focaccia - 444 przepisów (strona:3/30)

Keto focaccia ze szparagami i pomidorami (Paleo, LowCarb) 32

Keto focaccia ze szparagami i pomidorkami Kuchnia włoska – nr 1 na świecie…? No i wzięło mnie na kuchnię włoską . Miałam właśnie zamiar napisać, że jest to mój ulubiony rodzaj kuchni, który jednak – ze względu na rodzaj stosowanej diety – nie jest przeze mnie szeroko stosowany… Ale chyba bym skłamała… Po głębszym zastanowieniu dochodzę bowiem do wniosku, że nie jestem w stanie(...)względu na liczne z nią spotkania, walory zdrowotne, prostotę i dostęp do świeżych produktów. Jednak równie mocno lubię smaki azjatyckie i różne inne, których dokładnego pochodzenia nawet nie znam… Focaccia lniana ze szparagami i pomidorkami Wspomnienia kulinarne wiecznie żywe Włochy to jednak mekka smakoszy. Tam naprawdę można dobrze zjeść! Każdy region ma swój lokalny koloryt, który odbija się mocno

Modern Cave Girl
Focaccia mocno cebulowa 65

Wariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego

Apetyczna babeczka
Focaccia z oliwkami i pomidorami 102

Świetne jako przystawka. Najlepsze tuż po upieczeniu. Miękkie ciasto z dodatkiem gruboziarnistej soli, pomidorów koktajlowych i oliwek, posypane świeżą bazylią. Ciasto: 10 g drożdży 300 g

Bullio
Mini Focaccia z pomidorami i jalapeño 65

Miałam w domu mało składników potrzebnych do tej pyszności i stwierdziłam, że i tak podołam zadaniu stworzenia czegoś pysznego do jedzenia na 2 śniadanie. Przedstawiam więc

KreatywnePiny
Mini Focaccia z brokułem i pieprzem cytrynowym 58

Składniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki pszennej szczypta soli 10 g drożdży 60-70 ml wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek- ja

KreatywnePiny
Focaccia - lekka i prosta przekąska 36

Będąc w Poznaniu miałyśmy okazję spróbować włoską kuchnię. Na przystawkę wybrałyśmy focaccięi, czyli rodzaj włoskiego pieczywa. Ciasto przypomina spód od pizzyi, więc jest pyszniutkie! możemy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Focaccia z suszonymi pomidorami i rozmarynem 74

A dzisiaj tradycyjny włoski chlebek z dużą ilościa rozmarynu i suszonych pomidorów. Składniki; 10 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, 250 g

Anioły w kuchni
Focaccia z pomidorami, olliwkami i mozzarellą 58

Składniki: 25 g drożdży 400 ml wody 4 szklanki mąki ok. 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 2 łyżki włoskich ziół lub przyprawa do

Czerwień i błękit
focaccia z brokułami i papryką 63

Dobry pomysł na drugie śniadanie lub na kolację. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka

w kuchni i w ogrodzie
Focaccia z brokułami i papryką 65

Dobry pomysł na drugie śniadanie lub na kolację. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka

prawdziwe jedzenie
Puszysta focaccia 48

Ostatnio ciągle piekę. Wypróbowuję różne przepisy w tempie dotąd niespotykanym. Zwyczajnie mam ochotę kulinarnie się powyżywać! A dziś już z samego rana wyżywałam się na focacci

Magda Kucharzy
Foccacia z manchego i bazylią 67

Witam! Jak ten czas leci! Za tydzień o tej porze będę w drodze do Polski...A tym czasem mam dla Was przepis na pyszny chlebek czyli focaccia z manchego i bazylią. Focaccia to jeden z moich ulubionych dodatków do grilla . Ta jest szczególna, bo wyrastała przez w lodówce. Bardzo lubię piec chleb, który rośnie przez noc. W ten sposób zaoszczędzam(...)mnóstwo czasu i swobodnie mogę się zająć grillowaniem . Kiedy mięso jest już na ruszcie to i focaccia z manchego pięknie się rumieni w piekarniku. Lubię nadziewaną focaccia . Jest to tak smaczny chleb, że można go jeść prosto z blachy. Focaccia z manchego jest pyszna posmarowana romesco. Jednak dzisiejszy przepis na focaccia różni się nieznacznie, bo ciasto długo wyrasta w lodówce

codojedzenia
Focaccia z oliwkami i rozmarynem 16

focaccią. To rodzaj drożdżowego płaskiego pieczywa, które w zależności od regionu jest pieczone z dodatkiem grubiej soli, ziół i oliwy lub z różnymi dodatkami. U mnie tym razem jest focaccia z oliwkami i rozmarynem. Uwielbiam to połączenie. Natomiast samo ciasto najpierw fermentowało przez 12 godzin. Moim zdaniem jest bez porównania smaczniejsze, od tego zwykłego, które rośnie tylko przez 60 minut(...)Oczywiście focaccia najlepiej smakuje na ciepło! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy: Focaccia ze szparagami Schacciatta, czyli focaccia z winogronami Bazyliowa focaccia Focaccia z suszonymi pomidorami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Focaccia z oliwkami Stecca, czyli włoskie chlebki Stecca, chlebki z pomidorami i cukinią         Focaccia z oliwkami i rozmarynem Proporcje na blachę

Kulinarne przygody Gatity
Ulubiona focaccia (4 składniki) 26

Chrupiąca i puszysta focaccia, o wyraźnym smaku, pachnąca oliwą, aromatyczna, wspaniała! To zdecydowanie ulubiony przepis, testowany wielokrotnie, banalnie prosty do przygotowania, dający niesamowicie pyszny efekt. Ulubiona focaccia Przyznam szczerze, że focaccia nigdy nie należała do moich ulubionych wypieków. Do czasu, aż poznałam ten przepis! Wiadomo, że nie pogardziłabym żadnym domowym pieczywem. Ale dopiero ten przepis zupełnie zmienił moje postrzeganie tego(...)bardziej mylnego! Pierwszy raz widziałam metodę solankową w serialu Cztery Składniki, na bazie książki Samin Nosrat. Okazało się, że ten rodzaj focacci pochodzi z Ligurii i jest absolutnie niezwykły. Focaccia z tego przepisu wychodzi chrupiąca na brzegach i lekka jak chmurka. Coś wspaniałego. Do tego wyrasta przez noc, a przed śniadaniem wystarczy tylko wrzucić ją do pieca i gotowe. Polecam

Wilk Syty
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 51

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch.  Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę. Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową(...)focaccię ( focaccia al rosmarino e salvia ) z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki Upiekłam ją jednak w... wolnowarze. Wbrew temu, co możemy sądzić, Crock-Pot (wolnowar) to urządzenie niezwykle uniwersalne. Pisałam o tym na blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście  Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały

Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 64

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch.  Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę. Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową(...)focaccię ( focaccia al rosmarino e salvia ) z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki Upiekłam ją jednak w... wolnowarze. Wbrew temu, co możemy sądzić, Crock-Pot (wolnowar) to urządzenie niezwykle uniwersalne. Pisałam o tym na blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście  Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i grillowaną cukinią (Focaccia di farro con salmone affumicato e zucchine grigliate) 74

SKŁADNIKI Focaccia 300 g m ą ki orkiszowej razowej 200 g m ą ki pszennej chlebowej 250 ml wody 25 g świeżych drożdży 5 łyżek oliwy extravergine d'oliva 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Dodatki 1 czerwona cebula 1 cukinia 100 g wędzonego łososia  **** INGREDIENTI Focaccia 300 g di farina di farro integrale(...)które grillujemy na patelni. Upieczoną, jeszcze ciepłą focaccie dekorujemy plasterkami łososia, cukinii oraz czerwonej cebuli. Oprószamy czarnym pieprzem i polewamy 1-2 łyżkami oliwy extravergine. **** PREPARAZIONE Per preparare la focaccia, iniziate a setacciate la farina di farro e la farina 0 in una ciotola. In un'altra ciotola f ate sciogliere il lievito di birra in 100 ml di acqua

La grande e la piccola cuoca
Toskański przysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) 75

Focaccia z winogronami, tzw. "schiacciata con l'uva", we Florencji nazywana "stiaccia" to typowy przysmak kuchni toskańskiej, bardzo popularny na jesieni w czasie winobrania. Focaccia wypiekana jest w formie prostokątnego placka z ciasta chlebowego z dodatkiem winogron, odrobin ą  cukru i oleju extravergine d'oliva.   Focaccia jest przepysznym słodkim chlebkiem, uwielbianym przez(...)winogron i cukru oraz 2 łyżki oleju extravergine d'oliva. Focaccie z winogronami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Upieczona focaccia powinna być ładnie złocista.  Przepis powstał przy współpracy z portalem  Kobiece porady **** PREPARAZIONE Iniziate a preparare l'impasto della focaccia

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z pieczonymi szparagami, fetą i pesto z bazylii (Focaccia con asparagi, feta e pesto di basilico) 51

obiecałam Wam  swój ulubiony sposób na ich podanie. Moimi dodatkami są pieczone szparagi, feta i pesto z bazylii. Prosto, nieskomplikowanie i mega pysznie, polecam :) SKŁADNIKI  Focaccia 300 g m ą ki pszennej   180 g jogurtu (w temperaturze pokojowej) 10 g drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniej wody(...)łyżki oliwy Dodatki 300 g zielonych szparagów 100 g fety 3-4 łyżki pesto z bazylii **** INGREDIENTI   Focaccia 300 g di farina 180 g di yogurt bianco (a temperatura ambiente) 10 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di sale 1/2 cucchiaino di zucchero 3 cucchiai di acqua tiepida 2 cucchiai di olio d'oliva Ulteriore

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z masłem czosnkowym i rozmarynem (Focaccia all'aglio e rosmarino) 67

Focaccia, włoski chlebek, idealny na piknik dla całej rodziny. Niesamowicie puszysta, delikatna w smaku, wprost rozpływająca się w ustach.  "Kropk ą  nad i" focacci jest masło z czosnkiem i rozmarynem,  które nadaje jej charakteru, intensywnego smaku oraz aromatu.   Smacznego! SKŁADNIKI Focaccia 500 g m ą ki typu 0 30 g oliwy extravergine d'oliva(...)łyżeczka miodu 1 łyżeczka rozmarynu drobno posiekanego 2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 g  masła 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki rozmarynu drobno posiekanego **** INGREDIENTI Focaccia 500 g di farina tipo 0 30 g di olio extravergine d'oliva 12 g di lievito di birra fresco 280-320 ml di acqua tiepida 1 cucchiaino di miele

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem 18

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem       Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem to genialne danie aby wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. To pyszna włoska wersja pieczywa, występuje w wersji cienkiej jak i grubszej. Ja tym razem zrobiłam grubszą, aby wykorzystać ją jako podstawę kanapek.   Focaccia(...)poukładać czosnek w plasterkach. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić focaccię i piec ok. 30-40 minut, do czasu zrumienienia. Lekko przestudzić (wówczas lepiej się kroi).   Focaccia jest wspaniała w towarzystwie oliwy, oliwek, dobrej włoskiej wędliny. Możesz ją podgrzać następnego dnia w tosterze. Oj .. rozmarzyłam się ; ) Smacznego! Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem

Kuchnia na wzgórzu
Focaccia 72

dawna za mną chodziła focaccia. Wypróbowałam sporo przepisów i każdy niezależnie od tego co lubi, powinien znaleźć swój ulubiony. Ten przepis pochodzi od Kingi Paruzel , uczestniczki Masterchef. Nie, nie dlatego wybrałam ten przepis, ale po prostu focaccia z niego jest przepyszna, puszysta i doskonale komponuje się z dobrej jakości oliwą. To co uwielbiam podczas przygotowywania focacci, to niesamowity zapach rozmarynu(...)powietrzu. Bo nie ma focacci bez świeżego rozmarynu. A kiedy otworzycie piekarnik, żeby popatrzeć na Wasze dzieło i Wasz nos dostanie rozmarynowy pstryczek… Ślinka sama pocieknie. W ogóle focaccia to takie małe dzieło sztuki. Przynajmniej dla mnie Niby zwykły placek drożdżowy ale…te oliwki, pomidorki, sól morska…To uczta nie tylko dla podniebienia ale również dla oczu

Mieszam w Garnku