ciastami składającymi się głównie z masy śmietanowej, jak wiecie, nie przepadam, a, że ostatnio robiłam dla moich bliskich właśnie takie śmietanowe ciasto, teraz przyszła kolej na coś typowo dla mnie (choć smakowało wszystkim :D). Bananowiec na herbatnikach. Ciasto zrobiłam w małej, kwadratowej foremce, wyszło piękne i wysokie. Tak naprawdę zdjęcia nie oddają jego uroku, na żywo jest jeszcze ładniejsze
Smaki Na TalerzuMoje ulubione świąteczne ciasto. Tradycyjna wersja została przeze mnie wzbogacona o kajmak i biszkopty. SKŁADNIKI CIASTO: 60 dag mąki 20 dag cukru 10 dag masła 10 dag płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 proszku do pieczenia 2 jajka 11 łyżeczek mleka KREM: 1 kostka masła 15 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny(...)łyżki cukru zapach migdałowy Dodatkowo: mocna herbata do nasączenia blatów i biszkoptów, podłużne biszkopty, wiórki kokosowe, powidła śliwkowe, polewa czekoladowa CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp
słodki bratekprzed przystąpieniem do prac czasami konieczne jest zrobienie zakupów. A co jeśli komuś z bliskich zamarzy się pizza na ostatnią chwilę? Z tym przepisem śmiało możemy spełnić jego zachciankę:) Ciasto przygotowuje się bez grama drożdży, bez żmudnego zagniatania, bez wyrastania. Wystarczy wymieszać kilka składników i rozprowadzić je na patelni. Do tego ketchup zamiast pomidorowego sosu (ma być na szybko, prawda(...)kilka podstawowych dodatków takich jak szynka i ser. Po około 20 minutach pizza jest już gotowa. Jak widzicie, robi się ją błyskawicznie. Ciasto ma fajny smak i ciekawą konsystencję. Trzeba się jednak liczyć z tym, że smakiem tradycyjnej pizzy, na drożdżowym cieście nie przypomina. No i jest jej mało…. zbyt mało;) Na 1 pizze z patelni: 2 łyżki majonezu
Smaki Na Talerzunasmażyłam na podwieczorek. Do ich przygotowania użyłam mleczka kokosowego. Wyszły mi bardzo delikatne w smaku i pachnące kokosem i bananem. Polecam i to bardzo takie placuszki. Z tej porcji ciasto nasmażyłam ich aż 20 sztuk. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek :) Pysznych inspiracji i miłego dnia :) Potrzebujemy : Na ciasto: 2 jajka 250 ml mleczka kokosowego z puszki 1 cukier waniliowy(...)łyżki mąki krupczatki 6 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej 2 łyżki cukru pół małej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 większy banan olej do smażenia Wykonanie pysznych placuszków: 1. Ciasto: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy mikserem na gładkie i bez grudek ciasto. Ciasto powinno być dość gęste, ale tak by swobodnie spływało z łyżki. Następnie do ciasta
IzabelawkuchniSkładniki: ciasto na pizzę z sosem pomidorowym "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, pieczarki marynowane 1 słoik, szynka szwarcwaldzka Tannenhof 1 opakowanie, cebula 1 sztuka większa, pomidory suszone z chili mielone 1 łyżka, papryczka chili 1 sztuka, ser żółty Massdamer "zobacz TUTAJ" 1 opakowanie, papryka słodka czerwona 1 sztuka oregano do sosu 1 łyżka mix sałat 1/2 opakowania Gotowe ciasto na pizzę(...)wyjąć z tuby, rozwinąć od razu na blachę z papierem do pieczenia, ciasto jest gotowe bez wałkowania. Sos pomidorowy wymieszać z oregano i rozsmarować na cieście. Rozsypać pokrojone drobniej marynowane pieczarki, ułożyć plastry szynki szwarcwaldzkiej, posypać zmielonymi suszonymi pomidorami z chili, rozsypać cienkie piórka cebuli. Na jednej połowie ułożyć pokrojoną zieloną papryczkę chili, na drugiej połowie paprykę słodką czerwoną. Piekarnik
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: Ciasto: 70 g maki pszennej 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 150 g masła 120 g cukru Sos karmelowy: 50 g cukru 30 g masła 100 ml śmietanki 30% Bita śmietana: 400 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 4 banany 4 łyżki soku z cytryny kakao do posypania wierzchu ciasta Sposób wykonania: Ciasto(...)kąpieli wodnej. Studzimy. Dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy pojedynczo jajka cały czas miksując na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy (20cm x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190°C przez 25 minut. Następnie studzimy je. Sos karmelowy: Cukier karmelizujemy na patelni na złoty kolor. Dodajemy
Qchnia po prostusztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas ubijając. Do puszystej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm, miara dna, wyłożonej papierem do pieczenia -samo dno). Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony przekrawamy(...)stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną a do drugiej posiekaną czekoladę oraz alkohol do smaku. wykonanie ciasta: Na pierwszym biszkoptowym blacie rozsmarowujemy masę z czekoladą, układamy delicje. Na delicjach rozsmarowujemy masę kawową i przykrywamy drugim blatem. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy, ja posypałam pokruszonymi płatkami
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 6 małych jajek 250g masła 3/4szkl. cukru kryształu 32g cukru waniliowego 1szkl. mąki tortowej 1szkl. mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olejek cytrynowy do ciast 2-3 jabłka np. antonówka 100g białej czekolady 4 łyżki śmietany 30% wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania tej babki powinny być w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście(...)jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypałam ją do masy jajeczno - maślanej i miksowałam ciasto na najniższych obrotach miksera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam ją do ciasta łyżką. Na koniec do ciasta dodałam jabłka obrane i pokrojone
Waniliowe ImprowizacjePrawdopodobnym jest, że kupując całe opakowanie ciasta filo, nie uda nam się go wykorzystać za jednym podejściem. Zaczniemy więc zastanawiać się nad tym, co można zrobić z resztą. Tak i stało się u nas. Część ciasta wykorzystaliśmy do fety w filo , ale wciąż spora część czekała w lodówce. Z odsieczą przyszedł katmer , czyli pochodzące z tureckiego miasta Gaziantep parcele(...)ciasta filo z pistacjami i kajmakiem. Kajmak turecki w ogóle nie ma nic wspólnego z polską masą kajmakową. Jest to ser, zbliżony do mascarpone lub angielskiego clotted cream. W Gaziantep taką przekąskę często jada się na śniadanie, ale ze spokojem katmer może zostać zaserwowany jako deser do tureckiej kawy o każdej porze dnia (a nawet i nocy!) Składniki (4 porcje
Roślinożerni urlopowiczezawsze pizza domowa, zrobiona przeze mnie własnoręcznie. Nie żadna mrożonka z supermarketu. Aby jednak nie było nudno, to staram się wymyślać różne pizze. Tum razem zrobiłam pizzę na puszystym cieście drożdżowym, a jako dodatki zrobiłam mięso mielone w sosie pomidorowym. To trochę taka pizza a'la bolognese. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka(...)Wszystko dokładnie rozmieszałam tworząc zaczyn. Zaczyn odstawiłam na kilkanaście minut żeby wyrósł. Do miski wsypałam resztę mąkę i sól. Dolałam olej i wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników zagniotłam elastyczne ciasto. Ciasto pozostawiłam w misce, przykryłam je ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy wyrosło rozwałkowałam je na prostokąt i przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozprowadziłam równomiernie
Waniliowe ImprowizacjeOwoce smażone w cieście to posiłek czy też deser, który można spotkać w restauracjach, i który można też przygotować w domowym zaciszu. Z reguły owoce smaży się w cieście podobnym do naleśnikowego, tylko trochę bardziej gęstym. Ja mam już w swoim menu takie owoce, więc dziś zrobiłam je w cieście drożdżowym, na suchych drożdżach. Do ciasta dodatkowo użyłam pure(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, cukier zwykły i waniliowy oraz suche drożdże. Wbiłam jajko, dodałam pure z dyni i dolałam mleko. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Ciasto odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam owoce. Umyłam je, obrałam ze skórki, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam owoce na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju
Waniliowe Improwizacjedużej misce połącz obie mąki i płatki owsiane, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. 3. Kiedy zaczyn zacznie wychodzić z naczynia dodaj go do wcześniej wymieszanych mąk i wyrób na ciasto. 4. Podczas wyrabiania ciasta dodaj do niego 2 łyżki oleju - dzięki temu będzie ono elastyczniejsze. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste możesz dodać jeszcze trochę ciepłej wody. 5. Odstaw ciasto(...)godzinę, aby urosło. 6. Gdy ciasto będzie sobie rosło obierz cebule i pokrój je w piórka, a pieczarki umyj i obierz, po czym pokrój je w paski. 7. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć przygotowane cebule i pieczarki. Od razu na początku smażenia dodaj też sól, pieprz i rozmaryn. 8. Mozzarellę pokrój w plastry, a paprykę w kostkę. 9. Wyrośnięte
Z notatnika dietetykaNietypowy przepis na brazylijskie ciasto marchewkowe z mocno korzenną nutą. Samo ciasto jest z dodatkiem cynamonu i wanilii, przełożone jest kremem na bazie gotowych pierniczków i mascarpone. Na pewno jest to ciekawa propozycja na święta! Ciasto marchewkowe z kremem piernikowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikWYKONANIE: 1.) Spody. Przesianą mąkę, przesiany cukier puder i sól usypujemy na stolnicy w górkę. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę i zaczynamy zagniatać. Gdy z ciasta zaczną tworzyć się grudki dodajemy jajko i zagniatamy ciasto do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt luźne można dodać trochę mąki. Ciasto(...)formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą część rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia ( nie będzie się kleiło ) na grubość mniej więcej 3 mm. Rozwałkowanym ciastem wylepiamy foremki i wstawiamy je do lodówki na 20 min. Po tym czasie nakłuwamy ciasto widelcem, wykładamy
RITA food channelNajlepsza domowa pizza Bo taka właśnie jest dla nas! Próbowałam już wielu rodzajów ciasta i póki co, to właśnie ciasto z tego przepisu najchętniej jemy i przygotowujemy. Tak przygotowana domowa pizza nie tylko podbiła serca domowników, ale też naszych przyjaciół i dalszej rodziny. To hit! każdego przyjęcia. Poza przepisem na pizze dziś chciałabym polecić Wam coś jeszcze. Wspaniały polski(...)się skusi na moją najlepszą domową pizze? Z dzisiejszego przepisu przygotowałam jedną dużą i jedną malutką pizze. Obie wyszły przepyszne. Składniki: (na 1 dużą i 1 małą pizze) Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: 3-4 pieczarki pół drobiowego kotleta
Słodkie okruszki