ciasto - 163312 przepisów (strona:1964/10888)

paszteciki krucho - drożdżowe z kapustą i grzybami 217

Odkąd sięgam pamięcią paszteciki z ciasta krucho - drożdżowego miały swoje stałe miejsce na naszym świątecznym, wigilijnym stole. Do dziś podajemy je do barszczu, zamiast uszek. W zestawie z barszczem świetnie sprawdzają się również w sylwestrową noc. Ciasto jest łatwe do wykonania, nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Nieco więcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie farszu ale zapewniam was, że warto. składniki(...)pieprzem. Na koniec wsypuję tartą bułkę, mieszam i pozostawiam do ostygnięcia. Drożdże rozrabiam ze śmietaną i cukrem. Masło siekam z mąką, dodaję jajka i sól oraz drożdże. Zagniatam gładkie ciasto. Dzielę je na 4 części. Z każdej części ciasta formuję prostokąt o wymiarach około 40 x 20 cm i grubości 2 mm. Na rozwałkowane ciasto nakładam 1/4 część farszu pamiętając

babka w formie
Keks staropolski (dojrzewający) 159

Keks staropolski (dojrzewający) Witajcie :) Keks to pierwsze ciasto, które mogłabym skreślić z listy propozycji świątecznych wypieków. Od bardzo dawna nie jadłam takiego, który by mi smakował. Jeszcze z dzieciństwa pamiętam keks Babci Tosi, który był pyszny. Później Mama go robiła, ale nie miał szans, żeby przebić sernik i z czasem jak już keks się pojawiał, to kupiony w sklepie. Zawsze(...)trochę przerażały mnie w nim te kolorowe owoce. Smak też nie podchodził. I tak keksy przestały się pojawiać w naszej rodzinie na Święta. Kilka razy próbowałam coś upiec, ale ciasto wychodziło takie sobie. Doszłam do wniosku, że może po prostu ja nie lubię tego rodzaju ciasta i tyle. Jednak w tym roku odszukałam taki babciny przepis na keks, który

Pełny talerz
Zawijany makowiec – drożdżowy makowiec 261

miski mąkę, do mąki dodajemy 2 żółtka jaj, małą szczyptę soli i naszą mieszankę z rondelka. Na koniec wlewamy drożdże. Całość wyrabiamy ręką, tak długo aż będziemy mogli z ciasta uformować kulę. W razie potrzeby podczas wyrabiania podsypujemy rękę delikatnie mąką. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne (wyrabiamy około 5 minut). Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy(...)ciepłe miejsce pod przykryciem (u mnie miska z pokrywką do ciast drożdżowych, ale możecie miskę przykryć ściereczką). Ciasto powinno prawie 3 krotnie powiększyć swoją objętość (czas wyrastania może być różny, u mnie jest bardzo ciepło – w końcu co chwila coś piekę – więc wystarczyło 50 minut). Białka ubijamy (nie muszą być na sztywno) i dodajemy je do masy makowej

Słodkie okruszki
Pizza z chorizo, serami i czarnymi oliwkami 125

pomarańczowa) oraz chorizo. Ta tradycyjna hiszpańska kiełbasa z wieprzowiny dodaje pizzy szczególnego aromatu. Bez wątpienia jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować warto szybko nadrobić zaległości. Wykorzystałem przepis na ciasto, który zamieściłem już wcześniej na blogu, więc w przepisie znajduje się do niego odnośnik. Niezwykle syta i smaczna pizza, która idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny zarówno(...)ciepłe, jak i chłodniejsze, deszczowe dni. Składniki Składniki na ciasto: Ciasto na włoską pizzę 1 czerwona papryka 1 pomarańczowa papryka 1 serek camembert 10 czarnych oliwek bez pestek 100 g chorizo 100 g sera cheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić

Programista w kuchni
Strudel z orzechami 233

Strudel z orzechami jest hitem na każdym świątecznym stole. Kruche ciasto, pachnące masełkiem, mięciutkie, nie za słodkie. A do tego nadzienie z orzechów. Strudel wbrew pozorom nie jest aż taki pracochłonny. Składniki na ciasto szybko mieszamy. Do nadzienia biorę gotowe, zmielone orzechy. Zwijamy i pieczemy. Nie wiem dlaczego zawsze myślałam, że do tego potrzeba tyle czasu.Koniecznie musicie

dolcevitainmykitchen
Rożki waniliowe 178

miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodać cukier, sól, jajko, masło (pocięte na mniejsze kawałki) i miąższ z wanilii. Zagnieść wszystkie składniki, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta (fot.1) . Piekarnik nagrzać do temp. 175°C (grzanie góra-dół). Jeżeli dysponujemy specjalną foremką silikonową do pieczenia rogalików - równomiernie wypełniamy jej wszystkie zagłębienia, następnie ostrożnie usuwamy nadmiar ciasta a na koniec(...)wyrównujemy całość specjalną packą  (fot.2) .  Jeżeli takiej foremki nie posiadamy - odrywamy po kawałku ciasta, formujemy z niego wałeczek o średnicy około 1,5 cm, następnie tniemy go na krótsze części i formujemy rogaliki. Wszystkie rogaliki przygotowywane ręcznie bez formy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki umieścić w piekarniku na środkowej szynie i piec przez około

Świat Ciasta
Ciasteczka Husarenkrapfen 161

masła 100 g zmielonych orzechów laskowych Do posypania: cukier puder Do wypełnienia: galaretka z czerwonej porzeczki (takiej na 500 ml wody) 250 ml wrzątku  Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść razem. Ciasto uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 180˚C (grzanie góra-dół). Ciasto

Świat Ciasta
Kruche ciasteczka przekładane dżemem 147

słoiczka, o dowolnym smaku (u mnie truskawkowy) Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, żółtka i sok z cytryny. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10 minut (opcjonalnie). Po tym czasie ciasteczka rozwałkowujmy na grubość ok. 5mm . Foremką o dowolnym kształcie wycinamy ciasteczka(...)wyrobienia całego ciasta. W co drugim ciastku, przy pomocy mniejszej foremki, grubszej słomki lub tylki od rękawa cukierniczego wycinamy dziurkę na jego środku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut (do zarumienienia). Wystudzone ciastka przekładamy dżemem i składamy. Posypujemy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kruche ciasteczka przekładane dżemem to absolutny must have każdych Świąt

Pogotujmy.pl
Najlepsze pierniki na Święta i korzenne mini serniczki 197

jako dekoracje choinkowe, cały grudzień będą smaczną przekąską do kawy a podczas świąt smacznym poczęstunkiem, ale również pięknym sposobem na dekoracje stołu.  Zawsze możesz też sięgnąć po gotowe ciasto na pierniki , a sobie zostawić już tylko pieczenie. Sprawdzonym przepisem na pierniczki, które mogą leżakować ponad miesiąc, chętnie się z Wami podzielę.  PRZEPIS NA PIERNICZKI: - 450 g mąki orkiszowej(...)jajka L - dwie płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki kakao - 80 g przyprawy do piernika - 150 g masła  W/w składniki mieszamy w misce, po połączeniu składników zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wałkujemy na cienki blat grubości 2- 4 mm i wycinamy foremką pierniki, polecam foremki ze zwierzętami i reniferem, sprawdzą się idealnie jako jadalne ozdoby choinkowe. Jeśli nie lubisz dekorować

SMYKWKUCHNI
PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami 242

PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami – Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptów, z wiśniami, kawą i alkoholem. Jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Smakuje wyśmienicie, wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Deser jest waniliowy, śmietankowy, kremowy i wilgotny. Bardzo mi smakuje. Jeśli chcemy, aby wiśnie też były z alkoholem, można je po osączeniu z kompotu zalać wiśniówką(...)wykorzystać go do nasączenia biszkoptów. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami Składniki: około 600g podłużnych biszkoptów Do nasączenia: 200ml mocnej kawy 200ml wiśniówki Krem: 250g serka mascarpone 200g gotowego sera na sernik (twaróg zmielony jak z wiaderka) 650ml

Mała Cukierenka
Zielony tort z piernikowym kremem 126

zielonym kolorze, przełożony masą maślano czekoladową o smaku piernika, urzekający i wyglądem i kolorem, jak również prostotą wykonania oraz smakiem. Nie obawiajcie się 'warzywnego' smaku, ponieważ szpinak w tym cieście kompletnie nie wpływa na smak, a jedynie je pięknie koloryzuje- jednak, aby ciasto było w jednolitym i soczystym kolorze, to szpinak musi być bardzo dobrze zmiksowany, to ważne! Jeżeli lubisz(...)łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki Krem maślano-czekoladowy; * czekolada mleczna- 200 g * śmietana 36%- 200 ml * miękkie masło- 150 g * przyprawa do piernika- 2 łyżeczki * kakao- 2 łyżki Ciasto: Szpinak oraz olej umieścić w malakserze i zmiksować na gładko. Ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę, a następnie pomału wlać szpinakowy olej, połączyć. Przesiać do masy mąkę

Kraina Miodem Płynąca
Rolada serowa z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami 300

Pyszna przystawka, którą można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje, a wcale nie jest trudna w wykonaniu. Polecam!     Składniki: Ciasto serowe: 3 jajka 30dkg żółtego sera ( użyłam sera gouda ) 3 łyżki majonezu Farsz mięsny: 0,5kg filetów z kurczaka przyprawa do kurczaka olej do posmarowania papieru do pieczenia(...)jajka (3 sztuki) oraz majonez i dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę ( z wyposażenia piekarnika ) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go z wierzchu olejem. Na papier wykładamy równomiernie i cieniutko ciasto serowe *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (bez termoobiegu) i pieczemy przez około 25 minut – do zrumienienia *** *** Zaraz po wyjęciu ciasta z pieca, delikatnie odrywamy

Blog z Apetytem
Ślimaczki kakaowo-piernikowe 196

oraz po 4 łyżki cukru pudru. Do jednej przesiewamy kakao a do drugiej dodajemy cunamon, gałkę muszkatołową oraz imbir. Następnie dodajemy do każdej z misek po jajku i każde ciasto szybko zagniatamy do uzyskania jednolitej, zwartej kulki. Każdą z nich rozmujemy w płaski prostokąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.   Po upływie 30 minut każdy(...)kawałków ciasta rozwałkowujemy na tej samej wielkości duże prostokąty o grubości mniej wiecej 5mm. Najlepiej jest ciasto wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wtedy też jest łatwo sprawdzić czy są tej samej wielkości. Na cieście kakaowym rozkładamy ciasto piernikowe i delikatnie wałkujemy do sklejenia warstw. Zwijamy ciasno ciasto po dłuższym brzegu. Utworzony wałek owijamy folią i wkładamy na kolejne

Smaczna Strona
Pierożki z kapustą i grzybami + jak przechowywać pierogi i uszka 252

suszonych grzybów 1 cebula (u mnie czerwona) 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku niewielka ilość oleju do smażenia Ciasto: 500 g mąki pszennej typ 450 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 280 ml ciepłej wody Możecie również skorzystać z przepisu na ciasto z jajkami na mące typ 500 – przepis(...)opcjonalnie doprawiamy (farsz powinien być wyrazisty w smaku). Przekładamy np. do miski i odstawiamy do przestudzenia. Rada: Jeśli wcześniej nie pokroiliście farszu zbyt drobno można go przepuścić przez maszynkę. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zmieszaną wodę, sól i olej. Na początku ciasto mieszamy za pomocą drewnianej łyżki/szpatułki. Następnie wyrabiamy ręką tak długo, aby było elastyczne i miękkie

Słodkie okruszki
Bułki polskie 178

zaczynie drożdżowym. Receptura na "bułki polskie" pochodzi z bardzo interesującej rosyjskiej książki z 1940 r. "350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy". Przepis na 6 bułek po ok. 130 g ciasta każda: Zaczyn  300 g mąki pszennej typ 550, 200 g letniej wody, 5 g drożdży świeżych prasowanych, Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie, dodać mąkę i zamieszać ciasto. Zostawić do fermentacji(...)godzin w temperaturze 28-29C. Ciasto cały zaczyn 200 g mąki pszennej typ 550, 60-70 g woda, 7,5 g sól, 30 g cukier, 12 g margaryna, 1 g olej roślinny, Z podanych składników wyrobić dosyć gęste ciasto, mieszać mikserem około 10 minut na pierwszej prędkości lub ręcznie około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie. Margarynę i olej

Przepisy na domowy ser i chleb