ciasto - 162020 przepisów (strona:1950/10802)

Kokosowo-owsiane ciasteczka Fit 162

otręby, płatki owsiane, siemię lniane, dokładnie wymieszać (ale już bez siekania). Odstawić na 20 min aby siemię namokło. Piekarnik nastawić na 175 st z termoobiegiem. Mokrą ręką brać garść ciasta, formować w kulkę o wielkości około 5 cm. Rozpłaszczać na blaszce na grubość około 1 cm. Piec na złoty kolor przez 25 min. Po tym czasie ciastka przełożyć na kratkę

moj przepis na
Biszkopciki dla dzieci 128

delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku, zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką. Wyciskać w niewielkich, 1-2 cm odstępach od siebie krążki o średnicy około 2 cm i wysokości ok 1,5 cm. Posypać cukrem

moj przepis na
Tort kawowo-truskawkowy Ombre 95

minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Brzoskwiniówka – Nalewka z brzoskwiń 101

rozpuścił. Brzoskwinie powinny puścić dużo soku. Po tym czasie wlać alkohol. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Po 2 miesiącach owoce odcedzić, zużyć do ciasta :). Alkohol na gazie przelać do butelek, szczelnie zakręcić. Odstawić w nienasłonecznione, zimne miejsce, np. spiżarnia czy piwnica czy szafka. Gotowe po 5-6 miesiącach leżakowania. Smacznego! Brzoskwiniówka – Nalewka

moj przepis na
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 137

mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 100

mąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast

moj przepis na
Chleb z chrupiącą skórką 155

wody rozpuścić drożdże. Mąki i resztę wody umieścić w misie miksera, dodać drożdże, sól, ziarna, wyrabiać hakiem do drożdżowego, do momentu aż wszystkie składniki się połączą, ciasto będzie się bardzo kleić, ale nie przejmować się. Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyłożyć do blat posypany mąką, krótko wyrobić, uformować dwa okrągłe bochenki

moj przepis na
Tort czekoladowo-figowy z wiśniami 115

cukier, cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Do miski z jajkami przesiać mąkę wymieszaną z kakao, delikatnie wymieszać szpatułką, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Całkowicie ostudzić, boki biszkoptu delikatnie odciąć od formy nożykiem. Biszkopt podzielić

moj przepis na
Prosty chleb z kaszą gryczaną 96

łyżeczka soli 1 łyżeczka całego lub zmielonego kminku 1-2 łyżeczki miodu W wodzie rozpuścić drożdże, dodać miód, dwie łyżki mąki pszennej, wymieszać, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste, ale lekko lejące, nie da się z niego uformować bochenka. Odstawić pod ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (od 30 min do 2,5 godziny). Krótko wyrobić, przełożyć

moj przepis na
Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa 101

mojprzepisna.pl | Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa Święta zbliżają się wielkimi krokami, ja już szykuję swoją kandyzowaną skórkę pomarańczową do Makowca zawijanego , a wy, używacie skórki pomarańczowej, do jakich ciast? Nie powiem, jest z nią trochę roboty, ale warto mieć swoją skórkę pomarańczową w spiżarce. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na 4 słoiczki po 200 ml: 12 pomarańczy (najlepiej ekologiczne i niewoskowane

moj przepis na
Buraczki na zimę 116

mojprzepisna.pl | Buraczki na zimę Jak ja TO lubię, zachodzę do spiżarki, a tam ogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około

moj przepis na
Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami bez tłuszczu, bez cukru, bez mleka i bez jajek 96

Banany obrać, odciąć czarne końcówki. Zblendować na gładką masę, dodać resztę składników, dokładnie wymieszać. Łyżką nabierać porcję wielkości dużego orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć np. tłuczkiem do mięsa. Ja ciasto przekładałam do wysokiej wykrawaczki/formeki do pierniczków, ugniatałam trzonkiem od drewnianej łyżki, następnie formę delikatnie zdejmowałam. Piec 30-35 min. Wyjąć ostudzić na kratce. Smacznego! Zdrowe i ekspresowe ciasteczka z bananami

moj przepis na
Gryczane ciasteczka z orzechami 120

mleko, zmiksować do rozpuszczenia cukru. W drugiej misce wymieszać mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną. Do mokrych składników dosypywać suche, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodać orzechy, wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wycinać ciasteczka foremką. Układać na blaszce. Piec 8 – 10 min. w rozgrzanym piekarniku. Smacznego! Gryczane ciasteczka z orzechami Gryczane ciasteczka z orzechami

moj przepis na
Chleb razowy 100%, na zakwasie 173

szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000) 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej chlebowej (typ 720) 2 szklanki przegotowanej wody 2 lub 3 łyżeczki soli Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, ciasto ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany lub delikatnie gęściejsze, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może to potrwać kilka godzin. Przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką razową. Odstawić

moj przepis na
Choinki z muffinek piernikowych 115

mojprzepisna.pl | Choinki z muffinek piernikowych Dziś mam dla Was przepis, który fajnie sprawdzi się jako ciasto na ostatnią chwilę, na święta, na imprezę. Inspirację czerpałam z blogu Moje Wypieki . Muffinki są bardzo smaczne, lekko aromatyczne, puszyste i wypełnione jabłkami, polane pyszną gorzką czekoladą, która dostałam od firmy Terravita . Piekłam je w silikonowej formie w kształcie choinek, zakupionej kilka lat temu

moj przepis na