ciasto - 162020 przepisów (strona:1965/10802)

Tarta sernikowa na Halloween (bez glutenu i cukru białego) 124

podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników. 3. Jajka rozmieszać na kogel mogel i połączyć z ostudzoną zawartością garnuszka. 4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto. (Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można(...)dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż nieco stanie się bardziej zwarte.) 5. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem, następnie piec w 180’C ok 20 minut do zarumienia (ciasta może trochę zostać ;). 6. Wystudzony spód posmarować kremem orzechowym. MASA SEROWA 7. Ser, ksylitol i kakao dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą miksera. 8. Żelatynę zalać

Candy Pandas
Kakaowe faworki 134

ochota i nasmażyłam. Pyszne chrupiące, kakaowe. Można oprószyć cukrem pudrem. Mnie właśnie takie bez pudru smakowały. Czuć mocno kakao. Uwielbiam z filiżanką kawy :) Zachęcam do przygotowania. Smacznego :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 4 żółtka 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1 cukier waniliowy 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 % 1 łyżeczka octu Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia mąka pszenna(...)posypania stolnicy cukier puder do oprószenia faworków Wykonanie pysznych faworków: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto kilkakrotnie składamy i ubijamy tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.  2. Formowanie faworków: Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto bardzo cienko, kroimy

Izabelawkuchni
Grzybki wg Siostry Anastazji 176

ciasteczek rozłożyłam sobie na 3 dni. Wpierw upiekłam same ciasteczka, drugiego dnia przygotowałam budyń i złożyłam grzybki, a trzeciego dnia oblałam je polewą. Pracy dużo, ale…. było warto! Ciasto: 600 g mąki pszennej 400 g masła 1 op. cukru wanilinowego (16g) 6 żółtek 150 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko 1 łyżka suchego maku(...)pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Siekamy nożem. Żółtka łączymy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy do mąki z margaryną, zagniatamy dość szybko gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy porcjami na lekko podsypanym mąką blacie. Za pomocą foremki do babeczek i szklanki (o odrobinie większej średnicy od foremki) wycinamy

Smaki Na Talerzu
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 137

tort czekoladowy - Amandine Amandine to tradycyjny rumuński tort . Czekoladowy biszkopt, przełożony kremem czekoladowym i obficie nasączony syropem znany jest w Rumunii jako „Amandine” lub „Amandina”. To bardzo popularne rumuńskie ciasto pachnie czekoladą, rumem i kawą. Przygotowanie Amandine nie jest skomplikowane, wymaga jednak trochę czasu - jak każdy tradycyjny tort :) Składniki na rumuński tort czekoladowy Amandine Biszkopt czekoladowy 6 jajek 5 łyżek(...)soli, cukier waniliowy lub esencja waniliowa Masa czekoladowa 3 żółtka kostka miękkiego masła 100 g czekolady 6 łyżek cukru pudru odrobina rumu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Syrop do nasączenia ciasta 400 ml wody 200 g cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kieliszek rumu lub aromat rumowy Polewa czekoladowa - czekoladowy ganache 250 g czekolady deserowej 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: pół słoika

Gotujemy i jemy
Błyskawiczne ciasto kokosowo czekoladowe 188

Dziś mam coś dla miłośników czekolady i kokosa.To ciasto ma same zalety - jest proste, szybkie w przygotowaniu, pyszne i  do tego wygląda bardzo efektownie. Wydaje się pracochłonne ale wystarczy przygotować ciasto i ugotować masę, wylać do blaszki i upiec. Już kiedyś było na blogu, ale zmieniłam nieco proporcje, a przy okazji zmniejszyłam ilość cukru i teraz wychodzi wyższe(...)problemu by rozprowadzić je w blaszce. Ciasto czekoladowe: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 1 szkl. oleju 2 szkl. mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać olej , mleko, mąkę , kakao , proszek i wymieszać. Połowę ciasta wlać do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w temp

Cynamonowe szczęście
Wytrawna tarta z łososiem i szpinakiem 104

Magda Już wielokrotnie udowodniłam, że tarta jest świetną propozycją na obiad, a zwłaszcza ta na bazie ciasta francuskiego – jej główna zaleta to szybkość wykonania, zero bawienia się w robienie ciasta. W tym przepisie wyjątkowo pasuje ciasto francuskie – jego maślany, słodki smak idealnie kontrastuje z słonym, wyrazistym łososiem. W dodatkach znajdziemy też szpinak, aby było zdrowiej oraz czosnek, nieodłączny(...)sera też nie może w tej tarcie zabraknąć. Wszystko to sprawia, że nie można się tej tarcie oprzeć, musicie ją upiec. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 200g plastrów wędzonego łososia opakowanie świeżego szpinaku kulka mozzarelli 2 duże jajka 200ml śmietanki kremówki 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku cząstka cytryny do skropienia

Smaczna Strona
Czekoladowe ciasto z wiśniami 231

roku, jak o żadnej innej, "chodzą" za mną wypieki/desery z dodatkiem czekolady. Też tak macie, że jesienną chandrę czekoladą przeganiacie? ;))). Jeśli tak to wypróbujcie ten przepis :). To ucierane czekoladowe ciasto, do którego dodałam wiśnie - nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady i wiśni jest mega i smakuje chyba każdemu :). A wiśni użyłam oczywiście mrożonych, które wcześniej rozmroziłam na sitku. Ciasto(...)mięsistą strukturę, jest miękkie i bardzo wilgotne. Bardzo smaczne ciasto na weekend i do kawki :). Polecam! Składniki: 220 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów ( lub ewentualnie orzechów włoskich ) 2 łyżki kakao 200 g masła 4 duże jajka 170 g drobnego brązowego cukru  pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g wydrylowanych wiśni

Opowieści z piekarnika
WINOGRONOWIEC 96

Składniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru cytrynowego 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki proszku do pieczenia 250 g margaryny 400 g jogurtu naturalnego 1 olejek spirytusowy cytrynowy Kruszonka cytrynowa: 100 mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka cukru cytrynowego otarta skórka z 1 cytryny Dodatkowo: 1 kg winogrona bez pestkowego Przygotowanie: Winogron - oczyszczamy, płuczemy(...)miski wsypać mąkę, cukier i cukier cytrynowy. Następnie dodać pokrojoną plastry margarynę i rozetrzeć palcami tworząc kruszonkę - nie zagniatać. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny, wymieszać.  Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego schłodzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Jajka z cukrem i cukrem cytrynowym ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, lekko wymieszać

Ciastka - domowe słodkości
Orzechowe brownie z kubka 161

Kiedy nachodzi Cię ochota na ciasto czekoladowe, a w zasięgu ręki nie ma akurat żadnego... Kiedy zjadłoby się coś do kawy, coś niewielkiego ale takiego, które zaspokoi całą wewnętrzną potrzebę słodkości... Kiedy masz ochotę na coś czekoladowego ale nie czekoladę, ani batona... Kiedy ochota na mocno czekoladowe ciasto jest bardzo silna ale nie aż tak, żeby robić od razu całą(...)przydają się wyjątkowo kubki i filiżanki przystosowane do używania w mikrofalówkach, jak i same mikrofalówki :) Kilka zgrabnych ruchów przy mieszaniu i dwie minuty później możemy raczyć się czekoladową puszystością ciasta z filiżanki. U mnie wersja orzechowa ale Wy możecie dodać (lub zupełnie pominąć) to, na co akurat macie ochotę :) Maliny, siekane kawałki czekolady, a może pokruszoną krówkę? Wyobraźnia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ŁACIATEK ZE ŚLIWKAMI – pyszne ciasto ucierane! 104

Dobrze wiem, że uwielbiacie takie proste i szybkie ciasta ucierane. Dziś przygotowałam dla Was przepis na ciasto, które przygotowała dla mnie mama w dniu mojego przylotu z Hiszpanii. Niesamowicie puszyste i delikatne z soczystymi śliwkami. Idealne na każdą porę roku, bo śmiało można przygotować je zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami. Każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem! Łatwe, szybkie(...)pyszne, tanie! Do zrobienia w godzinkę! Idealne dla niezapowiedzianych gości! Spróbujcie! Ps. jeśli nie lubicie śliwek ciasto możecie przygotować z innymi owocami – maliny, wiśnie czy truskawki będą tutaj również świetną propozycją! SKŁADNIKI: ( 24X30 ) * mąka pszenna – 3 szkl * olej – 1 szkl * jajko – 4 szt * gazowana woda – 1 szkl * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki * cukier

Ostra na Słodko
Drożdżowa gwiazda makowa 109

Drożdżowa gwiazda makowa Drożdżowa gwiazda makowa Składniki na ciasto drożdżowe: 50 g drożdży 500 g mąki pszennej 150 g masła 125 ml mleka 100 g cukru pudru łyżeczka cukru opakowanie cukru wanilinowego 2 jajka 2 żółtka szczypta soli Drożdżowa gwiazda makowa Składniki na masę makową: 200 g maku cukru 50 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich(...)łyżką cukru. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do tak utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę. Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części

Pomysłowa kuchnia
Placuszki z kaszą manną i wiórkami kokosowymi. 134

Witam Was cieplutko w sobotę :)  Mam zepsuty piekarnik i już tak bardzo tęsknię za upieczeniem ciasta i domowych bułeczek. Czekam na naprawę i czekam. Piecze góra, a dół nie, a jak wiecie ja nie wyobrażam sobie życia bez pieczenia ciast, ciasteczek i bułeczek. A tym czasem sobie radzę smażąc pyszne placuszki. Idealne na podwieczorek. Z przepisu wychodzi ich bardzo(...)sztuk, więc spokojnie możecie zrobić z połowy porcji. Takie placuszki można również zabrać na piknik czy do pracy lub szkoły w pudełku śniadaniowym. Polecam :) Przygotujcie :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mleka 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 4 łyżki cukru 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: olej

Izabelawkuchni
Migdałowo-bananowe ciasto z malinami i czekoladą 93

ogrodzie mojej mamy nadal są maliny- grube, słodkie jesienne maliny. W poprzedni weekend postało ciasto migdałowe (bez mąki) z dodatkiem bananów, czekolady i tych malin z ogródka. Zapach, który wydobywał się z piekarnika.. nie do opisania. Osłodziliśmy sobie tym ciastem sromotną porażkę poniesioną w lesie na (niedoszłym) grzybobraniu. Wszyscy wrzucają na fejsa i instagrama wiadra grzybów, a w tamtych(...)akurat w tym roku prawie nic. Po lesie snują się smętni grzybiarze z pustymi koszami… ale przynajmniej zrobiliśmy sobie dwugodzinny spacer i konkretnie dotlenianie. No a potem zjedliśmy ciasto z malinami Print Ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, wilgotne ciasto migdałowo-bananowe z czekoladą i malinami. Bezglutenowe

Cooking for Emily
Tarta a'la Rafaello (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie) 154

podgrzać w garnuszku. 3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty. 4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać. 5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie(...)kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny). 7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze miękkie). Zostawić do wystudzenia. 8. Pastę kokosową podgrzać i połączyć w garnuszku z mlekiem kokosowym (uważać aby się nie przypaliło). 8. Gdy tarta ostygnie i lekko stwardnieje, dno posmarować

Candy Pandas