę bardzo mocno zmodyfikowana wersja pizzy, która jest jedzona w Genui na praktycznie każdy posiłek i często traktowana jest jako zamiennik chleba. W przeciwieństwie(...)każdej innej, klasycznej pizzy, focaccia nie jest podawana z sosem oraz piecze się ją z niewielką ilością dodatków, na przykład z oliwkami lub suszonymi pomidorami, świeżymi ziołami lub tylko z gruboziarnistą solą. Upieczona pizza genueńska jest puszysta w środku i bardzo chrupiąca z zewnątrz. Podaje się ją z oliwą z oliwek. W Polsce najczęściej stanowi formę przystawki we włoskich restauracjach
CookMag Focaccia 133
Focaccia 133jako przystawkę lub przekąskę. Pasuje do deski serów, pomidorków, lekkich sałatek. To także świetny dodatek do potraw z warzyw lub śniadań jako płaski chlebek. Smakuje na ciepło i zimno. Focaccia Focaccię przygotujesz z takimi dodatkami jak: gruboziarnista sól; marynowane warzywa, np. oliwki kolorowe, karczochy, suszone pomidory; zioła świeże lub suszone, najlepiej rozmaryn, szałwia, oregano, zioła prowansalskie; świeżymi, posiekanymi warzywami
Zasmakuj Kuchni Ulubiony chleb pszenny na zakwasie 144
Ulubiony chleb pszenny na zakwasie 144też do: – chleb z garnka – bagietki – kajzerki – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn, 7 h wyrastanie i około 40 minut
nietylkopasta.pl Majowa focaccia na zakwasie 144
Majowa focaccia na zakwasie 144Ania w comiesięcznym naszym spotkaniu w Piekarni Amber zaproponowała nam focaccię na zakwasie. Fajnie się złożyło bo "chodziła" za mną już od jakiegoś czasu i oto jest. Focaccia na zakwasie to kwintesencja smaku i aromatu, ma chrupiącą skórkę i sprężysty, pyszny miękisz. Idealna sama maczana w oliwie albo jako dodatek do kanapek, zup czy czego tam chcecie. Przepis(...)pochodzi z bloga Ohhmybread. Zapraszam na przepyszną focaccię i pozdrawiam wszystkich wypiekających ten pyszny, włoski chleb. Focaccia na zakwasie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie FOCACCIA BUKIET KWIATÓW 133
FOCACCIA BUKIET KWIATÓW 133Focaccia to potrawa kuchni włoskiej. Podstawą jest ciasto do pizzy. Nie ma jednak sosu ani sera. Ta wersja to focaccia inspirowana kwiatami i wiosną. Składniki: 3 szkl. mąki pszennej 1 op. drożdży instant 1 łyżeczka cukru 1 szklanki cieplej wody 6 łyżek oliwy łyżeczka soli 1 łyżeczka vegeta natur z koperkiem DODATKOWO: pomidorki 1 czerwona cebula kilka oliwek kawałek zielonego
Kuchnia w oparach Chleb pszenno-żytni na zakwasie 140
Chleb pszenno-żytni na zakwasie 140chleb z garnka na drożdżach – bagietki na drożdżach – kajzerki na drożdżach – chlebek z pesto na drożdżach – przepis na bajgle na drożdżach – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów na drożdżach – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy na drożdżach CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn, 5-8 h wyrastanie i około
nietylkopasta.pl Focaccia z cukinią, czerwoną cebulą i rozmarynem 230
Focaccia z cukinią, czerwoną cebulą i rozmarynem 230Focaccia to rodzaj płaskiego pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej. Stylem i fakturą podobna jest do ciasta na pizzę. Focaccia może być podawana jako dodatek do różnych posiłków, przystawka, przekąska lub jako pieczywo kanapkowe. W starożytnym Rzymie "panis focacius" oznaczało płaski chleb wypiekany w palenisku. Uważa się, że podstawowy przepis pochodzi od Etrusków, ale dziś jest szeroko kojarzony z kuchnią
Przepisy na domowy ser i chleb Chleb pszenny na zakwasie 120
Chleb pszenny na zakwasie 120można piec chlebek. Zajrzyj też do: – chleb z garnka – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn, 7 h wyrastanie i około 40 minut pieczenie
nietylkopasta.pl Chleby na drożdżach 156
Chleby na drożdżach 156Chleb pszenny razowy z ziarnami Focaccia Chleb z oliwkami i słonym serem Chleb pszenny na drożdżach Focaccia z oliwkami Chleb pszenny na maślance Chleb orkiszowy na podmłodzie z ziarnami Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty na drożdżach Tordu z zielonym groszkiem i szynką
Passions hobbies life Bagietki 149
Bagietki 149przepis i rób krok po kroku! Zajrzyj też do: – chleb pszenny z garnka – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy BAGIETKI CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h 20 minut SKŁADNIKI: – 4 szklanki mąki pszennej typ 450 – 650 + dodatkowa około 50 g do podsypywania
nietylkopasta.pl Najpopularniejsze przepisy 2019 roku (Le ricette più popolari del 2019) 176
Najpopularniejsze przepisy 2019 roku (Le ricette più popolari del 2019) 176speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!! Pieczone placuszki z jabłkiem (Frittelle di mele al forno) Placki z cukinią i fetą (Frittelle di zucchine e feta) Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Migdałowe ciasto z borówkami (Torta con mirtilli
La grande e la piccola cuoca Przepisy na Sylwestra 194
Przepisy na Sylwestra 194Sałatka meksykańska Sałatka z selerem, ananasem i kurczakiem Pyszna sałatka z totrellini PRZEKĄSKI Śledzie po cygańsku Figi zapiekane z boczkiem i serem pleśniowym Focaccia z figami, serem pleśniowym i rozmarynem Bagietki czosnkowo-koperkowe Roladki z tortilli z szynką i papryką Bruschetta z pomidorami i mozzarellą Focaccia z oliwkami, pomidorkami i rozmarynem Ziołowe gofry
My simple kitchen Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 154
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 154nutella - 18 zł Panuozzi z warzywami grillowanymi, boczkiem i mozzarellą - 20 zł Panuozzi z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem - 24 zł Focaccia z solą, pieprzem i oregano - 12 zł Focaccia z boczkiem, pieprzem i parmezanem - 14 zł 2. Kawiarnia u Mnicha ( Rynek 20, 38-500 Sanok) Zapomniane miejsce przez wielu gdzie
Czarnawisienka Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 184
Gdzie zjeść w Sanoku? Moje top 10 184nutella - 18 zł Panuozzi z warzywami grillowanymi, boczkiem i mozzarellą - 20 zł Panuozzi z mozzarellą, kremem z orzechów włoskich, mixem grzybów i boczkiem - 24 zł Focaccia z solą, pieprzem i oregano - 12 zł Focaccia z boczkiem, pieprzem i parmezanem - 14 zł 2. Kawiarnia u Mnicha ( Rynek 20, 38-500 Sanok) Zapomniane miejsce przez wielu gdzie
Czarnawisienka Czosnkowa focaccia z pomidorami i bazylią 155
Czosnkowa focaccia z pomidorami i bazylią 155Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Jest to jeden z najlepszych przepisów na focaccia, gdyż w połączeniu ze swoją prostotą i smakiem stanie się regularnym dodatkiem do posiłków. The post Czosnkowa focaccia z pomidorami i bazylią appeared first on CRAVEmonkey
CRAVEmonkey Najlepszy przepis na pizzę – top 3 164
Najlepszy przepis na pizzę – top 3 164dymki – drobno posiekany 8 listków bazylii do dekoracji sól i pieprz (świeżo mielony) Pełny przepis tutaj Nie lubicie sera? Możecie przygotować lżejszą wersję bez sera i dodatków. Focaccia to pyszny klasyk. Do tego wegański! FOCACCIA Z SOLĄ MORSKĄ I ROZMARYNEM Składniki: pół kilo mąki 300 ml ciepłej wody 15 g drożdży instant szczypta soli i łyżeczka cukru
Ugotowane pozamiatane Focaccia ze szparagami i pomidorkami 221
Focaccia ze szparagami i pomidorkami 221Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego podawanego jako przystawka. W zależności od regionu Włosi mogą pochwalić się focaccia z różnymi dodatkami – z solą, z przyprawami, z oliwą, z pomidorami. Jeśli nie robiliście nigdy w domu to może Was zdziwić rodzaj mąki podanej w przepisie. Mąka typu 00 to mąka bardzo drobno zmielona, praktycznie na pył. Dzięki niej ciasto jest
wiecejwarzyw.pl Focaccia z oliwkami, ziołami i czosnkiem 170
Focaccia z oliwkami, ziołami i czosnkiem 170Focaccia z oliwkami, ziołami i czosnkiem – doskonały rodzaj pieczywa wywodzący się z kuchni włoskiej, który przypadnie do gustu każdemu. Świetnie smakuje sam, zamoczony w oliwie czy podany w formie kanapek. Artykuł Focaccia z oliwkami, ziołami i czosnkiem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pl 17 przepisów na lunch do pracy 175
17 przepisów na lunch do pracy 175pietruszki Soczewica w pomidorach Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami Sałatka z kaszą pęczak Placuszki bananowe bez mąki i jajek Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Focaccia z czarnymi oliwkami i oregano Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami
Moja smaczna kuchnia Focaccia z czarnymi oliwkami 154
Focaccia z czarnymi oliwkami 154czarnymi oliwkami. Sesja na balkonie, robiona tuż przed nadejściem burzy. Całą stylizację stworzyłam na starym, białym i drewnianym krześle, prawdziwe dzieło sztuki! Uwielbiam stylizować na nim potrawy śródziemnomorskie! Focaccia jak zawsze wyszła chrupiąca z zewnątrz i wilgotna w środku. Idealna! Z tego przepisu możecie zrobić jedną dużą lub tak jak ja kilka małych. Ja zrobiłam dwie, jedna właśnie(...)czarnymi oliwkami, druga to niespodzianka, bo czeka na lepsze warunki pogodowe do zdjęć. Trzecią porcję-ciasto zamroziłam. Focaccia z czarnymi oliwkami / 3 focaccie o średnicy 25-28 cm lub np. jedna duża Składniki: Składniki: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu 1/2 kostki świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek plus
Moja smaczna kuchnia Przepisy na majówkę 156
Przepisy na majówkę 156Najlepsze przepisy na długi weekend majowy! Udanego wypoczynku! Bruschetta z pieczarkami i grana padano Bruschetta ze szpinakiem i grana padano Focaccia z cukinią i pomidorem Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Hummus Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Mango lassi Mus czekoladowy z mascarpone Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka
Moja smaczna kuchnia Focaccia z pieczarkami, cukinią i pomidorem 163
Focaccia z pieczarkami, cukinią i pomidorem 163Focaccia to moje ulubione włoskie pieczywo. Przygotowujemy je bardzo często. Podstawą jest zawsze ciasto drożdżowe z dodatkiem oliwy z oliwek. Tym razem przygotowałam focaccię w prostokątnej blaszce. Dodatkami była cukinia, drobniutkie pieczarki i pomidor rzymski. Nie zabrakło czarnuszki, grana padano i posiekanej natki z pietruszki oraz suszonego oregano! to Była prawdziwa uczta dla zmysłów! Focaccia z cukinią, pieczarkami
Moja smaczna kuchnia Pizza Cooking Class Florence + kilka słów ode mnie. 234
Pizza Cooking Class Florence + kilka słów ode mnie. 234pizzę można wyczarować wiele wspaniałych przysmaków. Tu, jako przystawkę mamy kawałki ciasta, usmażone na oleju, posypane solą, polane sosem pomidorowym, z dodatkiem mozzarelli i bazylii = CUDO!!! Kolejna przystawka to focaccia nadziana pomidorami, mozzarellą i bazylią. Pizza Margherita! Moja ulubiona! :) Biała pizza (bez sosu pomidorowego) z mozzarellą, ziemniakami i rozmarynem. CUDO! Pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, serem Scamroza suszonymi pomidorami(...)oliwkami. Biała pizza z mozzarellą, kwiatami cukinii, pomidorkami, serem burrata i szczypiorkiem. Mój faworyt! A na deser Focaccia z winogronami. Właśnie mamy sezon, więc są one WSZĘDZIE! Trzeba przyznać - są pyszne. A to cudo awansowało ostatnio na jeden z moich ulubionych owoców! Fichi d'India z Sycylii. :) A to dla tych, którzy się stęsknili! Haha :) Mam jeszcze 2 filmiki
DominikaDolci Chleby na drożdżach 240
Chleby na drożdżach 240Chleb pszenny razowy z ziarnami Tordu z zielonym groszkiem i szynką Chleb z oliwkami i słonym serem Focaccia Chleb pszenny codzienny Focaccia z oliwkami Chleb pszenno-żytni wieloziarnisty Chleb orkiszowy na podmłodzie z ziarnami Chleb pszenny na maślance
Passions hobbies life Focaccia z szalotką 238
Focaccia z szalotką 238Focaccia to pyszny chlebek który w zależności od regionu Włoch jest inny, a każdy rodzaj pyszny. Dziś prezentuje focaccię z szalotką, bardzo aromatyczną i pyszną. Chlebki włoskie zajadane z oliwą z oliwek są naprawdę pysznym pożywieniem, polecam. Focaccia z szalotką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie Focaccia na zakwasie z oliwkami 205
Focaccia na zakwasie z oliwkami 205Jest pyszna, focaccia na zakwasie którą przedstawiam to idealne śniadanie w stylu włoskim. Zapach podczas pieczenia w całym domu, nie można powstrzymać ślinianek. A po upieczeniu jeszcze ciepłą zajadałam maczając w oliwie, pyszna, polecam. Włosi zajadają maczając w oliwie i to jest najlepszy sposób aby poczuć jej głęboki smak. Focaccia na zakwasie z oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie Focaccia z czereśniami 188
Focaccia z czereśniami 188nimi na różne sposoby. Najlepsze wiadomo - surowe i najlepiej prosto drzewa. Z powodzeniem możesz też wykorzystać czereśnie do przygotowania smacznego deseru. Proponuję prosty placek z czereśniami, a`la włoska focaccia. Tym razem focaccia w wersji na słodko. Ciasto jest ciekawe, bo z dodatkiem serka i tym razem nie rośnie na drożdżach. Składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej 1 łyżeczka proszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Focaccia 247
Focaccia 247Focaccia to popularne we Włoszech płaskie pieczywo mające najczęściej kształt prostokąta. Wierzch focacci polewa się oliwą, posypuje ziołami, można też dodać inne składniki. Jest ona podobna do pizzy i może również stanowić bazę do jej zrobienia. Najczęściej spotykaną wersją jest foccacia z rozmarynem (Focaccia al rosmarino), która jest podawana jako przystawka, przekąska lub pieczywo. Składniki na 1 focaccię
Przepisy na domowy ser i chleb Focaccia z tymiankiem i oregano 185
Focaccia z tymiankiem i oregano 185staram się, aby dodatki były inne, tym razem postawiłam na suszone zioła takie jak oregano i tymianek oraz sól morska, która doskonale podkreśla smak tego przepysznego, włoskiego pieczywa. Focaccia z tymiankiem i oregano Składniki: 2 1/2 szklanki maki pszennej 100 g świeżych drożdży 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek(...)Nakłuwamy nożem lub przy pomocy opuszków palców robimy wgłębienia. Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C. Upieczona smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy suszonymi ziołami i solą. Focaccia smakuje doskonale na ciepło i na zimno. Może stanowić dodatek do przekąsek lub formę pieczywa, z którego przygotować warto przepyszne kanapki. Focaccię można zamrozić
Moja smaczna kuchnia FOCACCIA Z SOLĄ I OLIWKAMI 214
FOCACCIA Z SOLĄ I OLIWKAMI 214minut. Po tym czasie przygotujcie blachę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Ciasto wyłóżcie z misy do przygotowanej formy, rozciągnijcie je palcami (im mocniej rozciągniecie, tym cieńsza będzie potem focaccia). Końcem łyżki lub palcem poróbcie w cieście "losowe" wgłębienia. Przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. Nagrzejcie piekarnik do 200 st bez termoobiegu. Posiekajcie dowolnie oliwki(...)kilka możecie wcisnąć głębiej), posypcie całość solą. Pieczcie około 25-30 minut (lub krócej/dłużej- w zależności od grubości Waszego ciasta- ja piekłam dokładnie 22 minuty), aż focaccia osiągnie złoty kolor. Pyszna sama, podana z oliwą, jako dodatek do obiadu/kolacji, lub przekrojona w poprzek jako Superkanapka :) My ubóstwiamy każdą opcję
OliveandThyme Focaccia z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką 232
Focaccia z gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką 232były bardzo inspirujące i na blogu na pewno pojawią się powarsztatowe przepisy na pizzę, zacząć jednak chciałam od receptury arcyciekawej na ciasto z dodatkiem wędzonej papryki , z którego powstaje focaccia o głębokim ceglanym kolorze i cudownym zapachu wędzonki. Musicie jej spróbować! Marco Ghia swoje warsztaty zaczął od krótkiej części teoretycznej. Opowiedział nam o najważniejszych zasadach dotyczących przygotowania pizzy, wyborze odpowiednich(...)się na robieniu zdjęć i niewiele wynoszę z zajęć. Dlatego tym razem zrobiłam tylko kilka ujęć telefonem na Facebooka. Zdjęcia z warsztatów pokazuję Wam dzięki uprzejmości Akademii Kulinarnej Whirpool. Focaccia z gorgonzolą, gruszką i orzechami na cieście z wędzoną papryką według przepisu Marco Ghia Składniki /na 1 focaccię, dla 2 osób: na ciasto z wędzoną papryką: 250 g mąki
Chilli Czosnek i Oliwa Focaccia z pomidorami i tymiankiem 195
Focaccia z pomidorami i tymiankiem 195Focaccia to danie z kuchni włoskiej. Trochę inna odmiana pizzy. Można przygotowywać ją z różnymi dodatkami, ziołami. Z sosem lub oliwą. Ja zrobiłam z pomidorami i tymiankiem, a na koniec zjedzona moczona w oliwie z oliwek. Ulubione danie mojego starszego syna i na Jego życzenie dzisiaj robiłam. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Składniki 400 g mąki pszennej(...)powciskać dołki. Poczekać aż ciasto lekko podrośnie na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200stopni C około 25 minut.Ciasto musi być lekko rumiane. Podawać z dodatkiem oliw z oliwek. focaccia z pomidorami i tymiankiem
O kuchni z uczuciem Sniadanie przy kawie w Akademii Kulinarnej Whirlpool 229
Sniadanie przy kawie w Akademii Kulinarnej Whirlpool 229największej zawartości kofeiny kawa już bulgocze... metoda francuska parzenia kawy piję sobie z bajecznej filiżanki :) świetny spieniacz do mleka! 100% automat :) młynek moich marzeń ;) pyszne cappuccino :) niestety zdjęcie ciemne :( focaccia w przygotowaniu dwustronna gofrownica!!! przetwory autorstwa Marco focaccia nabiera kolorów :) gofery się robią... ...i się zrobiły! kolejny przetwór gofry z dodatkami... boskie! deserek tiramisu Na koniec chciałam Wam zdradzić
Dzieje kuchennej Wiewióry Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 363
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 363jest w przepisie. Tłuszcz Dodaje ciastu elastyczności i chroni przed szybszym wysychaniem. Najlepsze jest masło, gdyż uszlachetnia nasz wypiek pięknym smakiem i zapachem. Do ciast drożdżowych wytrawnych (np. pizza, focaccia) dodaje się olej lub oliwę. Nie polecam stosowania najtańszej margaryny. Tłuszcz dodaje się najlepiej pod koniec wyrabiania. Wyrastanie ciasta na zimno Ciasto drożdżowe może wyrastać również z niskiej temperaturze(...)dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy z siołami Wytrawne drożdżówki z serem i ziołami Pizza krakowska Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem Bułeczki z pieczarkami Jeśli macie pytania, piszcie w komentarzach
Codzienna kuchnia niecodzienna Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 269
Focaccia z rozmarynem, tymiankiem i skórką cytryny – bomba aromatu 269jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy pieczeniu można zwariować, czując te aromaty wydobywające się z piekarnika… Do zjedzenia w formie kanapki – pokrojona na trójkąty i przecięta na pół, będzie świetna z kozim serem, figami. Z szynką serrano, sosem balsamicznym i sałatą. Świetna(...)pieczemy w 210⁰C przez 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 190⁰C i pieczemy kolejne 15-20 minut do zrumienienia i zezłocenia. Przed podaniem lekko studzimy na kratce. FOCACCIA – dwie sztuki 21-23cm średnicy 630g mąki pszennej typu 550, 650 lub włoskiej mąki na pizzę 1 opakowanie drożdży instant /7-8g/ 460ml mleka 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soli
Karo in the Kitchen Focaccia z czarnymi oliwkami 172
Focaccia z czarnymi oliwkami 172domu, na świeżych drożdżach, z oliwkami, które bardzo lubię. Nie kupuję praktycznie pieczywa w sklepach, jego smak pozostawia wiele do życzenia. Lubię świeże, pachnące i chrupiące, takie jak dzisiejsza focaccia. Warto użyć drożdży w kostce, a nie tych w proszku, bowiem ciasto pięknie wyrasta, naprawdę warto spróbować, a pokochasz ten wypiek! Oprócz drożdży znaczenie ma mąka, najlepiej wybrać włoską(...)Focaccię upiekłam w tradycyjnej formie do keksu, jednak można użyć także prostokątnej blachy do ciasta lub okrągłej blachy do pizzy. Najlepiej odpowiada mi jednak kształt chlebka w kształcie keksu. Focaccia z czarnymi oliwkami Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki Barilla typ 00 1 kostka świeżych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 2 łyżki drylowanych czarnych oliwek 1/4 szklanki oliwy z oliwek
Moja smaczna kuchnia 40 śniadań na ciepło 1948
40 śniadań na ciepło 1948Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gofry z kakaową bitą
Moja smaczna kuchnia Focaccia z parmezanem i pomidorami 136
Focaccia z parmezanem i pomidorami 136Pyszna, miękka a z zewnątrz chrupiąca focaccia to rodzaj pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej, będącego podstawą do pizzy. Może być z dodatkami: pomidorami, oliwkami, ziołami lub bez. Podaje się ją na ciepło lub na zimno z dodatkiem oliwy z oliwek. Będąc we Włoszech zajadłam się nią każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko
Mango Papaja najprostsza focaccia z oliwkami 230
najprostsza focaccia z oliwkami 230focaccia z oliwkami O ile jej bliska kuzynka, pizza zrobiła w świecie oszałamiającą karierę i nie ma chyba osoby, który by się z nią nie spotkał. To focaccia, drożdżowy włoski chleb, pieczony na bazie tego samego, co pizza ciasta, jest już zdecydowanie mniej znany. A szkoda ponieważ jego wyborny smak sprawia, że stanowi on, nie tylko świetny dodatek do śródziemnomorskich
Miód i pieprz 60 przepisów śniadaniowych dla studenta 1209
60 przepisów śniadaniowych dla studenta 1209czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Cytrusowa lemoniada Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Koktajl bananowy z kiwi Koktajl
Moja smaczna kuchnia Focaccia pachnąca rozmarynem 192
Focaccia pachnąca rozmarynem 192końcu jednak się przemogłam. Muszę przyznać, że dużą rolę odegrało tu niezwykle apetyczne zdjęcie z Hjemmets bedste mad , nr 7-8/2015, którą kupuję ostatnio regularnie. Prosta focaccia z kolorowymi pomidorkami, odrobiną rozmarynu i czosnku. To nie mogło się nie udać! Przygotowanie ich wcale nie trwa bardzo długo, jest też raczej proste. A efekt? Wyjątkowo aromatyczny. No i pieczone pomidorki(...)których słodki smak po prostu uwielbiam. Jako dodatek do zupy, albo w ramach przekąski między posiłkami. Smakują naprawdę wyśmienicie - polecam! Focaccia z pomidorkami i rozmarynem Składniki: (na 6 sztuk) 25 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 45 ml oliwy 150 g mąki durum 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo: 300 g pomidorków koktajlowych żółtych
Pożeraczka, czyli raz adobrze Stecca, czyli włoskie chlebki 203
Stecca, czyli włoskie chlebki 203odpalić piekarnik i upiec coś pysznego. Już jakiś czas temu wypatrzyłam u Ani z bloga Kucharnia te apetyczne chlebki. Uwielbiam wszelkiego rodzaju wytrawne wypieki. Na blogu pojawiły się już focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem , focaccia z oliwkami i z suszonymi pomidorami . Teraz przyszła pora na steccę. Oczywiście nie muszę dodawać, że nie pozwoliliśmy jej do końca wystygnąć... Stecca
Kulinarne przygody Gatity 19 przekąsek dla kibica 166
19 przekąsek dla kibica 166rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sorbet jeżynowy z białym winem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta
Moja smaczna kuchnia Focaccia z oliwkami i rozmarynem. 280
Focaccia z oliwkami i rozmarynem. 280Pierwszy raz robiona przeze mnie Focaccia. Przepis zaczerpnęłam ze strony tu kliknij. Wyszła puszysta i smaczna :) Składniki: 500 g mocnej chlebowej mąki + dodatkowo do podsypania, 1 i 1/2 łyżeczki soli, szczypta drobnego cukru, 4 łyżki oliwy extra virgin + dodatkowo do posmarowania ciasta, 14 g suchych drożdży, 80 g suszonych pomidorów, odsączonych, lekko osuszonych i pokrojonych(...)ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30min. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Do rozgrzanego piekarnika włożyć Focaccię i piec ok.20 min. Sprawdzać by się za bardzo nie przypiekła. Gdy Focaccia wystygnie można ją zawinąć w papier do pieczenia, folię spożywczą i zamrozić. W zamrażarce można przechowywać ok 3 miesięcy. Smacznego
W kuchni u Moniki Śniadanie do szkoły 153
Śniadanie do szkoły 153surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe
Moja smaczna kuchnia Co jeść w podróży? 184
Co jeść w podróży? 184tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza
Moja smaczna kuchnia Focaccia pietruszkowa  z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 254
Focaccia pietruszkowa  z słodko kwaśną cebulka duszoną w piwie 254Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie przygotowuje się bez dodatków tylko z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam(...)prostokąty pokroiłam, znajomym podałam i za chwilę pustą deskę miałam. Czyli smakowało, a było jej nie mało :P PS: na zdjęciu nie ma wszystkich kawałków, bo podczas krojenia focaccia została od razu zjadana . Składniki: ciasto na duża blachę od piekarnika ok. 38-35 cm: 20 g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczka cukru białego, 300 ml ciepłej wody, 300 g mąki pszennej
Moniki Smakołyki BRUSCHETTA 235
BRUSCHETTA 235przekrojonym ząbkiem czosnku. 5. Na wierzch kłądziemy kostkę pomidora, bazylię, oraz oliwki. 6. Obficie posypać pieprzem, delikatnie osolić. 7. Skroplić oliwą z oliwek do smaku Smacznego :) Zobacz także: Mini Focaccia z pomidorami i jalapeno Mini Focaccia z brokułami i pieprzem cytrynowym
KreatywnePiny Razowa focaccia z czarnuszką 178
Razowa focaccia z czarnuszką 178Focaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań. Składniki 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki czarnuszki
My Chcemy Jeść Focaccia z pomidorami i pietruszką 141
Focaccia z pomidorami i pietruszką 141krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które zajadamy na ciepło w wersji suchej
Pink Envelope Focaccia z pomidorami i pietruszką 154
Focaccia z pomidorami i pietruszką 154krótką chwilę przenoszę Was do kuchni włoskiej. Focaccia, znacie, jedliście kiedyś? We Włoszech byłam raz, ale bardziej skupiałam się na wielkich porcjach makaronu niż na innych potrawach. I też nie sądziłam, że można to tak łatwo przygotować. Bo focaccia to nic innego jak rodzaj pieczywa, które zajadamy na ciepło w wersji suchej lub z dodatkiem pomidorów, oliwek i ziół
pink envelope Focaccia z suszonymi pomidorami 270
Focaccia z suszonymi pomidorami 270Focaccia, to zaraz po pizzy mój ukochany wypiek na słono. Doskonale sprawdza się na co dzień i od święta, czyli wtedy kiedy zapraszamy gości. Idealna na Karnawał, pokrojona na kawałki, ułożona obok miski z oliwą i octem balsamicznym będzie pyszną przekąską. Robiłam już focaccię z oliwkami i z pieczoną dynią(...)rozmarynem . Obydwie były doskonałe. Dzisiejsza natomiast jest z suszonymi pomidorami. Oliwę z pomidorów można też wykorzystać do posmarowania ciasta. Focaccia z suszonymi pomidorami Proporcje na blachę o wymiarach: 32 x 32 cm Czas przygotowania: 9 godzin Składniki Ciasto: 500 mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej ok. 320 ml letniej wody 3 łyżki oliwy
Kulinarne przygody Gatity 56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 299
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 299oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem
Moja smaczna kuchnia Przepisy na Sylwestra i Karnawał 396
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 396pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa(...)jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Chlebki z patelni II Normandzki chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek z patelni Chlebek pita z patelni Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka
Kulinarne przygody Gatity Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1512
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1512serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem
Moja smaczna kuchnia We włoskich klimatach 206
We włoskich klimatach 206sierpnia. Natchniona więc włoskimi klimatami, postanowiłam choć odrobinę Italii sprowadzić do nas już teraz, a najprościej to zrobić za pomocą włoskiego wypieku. Sięgnęłam więc po Italienskie brød: fra focaccia til grissini Maxine Clark i tam trafiłam na pomidorową focaccię. Zachwyciła mnie głębokim kolorem i mięsistością na zdjęciu. Nieco zmieniłam oryginalny przepis - nie dałam czosnku (nie miałam), za to dorzuciłam(...)pysznie! Chlebek jest mięciutki, smakuje pomidorami, ale tylko troszkę. Ma cudny kolor i jestem pewna, że nawet największy niejadek nie przeszedłby obok niego obojętnie w porze śniadania. Pomidorowa focaccia z tymiankiem Składniki: (na 1 sporą focaccię) 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 100 ml oliwy z oliwek
Pożeraczka, czyli raz adobrze Bakłażan i papryka na focaccii lub podobnym chlebku . 235
Bakłażan i papryka na focaccii lub podobnym chlebku . 235Eggplant and peppers on focaccia. Składniki. 1 mały bakłażan 1 focaccia 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona 1 papryka mała 2 łyżki kolendry posiekanej 1 łyżka parmezanu utartego 1 łyżka sera cheddar utartego 2 łyżki oleju Wykonanie. Plastry bakłażana lekko posolić i usmażyć na złocisto. Focaccię pokroić na 4 części i następnie na połowę horyzontalnie. Zrumienić
Kulinarny karnet Christophera Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 298
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 298nick lub nazwę bloga, dajcie mi znać. Śniadania: Pomidorowa frittata - Josia z bloga Kuchnia Josi Polenta z jajkiem sadzonym - przepis z bloga Red and Pale Słone wypieki: Focaccia - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą - mikimama z bloga Czerwień i błękit Muffiny serowe z salami, papryką i oliwkami - mikimama
Chilli Czosnek i Oliwa Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie 220
Chleb oliwkowy, czyli wrześniowe pieczenie 220wrześniowe pieczenie za nami ! Z radością obserwuję, że rośniemy w siłę :-). Za każdmy razem jest nas coraz więcej ! Kolejne wyzwanie dla nas to tym razem chleb oliwkowy i focaccia. Przygotowała je dla nas Wisła z bloga Zapach chleba na zaproszenie Amber z bloga Kuchennymi drzwiami . Chleb wyszedł bardzo smaczny, ładnie wyrósł, w środku powstały piękne dziurki. Focaccia została
Kulinarne przygody Gatity Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup 250
Zupa ziemniaczana z por- leek and potatoes soup 250śmietane. Kładziemy na gaz, pozwalamy by się zupa zagotowała- doprawiamy do smaku solą I pieprzem. I gotowe :) Krem podajemy z dużą ilością pietruszki I ja podałam z focaccia . Ale o focaccia będzie jutro :) Życzę smacznego I gorąco polecam
Smaki Edyty Focaccia " Bukiet " z młodą pokrzywą 126
Focaccia " Bukiet " z młodą pokrzywą 126Pyszna kolacja lub śniadanie z młodą pokrzywą. Z włoskich focacci na całym świecie powstało już wiele wariacji. To moja w kształcie bukietu. Taka focaccia to dobry pomysł na wykorzystanie resztek. Ciasto: mąka pszenna 250 g mąka orkiszowa pełnoziarnista 50 g lekko ciepła woda 150 ml drożdże 30 g olej lub oliwa 35 ml 1/2 łyżeczki cukru sól
Smaczne moje Focaccia 127
Focaccia 127Uwielbiamy oliwę z oliwek. Focaccia już od dawna chodziła mi po głowie, ale nie mogłam nigdzie dopaść świeżego rozmarynu. Udało się. Mam. Cała doniczka. Tymczasem do focacci potrzebowałam zaledwie gałązki. Składniki na zaczyn: 7 g suchych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Składniki umieszczam w misce, mieszam drewnianą łyżką, lub ręką i przykrywam folią
MojaQchnia.pl Focaccia alla pizza 272
Focaccia alla pizza 272zrobieniu pierwszy raz focaccia robię ją bardzo często. Ostatnio zrobiłam z dodatkami alla pizza, pyszności :) Czytaj więcej
Ana Mari's world Focaccia alla pizza 272
Focaccia alla pizza 272zrobieniu pierwszy raz focaccia robię ją bardzo często. Ostatnio zrobiłam z dodatkami alla pizza, pyszności :) Czytaj więcej
Ana Mari's world Focaccia z cebulą i oliwkami. Włoski chleb focaccia. 238
Focaccia z cebulą i oliwkami. Włoski chleb focaccia. 238można spryskać wodą lub zostawić w nim naczynie z wodą. Focaccię wyjąc, dać jej chwilę odpocząć i zjeść ze smakiem maczając np. w oliwie z balsamico i ulubionymi dodatkami. #focaccia #italianbread #focacciabread #cebula #onion #oliwki #olives #sol #salt #delicious #foodporn #italiancuisine #pyszne #pysznejedzenie #przystawka
Jemy Pijemy Focaccia z oliwkami i rozmarynem. 198
Focaccia z oliwkami i rozmarynem. 198Zrobiłam sałatkę po grecku i czegoś mi do niej zabrakło ;) pomyślałam, że focaccia będzie idealnym dodatkiem, faktycznie jest idealna i nie tylko do sałatki ;) można ją jeść samą, jako dodatek do sałatek lub mięsnych dań. Polecam spróbować bo przepis jest dziecinnie prosty a i czas krótki. Składniki na 1 szt ok 30 cm średnicy: -250g maki najlepiej
Wypieki Rene Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) 203
Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) 203przygotowaniu z dowolnie wybranymi dodatkami. **** Stendete l'impasto ottenendo delle focacce dalla forma rotonda e con la punta delle dita pressate la superficie per creare i tipici buchi della focaccia. Cuocete le focacce in una padella leggermente unta di olio su entrambi i lati per circa 4-5 minuti. Servite le focacce ben calde e guarnite a piacere. Smacznego
La grande e la piccola cuoca Focaccia farmerska z boczkiem, cebulą, kukurydzą i kiszonymi ogórkami 178
Focaccia farmerska z boczkiem, cebulą, kukurydzą i kiszonymi ogórkami 178Focaccia, to potrawa kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Podawana jest w zależności od regionu, z solą, ziołami, polana oliwą, z suszonymi pomidorami bądź oliwkami. Ja połączyłam to co włoskie, z tym co polskie. I tak też powstała nam faccaccia, która troszeczkę przypomina nasze polskie cebularze. Nie skłonię się do nazwy mini pizze, bo ciasto jest bardzo
Passions hobbies life Bezglutenowa focaccia z mąki gryczanej i ryżowej (Focaccia senza glutine con farina di grano saraceno e farina di riso) 206
Bezglutenowa focaccia z mąki gryczanej i ryżowej (Focaccia senza glutine con farina di grano saraceno e farina di riso) 206Lasciatelo riposare per circa 1 ora. Cospargete la superficie con 1-2 cucchiaini di sale grosso, 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva e rosmarino tritato. Cuocete la focaccia in forno preriscaldato a 220 gradi per circa 25-30 minuti. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuoca Focaccia z ziemniakami i rozmarynem… 257
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem… 257pomoże, jeśli 80% dziennego jadłospisu to pieczywo i wypieki wszelakie. Bo tak sobie wykalkulowałam, że równowaga w życiu musi być, więc skoro ćwiczę, to… Czytaj dalej Focaccia z ziemniakami i rozmarynem
brunetkawkuchni Focaccia z cebulą i czosnkiem 213
Focaccia z cebulą i czosnkiem 213już chwilkę. Doprawić delikatnie solą. Wszystko lekko przestudzić. Rozłożyć cebulkę na górze ciasta. Obsypać grubo mieloną solą. Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 200 C i piec 25-30 stopni. Focaccia wykonanie w Thermomix do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki ciasta, wyrobić ciasto 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał odstawić do wyrośnięcia reszta jak wyżej Wyszły pysznie
Kuchnia Pokoleń Z cyklu: Domowe pieczywo - Focaccia z suszonymi pomidorami (Focaccia ai pomodori secchi) 200
Z cyklu: Domowe pieczywo - Focaccia z suszonymi pomidorami (Focaccia ai pomodori secchi) 200Prima di infornare, spennellate la superficie delle focaccine con l'olio extravergine e con la punta delle dita pressate la superficie per creare i tipici buchi della focaccia. Infornate le focaccine in forno preriscaldato a 200 °C per circa 15-20 minuti. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuoca Z cyklu: Domowe pieczywo - Razowa focaccia (Focaccia integrale) 226
Z cyklu: Domowe pieczywo - Razowa focaccia (Focaccia integrale) 226stenderete l'impasto. Lasciatelo riposare per circa 30 minuti. Cospargete la superficie con 1 cucchiaino di sale grosso e 1-2 cucchiai di olio extravergine d'oliva. Cuocete la focaccia in forno preriscaldato a 210 gradi per circa 15-20 minuti. Smacznego! Buon appetito
La grande e la piccola cuoca Focaccia z rozmarynem i solą morską 348
Focaccia z rozmarynem i solą morską 348Klasyczne focaccia, czyli pyszna włoska przekąską z ciasta drożdżowego. Tym razem z dodatkiem rozmarynu, gruboziarnistej soli i oliwy z oliwek. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać wodę, sól i oliwę i wyrobić
Bullio Focaccia 224
Focaccia 224Przepis na szybką wersję pysznego chleba, który idealnie nada się nie tylko jako pieczywo do kanapek, ale również jako dodatek do dań (np. gulaszu). Sama focaccia kojarzona jest z kuchnią Ligurii znajdującej się na północnym zachodzie Włoch, znanej też jako Riwiera Włoska. Jest na prawdę pyszna, więc warto zrobić. SKŁADNIKI 15 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody mała szczypta
Passions hobbies life Focaccia z oliwkami i rozmarynem 194
Focaccia z oliwkami i rozmarynem 194Pyszna focaccia z hiszpańskimi oliwkami i pachnąca rozmarynem. Składniki: 500g mąki pszennej 8g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich 50ml oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej/letniej wody hiszpańskie oliwki nadziewane papryką gałązki rozmarynu sól gruboziarnista Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią
Gotowanie i blogowanie Focaccia z kiełbasą - dzielona na pół 215
Focaccia z kiełbasą - dzielona na pół 215Każde z nas chciało inne dodatki, więc powstała focaccia dzielona na pół. Jedna strona z kiełbasą, druga z pomidorkami i mozzarellą, całość oprószona solą. Smakowa bosko! Składniki: 500 mąki pszennej 8g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich 50ml oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej wody 200g mozzarelli pomidorki koktajlowe dobrej jakości kiełbasa słonecznik Mąkę mieszamy
Gotowanie i blogowanie Pizza focaccia z oliwkami i rozmarynem. 198
Pizza focaccia z oliwkami i rozmarynem. 198solą. Podgrzewamy piekarnik do temperatury 220 °C i pieczemy w nim naszą pizzę. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 47 total views, 47 views today Tweetnij The post Pizza focaccia z oliwkami i rozmarynem. appeared first on MODA
MODA NA BIO Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem 230
Focaccia z pomidorami, oliwkami i rozmarynem 230Dzisiaj zapraszam na absolutnie rewelacyjną przekąskę we włoskim stylu. Banalnie prosta w przygotowaniu focaccia z pomidorami, zielonymi oliwkami i rozmarynem zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia i dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych. Jest idealna na kolację, dodatek do innych dań lub przekąską na imprezę. Zapraszam do wypróbowania przepisu - u nas cała brytfanka na dwie osoby zniknęła w 15 minut :) Do przygotowania dania
Wyprawy kulinarne Walentynki FIT 230
Walentynki FIT 230moje propozycje na menu walentynkowe w wersji FIT. W toskańskim stylu, jest i zdrowo i pysznie. Znajdziecie w nim moją propozycję startera, zupy, dania głównego oraz deseru. Bakaliowa focaccia, toskańska zupa pomidorowa, buraczane pesto oraz owocowe tiramisu! Jest bez glutenu, orkisz, mleko kokosowe, jagody Goji, nasiona chia ... Menu dla zwolenników zdrowego odżywiania. Mam nadzieję, że skorzystacie z moich
Garniec Magalie Focaccia z karmelizowaną cytryną, rozmarynem i pieprzem 227
Focaccia z karmelizowaną cytryną, rozmarynem i pieprzem 227zapiekane były świeże cytryny, ja postanowiłam je lekko skarmelizować. Same cytrynki nie są miękkie lecz delikatnie chrupkie. Podczas pieczenia oddają ciastu swój aromat i smak. Składniki: focaccia: 400 g mąki pszennej (użyłam typ 750) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży instant (7 g) 4 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: 1 cytryna
Codzienna kuchnia niecodzienna Focaccia z rozmarynem 249
Focaccia z rozmarynem 249Focaccia. Bardzo puszysta, z chrupiącą skórką. Znakomita zamoczona w dobrej oliwie, świetna z szynką, suszonymi pomidorami i dodatkiem jakiegoś zielska. Można ją po upieczeniu zamrozić a po rozmrożeniu podgrzać, zawiniętą w folię, w piekarniku. Z tej porcji upieczemy dwie okrągłe ( ok 25 cm średnicy) lub dwie prostokątne focaccie. Robiłam z połowy porcji, w prostokątnej foremce. Na podstawie przepisu
Stare Gary FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 218
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 218Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami. Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym. Ja pierwszy
Ostra na Słodko