ciasto - 162322 przepisów (strona:1952/10822)

CIASTO COMBER 189

Koleżanka takie ciasto przywiozła z pewnej cukierni, po jego spróbowaniu po prostu odpłynęłam. Mocno czekoladowe, wilgotne z nutką rumu. Jak się okazało robi się go jak typowego murzynka z taką różnicą, że ciasto mocno nasącza się herbatą z dodatkiem alkoholu. Można dodać trochę rodzynek, ale u mnie ich nie lubią, więc całkowicie pominęłam. Najważniejsza sprawa... ciasto jest bardzo łatwe(...)zrobienia. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 11/25 CM (ale radzę użyć trochę większej, łatwiej ciasto nasączymy) 25 dag masła szklanka cukru 3-4 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki wody 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku (dałam 1,5 łyżeczki proszku i 0,5 łyżeczki sody) 3 jajka (osobno białka i żółtka) łyżka aromatu rumowego cukier waniliowy łyżka

Pani na deser
Ciasto z kulkami czekoladowymi bez miksera 170

Ciasto bez miksera, pachnące pomarańczą z dodatkiem kulek czekoladowych. Proste, pyszne, puszyste, posypane cukrem pudrem. Jedno z prostszych ciast na blogu. Wersji może być kilka, innym razem wrzućcie tarte orzechy, bakalie, posiekane owoce, nawet te mrożone (bez uprzedniego mrożenia). Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki(...)PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą. Na koniec wrzucam kulki czekoladowe, mieszam łyżką. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest

Zasmakuj Kuchni
Krucha tarta z węgierkami 157

Prosta w przygotowaniu, pyszna tarta ze śliwkami na kruchym cieście. Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i tym sposobem jest i w środku, i z wierzchu wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło u nas błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cukru pudru. Podrzucam przepis już teraz żeby na sezon węgierkowy był dostępny. Składniki: 300 gram(...)puder wymieszany lub cynamon Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w kostkę masło  i siekamy wszystko razem nożem. Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ja tym razem użyłam prostokątnej takiej jak  do Brownie. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką i wykładamy nim blaszkę. Blaszkę wstawiamy

Życie zaczyna się w kuchni
Tarta borówkowo-rabarbarowa z masłem orzechowym 119

Kruche ciasto jest bardzo wdzięcznym materiałem w kuchni, by czarować pyszności. Ta tarta wyszła przepyszna. Co nam trzeba? Na ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g mąki krupczatki Ja używam niezmiennie od Młynomag 200g masła| 100 g cukru trzcinowego Dodatkowo: 2 łodyżki rabarbaru 2 czubate łyżki masła orzechowego 100 g borówek cukier trzcinowy Robimy! Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce(...)minimum pół godziny. Rabarbar obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy lekko cukrem. Po 5 minutach mieszamy z masłem orzechowym. Ciasto wykładamy na formę do tarty, zostawiając kawałek (1/5) na kruszonkę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie na ciasto wykładamy rabarbar, posypujemy borówkami i kruszymy resztę ciasta. Lekko obsypujemy wierzch cukrem. Pieczemy kolejne 15 minut. Smacznego. Share

Latosiowydom
Biszkopt Mascarpone z Malinami 154

Dodatkowo : 2 galaretki malinowe rozrobione na 600 ml wody WYKONANIE:   blat biszkoptowy + nasączenie ½ masy malinowej   blat biszkoptowy + nasączenie       ½ masy malinowej   tężejąca galaretka Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc na możliwie najniższą „ lodówkową” temperaturę 😊   Smacznego

Domowe ciasta
Rustykalna drożdżówka z malinami 168

jest! Rustykalna drożdżówka z malinami. Koniec zimy, a w kuchni zapach malin jak powiew sielskiego lata Czego więcej chcieć? Przepis jest prosty! Raz, dwa i na podwieczorek gotowe, ciasto drożdżowe jak u mamy. Smakuje jak to w dzieciństwie, jednak przepis nie zawiera mleka, masła, ani jajek. Jest to przepis jak najbardziej w wersji wegańskiej. Zamiana kilku składników na roślinne odpowiedniki(...)mieszamy. W osobnym naczyniu mieszany mąkę z płaskurki, mąkę z amarantusa i proszek do pieczenia. Następnie do „mokrych” składników dodajemy powili połączone maki z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe jak ładnie odchodzi od ręki. W razie potrzeby można podsypywać odrobinę mąka, jeżeli będzie się kleiło. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy do pieczenia (u mnie

Cookery.pl
Maślane ciasto przekładane dżemem 117

Weekendowe ciacho dla kilka osób gotowe Maślane, niezwykle delikatne w smaku ciasto przekładane dżemem porzeczkowo-wiśniowym produkcji mojej Mamy. Jest wspaniałe w smaku! A dżem robi swoje zdecydowanie! Możecie przełożyć je dowolnym dżemem, konfiturą czy marmoladą, ważne by miały bardziej zwięzłą konsystencję. Polecam przepis Maślane ciasto przekładane dżemem SKŁADNIKI: 200 g masła 100 g cukru 2 jaja 300 g mąki(...)Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Masło ucieram do białości mikserem, po tym czasie dodaję mąkę z cukrem i jaja. Ucieram aż ciasto będzie gładkie i gęste. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, a boki smaruję masłem. Wykładam połowę

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowa gwiazda 141

rozczyn. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy resztę cukru, szczyptę soli, resztę ciepłego mleka i rozpuszczoną margarynę (ciepłą ale nie gorącą), wszystko wymieszać, następnie dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić gładkie ciasto, zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 40 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na okrąg, od talerza równo wyciąć i tak powtórzyć czynność cztery razy(...)Pierwsze koło posmarować czekoladą, położyć kolejne koło i czynność powtórzyć trzy razy, gdy już wykończymy ciasto przekładamy je delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na środek kładziemy szklankę, koło dzielimy nożem na cztery części, każdą na kolejne cztery części, następnie bierzemy w ręce po dwa paski, podwójnie je skręcamy i tak robimy z całością, końce dwóch pasków dokładnie

KUCHNIA POLSKA
Krewetki w cieście 181

Krewetki w cieście to szybka przekąska, która idealnie sprawdzi się na każde przyjęcie. Krewetki możemy podać ze słodko- ostrym sosem. Przygotowanie krewetek jest niezwykle szybki, a goście lubiący owoce morza będą zachwyceni. Lista składników oraz przepis znajdują się poniżej… Składniki 14-18 sztuk świeżych krewetek 2 jajka 6 łyżek mąki 1/3 szklanki mleka olej do smażenia szczypta soli Krewetki(...)cieście – przepis Krewetki obieramy z pancerzy i pozbawiamy jelita. Bardzo ważne zostawiamy ogonek. W misce mieszamy mąkę, sól, jajka i mleko tak aby powstało nam ciasto naleśnikowe. Jeśli wyjdzie zbyt gęsto dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. Ciasto powinno być dość płynne. Obrane krewetki maczamy w cieście naleśnikowym, a następnie smażymy na głębokim tłuszczu ok. 3 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto na zimno z jogurtów greckich, masą budyniową i galaretką z truskawkami 186

Uwielbiam truskawki - mogłabym je jeść na śniadanie, obiad czy też kolację 😍 W związku z tym, że już w warzywniakach pojawiły się polskie truskawki (słodko-kwaśne) postanowiłam przygotować ciasto na zimno - trójkolorowe, nie za słodkie i nieco "odchudzone". Poniższe ciasto składa się z trzech warstw: czekoladowej - przygotowanej na bazie budyniu śmietankowego oraz gorzkiego kakao, białej - z jogurtów greckich i czerwonej - galaretki(...)masy: jogurty przełożyć do miski, dodać cukier, odrobinę soku z cytryny i rozpuszczoną oraz ostudzoną żelatynę. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszać, np. trzepaczką. Przygotowaną masę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki. Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek, pokroić na połówki oraz delikatnie skropić je sokiem z cytryny. Na stężonej białej masie ułożyć połówki truskawek. Całość zalać lekko tężejącą

Ugotować
Shortbread, czyli szkockie ciasteczka maślane 167

miski. Masło zagnieść z cukrem, po czym dodać mąkę przesianą przez sito. Mąkę zagnieść z masłem aż powstanie jednolita masa. Masę lekko rozwałkować, po czym wyłożyć nią niewielką blaszkę. Ciasto delikatnie ugnieść i docisnąć do blaszki, nakłuć widelcem, delikatnie naciąć nożem formując kształt ciasteczek, aby po upieczeniu ciasto łatwo się przełamywało. Piekarnik nagrzać do 130 stopni.  Blachę z ciastem(...)wstawić do piekarnika i piec przez około 30-40 minut lub do czasu aż ciasto będzie z wierzchu lekko przyrumienione, złote. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Dzięki długiemu pieczeniu w dość niskiej temperaturze ładnie rozwinie się pyszny smak masła, a ciastka będą kruche. Do wypieku maślanych ciasteczek warto użyć masła wysokiej jakości, ponieważ to od niego w głównej mierze

Codzienne Gotowanie
Focaccia ze szparagami i pomidorkami 147

pomidorami. Jeśli nie robiliście nigdy w domu to może Was zdziwić rodzaj mąki podanej w przepisie. Mąka typu 00 to mąka bardzo drobno zmielona, praktycznie na pył. Dzięki niej ciasto jest bardzo miękkie i delikatne. Z takiej mąki Włosi przygotowują prawdziwą pizze. I uwierz mi rodzaj mąki ma w tym wypadku ogromne znaczenie. Również jeśli chodzi o pieczywo(...)wypadku o focaccie. Już w czasie wyrabiania ciasta czuć pod palcami, że ma ono inną strukturę. Jest przyjemnie miękkie i gładkie. Oczywiście ze zwykłej mąki pszennej lub tortowej przepis też wyjdzie, ale zachęcam Was do poszukania mąki typu 00. Można ją bez problemu kupić w dużych supermarketach. Do swojej focacci możesz oczywiście dodać swoje ulubione zioła i warzywa. Eksperymentuj. Ilość

wiecejwarzyw.pl
DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 125

ukrywać, że to właśnie wszystkie drożdżowo-glutenowe wypieki kocham bezgraniczną miłością! Klasyczne ciasta drożdżowe z owocami i chrupiącą kruszonką, drożdżówki zaplatane z masą makową , serem , albo świeżymi, sezonowymi owocami, drożdżowe wypieki w wersji słonej albo wytrawnej czy też chrupiące paluchy z ulubionym żółtym serem. Ciasto drożdżowe nie ma przede mną tajemnic i nie będę ukrywać , ze moim wielkim marzeniem jest(...)nauczyć się piec chleby – drożdżowe , na zakwasie, z ziarnami i bez – takie, które wspominam z dziecięcych lat. Zapach ciasta drożdżowego zawsze kojarzy mi się i będzie kojarzył z dziecięcymi latami. Już kiedyś mówiłam Wam, ze moja babcia miała piec chlebowy, w którym co sobotę wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny. Puszyste i delikatne w środku

Ostra na Słodko
Smażone pierogi z kaczką i masłem majerankowym 106

kaczki z dodatkiem marchewki, pietruszki, zrumienionej cebulki i majeranku. Wyśmienite! Ugotowane pierogi z kaczką usmażyłam na maśle z dodatkiem majeranku. Zamiast masła można użyć tłuszczu z kaczki. Polecam Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz z kaczki: 4 ugotowane nóżki z kaczki (z rosołu) 1 mała ugotowana marchewka (z rosołu) 1/2 ugotowanej pietruszki(...)rosołu) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Dodatkowo: 1 łyżka masła (lub tłuszczu kaczki np. z wierzchu schłodzonego rosołu) szczypta majeranku Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, dodać sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Wygniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Wyrobione

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania