ciasto - 162322 przepisów (strona:1965/10822)

Ciasto chałwowe bez pieczenia. 186

Pyszne ciasto chałwowe z nutką wanilii. Bez pieczenia, podane dobrze schłodzone smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: KREM: - 600 ml. mleka - szczypta soli - 1/2 szkl. cukru - 200 gr. masła - 2 budynie waniliowe w proszku - 300 gr. chałwy waniliowej POLEWA: - 100 gr. czekolady gorzkiej - 100 ml. śmietanki kremówki 30 % DODATKOWO: - 60 szt. herbatników - słoiczek dżemu truskawkowego - krokant do ozdoby ciasta * foremka 24cm. x 32cm(...)górę herbatniki. - w rondelku podgrzewamy 100 ml. śmietanki kremówki, dodajemy 100 gr. gorzkiej czekolady i dobrze mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się czekolady. - polewę czekoladową wylewamy na górę ciasta czyli na herbatniki i posypujemy ją krokantem dla ozdoby. - ciasto przykrywamy folią spożywczą, i wsadzamy do lodówki na całą noc. Uwagi:  - ciasto należy podawać dobrze schłodzone. Jak wykonać takie ciasto chałwowe

RITA food channel
CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA'' 122

Ciasto ,,Skryta Persymona'' to obłędnie pyszne ciasto biszkoptowe, o delikatnym, wyjątkowym smaku, z kremem mascarpone i galaretką skrywającą persymonę. Do powstania tego ciasta zainspirował mnie przepis na ciasto jamajka. A, że uwielbiam persymonę (kaki), to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka i tak oto powstał przepis na biszkoptowe ciasto ,,skryta persymona''. Ciasto jest przepyszne! Gorąco

RITA food channel
CIASTO ,,SKRYTA PERSYMONA'' 434

Ciasto ,,Skryta Persymona'' to obłędnie pyszne ciasto biszkoptowe, o delikatnym, wyjątkowym smaku, z kremem mascarpone i galaretką skrywającą persymonę. Do powstania tego ciasta zainspirował mnie przepis na ciasto jamajka. A, że uwielbiam persymonę (kaki), to postanowiłam wykorzystać ten właśnie owoc. Pozmieniałam co nieco w przepisie jamajka i tak oto powstał przepis na biszkoptowe ciasto ,,skryta persymona''. Ciasto jest przepyszne! Gorąco

RITA food channel
Pierogi z kapustą i grzybami 105

Pierogi z kapustą i grzybami na moim rodzinnym, świątecznym stole to jedna z  tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 45g suszonych borowików 25g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 400g kiszonej kapusty 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz Zasmażka(...)pieczarkami i całość smażyć na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie dodać drobno pokrojoną ugotowanej kapustę, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik "Krople Rosy" 613

Sernik "Krople Rosy" to jedna z popularniejszych wersji sernika. Delikatny, puszysty ser, jeszcze delikatniejsza i puszystsza pianka a wszystko na klasycznym kruchym spodzie. Sernik "Krople Rosy" - Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 90 g masła, zimnego 1/3 szklanki cukru 1 całe jajko 1 żółtko Masa serowa: 600 g tłustego twarogu 1 całe jajko 3 żółtka(...)szklanki cukr u budyń waniliowy cukier waniliowy 1 2/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju Pianka: 4 białka 1/2 szklanka cukru Klasyczny Sernik Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło kroimy drobną kosteczkę i dodajemy resztę składników. Zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy w filię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie formę (ok. 25x30cm) smarujemy margaryną ( zarówno boki

Słodka Strona
Odrywana pizza kwiatek 219

Odrywana pizza kwiatek Prosta domowa pizza, ale podana w takiej formie, że może stanowić świetną przystawkę na przyjęcie. Polecam!     Składniki: Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 20g świeżych drożdży 110ml ciepłej wody 2 płaskie łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na farsz: Na farsz do pizzy możemy wybrać dowolne ulubione składniki, u mnie(...)mieszamy w kubku na jednolitą masę i odstawiamy, aż zaczyn ruszy i podwoi swoją objętość (ok 10 minut) *** *** Mąkę mieszamy z solą, olejem i zaczynem. Wyrabiamy elastyczne i miękkie ciasto *** *** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** W czasie gdy ciasto wyrasta możemy przygotować farsz *** *** Wszystkie składniki na farsz blendujemy

Blog z Apetytem
Ciasto Shrek bez pieczenia + film 160

Ciasto Shrek bez pieczenia to znakomity smakołyk składający się z trzech warstw, warstwy budyniowej przełożonej delicjami, delikatnej pianki oraz musu z kiwi i galaretki. Ciasto Shrek to to świetny pomysł na domowe uroczystości, znakomicie sprawdzi sie na świątecznym stole.     składniki na formę 24 x 26 cm 350 g podłużnych biszkoptów 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru(...)około 1 minuty. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i lekko przestudzamy. Lekko wystudzony budyń wlewamy na biszkopty i starannie go rozprowadzamy. Na budyniu układamy ciastka delicje czekoladą do góry. Ciasto wstawiamy do lodowki aby masa stężała. Zielone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 250 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy

Smakowite Dania
Soczysty jabłecznik ze szmandem 191

Przepyszny, soczysty jabłecznik ze szmandem to ciasto, które bardzo często piekę nie tylko jesienią. W tym roku jabłka bardzo nam obrodziły i chyba jeszcze nigdy nie upiekłam tylu jabłeczników. Przetestowałam różne gatunki jabłek. Szara reneta okazała się dość kwaskowa i po upieczeniu ciasto trzeba było obficie posypywać cukrem pudrem. Najlepsze okazały czerwone, słodkie jabłka z ogródka

dolcevitainmykitchen
Kruche ciasteczka korzenno- pomarańczowe 139

dzieciakami zadanie odrobione. Udało się nam nawet przygotować ciasteczka. Nie będę ściemniać, że to oni je upiekli, bo... upiekł piekarnik 😅 Ale chłopaki dzielnie wycinali gwiazdki z ciasta i próbowali ułożyć jedna na drugiej w miarę prosto, więc nie mogę im "nie zaliczyć".  Nam smakowały, 🎅 chyba też, choć okruchów pełno zostawił i nie posprzątał po sobie😇 Zobaczymy 6 grudnia(...)dzielimy na dwie części-mniejszą i ciut większą. Do jednej- tej mniejszej dodajemy skórkę pomarańczową, a do drugiej kakao oraz przyprawę do piernika. Siekamy raz jeszcze, po czym zagniatamy ciasto. W razie problemów- można dolać jeszcze odrobinę soku pomarańczowego. Ciasto ciemne owijamy folią i chowamy do lodówki. Ciasto jasne wałkujemy od razu na grubość ok 4-5mm i wycinamy

Kuchnia w czekoladzie
Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia 180

Jeśli jesteś fanem domowego pieczywa, polecam! Składniki : Bibosz  12 g mąki żytniej pełnoziarnistej 12 g czerstwego chleba (podprażony, zmielony) 8,5 g soli 80 g wody (100' C) Ciasto właściwe: bibosz (65' C) 32 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 350 g pszennej 550 20 g pszennego zakwasu (gęsty, 5' C) 18 g słodu 4 g świeżych drożdży 190 g wody(...)oliwy z oliwek Przygotowanie: składniki na bibosz zalać wrzątkiem, wymieszać, odstawić na 5 minut bibosz wymieszać ze składnikami na ciasto właściwe przy pomocy haka przez około 15 minut. Ciasto powinno być gładkie i relatywnie miękkie (temperatura ciasta 29-30'C) ciasto zostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (20'C), co 30 minut ciasto złożyć,  w sumie 3 razy ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leniwe pielmieni 175

ochotę na lepienie pierożków, wtedy zawsze sięgam po ten prosty przepis. Pielmieni zrobione w ten sposób, są równie pyszne, przygotowanie ich wcale nie zajmuję dużo czasu. Polecam Składniki na ciasto: – 400 g mąki – 100ml cieplej wody – 2 jajka – 2 łyżki oleju – szczypta soli Składniki na sos: – 1 duża cebula – 1 papryka(...)łyżeczki bazylii – sól i pieprz wg smaku – 50ml wody Sól rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej, wymieszać, połączyć z przesianą mąką i jajkami, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut. Cienko pokrojona cebulę podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, dodać paprykę, pokrojoną w słupki, marchewkę startą na dużych oczkach i dusić przez

Smaki Armine
Pierogi z karpiem, grzybami i koperkowo-orzechowym masełkiem 127

zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Delikatne, wypełnione po brzegi farszem ze świątecznej ryby i polskich grzybów, polane koperkowo-orzechowym masełkiem smakują obłędnie i z pewnością będą hitem Bożonarodzeniowej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 650g świeżego karpia bez ości i skóry 2 cebule 3 ząbki czosnku 60g suszonych grzybów 80g kaszy(...)chwilę smażyć, a następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przesmażone grzyby z cebulą, kaszę i zmieloną rybę dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką

Szalona Kuchnia Eweliny
PITA Z PATELNI 453

Mięciutkie i elastyczne drożdżowe placuszki z mąki pszennej. Łatwe do przygotowania, z kilku zaledwie podstawowych składników.  Tajemnica sukcesu tkwi tutaj w technice wyrabiania ciasta oraz smażeniu placuszków. Ciasto powinno wyrastać dwa razy: po wyrobieniu i po uformowaniu placków. Dzięki temu podczas smażenia placki napuszą się i utworzą dużą kieszonkę. Smażymy  na mocno rozgrzanej patelni, przekładając dwukrotnie. Urosną zadziwiająco(...)mieszając dolewamy ciepłą wodę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie (początkowo - łyżką), aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Dodajemy 2 łyżki oliwy, miksujemy/zagniatamy 8-10 minut, aż otrzymamy gładkie ciasto, które zacznie odstawać

cool and minty
Biszkopt z kremem kokosowym 110

Ciasto kokosowe obowiązkowe na wszystkie specjalne okazje. Między innymi na zimowy, świąteczny stół. Biała, delikatna, kokosowa masa jest jak śnieżny puch.  Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na krem kokosowy: 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy(...)Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy

Słodki Zakątek

Proponowane wyszukiwania