ciasto - 162020 przepisów (strona:1974/10802)

rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance 150

smaczniejsze, no i dają niesamowitą satysfakcję. Ale dość wstępu :-)  Chlebek z przepisu, który chcę Wam przedstawić, jest niezwykle prosty, i bardzo puszysty, delikatny i smaczny. Jest to proste ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem maślanki, łuskanego słonecznika. Maślanka nadaje fajny smak i miękkość. SKŁADNIKI: *keksówka o wymiarach ok 12x25cm -500g  mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży(...)zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą.  Odstawiamy na 15 minut by drożdże się spieniły.  następnie dodajemy resztę składników, czyli sól, maślankę, olej, oraz słonecznik I wyrabiamy ciasto. Ciasto musi odchodzić od dłoni, być delikatne i gładkie. Ciasto odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.  Blaszkę smarujemy tłuszczem. Wyrośnięte ciasto przerabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do blaszki. Chlebuś

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pomidorowy chleb ze szczypiorkiem. 145

Witam Was cieplutko :) Uwielbiam domowe pieczywo, ten zapach i ten smak. Nie ma co ukrywać, że domowy chleb czy bułki są najlepsze. Uwielbiam pracować z ciastem drożdżowym, wyrabiać go i patrzeć jak rośnie. Jeżeli ciasto drożdżowemu damy ciepło swoich rąk i serce to pięknie nam się odwdzięczy i wyrośnie takie jak chcemy. A dzisiaj mam dla Was pyszny chlebek drożdżowy(...)koniecznie. Warto. Smacznego i udanych wypieków Wam życzę :) #pudliszki Potrzebujemy: Na rozczyn: 4 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki ciepłego mleka 2 łyżki mąki tortowej Na  ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 małe płaskie łyżeczki soli 10 dag koncentratu pomidorowego Pudliszki 4 łyżki posiekanego szczypiorku 200 ml ciepłego mleka Dodatkowo: mąka pszenna

Izabelawkuchni
Pierogi z borówkami i serkiem mascarpone 113

głowie i …na talerzu! A jakby tak zmobilizować wszystkie siły i udać się do kuchni nalepić pierogów? Pysznych pierogów! Pachnących słońcem i upalnym latem :) Z borówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda Farsz: 500 g borówek amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) skórka(...)starta z jednej limonki 1 łyżka drobno posiekanych listków mięty cukier puder do smaku - według Waszego uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto na pierogi: 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Zalewamy zawartość miski gorącą wodą (około szklanki). Mieszamy ciasto łyżką, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. 2. Przekładamy ciasto na stolnicę

W kuchni Katie
Szybkie ciasto z dżemem brzoskwiniowym 80

Ekspresowe ciasto pachnące wanilią z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców posypane cukrem pudrem – pyszna, łatwa propozycja na kolejny smaczny dzień! Ciasto bez miksera, na jedną keksówkę, może być przygotowane na mleku lub maślance, szybkie (nie licząc czasu pieczenia), wygodne, każdy sobie z nim poradzi! Gdy zostaje… – kroję na kawałki, pakuję w pojemnik i mrożę – wyjmuję(...)potrzeba. Świetne rozwiązanie dla zabieganych;) Wypróbujcie przepis – smacznego! Szybkie ciasto z dżemem brzoskwiniowym SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru pudru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mleka 2 jajka 2 czubate łyżki dżemu brzoskwiniowego 1 łyżeczka pasty z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego/śmietankowego Uwagi

Zasmakuj Kuchni
MAZUREK Z KREMEM CZEKOLADOWYM 119

Mazurek to obowiązkowa pozycja  na wielkanocnym stole. SKŁADNIKI  Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła 50 g mleka Dodatkowo: powidła śliwkowe WYKONANIE Ciasto: wszystkie składniki siekamy, i zagniatamy elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę(...)wymiarach 20x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy, spód i boki wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem, ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Usuwamy papiery, pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto studzimy. Krem czekoladowy: W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Spód mazurka smarujemy powidłami, polewamy kremem. Dekorujemy

słodki bratek
Babka z makiem drożdżowa 123

Babka z makiem drożdżowa Ciasto drożdżowe idzie u nas ostatnio jak woda, bo rodzinka upodobała je sobie na śniadania, kolacje, do śniadaniówek. Mówię wam, upieczenie jednego ciasta to za mało, wstawiam od razu trzy blaszki a po upieczeniu studzę i połowę pakuję do zamrażarki (część z tego w plastrach). Raz, że oszczędność prądu bo piekarnik piecze na raz wszystko(...)zostawiamy do wyrośnięcia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy z pozostałym cukrem aż będą puszyste. Do jajek dodajemy mąkę, sól, zaczyn, masło, wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. Miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Ciasto wykładamy

Dorota Smakuje
Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami 348

dekoracja jest prosta i ładna. Przepis powstał przy współpracy z marką Basia, użyłam mąki Basia Extra wypiek do biszkoptów i tortów. Jest to mąka dedykowana właśnie do pieczenia ciast tortowych i biszkoptów. Dzięki procesowi perfekcyjnego mielenia ziaren pszenicy jest wyjątkowo aksamitna i delikatna, co zapewnia wypiekom puszystość oraz lekkość. Zachęcam również do odwiedzenia strony Basia z Sercem gdzie znajdziecie wiele(...)lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
Torta Pasqualina - włoski wypiek wielkanocny ze szpinakiem, jajkiem i ricottą 145

Torta Pasqualina, włoski symbol uczczenia  wiosny oraz przebudzenia natury,  którego nie może zabraknąć w wielkanocnym menu. Torta Pasqualina składa się z dwóch warstw ciasta francuskiego i nadzienia ze szpinaku, ricotty, jajek, typowego dla liguryjskiej tradycji kulinarnej. Nie może zabraknąć te ż  majeranku, gałki muszkata ł owej i czosnku, które dodają daniu(...)Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha,  spokój, ciepło i nadziej ę .  Wesołych Świ ą t Wielkanocnych! SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego (wersja okrągła)* 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego) 500 g ricotty 70 g parmezanu 40 g bu ł ki tartej 6 jajek 3 ząbki czosnku majeranek gałka  muszkata

La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka maślano-cytrynowe 364

Święta Wielkanocne niestety szybko przychodzą i szybko odchodzą - więc jak najbardziej wskazane są szybkie i proste przepisy na ciasta i ciasteczka. Takim właśnie przepisem chce się dzisiaj z Wami podzielić. Składniki: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 1 żółtko 190 g masła (prosto z lodówki) 1 łyżeczka soku cytrynowego 1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej Masło pokroić(...)składników. Ręcznie lub za pomocą robota zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i krótko zagnieść. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm (fot.1) . Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremkami  (fot.2)  i układać je w odstępach około

Świat Ciasta
Sernik królewski 1008

użyjcie takiego, skróci to czas przygotowania. Sernik możecie wzbogacić o swoje ulubione dodatki, np. bakalie, ja dodałam jedynie otartą skórkę z pomarańczy i dla mnie było idealnie :).  Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 2,5 łyżki kakao 160 g masła 40 g smalcu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 160 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)jajek 200 g masła 250 g cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 40 g ) skórka otarta z pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, śmietanę oraz pokrojone w kostkę zimne masło i smalec. Przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego

Opowieści z piekarnika
Wielkanocny mazurek z bakaliami, morelową konfiturą i czekoladą 95

propozycja niezwykle świąteczna, typowo wielkanocna, choć ja wykorzystuję ją także na inne okazje. Jest to przepis rodzinny. Receptura na ciasto pochodzi z notatek kulinarnych mojej mamy, zaś nadzienie i wierzch to przepis bratowej mojego dziadka. Ja już wpisałam je w swój zestaw przepisów świątecznych. Ciasto nie wymaga wielu przygotowań. Można pracę nad nim podzielić na dwa etapy i kruchy blat(...)muszą się ze sobą przegryźć, aby mazurek smakował. Ręczę, że smak zaintryguje Was i Waszych gości. To jak? Będzie się pysznił na Waszym stole? Składniki na prostokątną klasyczną blaszkę ciasto 250 g mąki pszennej 130-140 g dobrego masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu jabłkowego 2 jajka nadzienie 1 słoiczek konfitury morelowej garść

Raj dla Podniebienia
Kruche babeczki z nutą pomarańczy i nadzieniem jabłkowym 150

Muszę jeszcze przed świętami pokazać Wam te babeczki. To ostatnio HIT w mojej okolicy. Wszyscy je robią:) To dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej do ciasta kruchego. U mnie z nadzieniem jabłkowym ale dobre będą też z serem lub makiem. Składniki:  1 jajko całe + 3 żółtka  20 dag cukru pudru  cukier waniliowy  40 dag tłuszczu (1 margaryna + smalec(...)wykonania:   Jajko, żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i miękki tłuszcz rozbełtać.  Dodać mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy (dowolną ilość ale bez przesady). Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Podsypać mąką. Rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. Jednym kółkiem wylepić foremkę. Na to wyłożyć trochę jabłek dobrze wysmażonych (ewentualnie z kiślem aby były mniej płynne jabłka). Drugim

Cukiernia Pychotki
Wytrawne ptysiowe gniazdko 96

wiosennym twarożkiem Ciasto: 1/2 szklanki wody 70 g masła szklanka mąki 4 jajka Twarożek: 500 g chudego sera twarogowego 200 g naturalnego jogurtu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub mielonej kolendry pęczek rzodkiewki ogórek szklarniowy lub dwa gruntowe pęczek szczypiorku Ciasto: Wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy partiami mąkę i mieszamy energicznie. Gdy masa(...)stanie się błyszcząca i zacznie odchodzić od ścianek garnka, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy ciasto na gładką masę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 25 cm. Przy użyciu rękawa cukierniczego lub łyżki wykładamy masę na przygotowany papier, formując okrąg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Kucharzyca
MAZUREK PODWÓJNIE CZEKOLADOWY 149

Prosty przepis na pyszne i nieskomplikowane ciasto.  Kruchy, maślany spód kakaowy wypełniony gęstym ganachem z gorzkiej czekolady i dużą ilością świeżych owoców. Dodałam ciemne bezpestkowe winogrona, ale z powodzeniem zastąpicie je borówkami, jeżynami lub innymi owocami. Klasycznie i dekadencko.  Można przygotować 1-2 dni przed planowanym podaniem.  SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 220 g mąki (1 i 1/2 szklanki(...)minut do lodówki Formę o wymiarach 20x30 cm (lub nieco większą) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma dużymi kawałkami folii spożywczej (lub arkuszami papieru do pieczenia) i rozwałkowujemy na cienki placek, o wymiarach nieco większy niż spód przygotowanej blachy. Odklejamy od ciasta jeden arkusz folii

cool and minty
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 161

Drożdżowe bułeczki z cynamonem są mięciutkie, przepyszne i kryją w sobie mały sekret. Bułeczki są bez jajek. Moja babcia pewnie byłaby przerażona. Drożdżowe bez jajek? Pamiętacie dawniejsze przepisy na ciasto drożdżowe. W składnikach podawano kopę jaj na szklankę maki. Ciasto było ciężkie, wilgotne i żółciutkie. Było to w czasach, kiedy nie słyszano o alergii na gluten, laktozę

dolcevitainmykitchen