focaccia - 444 przepisów (strona:3/30)

Foccacia z manchego i bazylią 117

Witam! Jak ten czas leci! Za tydzień o tej porze będę w drodze do Polski...A tym czasem mam dla Was przepis na pyszny chlebek czyli focaccia z manchego i bazylią. Focaccia to jeden z moich ulubionych dodatków do grilla . Ta jest szczególna, bo wyrastała przez w lodówce. Bardzo lubię piec chleb, który rośnie przez noc. W ten sposób zaoszczędzam(...)mnóstwo czasu i swobodnie mogę się zająć grillowaniem . Kiedy mięso jest już na ruszcie to i focaccia z manchego pięknie się rumieni w piekarniku. Lubię nadziewaną focaccia . Jest to tak smaczny chleb, że można go jeść prosto z blachy. Focaccia z manchego jest pyszna posmarowana romesco. Jednak dzisiejszy przepis na focaccia różni się nieznacznie, bo ciasto długo wyrasta w lodówce

codojedzenia
Focaccia z oliwkami i rozmarynem 54

focaccią. To rodzaj drożdżowego płaskiego pieczywa, które w zależności od regionu jest pieczone z dodatkiem grubiej soli, ziół i oliwy lub z różnymi dodatkami. U mnie tym razem jest focaccia z oliwkami i rozmarynem. Uwielbiam to połączenie. Natomiast samo ciasto najpierw fermentowało przez 12 godzin. Moim zdaniem jest bez porównania smaczniejsze, od tego zwykłego, które rośnie tylko przez 60 minut(...)Oczywiście focaccia najlepiej smakuje na ciepło! Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy: Focaccia ze szparagami Schacciatta, czyli focaccia z winogronami Bazyliowa focaccia Focaccia z suszonymi pomidorami Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Focaccia z oliwkami Stecca, czyli włoskie chlebki Stecca, chlebki z pomidorami i cukinią         Focaccia z oliwkami i rozmarynem Proporcje na blachę

Kulinarne przygody Gatity
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 114

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch.  Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę. Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową(...)focaccię ( focaccia al rosmarino e salvia ) z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki Upiekłam ją jednak w... wolnowarze. Wbrew temu, co możemy sądzić, Crock-Pot (wolnowar) to urządzenie niezwykle uniwersalne. Pisałam o tym na blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście  Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały

Cztery Fajery
Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru 117

Ziołowa focaccia z rozmarynem i szałwią z wolnowaru ? Jak najbardziej!!!  Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa przypominającego nieco pizzę. Pochodzi najprawdopodobniej ze słonecznych wybrzeży Ligurii, ale jest popularna na terenie całych Włoch.  Może być cienka lub puszysta, słodka lub słona, ilość wersji i wariantów jest nieograniczona. Można ją traktować jako podstawę kanapek albo jako przystawkę. Wczoraj przygotowałam klasyczną ziołową(...)focaccię ( focaccia al rosmarino e salvia ) z dodatkiem drobno pokrojonej cebulki Upiekłam ją jednak w... wolnowarze. Wbrew temu, co możemy sądzić, Crock-Pot (wolnowar) to urządzenie niezwykle uniwersalne. Pisałam o tym na blogu wielokrotnie, a dokładny opis znajdziecie w poście  Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać W wolnowarze przygotujecie praktycznie wszystko, od aromatycznych zup, przez wspaniały

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i grillowaną cukinią (Focaccia di farro con salmone affumicato e zucchine grigliate) 137

SKŁADNIKI Focaccia 300 g m ą ki orkiszowej razowej 200 g m ą ki pszennej chlebowej 250 ml wody 25 g świeżych drożdży 5 łyżek oliwy extravergine d'oliva 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu Dodatki 1 czerwona cebula 1 cukinia 100 g wędzonego łososia  **** INGREDIENTI Focaccia 300 g di farina di farro integrale(...)które grillujemy na patelni. Upieczoną, jeszcze ciepłą focaccie dekorujemy plasterkami łososia, cukinii oraz czerwonej cebuli. Oprószamy czarnym pieprzem i polewamy 1-2 łyżkami oliwy extravergine. **** PREPARAZIONE Per preparare la focaccia, iniziate a setacciate la farina di farro e la farina 0 in una ciotola. In un'altra ciotola f ate sciogliere il lievito di birra in 100 ml di acqua

La grande e la piccola cuoca
Toskański przysmak: focaccia z winogronami (Schiacciata con l'uva) 142

Focaccia z winogronami, tzw. "schiacciata con l'uva", we Florencji nazywana "stiaccia" to typowy przysmak kuchni toskańskiej, bardzo popularny na jesieni w czasie winobrania. Focaccia wypiekana jest w formie prostokątnego placka z ciasta chlebowego z dodatkiem winogron, odrobin ą  cukru i oleju extravergine d'oliva.   Focaccia jest przepysznym słodkim chlebkiem, uwielbianym przez(...)winogron i cukru oraz 2 łyżki oleju extravergine d'oliva. Focaccie z winogronami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50-60 minut. Upieczona focaccia powinna być ładnie złocista.  Przepis powstał przy współpracy z portalem  Kobiece porady **** PREPARAZIONE Iniziate a preparare l'impasto della focaccia

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z pieczonymi szparagami, fetą i pesto z bazylii (Focaccia con asparagi, feta e pesto di basilico) 95

obiecałam Wam  swój ulubiony sposób na ich podanie. Moimi dodatkami są pieczone szparagi, feta i pesto z bazylii. Prosto, nieskomplikowanie i mega pysznie, polecam :) SKŁADNIKI  Focaccia 300 g m ą ki pszennej   180 g jogurtu (w temperaturze pokojowej) 10 g drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniej wody(...)łyżki oliwy Dodatki 300 g zielonych szparagów 100 g fety 3-4 łyżki pesto z bazylii **** INGREDIENTI   Focaccia 300 g di farina 180 g di yogurt bianco (a temperatura ambiente) 10 g di lievito di birra fresco 1 cucchiaino di sale 1/2 cucchiaino di zucchero 3 cucchiai di acqua tiepida 2 cucchiai di olio d'oliva Ulteriore

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z masłem czosnkowym i rozmarynem (Focaccia all'aglio e rosmarino) 116

Focaccia, włoski chlebek, idealny na piknik dla całej rodziny. Niesamowicie puszysta, delikatna w smaku, wprost rozpływająca się w ustach.  "Kropk ą  nad i" focacci jest masło z czosnkiem i rozmarynem,  które nadaje jej charakteru, intensywnego smaku oraz aromatu.   Smacznego! SKŁADNIKI Focaccia 500 g m ą ki typu 0 30 g oliwy extravergine d'oliva(...)łyżeczka miodu 1 łyżeczka rozmarynu drobno posiekanego 2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 g  masła 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki rozmarynu drobno posiekanego **** INGREDIENTI Focaccia 500 g di farina tipo 0 30 g di olio extravergine d'oliva 12 g di lievito di birra fresco 280-320 ml di acqua tiepida 1 cucchiaino di miele

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem 55

Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem       Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem to genialne danie aby wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. To pyszna włoska wersja pieczywa, występuje w wersji cienkiej jak i grubszej. Ja tym razem zrobiłam grubszą, aby wykorzystać ją jako podstawę kanapek.   Focaccia(...)poukładać czosnek w plasterkach. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić focaccię i piec ok. 30-40 minut, do czasu zrumienienia. Lekko przestudzić (wówczas lepiej się kroi).   Focaccia jest wspaniała w towarzystwie oliwy, oliwek, dobrej włoskiej wędliny. Możesz ją podgrzać następnego dnia w tosterze. Oj .. rozmarzyłam się ; ) Smacznego! Focaccia z ziemniakami i rozmarynem oraz czosnkiem

Kuchnia na wzgórzu
Focaccia 140

dawna za mną chodziła focaccia. Wypróbowałam sporo przepisów i każdy niezależnie od tego co lubi, powinien znaleźć swój ulubiony. Ten przepis pochodzi od Kingi Paruzel , uczestniczki Masterchef. Nie, nie dlatego wybrałam ten przepis, ale po prostu focaccia z niego jest przepyszna, puszysta i doskonale komponuje się z dobrej jakości oliwą. To co uwielbiam podczas przygotowywania focacci, to niesamowity zapach rozmarynu(...)powietrzu. Bo nie ma focacci bez świeżego rozmarynu. A kiedy otworzycie piekarnik, żeby popatrzeć na Wasze dzieło i Wasz nos dostanie rozmarynowy pstryczek… Ślinka sama pocieknie. W ogóle focaccia to takie małe dzieło sztuki. Przynajmniej dla mnie Niby zwykły placek drożdżowy ale…te oliwki, pomidorki, sól morska…To uczta nie tylko dla podniebienia ale również dla oczu

Mieszam w Garnku
Włoska focaccia z Apulii - Focaccia Pugliese 128

morza stanowi niewyczerpane bogactwo ryb i owoców morza. Be z wątpienia jedną z typowych potraw kuchni apulijskiej, najbardziej cenion ą  przez samych Apulijczyków i turystów, jest focaccia pugliese, która mieszkańcom Bari towarzyszy  od wczesnego rana do późnego wieczora .  C hrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, wprost doskona ł a.  Aby focaccia przypominała(...)kupion ą  w piekarni w Bari, powinna spełniać kilka warunków. Po pierwsze ciasto przygotowujemy z dodatkiem gotowanych ziemniaków, dzięki którym focaccia  dłużej zachowuje świeżość i staje sie niesamowicie puszysta . Do przygotowania focacci wykorzystujemy najlepszej jakości oliwę, pomidory i czarne oliwki. I na końcu obowiązkowo oregano, które nadaje focacci charakteru, intensywnego smaku, aromatu, stanowi przysłowiową "kropk

La grande e la piccola cuoca
Focaccia z suszonymi pomidorami 88

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Puszysta i pachnąca ziołami, najlepiej smakuje na ciepło. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! W mojej kuchni gościła już focaccia z oliwkami (przepis znajdziesz tutaj), focaccia z brokułami i papryką, ale to focaccia z suszonymi pomidorami całkowicie zawładnęła moim sercem(...)kolejny muszę przyznać, że uwielbiam suszone pomidory (wystarczy spojrzeć na przepisy na makaron z tofu lub zapiekanki na bagietce). […] Artykuł Focaccia z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Vegan Taste

Vegan Taste
Łatwa focaccia ze szpinakiem i bratkami 75

oliwy do maczania. Byćmoże wybrałam nie to miejsce ale szczerze mówiąc w ogóle tamten, mój pierwszy i jedyny jak dotąd pobyt we Włoszech, zawiódł mnie kulinarnie... A czym jest focaccia? To gruby placek drożdżowy z ciasta na pizzę pieczony z dużą ilością oliwy, który wyrasta dużo dłużej od klasycznej pizzy, często w chłodzie przez około 8 godzin. W zależności(...)regionu focaccia może być bez żadnych dodatków, z rozmarynem i solą albo pulchna z wmieszanymi oliwkami i szuszonymi pomidorami lub masą innych odatków :) W ostatni weekend postanowiłam zmierzyć się z tematem i tak powstała sezonowa focaccia ze szpinakiem, kwiatami bratka zebranymi z balkonu i dmuchawcami z cebulowych krążków. Podążając za przepisem znalezionym w internetowych przestrzeniach, pominęłam nocne wyrastanie, jednak efekt

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Najprostsza focaccia bez zagniatania 138

pracy (ciasto może spokojnie leżeć w chłodzie dwa dni), wystarczy przełożyć je do formy, odstawić do powrótnego wyrośnięcia i upiec. Taki właśnie jest patent na focaccię bez zagniatania. Focaccia pośród pieczywa i chlebów zajmuje miejsce bardzo wysokie, bo jest to wypiek niesamowicie smaczny, który sam w sobie, bez żadnych dodatków smakuje jak najpyszniesza przekąska. Dodaj do niej trochę smakowej oliwy(...)focaccie jets tyle co miasteczek w Ligurii (rejon Genui), skąd historycznie pochodzi. Są focaccie twarde jak suchar i miękkie jak bułeczka. Grube jak ciasto i cieniutkie jak papier. Focaccia ma starożytny rodowód i pochodzi z czasów jeszcze sprzed rzymskich, gdy Etruskowie wypasali kozy na wzgórzach, gdzie później powstał Rzym. Nazwa focaccia wywodzi się od słowa focus , które po łacinie znaczy

Niedzielny kucharz
Najprostsza focaccia bez zagniatania 63

pracy (ciasto może spokojnie leżeć w chłodzie dwa dni), wystarczy przełożyć je do formy, odstawić do powrótnego wyrośnięcia i upiec. Taki właśnie jest patent na focaccię bez zagniatania. Focaccia pośród pieczywa i chlebów zajmuje miejsce bardzo wysokie, bo jest to wypiek niesamowicie smaczny, który sam w sobie, bez żadnych dodatków smakuje jak najpyszniesza przekąska. Dodaj do niej trochę smakowej oliwy(...)focaccie jets tyle co miasteczek w Ligurii (rejon Genui), skąd historycznie pochodzi. Są focaccie twarde jak suchar i miękkie jak bułeczka. Grube jak ciasto i cieniutkie jak papier. Focaccia ma starożytny rodowód i pochodzi z czasów jeszcze sprzed rzymskich, gdy Etruskowie wypasali kozy na wzgórzach, gdzie później powstał Rzym. Nazwa focaccia wywodzi się od słowa focus , które po łacinie znaczy

Niedzielny kucharz