Kruche ciasto z dżemem Przepis na to ciasto mam od babci, często przygotowywała je, gdy byłyśmy małe. Ciasto to sprawdzi się nie tylko dobrzze jako baza do dżemów, ale można również dżem zastąpić sezonowymi owocami, najlepiej komponuje się z bardziej kwaskowatymi, gdyż jest stosunkowo słodkie. Składniki: 50 dag mąki tortowej 30 dag cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła Dodatkowo: 1,5 - 2 słoiczki dżemu (można też użyć powidła lub mus jabłkowy) Przygotowanie: Do przesiewnej mąki z proszkie... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...