ciasto - 162907 przepisów (strona:1951/10861)

Ciasto Frappuccino 265

Moje ulubione ciasto tortowe, idealne na święta Bożego Narodzenia.  Miękki nasaczony ponczem kakaowy spód , warstwa konfitury wiśniowej,   biszkoptowe języczki nasaczone naparem kawowym z amaretto     i dwie masy: jedna kawowa a druga krówkowa. Rozpływające się w ustach. Ta kompozycja zaskakuje i z chęcią się do tego ciasta wraca.  Polecam! Składniki na blaszkę 25/30 lub podobną: Biszkopt(...)listki żelatyny 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej 35 dag biszkoptowych języczków Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie ciasta:  Ciemny biszkopt: Całe jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej jasnej masy, zwolnić obroty miksera, wlać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Wsypać   stopniowo mąkę wymieszaną

Wanilia i Kardamon
Ciasto z żurawiną, nerkowcami i migdałową kruszonką 131

Ciasto z żurawiną, nerkowcami i migdałową kruszonką to pomysł na pyszny słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Doskonale sprawdzi się jako deser po świątecznym obiedzie. Ciasto jest łatwe i pełno w nim smakowitych składników. Oto przepis na ciasto z żurawiną, nerkowcami i migdałową kruszonką. 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego(...)proszek do pieczenia, żurawinę i nerkowce. W mniejszej misce mieszamy składniki mokre - jogurt, olej i jajka. Do składników suchych dodajemy składniki mokre i mieszamy, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wierzch wyrównujemy łyżką i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut (do suchego

My Chcemy Jeść
Pierogi z makiem, bakaliami i sosem waniliowym 137

orzechów, zdrowego miodu i cytrusowej skórki z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość oblana aromatycznym, mocno waniliowym sosem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 280g maku 500ml mleka 4 łyżki masła 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki rodzynek(...)mielenia o drobnych oczkach. Rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową posiekać na drobne kawałki. Masło roztopić dodać mak, miód, cukier, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, żółtko i całość dokładnie wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi z białą fasolą 130

Kupiec Co nam trzeba? Na ok 30- 35 pierogów FARSZ: 2 duże ziemniaki 1 cebula-duża 100 g fasoli Kupiec sól i pieprz czarny mielony 1 łyżeczka oleju CIASTO: 500 g mąki pszennej 150ml wody – gorącej 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Robimy! FARSZ: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane dobrze tłuczemy tłuczkiem na papkę lub przepuszczamy(...)papkę. Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na złoto. Do ziemniaków dodajemy fasolę, cebulkę, mieszamy dodając jajko, sól i pieprz. Farsz musi mieć smak! Dobrze przyprawcie. Ja lubię lekko pieprzny. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, rozgarniamy robiąc w środku dołek. Wbijamy jajko i dajemy szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto w rękach dodając po trochu wody. Ciasto nie może się kleić do rąk

Latosiowydom
Wigilijny kulebiak (z kapustą kiszoną i grzybami). 144

Dziś zapraszam na tradycyjny, drożdżowy, wigilijny kulebiak z kiszoną kapustą i grzybami. Ciasto jest mięciutkie, nadzienie soczyste i pełne smaku, idealny jako dodatek do barszczu czerwonego. Ja zawsze piekę go wcześniej i mrożę, wyjmuję wieczorem, dzień przed wigilią i pozwalam mu samoistnie odmarznąć. Przed samym podaniem ogrzewam go w piekarniku przez około 10 minut, żeby był lekko ciepły. Smak(...)siekamy.      Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, aż będzie złocista. Dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną kapustę, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. CIASTO: 125 ml ciepłego mleka 10 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 250 g mąki pszennej (tortowej) 1 jajko 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli jajko do smarowania      W połowie

Rozpustne gotowanie
Tarta lemon curd 156

Klasyka. Kruche ciasto z kremowym, słodko-kwaśnym nadzieniem. Przepisów na lemon curd przetestowałam kilka. W każdym występuje jajko, masło, cukier i sok z cytryny, jednak w różnych ilościach. Ten, który mi przypodobał się najbardziej dzielę się tutaj . Tym kremem wypełniłam tarty wykonane z podstawowego ciasta kruchego. Składa się ono z mąki, masła i cukru w proporcji(...)mąki 200 g masła 100 g cukru Dodatek żółtka, jajka czy śmietany lub też proszku do pieczenia sprawi, że ciasto będzie półkruche. Cukier można pominąć, aby upiec podstawę wytrawnej tarty lub słonych przekąsek. Kruche ciasto również nie potrzebuje glutenu, więc jest to dobra opcja dla osób, które nie mogą go spożywać. W przypadku mąk kiepsko lepiących jak gryczana czy kokosowa

Kucharzyca
SZYBKIE PIERNICZKI PSZENNO-ORKISZOWE 146

domu. Obowiązkowo muszą być domowej roboty, obowiązkowo lukrowane - tym razem lukrem królewski. Obowiązkowo zjedzone tuż przed Wigilią. Poniżej znajdziecie zatem przepis na pierniki pszenno-orkiszowe, które charakteryzują się jaśniejszym ciastem, mniej intensywnym smakiem, choć nadal mocno piernikowym oraz tym, że są miękkie i pyszne już po dwóch dniach od upieczenia. Są nieco bardziej kruche i suche od zwykłych pierników(...)mieszanina przestygnie, wbijam jajka, miksuję. Mąkę pszenną, owsianą, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę przesiewam razem do jednej miski. Dodaję mieszaninę z jajek, miodu i masła. Zagniatam elastyczne, zwarte ciasto (może się troszkę kleić do dłoni, ale to nic) - można to zrobić mikserem. Na stolnicy rozsypuję niewielką ilość mąki. Z powstałego ciasta odrywam kawałki, rozwałkowuję je na grubość między

W kuchni Karmel-itki
Sernik z kulkami makowymi 160

Sernik z kulkami makowymi Połączenie dwóch pysznych ciast, czyli kremowego serniczka z aromatycznym makowcem, a wszystko zwieńczone delikatną bezową pianką. Niebo w ustach!     Składniki: Spód ciasta: 200g herbatników 60g roztopionego masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego z wiaderka 1 szklanka mleka 3,2% 1 szklanka śmietanki 30% 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)opakowanie cukru waniliowego (16g) 1 budyń śmietankowy 4 żółtka 2 jajka sok wyciśnięty z 1 cytryny Kulki makowe: 1 puszka gotowej masy makowej ok 12 łyżek kaszy manny Wierzch ciasta: 4 białka szczypta soli 1/2 szklanki cukru       *** Herbatniki przekładamy do malaksera i miksujemy na proszek *** *** Dodajemy roztopione masło lub margarynę i mieszamy *** *** Masę wykładamy na spód blaszki

Blog z Apetytem
Paszteciki z kapustą i grzybami 101

znaliście tego przepisu, to koniecznie wypróbujcie . Paszteciki z kapustą i grzybami Farsz 500 g kiszonej kapusty 40 g suszonych grzybów 1 duża cebula 100 g masła przyprawy: pieprz, sól Ciasto 320 g mąki pszennej ((2 szklanki, użyłam typ 405)) 125 g ciepłej wody ((1/2 szklanki)) 100 g masła 7 g suchych drożdży ((1 opakowanie)) 1 jajko 1 żółtko jajka(...)Następnie pokrój bardzo drobno (możesz także zmielić). Do miski włóż pokrojoną kapustę, grzyby oraz gotową cebulkę z tłuszczem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto Mąkę włóż do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj jajko, roztopione masło, sól oraz wodę. Wyrabiaj ciasto w misie lub na blacie. Ciasto powinno być elastyczne i nie przywierać

Przepisy na widelcu
Pizza z szynką i tapenadą z czarnego sezamu oraz oliwek – Death Stranding 129

malinowe – 2 szt. czosnek – 1 ząbek bazylia suszona – 1 łyżeczka cukier – szczypta sól – 1/2 łyżeczki oliwa z oliwek – 1 łyżka ZACZYN NA CIASTO drożdże świeże – 15g mleko – 4 łyżki cukier – 1 łyżeczka mąka – 2 łyżki CIASTO wyrośnięty zaczyn mąka pszenna typ 650 – 3 szklanki letnia woda – 3/4 szklanki(...)obrane i posiekane pomidory, wymieszaj i smaż przez ok. 10 minut, aż większość płynu wyparuje, a sos stanie się gęsty i jednolity. Pod koniec dopraw bazylią i solą. 5. CIASTO (5 min + 1h) Do dużej miski wsyp mąkę, sól, wlej wyrośnięty zaczyn, letnią wodą oraz olej. Wymieszaj składniki widelcem, a następnie wyrabiaj masę rękoma przez kilka minut, aż ciasto stanie

Nerds Kitchen
Pyszne paszteciki z kapustą i pieczarkami 136

Składniki: ( porcja na 36 sztuk/ szklanka 250 ml) Rozczyn: Drożdże świeże 25 g Mleko letnie 1/4 szklanki Cukier łyżka Mąka pszenna łyżka Ciasto: Mąka pszenna 500 g Mleko letnie 3/4 szklanki Jajko Sól łyżeczka Olej 1/4 szklanki Farsz: Kapusta kiszona 500 g Pieczarki 500 g Cebula średnia liść laurowy Ziele angielskie Masło łyżka lub olej Dodatkowo: Jajko (do posmarowania pasztecików(...)przed pieczeniem) Przygotowanie: W misce wymieszać składniki na rozczyn, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do osobnej dużej miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko razem zagniatamy, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. wyrobione ciasto wkładamy do miski przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia swojej objętości

Kulinarne przygody
Tarta z kreme dyniowym i szałwią 162

wiele wspaniałych potraw powstała przez przypadek. Stephanie Tatin, współwłaścicielka małego hotelu w Lamotte „Beuvron” w środkowej Francji przygotowywała jak co wieczór deser dla gości. Przez roztargnienie włożyła ciasto bez ciasta do pieca. Jabłka z cukrem, bez ciasta, bardzo się spiekły, goście czekając na deser, nie byli świadomi, że zjedzą pierwszą tartę w historii. Stephanie, jako że była sprytną(...)kucharką, przykryła jabłka cienką warstwą ciasta i zapiekła całość. Przed podaniem odwróciła placek i jak głosi legendę powstała tarta. Zapraszam na tartę z dyni i szałwia. 👥 – ❌ ⏰ – 90 minut 🥩 – ❌ Składniki 250 g mąki 140 g masła 2 łyżki lodowatej wody 1 łyżeczka soli 4 żółtka 1 dynia piżmowa 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka curry Sól Pieprz

RafalCook
Wigilijny kulebiak 286

Kulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto drożdżowe: 430g mąki pszennej 250ml ciepłego mleka 40g świeżych drożdży 70g masła extra 1 jajko 1/2 łyżeczka soli szczypta soli Farsz: 40g suszonych leśnych grzybów 500g(...)cebule 2 ząbki czosnku 1 marchew 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane do posmarowania garść sezamu do posypania Wykonanie: 1. Ciasto drożdżowe: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże

Szalona Kuchnia Eweliny
Świąteczny przepis na rybę, czyli dorsz w cieście paprykowym 138

coś naprawdę dla siebie, coś z sensem i niekoniecznie na pokaz. Dziś przepis w świątecznym duchu, a jednocześnie prosty, finezyjny i uniwersalny. Amatorzy dań rybnych będą zachwyceni! Dorsz w cieście paprykowym Składniki na 1 filet: 1 filet z dorsza (waga ok. 220 g) 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do przyprawienia ryby Ciasto paprykowe: 1 duże jajko(...)pszennej lub 1 czubata łyżka (18 g) 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 duża łyżka (16 g) ½ łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki (ok. 2 g) szczypta soli do ciasta 6,5 łyżki oleju rzepakowego (100 ml lub 92 g) do smażenia ryby Wykonanie: Filet myjemy w zimnej wodzie, następnie dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Z dwóch stron oprószamy solą

KulinarneImpresje.pl