PROZIAKI – kuchnia regionalna

PROZIAKI – kuchnia regionalna

PROZIAKI – kuchnia regionalna

Proziaki to rodzaj placuszków z mąki, kwaśnego lub zsiadłego mleka, sody i   soli,  dodaje się czasem jajek, ale jak kto woli :)  Ja ciasto z jajkami przygotowałam, dzięki temu smak i lekko żółty kolor uzyskałam.  To jeden z najbardziej charakterystycznych podkarpackich wypieków regionalnych, jakże prostych w przygotowaniu, a w smaku oryginalnych. Często na festynach, imprezach biesiadnych czy jarmarkach gospodynie na świeżo je wypiekają i z różnymi dodatkami polecają. Kształty mają różne... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Moniki Smakołyki

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Autor

Monika LMonika L

Kuchnia to moje miejsce gdzie smaków poszukuję, łączę produkty, z nich dania przygotowuję. Przepisy na kartkach papieru zapisuję, a dania fotografuję. Jestem kulinarną amatorką, ale smakową „doktorką”. Badam smakiem wszystkie składniki i nie chwaląc się naprawdę powstają z nich smakołyki.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasto, pasty, pierogi przepis, pierogi, impreza, mielone, placki, pasta, kefir, krem czekoladowy, placuszki, krem, por , pieczywo, ciasto na niedziele, pierogi przepis ciasto, ciasto na pierogi, bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, szybkie ciasto, szybkie ciasto bez pieczenia, proste ciasto, ciasta z kremami, ciasto z kremem, ciasta czekoladowe, ciasto czekoladowe, krem z pora, placek z serem, proste i szybkie ciasto

Inne przepisy z Moniki Smakołyki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.