ciasto - 162020 przepisów (strona:1977/10802)

BUŁKI PSZENNO - ŻYTNIE Z PŁATKAMI OWSIANYMI 123

lekkie bułeczki posypane płatkami owsianymi. Upiekłam je z mąki pszennej i żytniej razowej w proporcjach 3:1. Mąka żytnia ma mniej glutenu niż pszenna, który to powoduje spulchnianie ciasta. Teoretycznie więc bułeczki z mąką żytnią razową mogą słabiej rosnąć. Z tym przepisem nic takiego się nie dzieje. Bułeczki już na blacie pięknie rosną, a po upieczeniu zachowują kształt(...)wody. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę pszenną i mąkę żytnią. Dodajemy sól, płatki owsiane, wyrośnięte drożdże i pozostałą wodę. Miksujemy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka, do połączenia składników. Cały czas miksując, dodajemy po jednym żółtku, a gdy połączą się z ciastem, po kawałku dodajemy miękkie masło. Kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednie dokładnie

cool and minty
KUCHENNA APTEKA #27 - MIGDAŁY 135

mąki migdałowej 1) BEZGLUTENOWE BROWNIE 2) KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 3) JOGURTOWY PUDDING CHIA Z PRAŻONYMI JABŁKAMI 4) MINTAJ W CIEŚCIE Z MIGDAŁAMI 5) ZUPA JAGLANA Z GRANATEM I MIGDAŁAMI

Kuchnia MagdaLeny
Szybkie ciasto z masą krówkową 236

Kocham takie przepisy! Szybkie ciasto z masą krówkową można przygotować dosłownie w 15 minut, a później już się samo piecze Jest pyszne. A jeśli lubicie tak jak ja masę krówkową to będzie ono strzałem w dychę. Szybkie ciasto z masą krówkową Składniki: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku(...)cienkim strumieniem wystudzoną margarynę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy 1/3 ciasta. Następnie układamy w odstępach kupki masy krówkowej, przykrywamy to połową ciasta, które nam zostało i znowu układamy kupki masy krówkowej. Na koniec całość przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w dobrze nagrzanym

PatiGotuje
Chałka na soku pomarańczowym 170

posmarowania czarny sezam sok Hortex pomarańczowy do picia Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, drożdże, sól oraz cukier. Następnie wlewamy sok pomarańczowy, masło oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dzielimy je na 3 części. Następnie formujemy(...)kawałków ciasta długie wałki, sklejamy jedne końce i zaplatamy warkocz, końce sklejamy i podkładamy pod spód. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią ciasto, smarujemy je mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy ciasto na chałkę na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni

słodkie i nie tylko historie kulinarne
DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 133

słodkie - po prostu idealne! Można je przygotować także z innymi owocami, np. truskawkami, malinami czy czereśniami. Pyszne, domowe bułeczki w sam raz do szkoły, pracy czy na wycieczkę... Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 1 żółtko 1 jajko 4 łyżki cukru 2-2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej(...)miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
ZAKRĘCONE BUŁECZKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI 115

skończy się na jednej bułeczce 😉 Idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub deser, do szkoły, pracy czy na wycieczkę... bo nie ma nic lepszego niż domowe drożdżówki! Składniki: Ciasto: 150 ml mleka 25 g drożdży świeżych 2 żółtka 3 łyżki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 50 g masła szczypta soli Nadzienie: 250 g sera białego 1 jajko(...)miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru 159

masełku jest za tłusty. Na oleju i sodzie smakuje jak piernik. Wreszcie znalazłam przepis wyjątkowy. Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru. Pełnowartościowy i łatwy do zrobienia. Mięciutki, smakuje jak ciasto i nadaje się dla wszystkich, którzy chcą zrezygnować lub ograniczyć jedzenie cukru

dolcevitainmykitchen
Przepyszna kostka migdałowa na krakersach z dwoma kremami i masłem migdałowym (bez pieczenia) 122

moje kolejne autorskie ciasto, które stało się hitem wśród mojej rodziny i znajomych! Jest naprawdę obłędne w smaku i skromnie przyznam, że jestem dumna z tej prostej, ale świetnej receptury. Lekko słone krakersy doskonałe komponują się ze słodyczą kremu budyniowego oraz delikatnym kremem na bazie serka mascarpone i pyszną polewą czekoladową z chrupiącymi płatkami migdałów. Przysłowiową kropką nad "i" stanowi(...)dodatek masła migdałowego! Uwierzcie mi na słowo, że ciasto niesamowicie kusi i wprost rozpływa się w ustach... Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! Ps. Możecie też zrobić wersję ciasta z masłem orzechowym, które powinno być dobrej jakości i bez zbędnych dodatków.  Będzie także smaczne, lecz dla mnie bardziej smakuje opcja migdałowa. (Forma o wymiarach około

Di gotuje
Pizzerinki 182

rozczarujecie ;).  Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystacie z przepisu i przyślecie do mnie zdjęcia Waszych wypieków (na Facebooku lub Instagramie ). Powodzenia!   Składniki:   (na ok. 12 sztuk) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 25 świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki(...)małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie do smaku Dodatkowo: 2 kulki mozzarelli szynka brokuł kukurydza  świeża bazylia Przygotowanie: Ciasto drożdżowe:  Na początku przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu drożdże wkruszyć do miseczki, rozpuścić w 50 ml ciepłej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Całość wymieszać i odstawić

Nastoletnie Wypiekanie
Pogácsa – węgierskie pogacze ziemniaczane 131

drożdże z cukrem. Odstawić na chwilę, aż drożdże rozpoczną pracę. Do ziemniaków wsypać mąkę, sól i dodaj smalec/masło. Zagniatać, stopniowo dolewając zaczyn z drożdży. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieść, a następnie rozwałkować na gruby placek(...)grubości. Przyznaję, że wolałam rozpłaszczyć ciasto rękoma . Tak przygotowane ciasto naciąć nożem w kratkę.  Za pomocą szklanki zanurzanej co jakiś czas w mące wycinać kółka i przekładać je na blachę. Resztki ciasta ponownie zagnieść, ponownie naciąć i wycinać bułeczki, aż do wykorzystania całości ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. na program pieczenie góra/dół. Gotowe bułeczki posmarować

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki kapuściane (fuczki) 150

łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, sól himalajska do smaku, ponadto: olej rzepakowy do smażenia, śmietana 18% lub jogurt naturalny, świeży tymianek. Przygotowanie: Jajko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta ( dużo gęstsze niż na naleśniki). Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten, ciasto zgęstnieje (w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka).  Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli(...)niej spływać. Odciśniętą kapustę drobno kroimy. Cały kminek kroimy na mniejsze kawałki, tak żeby był wyczuwalny. Do ciasta dodajemy kapustę, kminek mielony i pokrojony, pieprz, całość mieszamy. Na samym końcu doprawiamy solą do smaku. Rada: ilość dodanej soli zależy od smaku kapusty, ma być do smaku. Ciasto odstawiamy na 5 – 10 min, żeby wszystkie smaki się połączyły. Ciasto nabieramy dużą

Moniki Smakołyki
Środa: Buraczkowe gniocchi z pesto 92

będzie jej za dużo kluski będą twarde jak sumienie grzesznika, zbyt mała ilość sprawi, że gniocchi rozpłyną się podczas gotowania. W naszym przepisie mąki jest tylko tyle, żeby związać ciasto. Z tym, że dość trudno podać dokładną ilość, gdyż wiele zależy od wilgotności ziemniaków. Do gniocchi najlepiej jest użyć ziemniaków upieczonych wcześniej w łupinach, bo są bardziej suche, a skrobia(...)jest bardziej skoncentrowana, dzięki czemu ciasto jest bardziej spoiste. Mąki trzeba dodawać oszczędnie i stopniowo, żeby nie przesadzić. Ciasto buraczano-ziemniaczane jest dość luźne, tak że na kluseczkach trudno zrobić wzorek widelcem, ale za to po ugotowaniu są mięciutkie i kremowe. Gniocchi można podać tylko z roztopionym masłem i parmezanem, albo z sosem pomidorowym. My zrobiliśmy pesto bazyliowe, żeby jego

Niedzielny kucharz
Rogaliki drożdżowe z makiem 205

posypania Jak zrobić rogaliki? Drożdże rozpuszczamy z miodem i ciepłym mlekiem. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozpuszczone masło klarowane oraz drożdże z miodem i mlekiem. Zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Ręczne wyrabianie powinno potrwać około 7 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i lekko zarabiamy. Ciasto ważymy(...)dzielimy na 6 równych części. Nie róbcie tego na oko, bo nigdy nie wyjdą równe :) Rogaliki drożdżowe jak zawijać? Jak zwijać rogaliki? Otóż, kulkę ciasta rozwałkowujemy mniej więcej na kształt trójkąta o dużej wysokości i stosunkowo krótkiej podstawie. Ciasto rozwałkowujemy na naprawdę cienki placek o jak najwyższej wysokości i podstawie około 10 cm. Ciasto zwijamy lekko rolując całość, żeby rogale

MamaOskarka
Tarta limonkowa 100

wersji limonkowej, lekko kwaskowatej. Krucha, z delikatnym śmietankowym nadzieniem spełni wymagania niejednego podniebienia. A może wypróbujecie i akurat przepis spodoba się i wykorzystacie go na Wielkanoc?   Składniki ciasto 1 szklanka mąki pszennej + 1 płaska łyżka 100 g zimnego masła 2,5 łyżki cukru pudru masa limonkowa 2 duże jajka 200 g śmietanki 36% 100 g cukru pudru(...)limonek + skórka otarta z połowy limonki ziarenka z 1/3 laski wanilii wierzch cukier puder Wykonanie Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawiajmy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę

Raj dla Podniebienia
Proste ciasto z białek 193

które królują w Tłusty Czwartek. Co zrobić z nadmiarem białek? Niekoniecznie trzeba piec z nich bezy (choć to bardzo dobre rozwiązanie). Moja dzisiejsza propozycja to proste, szybkie i smaczne ciasto z kilku podstawowych składników. Nie skłamię, gdy napiszę, że to najprostsze ciasto, jakie można sobie wyobrazić! To delikatny biszkopcik, wilgotny za sprawą oleju i puszysty dzięki ubitym na sztywną pianę(...)białkom. Bez dodatków, skromnie posypany cukrem pudrem. To ciasto dla dzieci, ciasto kryzysowe na weekend do kawy, nieokazjonalne. To świetny sposób na zalegające w lodówce białka. Polecam! Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 23x23 cm) 5 białek z jajek rozmiaru M szczypta soli 3/4 szklanki cukru 10 g cukru wanilinowego 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 300 g mąki pszennej

Nastoletnie Wypiekanie