Szybkie ciasto marchewkowe Składniki: - starta marchewka (miseczka) - 2 szklanki mąki owsianej/pszennej - 1/3 szklanki cukru/ksylitolu - łyżeczka startej skórki z pomarańczy - 250g jogurtu naturalny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder do posypania ciasta. Sposób przygotowania: - wszystkie składniki połącz w jedną całość, wymieszaj dokładnie; - masę przelej do formy wysmarowanej masłem; - piec 60 minut w temperaturze 170 stopni. SMACZNEGO! Ciasto marchewkowe kojarzy(...)wiosną, ale dlaczego by nie zrobić go jeszcze zimową porą? 😊 Każda pora i okazja jest dobra! Choć miło jest zasiąść w parku z kawą w termosie, zajadać ciasto i rozkoszować się pogodą to myślę, że nie tylko łono natury ma swoje uroki - niektóre miasta dbają o wygląd i wygodę swoich mieszkańców - coraz więcej miast zwraca uwagę na meble
MintTasteTworząc ten torcik wzorowała się na słynnym torcie Sachera którego jeszcze nigdy nie piekłam, ale w końcu i jego też upiekę ;) Ciasto jest w punkt słodkie, a słodycz jego przełamana jest kwaskowatym dżemem. Ja dorzuciłam jeszcze bardzo słodkie cukierki czekoladowe które nam nie smakowały i nie wiadomo było co z nimi tak naprawdę zrobić. Nadały one ciastu większej wilgotności(...)lekkiego wyglądu Brownie. Oczywiście można cukierki pominąć i ciasto też na pewno się uda :) Składniki na foremkę o śred. 22 cm: 6 jajek kl M 3/4 szkl mąki pszennej 125 g masła 1/2 szkl cukru 3 łyżki cukru 50 g czekolady gorzkiej 1 czubata łyżeczka kakao ewent. 5-6 cukierków truflowych dodatkowo: 125 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru
Gotowanie...to proste !było już wymówek I to był strzał w dziesiątkę. Cebularze wyszły naprawdę bajeczne I wcale nie wymagały aż takich dużych nakładów pracy Spróbujecie :)? Cebularze przepis na 12 cebularzy CIASTO: 30 g drożdży świeżych płaska łyżeczka cukru łyżka mąki 3 łyżki ciepłej wody 250 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej łyżeczka soli 60 g masła jajko 200 ml mleka FARSZ(...)się rozpuści. Nie gotuj. Mleko powinno być ciepłe, ale nie wrzące. Gdy drożdże wyrosną, przełóż je do mąki, dodaj jajko i ciepłe mleko z masłem. Wyrabiaj gładkie i elastyczne ciasto. Im dłużej będziesz wyrabiać tym lepiej. Gdy ciasto będzie gotowe, zostaw je w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Przygotuj farsz: Cebulę pokrój
365 dni dookoła kuchniłyżki wody – olej do smażenia – cukier puder do oprószenia Mąkę i cukier puder (2 łyżki) przesiać do miski. Dodać żółtka, śmietanę, rozpuszczone masło, spirytus, wodę. Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut (w temperaturze pokojowej). Następnie ciasto wybić wałkiem, czyli napowietrzyć. Ubijać ciasto min 15 minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić(...)minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz i smażyć, partiami faworki. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Artykuł Kruche faworki, chrust na żółtkach pochodzi
CookYourselfProponuję Wam dzisiaj wspaniałe warstwowe ciasto. Najbardziej zadowoleni powinni być miłośnicy kawy - lekki, ciemny biszkopt przełożyłam delikatną kawową śmietanką i budyniowym kremem z dodatkiem alkoholu. Całość wieńczy chrupiąca, kawowa beza. Co Wy na to? Inspiracją był przepis Katriny . składniki: ciasto biszkoptowe: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1/2 szklanki kakao 1 1/2 łyżeczki(...)masła 1 szklanka cukru pudru kieliszek wódki (opcjonalnie) beza: 4 białka (1 miarka) szczypta soli 2 miarki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej przetartej przez sitko wykonanie: Przygotowanie ciasta rozpoczynam od upieczenia bezy. Moja beza idealna jest sucha i chrupka zarówno na zewnątrz jak i w środku (nie lubię pianki ani ciągutki). Aby osiągnąć taki efekt zawsze odmierzam białka
babka w formiejabłka i orzechy to taki symbol jesieni. Dla kogo: dla szukających odmiany od tradycyjnej szarlotki dla mających za oknem orzech włoski dla lubiących chrupanie i łupanie Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 100g zmielonych orzechów włoskich 100g cukru pudru łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego szczypta zmielonych goździków jajko 200g masła (miękkiego(...)paseczki (jak cienkie frytki) i skropić sokiem z cytryny. Włożyć do rondelka i podgrzewać, aż zmiękną i zaczną się lekko rozpadać. Uwaga, żeby zbyt ich nie rozgotować. Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z masłem, zmielonymi orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zmiksować mikserem, aż powstanie jednolite ciasto, będzie się sypało. Dodać jajko i śmietanę i jeszcze raz zmiksować
Mania WypiekaniaPyszne drożdżowe bułeczki, pączki z piekarnika, taka odchudzona wersja pączków smażonych. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe jest tym tym lepsze, im więcej żółtek użyjemy do jego przygotowania. Pączki piekłam „na” drożdżach suchych. Zawsze są pod ręką i nie ma obawy, że są stare, zepsute i ciasto się nie uda. Przygotowując ciasto drożdżowe, pamiętajmy że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)Masło roztopić. Mąkę wymieszać z drożdżami. Jajka i żółtka ubić z cukrem na pulchną masę. Ubijając wlać mleko, dodać skórkę cytrynową. Następnie wsypać mąkę z drożdżami i wyrabiać, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i będzie odstawać od ręki. Następnie wlać rum i dalej wyrabiać. Wlać roztopione masło cały czas wyrabiając. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Przykryć ściereczką
królestwo garówOstatnio na warsztatach w Przystanek11 w Zabrzu przygotowywałam z dziećmi właśnie te pierożki- czekoladowe z serem. Jak sobie dzieci poradziły? Rewelacyjnie! Sprawnie wyrobiły ciasto i starannie lepiły. Zajadały pierogi z solonym karmelem, który również same zrobiły, korzystając z tego przepisu . Ciasto pierogowe jest tutaj bardzo delikatne, a podczas wyrabiania nieco się klei, więc wymaga podsypywania odrobiną mąki. Nadzienie twarogowe(...)Polecam wypróbować taką ciemną wersję uwielbianych przez Polaków pierogów. Dzieci przygotowujące czekoladowe pierogi z serem :). Zdjęcia dzięki uprzejmości studia kulinarnego Przystanek11. Składniki: (na około 65 sztuk) Czekoladowe ciasto pierogowe: 450 g mąki pszennej + mąka do podsypywania 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki naturalnego kakao (30 g) szczypta soli 100 ml gorącego mleka 200 ml gorącej wody
Nastoletnie WypiekanieZwyczajne ciasto w niezwyczajnej odsłonie. Trzy kruche placki, w dwóch kolorach, przełożone marmoladą. W oryginale były dwa ciemne placki i jeden jasny, ja natomiast zrobiłam wersję odwrotną. Mój m-żonek uwielbia takie ciasta, więc dla niego im więcej marmolady tym lepiej. Uprzedzam jednak, aby nie była bardzo słodka, ponieważ jej smak dominuje i w połączeniu z lukrem ciasto by było(...)przełknięcia ;-) Radzę użyć ulubionej marmolady, którą można jeść łyżkami. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że ciasto wyjdzie naprawdę smaczne. I choć mamy jeszcze karnawał, a do Wielkanocy dużo czasu, to pomyślałam sobie, że takie ciasto mogłoby wystąpić w roli mazurka, tylko ewentualnie z mniejszą ilością marmolady. Czytaj dalej
Arabeska waniliowaKruche ciasto z dżemem, z dodatkiem masła orzechowego. Wymyśliłam je sobie i wyszło nawet lepsze niż się spodziewałam. Smakowało tak, jakby 'peanut butter cookies' przełożyć dżemem. Pyszne, wręcz uzależniające. Surowe ciasto jest dosyć kruche, dlatego najlepiej wałkować je pomiędzy kawałkami folii lub na macie silikonowej i razem z nią przenosić do blaszki. W ten sposób ciasto pozostanie(...)jednym kawałku. Oczywiście matę lub folię odwracamy ciastem do dołu, a na koniec odrywamy, nie pieczemy jej razem z ciastem ;-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaąki tj. 2 2/3 szklanki 4 jajka Wykonanie Ubić jajka w misce. Zrobić kopiec z m ąki na stolnicy. Za pomocą widelca delikatnie wymieszać jajka z mąką . Gdy ciasto zacznie się łączyć z mąką trzeba użyć palców i kontynuować łączenie maki z jajkami. Trzeba sprawdzić konsystencję ciasta i dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się ale nie zbyt dużo(...)Ilość dodanej mąki zależy głównie od wielkości jajek. Zagnieść ciasto przez co najmniej 5-10 minut (lub dłużej), aż staje się wilgotne, gładkie i elastyczne. Zawin ąć ciasto w folię i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ponownie ugniatać ciasto przez kilka minut. Owinąć ponownie w folie i odstawić na kolejne 30 minut. Teraz walkowac ciasto na potrzebna grubość
mojej kuchniherbaty… Taka właśnie jest Puszysta Cytrynka. Proste, ucierane ciacho o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku cytryny i wanilii. Nie ma co się rozpisywać: kto lubi szybkie w wykonaniu ciasta z jednej blachy, i smak tradycyjnego domowego ciasta, koniecznie powinien wypróbować ten przepis;) Składniki: 4 jaja ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g miękkiego masła 2 łyżki śmietany 18 % tłuszczu 1 ½ szklanki
Domowe ciastaustach… Całość przełożona kremem na bazie kawy rozpuszczalnej wykończona słodziutkimi wisienkami w cukrze. Bardzo tortowe, słodkie, najlepsze na drugi dzień. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu;) Składniki na ciasto miodowe: 50 dag mąki pszennej 2 jaja 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru Składniki dokładnie mieszamy i zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części
Domowe ciastaDzień bez kawy dniem straconym, a więc zapraszam na małą czarną w słodkiej formie przekładańca. Dziś kolejne ciacho z mojego pomysłu, a był on taki, by ciasto było baaardzo nasączone i kremowe, ale jednocześnie miało nieco inną strukturę niż zazwyczaj. Szczerze mówiąc chciałam pominąć wykończenie czekoladową polewą a zastosować coś zupełnie nowego i ... chrupiącego:) Zdecydowałam się na chrupiące płatki kukurydziane
Domowe ciasta