ciasto - 162322 przepisów (strona:1979/10822)

łatwa, smaczna piernikowa bajaderka... 143

Składniki: ciasto upieczone piernik kętrzyński 1 opakowanie, margaryna 150 gram, woda 3/4-1 szklanka, kakao 2 łyżki, dżem ze śliwek niskosłodzony 200 gram orzechy włoskie 3/4 szklanki, rodzynki 1/2 szklanki, wódka 50 gram, herbatniki 200 gram, krem toffi 1 opakowanie, posypka czekoladowa - ile potrzeba upiec ciasto piernikowe wg opisu na opakowaniu, najlepiej dzień wcześniej lub użyć resztki ciast, ciastek margarynę zagotować(...)wodą, kakao i wystudzić, do dużej miski pokruszyć ciasto, herbatniki (zostawić kilka do wyłożenia na dnie formy), dodać orzechy, rodzynki, wódkę, dżem niskosłodzony i wlać tłuszcz, wszystko ręką połączyć forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę i dobrze do dna ubić, schować do lodówki najlepiej na całą noc bajaderkę wyjąć na talerz, krem toffi

W Mojej Kuchni Lubię
Orzechowe ciasteczka chrup chrup 112

tłuszczów roślinnych czy nadmiaru środków spulchniających. Ciasteczka orzechowe własnej roboty to pyszność, którą warto polecić. Agata sugeruje, że jeśli nie przepadamy za owocowym aromatem, pomińmy dodatek skórki z pomarańczy. Ciasto możemy schłodzić w lodówce przez całą noc, otrzymamy w ten sposób bardziej zwarte ciasto, które po wyciągnięciu z lodówki kroimy na ciastka o grubości mniej więcej 0,5mm, ciastka(...)pieczenia, cukier puder, zimne masło, siekamy nożem do momentu, aż składniki trochę się połączą, następnie dodajemy żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową zagniatamy ciasto rękoma, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 60 minut. Piekarnik rozgrzewamy

KulinarneImpresje.pl
kremówka z bitą śmietaną – bez pieczenia 415

łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) 1 łyżka mąki pszennej (płaska) 3 żółtka 80 g cukru kryształu 10 g cukru z wanilią 80 g masła dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta wykonanie: Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę krakersów. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem kryształem oraz z wanilią. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, budyń oraz obydwie mąki

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z kapustą i grzybami 81

Niby jedne pierogi, a dwie odsłony. Polecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować(...)pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami.   Ciasto: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać jajko , olej i sól . Wyrabiać ciasto, dodając stopniowo wodę według potrzeby. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i cienko rozwałkowujemy. Następnie wykrawamy koła

Za drzwiami kuchni
Rustykalna tarta z jabłkiem i gruszką. Bez cukru, masła i białej mąki 124

Tarta, którą się dzisiaj dzielę jest kolejnym dowodem na to, że rezygnacja z cukru nie oznacza rezygnacji z deserów. Zdrowa tarta na kruchym cieście bez masła i białej mąki, z pysznym owocowym wypełnieniem bez dodatku cukru. Tarta powstała bardzo spontanicznie, kiedy naszła mnie ochota na coś a’la szarlotka. Ciasto zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego. Niczym go nie dosładzałam(...)mąki gryczanej 30g mąki kokosowej 50g jogurtu naturalnego Jajko Jabłko Gruszka Cynamon Jajko połączyć z jogurtem Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąki i połączyć całość Wyrobić ręką na elastyczne ciasto, włożyć do lodówki W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce umyć i obrać owoce Jabłko i gruszkę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody, dodać cynamon i prażyć

HealthyCreations
Karpatka straciatella z galaretkami 198

lubi karpatki, no kto ? chyba nie znam nikogo J Jestem wielką fanką tego ciasta, to smaki   mojego dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu. Ciasto parzone które rosnąc w piekarniku tworzy   góry i doliny przełożone budyniowym kremem na mleku i maśle bez laktozy z firmy Mlekowita   z tartą gorzką czekoladą i kolorowymi galaretkami. Ta karpatka to sposób na ciasto któremu(...)nikt się nie oprze. Ciasto parzone: 1/2 kostki masła bez laktozy Mlekowita 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej szczypta soli 5 jajek Zielony barwnik-opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra mleka 3,2% Wydojone  bez laktozy Mlekowita 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła bez laktozy Mlekowita

Wanilia i Kardamon
ŁABĘDZI PUCH 185

Już nazwa ciasta zdradza że jest ono bardzo delikatne oraz puszyste, ale żeby nie było tak miło😉 przełamane jest kwaskowym dżemem malinowym ja użyłam frużeliny malinowej, niektórzy podmieniają, maliny na dżem z czarnej porzeczki,  również świetnie smakuje. Ciasto kryje w sobie specyficzny krem na bazie kajzerek, jest on po prostu rewelacyjny. Łabędzi Puch myślę że świetnie sprawdzi się(...)sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka

RAROSSA
Mille-feuille w pucharkach 179

Zapraszam na smaczny deser w innym wydaniu. Mille-feuille to kremówka ale ja podałam ją w pucharku z pokruszonym ciastem francuskim i dzięki temu pięknie się prezentuje. Polecam na deser po uroczystym obiedzie. Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 szkl wyciśniętego soku z marchewki 330 ml śmietanki 30 % 1 czubata łyżka proszku budyniowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła(...)dekoracja: kolorowa posypka Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu studzimy. Do garnka wlewamy 3/4 szkl soku marchewkowego, dodajemy 2 łyżki cukru pudru i masło, zagotowujemy. W pozostałym soku rozprowadzamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się soku. Gotujemy jak normalny budyń. Zdejmujemy z gazu

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Chleb z jabłkiem i bananem 145

pomyślałam, że chleb jest za mało wypieczony. Myślę, że to dodatek bananów sprawił, iż skórka na chlebie przypomina właśnie skórkę od banana. To porównanie idealnie pasuje:). Foremki przy rozkładaniu ciasta mogą się Wam wydawać zbyt duże. Jednak takie proponuję, pomimo, że ciasto nie sięga nawet do ich połowy. Wybrałam je intuicyjnie i już nie chciałam zamieniać, pomyślałam, że chleb(...)niższy. To był dobry pomysł, bo podczas krojenia okazało się, że chleb jest bardzo delikatny i wyższy bochenek trudniej byłoby kroić. Miękisz chleba jest elastyczny z nutką zapachu owoców. Ciasto właściwe urosło bardzo szybko, bo już po 80 minutach było gotowe do pieczenia. To na pewno za sprawą jabłka, bo każdy chleb z jego dodatkiem rośnie jak szalony. Chleb

Leśny Zakątek
Knedle z białym serem 167

Składniki: CIASTO: 1 kg ziemniaków (waga przed obraniem i ugotowaniem); 1 szklanka mąki pszennej; 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej; 1 jajo (klasy L). NADZIENIE: 500 g białego sera półtłustego; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g); 1 żółtko jaja (klasy L); 4 łyżki białego cukru. DODATKOWO: 100 g mlecznej czekolady; 100 g masła; Sól. 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: CIASTO: Ziemniaki obrać(...)tłuczkiem do ziemniaków). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Przeciśnięte przez praskę, wystudzone ziemniaki przełożyć na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Wbić jajo. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. NADZIENIE: Do miski przełożyć ser biały. Dokładnie rozgnieść widelcem. Wbić żółtko jaja (białko nie jest potrzebne do tego przepisu). Dodać cukier wanilinowy oraz biały. Dokładnie wymieszać. KNEDLE Z BIAŁYM SEREM

Gospodyni Miejska
Tarta chili con carne 165

Składniki na ciasto : • 200g mąki pszennej • szczypta soli • 100g masła • 1 jajko • 3 łyżki lodowatej wody Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę ciasta owinąć folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki. Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić dokładnie spód

KUCHNIA POLSKA
Ciasto czekoladowe z polewą 231

ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszamy i gotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka(...)wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie płynne składniki razem z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekaną czekoladą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać polewą. Polewa

Ala piecze i gotuje
Bułeczki maślane z budyniem 171

wymieszać, następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Jajko i żółtko lekko roztrzepać.  Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtko(...)jajko oraz letnie mleko. Wymieszać wszystko do połączenia ( ciasto na tym etapie będzie dość zwarte ). Dodać przestudzone masło i dobrze wgnieść je w ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( wyrabiać około 8 minut ). Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1,5 - 2 h ). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 równych

Opowieści z piekarnika
Chlebek bazyliowy 110

Chlebek bazyliowy Chlebek bazyliowy jest wyśmienity, pachnący i bardzo aromatyczny z czosnkowo – serową nutą. Ciasto jest delikatne i miękkie. To naprawdę rewelacyjny wypiek wytrawny. Warto go upiec. Nie będziecie rozczarowani. Składniki na chlebek bazyliowy: Ciasto: 3,5 szklanki mąki, 100g masła, 250ml mleka, 2 jajka opakowanie drożdży instant (8g) łyżeczka cukru, ¾ łyżeczki soli. Farsz: ¾ szklanki posiekanej świeżej bazylii, 5 ząbków(...)czosnku, ½ szklanki tartego parmezanu, 50 g masła. Mieszamy ze sobą mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodajemy roztopione wystudzone masło, jajka i mleko i wyrabiamy ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 50 minut. Wrośnięte ciasto wałkujemy tak, aby powstał prostokąt. Smarujemy miękkim masłem, posypujemy

Gotuj Się Kto Może

Proponowane wyszukiwania