Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – to pyszne ciasto, które koniecznie musicie zrobić w sezonie truskawkowym :) Przepis na nie podesłała mi jedna z moich czytelniczek, Pani Elwira. Zmieniłam w nim jedynie proporcje kruszonki oraz zmni The post Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeteż za słodki, gdyż kwaśne jagody doskonale równoważą słodycz białej czekolady. Całość dopełnia bita śmietana, która również doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami. Ciężko skończyć na jednym kawałku 😉 Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta... Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 200 g jogurtu greckiego 100 g białej czekolady
Kuchnia MagdaLenyop.cukru waniliowego dowolne nadzienie Do masła dodać jajko, olej i wymieszać.Dodać cukier puder, cukier waniliowy,proszek do pieczenia oraz skrobię i wymieszać.Następnie dodać mąkę i zagnieść gładkie ciasto, ciasto troszkę schłodzić.Do wyciskacza cytryn włożyć kawałek foli, z ciasta odrywać małe kawałki i wkładać do wyciskacza, palcem rozprowadzić ciasto bo bokach wyciskacza robiąc otwór na nadzienie.Do otworu włożyć(...)nadzienie ,przykryć małym kawałeczkiem ciasta , połączyć oba kawałki ciasta , aby nadzienie nie wypłynęło.Wyjąć ciasteczko razem z folią, przełożyć na blaszkę .W taki sam sposób postąpić z resztą ciasta. Piec w piekarniku przez około 30/35 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzenieCzas Przygotowania : 1 h Czas Pieczenia : 1 h Gotowe w : 2 h Wielkość blaszki : 33cm X 22cm Przeglądając strony internetowe natknełam się na ciasto które wyglądało tak apetycznie że postanowiłam je upiec.Zaintrygowało mnie połączenie ciasta drożdzowego masy serowej i śliwek. Składniki na ciasto 125 ml letniego mleka 75gr. roztopionego masła 50 gr. cukru szczypta soli 25 gr świeżych(...)pominąć) 600 gr śliwek Składniki na warstwe śmietanową 500 ml kwaśnej śmietany 2 jajka 25 gr mąki 50 gr cukru /ul> Krok po Kroku 1 Z podanych składników zrobić ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 2 Ser mielimy w maszynce na drobnym sicie i łączymy z pozostałymi składnikami. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. 3 Usuwamy pęstki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisywyżej wymienione właściwości lecznicze jagód. Niezastąpione są również w kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany, flawonoidy (polifenole), karotenoidy (luteina, zeaksantyna) witaminy C witamin
Kuchnia MagdaLenyzamknięta w niebywałym smaku! Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 40 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 40 min Ciasto na tortille 350 g mąki 160 ml gorącej wody ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy Nadzienie 2 filety z kurczaka 150 g pomidorków cherry 8 liści sałaty rzymskiej 1 papryka żółta(...)cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka szczypiorku 1 łyżka koperku 1 łyżka natki pietruszki pieprz biały sól Tortille Mąkę mieszamy z solą i oliwą. Dodajemy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty. Jeśli podczas zagniatania ciasto klei się do dłoni, można podsypać odrobinę mąką. Tak przygotowane ciasto dzielimy na osiem równych części. Każdą część ciasta wałkujemy
Wędrówki po kuchniKruche babeczki z kremem waniliowym i owocami . ciasto : 300 g mąki pszennej, 200 g masła, 100 g cukru 3 żółtka, krem : 600 ml mleka, 4 żółtka, 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru pudru, esencja waniliowa, owoce – jagody, maliny, porzeczki, borówki (około 500g), Ciasto: w szystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić(...)kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wycinać koła minimalnie większe od średnicy foremek*. Foremki wysmarowane masłem, dokładnie wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem. Foremki ustawić na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upiec na złoty kolor - około 15 minut. Wyjąć ciastka z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmować
królestwo garówSernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest
Kuchnia MagdaLenyCiasto brzoskwiniowe bez pieczenia to ciasto na herbatnikach, z pianką śmietankową, musem brzoskwiniowym udekorowane tartą czekoladą. Pycha, po prostu palce lizać! Jak zrobić takie brzoskwiniowe ciasto możecie zobaczyć w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. CIASTO BRZOSKWINIOWE BEZ PIECZENIA SKŁADNIKI: Masa biała: śmietanka kremówka 30% dobrze schłodzona (200 ml.) cukier puder(...)zaczęła tężeć. Zimną i lekko tężejącą masę brzoskwiniową przelewamy na warstwę herbatników. Wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy 10 - 15 min. aż masa dobrze stężeje. Po tym czasie górę ciasta posypujemy tartą gorzką czekoladą i posypką czekoladową. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 4 godzinki, a najlepiej zostawić na noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
RITA food channeltemacie świątecznych wypieków. W tym roku postanowiłam nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnych pierniczków, (na które przepis znajdziecie TUTAJ ) upiec również takie z dodatkiem marchewki Oczywiście, nie jest to typowe ciasto marchewkowe, a zmodyfikowana receptura na tradycyjne pierniczki. Dzięki marchewce, pierniczki są miększe od tych tradycyjnych, więc nie muszą długo leżeć, żeby zmięknąć Z podanych proporcji, wyszło mi prawie 3 pełne(...)podgrzewamy, po czym odstawiamy do przestudzenia. 5. Do przestudzonej mieszanki, dodajemy jajko oraz śmietanę i wszystko razem mieszamy, do połączenia składników. 6. Następnie dodajemy mąki oraz sodę i wyrabiamy ciasto – najpierw łyżką, a później rękami. 7. Tak przygotowane ciasto, wkładamy do lodówki na około 20 minut. Ciasto przed włożeniem do lodówki może być lekko klejące. 8. Po tym czasie, rozgrzewamy
Okiem Blondynki by McBlondiwypiekami jest ten problem (przynajmniej dla niektórych ), że mają dużo cukru, a co za tym dużo kalorii. A ciasto z wiśniami to już na pewno musi mieć dużo cukru – ktoś może się o to martwić – bo wiśnie są raczej cierpkie w smaku. Otóż ten problem można rozwiązać poprzez zamianę zwykłego cukru na jego zdrowszy niskokaloryczny zamiennik*. W każdym(...)razie ja w tym przepisie właśnie takiego używam (ale przy jego braku cukier brązowy, kokosowy czy zwykły też się nadaje, chociaż zachęcam do używania zdrowszej wersji ). I to kruche ciasto z wiśniami i budyniem wychodzi idealnie słodkie. Krótko mówiąc, pysznie smakuje i apetycznie się prezentuje. Polecam! Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm): 3 szklanki (720 ml) mąki
Lamarida.plśliwki, rabarbar… Co tylko przyjdzie nam do głowy. To, co bardzo lubię w tego typu tartach, to to, że właściwie nie potrzebujemy do nich żadnej foremki, ponieważ to ciasto nadaje formę. Wygląda to wspaniale i bardzo efektownie. Proponuję od razu przygotować dwie porcje, ponieważ ta pierwsza zniknie w mig! Składniki 3/4 szklanki mąki krupczatki 2/4 szklanki mąki pszennej(...)szklanki cukru 3 żółtka łyżka jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 100 g masła 3 brzoskwinie jedno jabłko cynamon Czas przygotowania: 20 minut na przygotowanie ciasta + 30 minut pieczenia Liczba porcji: 8-10 Przygotowanie Na stolnicę wysypujemy obie mąki oraz cukier i wszystko razem łączymy. Dodajemy zimne masło i siekamy je razem z suchymi składnikami na mniejsze kawałeczki. Następnie palcami wszystko
Analiza Smakuwierzchu. Takie mleczno-maślane bułeczki, to doskonały pomysł na śniadanie czy kolację, a także przekąskę w ciągu dnia. Świetne na śniadanie, a także jako słodkie małe co nieco. Ciasto jest kilkukrotnie składane i wałkowane, wszystko po to, aby utworzyły się warstwy w przekroju bułeczek. Bułeczki są aromatyczne, nie za suche i miękkie. Po upieczeniu, wierzch bułeczek dodatkowo smarujemy masłem, dzięki(...)kapitan Hook Połówkę bułki z masłem, lubi za to paluszkami wydłubywać. A w tzw. międzyczasie tymi tłustymi paluszkami mazać po sprzętach czy też meblach. Trochę jeszcze o składaniu ciasta, a tak naprawdę każdej bułeczki osobno. Całe ciasto dzielimy na bułeczki, po ok. 105 g – wyjdzie nam ich 9 sztuk. Każdy kawałek formujemy w kulę, którą następnie rozwałkowujemy na placek
Mieszam w GarnkuSmażona kania w cieście w sezonie grzybowym jest bardzo smacznym daniem na obiad. Ciasto zapobiega zbyt mocnemu wysuszeniu grzyba w czasie smażenia, a do tego przypieczone przyjemnie chrupie. Grzyby najlepiej kupować ze sprawdzonego źródła lub od zaprzyjaźnionego dobrze znającego się na grzybach grzybiarza. Kiedyś bardzo lubiłam zbierać grzyby i pamiętam, że kanie były najwcześniej pojawiającymi się grzybami pod koniec lata(...)łąkach i obrzeżach lasu porośniętego trawą. Uwielbiałam zaraz po powrocie z lasu zjeść świeżo usmażone grzyby. Ilość porcji: 2 - 3 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na smażoną kanię w cieście: 5 - 6 kapeluszy grzyba kania 3 jajka 100 - 150 ml mleka 5 - 6 łyżek mąki pszennej (może być część pełnoziarnistej) pieprz sól wiązka natki pietruszki masło klarowane do smażenia
Gotuj w domu