słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko 1 jajko 4 łyżki cukru 2-2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej(...)miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenyskończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko(...)miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenymasełku jest za tłusty. Na oleju i sodzie smakuje jak piernik. Wreszcie znalazłam przepis wyjątkowy. Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru. Pełnowartościowy i łatwy do zrobienia. Mięciutki, smakuje jak ciasto i nadaje się dla wszystkich, którzy chcą zrezygnować lub ograniczyć jedzenie cukru
dolcevitainmykitchenmoje kolejne autorskie ciasto, które stało się hitem wśród mojej rodziny i znajomych! Jest naprawdę obłędne w smaku i skromnie przyznam, że jestem dumna z tej prostej, ale świetnej receptury. Lekko słone krakersy doskonałe komponują się ze słodyczą kremu budyniowego oraz delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i pyszną polewą czekoladową z chrupiącymi płatkami migdałów. Przysłowiową kropką nad "i" stanowi(...)dodatek masła migdałowego! Uwierzcie mi na słowo, że ciasto niesamowicie kusi i wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ps. Możecie też zrobić wersję ciasta z masłem orzechowym, które powinno być dobrej jakości i bez zbędnych dodatków. Będzie także smaczne, lecz dla mnie bardziej smakuje opcja migdałowa. (Forma o wymiarach około
Di gotujedrożdże z cukrem. Odstawić na chwilę, aż drożdże rozpoczną pracę. Do ziemniaków wsypać mąkę, sól i dodaj smalec/masło. Zagniatać, stopniowo dolewając zaczyn z drożdży. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieść, a następnie rozwałkować na gruby placek(...)grubości. Przyznaję, że wolałam rozpłaszczyć ciasto rękoma . Tak przygotowane ciasto naciąć nożem w kratkę. Za pomocą szklanki zanurzanej co jakiś czas w mące wycinać kółka i przekładać je na blachę. Resztki ciasta ponownie zagnieść, ponownie naciąć i wycinać bułeczki, aż do wykorzystania całości ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. na program pieczenie góra/dół. Gotowe bułeczki posmarować
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka mielonego pieprzu czarnego, sól himalajska do smaku, ponadto: olej rzepakowy do smażenia, śmietana 18% lub jogurt naturalny, świeży tymianek. Przygotowanie: Jajko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta ( dużo gęstsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten, ciasto zgęstnieje (w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka). Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli(...)niej spływać. Odciśniętą kapustę drobno kroimy. Cały kminek kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby był wyczuwalny. Do ciasta dodajemy kapustę, kminek mielony i pokrojony, pieprz, całość mieszamy. Na samym końcu doprawiamy solą do smaku. Rada: ilość dodanej soli zależy od smaku kapusty, ma być do smaku. Ciasto odstawiamy na 5 – 10 min, żeby wszystkie smaki się połączyły. Ciasto nabieramy dużą
Moniki Smakołykibędzie jej za dużo kluski będą twarde jak sumienie grzesznika, zbyt mała ilość sprawi, że gniocchi rozpłyną się podczas gotowania. W naszym przepisie mąki jest tylko tyle, żeby związać ciasto. Z tym, że dość trudno podać dokładną ilość, gdyż wiele zależy od wilgotności ziemniaków. Do gniocchi najlepiej jest użyć ziemniaków upieczonych wcześniej w łupinach, bo są bardziej suche, a skrobia(...)jest bardziej skoncentrowana, dzięki czemu ciasto jest bardziej spoiste. Mąki trzeba dodawać oszczędnie i stopniowo, żeby nie przesadzić. Ciasto buraczano-ziemniaczane jest dość luźne, tak że na kluseczkach trudno zrobić wzorek widelcem, ale za to po ugotowaniu są mięciutkie i kremowe. Gniocchi można podać tylko z roztopionym masłem i parmezanem, albo z sosem pomidorowym. My zrobiliśmy pesto bazyliowe, żeby jego
Niedzielny kucharzposypania Jak zrobić rogaliki? Drożdże rozpuszczamy z miodem i ciepłym mlekiem. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone masło klarowane oraz drożdże z miodem i mlekiem. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ręczne wyrabianie powinno potrwać około 7 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i lekko zarabiamy. Ciasto ważymy(...)dzielimy na 6 równych części. Nie róbcie tego na oko, bo nigdy nie wyjdą równe :) Rogaliki drożdżowe jak zawijać? Jak zwijać rogaliki? Otóż, kulkę ciasta rozwałkowujemy mniej więcej na kształt trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale
MamaOskarkawersji limonkowej, lekko kwaskowatej. Krucha, z delikatnym śmietankowym nadzieniem spełni wymagania niejednego podniebienia. A może wypróbujecie i akurat przepis spodoba się i wykorzystacie go na Wielkanoc? Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka 100 g zimnego masła 2,5 łyżki cukru pudru masa limonkowa 2 duże jajka 200 g śmietanki 36% 100 g cukru pudru(...)limonek + skórka otarta z połowy limonki ziarenka z 1/3 laski wanilii wierzch cukier puder Wykonanie Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę
Raj dla Podniebieniabananowy w pucharku Deserki w pucharkach są świetnym pomysłem na słodką przyjemność bez pieczenia. Do przygotowania deserków użyć można praktycznie tych samych składników jakich używamy do zrobienia naszego ulubionego ciasta, z małym wyjątkiem. Biszkopt, w tych deserkach zazwyczaj zastąpiony jest herbatnikami. Deser, który dla Was przygotowałam jest pucharkową wersją ciasta bananowego zwanego Banoffee Pie . Ciasto to jest ciastem bardzo popularnym(...)Anglii i tam też jadłam je po raz pierszy w swoim życiu kilka lat temu. Tradycyjne ciasto banoffee pie jest bardzo słodkie dzięki karmelowi, którego w cieście jest całe mnóstwo. W moich deserkach ograniczyłam nieco ilość cukru a pomimo to one również wyszły mi dość słodkie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami
mecooksChleb pszenny, ale o kolorze nietypowym, a w smaku wyjątkowym. To dzięki pomidorom suszonym, które z pieprzem marynowanym zostały zmiksowane i do zaczynu drożdżowego dodane. Ciasto zabarwione, na dwa chlebki podzielone i po wyrośnięciu upieczone. Tylko ciasto wyrabiać, piec i zajadać. Składniki: 6 00 g mąki pszennej typ. 550, 25 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki(...)miksujemy suszone pomidory razem z pieprzem i 2 łyżkami oleju. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy świeżo przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy niewielką ilość mąki. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Dzielimy na dwie części, formułujemy podłużne chlebki i układamy na blasze podsypanej mąką. Ciasto
Moniki Smakołykismaku przypominają słodkie bułeczki, tyle tylko, że są delikatniejsze i puchate. Nadziewałam je powidłami, ale równie dobrze może być dżem lub marmolada. Polecam Składniki (na około 15 pączków) : Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 40 g świeżych drożdży szczypta soli Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku(...)cytryny 2 łyżki gorącej przegotowanej wody Dodatkowo: powidła, marmolada lub dżem 1 jajko (do posmarowania) Przygotowanie: Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy
Oryginalny smakwszystkie swoje dobra oddaje do wywaru, tylko by to dobro znalazło się w pierożku. Polecam Wam taki sposób i zapraszam do przepisu wraz z filmikiem :-) * * * Składniki na kilkadziesiąt pierogów: *Ciasto: 3 szklanki mąki ok. 1 szklanka wrzątku szczypta soli *Farsz: ok. 800 g surowego mięsa 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) kawałek selera (korzeń) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko(...)przepuszczamy przez maszynkę, przez sito o średnich oczkach. 8. Następnie dodajemy wystudzoną usmażoną cebulkę, solimy, pieprzymy, dodajemy jeszcze trochę majeranku, jajko,mieszamy i farsz gotowy. 9. Teraz czas na ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli, gorąca woda i zagniatamy. Po dokładny przepis zapraszam tu: Idealne ciasto na pierogi . 10. Gdy już mamy zagniecione ciasto
Kawa z mlekiemosobnym naczyniu ubijamy pozostałą kremówkę. Ubitą dodajemy do masy i miksujemy tylko do połączenia. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach gorącej wody, przestudzoną dodajemy do masy i mieszamy. złożenia ciasta: Wystudzony blat ciasta umieszczamy w foremce, nasączamy go paroma łyżkami naparu. Wykładamy masę czekoladowo kawową. Na masie układamy biszkopty maczane w naparze. Na biszkopty wykładamy masę śmietano kukułkową. Całość posypujemy
Domowy Smak JedzeniaCiasto DELICJAK – Zapraszam na pyszne ciasto z delicjami w kolorze jasnym i ciemnym, z dużą ilością galaretki oraz maślano – budyniowym kremem. Ciasto jest bardzo smaczne, nie za słodkie, ładnie wygląda i z przepisu uzyskamy sporą blaszkę. Przepis dostałam od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki pod pseudonimem „MrFroger85” bardzo dziękuję :). Należy zwrócić uwagę, aby czerwona galaretka dodawana do masy maślano – budyniowej(...)była lekko tężejąca, polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto DELICJAK Składniki: Biszkopt: 4 jajka – osobno żółtka i białka 130g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 110-120ml wody 2 łyżki
Mała Cukierenka