ciasto - 163312 przepisów (strona:1979/10888)

Drożdżówki z jabłkami 366

Drożdżówki z jabłkami, które są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. Ja uwielbiam drożdżowe ciasta, bułki, a najbardziej zapach, który roznosi się po mieszkaniu w trakcie ich pieczenia. Bułki idealne na śniadanie lub kolację. Bardzo smakują dzieciom. Koniecznie wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowały. Jeżeli Państwo skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)Drożdże powinny wyrosnąć. Do miski wsypać mąkę, wsypać sól, cukier. Ciepłe mleko wymieszać z roztopionym masłem a następnie wlać do mąki. Dodać wyrośnięte drożdże, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i podzielić

O kuchni z uczuciem
ZAPIEKANE PIEROŻKI ZIEMNIACZANE Z TUŃCZYKIEM PO WŁOSKU 143

miałam niezwykle mało czasu. Zainspirowana świetnym konkursem „Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes” na Durszlak.pl przygotowałam kolejne pyszności! I tym razem znów nie na słodko ;) Połączenie ziemniaczanego ciasta pierogowego z pysznym tuńczykowym farszem, pesto i soczystymi pomidorami jest świetnym pomysłem na każdą okazje! Rodzinną imprezę przy grillu, luźny obiad w gronie znajomych albo imprezowe danie. Takie połączenie inspirowane(...)jest kuchnią śródziemnomorską i zabiera nas myślami w kierunku włoskich wysp. Koniecznie spróbujcie! Danie oprócz tego, że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie wygląda! SKŁADNIKI: CIASTO ZIEMNIACZANE: * ziemniaki – 500 g * mąka – ok. 1 szkl * masło – 2 łyżki * kasza manna – 6 łyżek * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * jajko – 2 szt * sól – do smaku FARSZ: * tuńczyk w oleju Princes – 2 puszki * świeży

Ostra na Słodko
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką 172

mieszamy z cukrem, ½ szklanki mleka i łyżką mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 5 minut. Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, wbijamy jajko, dodajemy pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto dokładnie, najlepiej mikserem z założonym hakiem, pod koniec dodając przestudzone masło. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia w cieple, pod bawełnianą ściereczką na ok 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy karmelizowany rabarbar(...)mieszając karmelizujemy rabarbar, aż do momentu odparowania z niego nadmiaru soku. Studzimy. W celu przygotowania kruszonki, podane składniki siekamy ze sobą, a następnie wyrabiamy ręcznie. Odstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Wyrównujemy i dzielimy na ok 10 jednakowych części. Każdą wałkujemy na kształt owalu i nacinamy z każdej strony w 4-5 miejscach, jak to jest

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem z brokułów, domowym groszkiem ptysiowym i ziołowymi kuleczkami z białego sera 222

garnek na niedużym gazie i prażymy cały czas mieszając przez 3 minuty. Ponowie zestawiamy garnek i nie czekając aż masa wystygnie wbijamy po 1 jajku mieszając łyżką lub mikserem. Ciasto powinno być elastyczne, nie powinno się rwać. Wkładamy ciasto   ściśle do woreczka foliowego, nacinamy w odpowiednim miejscu i wyciskamy małe kuleczki na wcześnie przygotowaną blachę z piekarnika wyłożona papierem(...)Wielkość kuleczek zależy od naszych upodobań. Pamiętajmy jednak, że ciasto rośnie co najmniej dwukrotnie w piekarniku. Pieczemy we wcześniej nagrzanym piekarniku do 190-200st do ładnego zrumienienia. W przepisie nie jest   podana temperatura. Ja ustaliłam orientacyjnie. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Pod koniec pieczenia można zmniejszyć temperaturę i dobrze groszek wysuszyć. Powinien być w trakcie jedzenia chrupiący

Leśny Zakątek
Pierogi z gotowanym kurczakiem – doskonałe dla maluchów 410

miesiąc życia. Składniki na farsz: gotowana ćwiartka kurczaka (może być z rosołu) pół pęczka natki pietruszki 2-3 łyżki rosołu pół małej cebulki (opcjonalnie) sól do smaku Składniki na ciasto: 1,25 szklanki mąki 1/3 szklanki gorącej wody (opcjonalnie) 0,5 łyżeczki soli mąka do posypywania stolnicy Cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na patelni. Mięso z kurczaka oczyszczamy dokładnie(...)jest suche można dodać 2-3 łyżki rosołu. Wszystko blendujemy chwilę, tylko do wymieszania się składników. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i wyrabiamy ciasto. Dla starszych dzieci można dodać do ciasta sól. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką

Dieta bez mleka
Wtorek: Tarta ze szparagami alla fontina 140

Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z dwóch rodzajów sera. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności : łatwe Liczba porcj i: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie(...)małe łapki, a Lulek też zwariował na jej punkcie i domagał się kawałka dla siebie. Ale czy i Was też kusi tarta pełna szparagów i sera zapieczona w chrupiącym cieście? Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi , współwłaściciela restauracji Robert’s (mamy na blogu fantastyczny przepis na idealne ciasto na pizzę pochodzący

Niedzielny kucharz
"Krakersy" z ciasta chlebowego 170

mąki pszennej, uniwersalnej (użyłam typ 650) 8 g soli morskiej 64 g roztopionego masła 105 g wody do posmarowania 1 jajko łyżka wody przygotowanie dzień przed pieczeniem Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce. Wymieszać niezbyt dokładnie - tak aby składniki się połączyły. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 12 - 16 godzin W dniu pieczenia piekarnik nagrzać do temp. 180 st, C. Ciasto(...)obsypany mąką blat. Rozciągnąć w formę prostokąta. Przeciąć na pół. Przygotować 3 arkusze papieru do pieczenia wielkości naszych blach. Lekko oprószyć jeden papier mąką. Na środku ułożyć  kawałek ciasta. Ciasto lekko posypać mąką. Przykryć drugim papierem. Rozwałkować wałkiem na grubość ok 3 mm. Na początku można rozpłaszczać ciasto rękami a dopiero później użyć wałka. Usunąć papier a rozwałkowany placek

Stare Gary
Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem 1812

Lekkie, niskokaloryczne jogurtowe ciasto z kiwi i bananem dla łasuchów liczących kalorie. Maj jest wyjątkowo ciepły, więc coraz częściej mam ochotę na ciasta bez pieczenia . Dzisiejsza propozycja jest fajnie przełamana kwaskowym smakiem kiwi. Jak dla mnie to ciasto idealne, jeżeli lubicie smak jogurtu i kiwi powinno Wam również przypaść do gustu :). Przy okazji przepraszam Was za małą aktywność ostatnio(...)bardzo ważnego dla mnie projektu i liczę na to, że wszystko rozstrzygnie się po mojej myśli. Trzymajcie kciuki kochani!. Niebawem się okaże czy moje marzenie się zrealizuje:) Jogurtowe ciasto z kiwi i bananem Spód 250 g herbatników maślanych 120 g masła Masa jogurtowa z kiwi 500 ml jogurtu naturalnego 70 g cukru 4 kiwi 2 banany 1-2 łyżki soku

Pieguskowa Kuchnia
Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku 169

Ciasto można zrobić dzień przed pieczeniem, zawinąć w folię i przechować w lodówce. Z tej ilości upiekłam 56 sztuk ciastek o średnicy 6cm. Można wierzch ciastek przed pieczeniem posypać dodatkowo całymi ziarnami, które zrumienią się w trakcie pieczenia i wzmocnią ich smak. Zagapiłam się i zmieliłam cały sezam, jaki miałam w domu:). Do ilości sezamu dobrałam odpowiednią ilość pozostałych składników(...)ziarna sezamu, cukier i tymianek. Składniki mieszamy do połączenia. Najlepiej zrobić to na stolnicy lub blacie kuchennym. Można oczywiście w malakserze. Dodajemy masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciast kruchych do połączenia masła z suchymi składnikami. Na koniec dodajemy rozbełtane jajka i łączymy tylko do zebrania ciasta w kulę / nie zagniatamy /. Wkładamy ciasto zawinięte w folię spożywczą do lodówki

Leśny Zakątek
Szpinakowy biszkopt i mus truskawkowy. 243

Ciasto leśny mech znają chyba już wszyscy buszujący po internecie. Oczywiście i ja dwa lata temu zrobiłam to ciasto, ale niestety nie smakowało mi. Wyczuwałam szpinak i przeszkadzało mi to bardzo, więc nawet na blogu nie zamieściłam tego przepisu- do dzisiaj! Dorota z bloga Moje wypieki zapewniła że ten -właśnie TEN  - jej przepis jest przepisem doskonałym. Tak jest ! Absolutnie(...)wyczujecie a biszkopt jest puszysty, delikatny, nie przesłodzony i wilgotny dzięki zawartości oleju.  ( Myślę, a nawet jestem pewna, że wykorzystam ten przepis na biszkopt do tortu) Ciasto delikatne, orzeźwiające i nieprzyzwoicie łatwe.  Idealne na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. Na biszkopt o wymiarach 25 cm na 25 cm będziecie potrzebowali: 5 dużych jaj ( żółtka i białka osobno

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I BORÓWKAMI 239

prosta i bardzo smaczna tarta... na kruchym cieście, nadziana masą z serka mascarpone i białej czekolady oraz borówkami. Można ją wykonać w różnych wariantach i zamiast borówek wykorzystać inne owoce, jak np. czerwone porzeczki, maliny, bądź truskawki. Najlepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie, bo w połączeniu z masą z białej czekolady nasza tarta będzie przesłodzona 😉 Składniki: 120 g masła(...)białej czekolady 250 g serka mascarpone 300 g borówek amerykańskich Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone w małą kostkę masło, cukier puder, dodajemy wodę i żółtka. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 30 min. Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok. 25 cm). Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem

Kuchnia MagdaLeny
Francuska tarta z gruszka i serem roguefort 183

Francuska tarta z gruszka i serem roguefort to szybki i sprawdzony przepis na każdą imprezę. Kruche ciasto francuskie, soczysta gruszka, kremowy ser i ziołowy smak tymianku. I żeby już było całkiem dekadencko, przed podaniem tartę polewamy płynnym miodem. Ciasto francuskie odkryłam ostatnio na nowo. Kolejny raz zachwycam się jak szybko i łatwo można z niego coś przyrządzić. Oczywiście

dolcevitainmykitchen
Pizza ze szparagami i jajkiem 161

inne propozycje ze szparagami: pizzę z zielonymi szparagami zieloną pizzę ze szparagami Pizza ze szparagami i jajkiem Czas przygotowania:  180 minut Proporcje  na 3 placki Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 160 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV Wierzch pizzy: kilkanaście zielonych szparagów 3 łyżki serka(...)śmietankowego  2 jajka ugotowane na twardo 2 plastry sera pleśniowego sól morska oliwa z oliwek EV    listki kolendry Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy

Kulinarne przygody Gatity
ciasteczka z marmoladą oprószone cukrem 162

składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 ugotowane żółtka 80 cukru 150 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy z 1/2 części wycinamy pełne krążki z pozostałej części wycinamy krążki z dziurką. Pełne krążki smarujemy białkiem, przyklejamy do nich krążki z dziurkami(...)każdej dziurki nakładamy po trochę marmolady. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i oprószamy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10-15 min., na złoty kolor. dodatkowo: 2 białka, surowe marmolada cukier do oprószenia

Domowy Smak Jedzenia
Roladki francuskie z masą tuńczykowo serową na ostro 179

idealna. PRZEPIS 🌼🌷🌸🌹🌻 #MasterTuńczyk🐟  ser do tańca zaprosił, a o wyostrzenie 😈 pieprz poprosił. Młotkowany z kolendrą oraz kolorowy, szybko się rozsypali i razem z masą tuńczykową na francuskim cieście wylądowali. Ciasto w rulon się skręciło, na krążki podzieliło, a te na formie się wyłożyły i do piekarnika wskoczyły. Tak długo w piekarniku się ogrzewały ☀😎, że „złotej opalenizny” dostały. Pięknie podczas(...)połączyły i bukiet kwiatów 🌹🌹🌹🌹🌹 utworzyły. Listki bazylii 🌿 nie tylko je upiększyły, ale swojego smaku dołożyły.  Składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes, 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 1 opakowanie sera sałatkowo kanapkowego półtłustego ok. 270 g, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Przygotowujemy

Moniki Smakołyki